Geely Dahului Persaingan Dapatkan Kepentingan Majoriti Kilang ProtonSyarikat pengeluar kereta China, Geely Automobile Holdings Ltd dilaporkan sedang mendahului persaingan dengan PSA Group dari Perancis untuk menjadi rakan kongsi teknikal pengeluar kereta nasional, Proton Holdings Bhd.

Menurut akhbar tempatan, kedua-dua pihak secara aktif menjalankan usaha masing-masing di ibu pejabat Proton. Laporan itu menyebut bahawa kedua-dua PSA (Peugeot dan Citroen) dan Geely sedang berusaha untuk mengambil 51 peratus kepentingan majoriti di kilang Proton di Tanjung Malim.

Ia tidak akan menjadi halangan kerana kerajaan telah memberi lampu hijau untuk pihak asing memiliki pegangan besar dalam kilang berkenaan. Ketua Pegawai Eksekutif Institut Automotif Malaysia, Datuk Madani Sahari berkata, kilang di selatan Perak adalah aset berharga bagi mereka yang ingin bertapak di rantau ini.

Kilang Tanjung Malim adalah salah satu aset yang terbaik di Proton. Mana-mana rakan teknikal baru Proton akan mempunyai akses segera untuk mengeluarkan kereta dengan Proton, dan ia boleh digunakan sebagai hab pengeluaran ASEAN mereka. Selain kilang, Proton telah berada di pasaran kereta sejak awal 1980-an. Ia memahami citarasa ASEAN.
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger