Kamera AES Akan Dipasang Di Tujuh Lokasi Antaranya Pagoh Johor Dan Kampar Perak


Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata kamera sistem penguatkuasaan automatik (AES) akan dipasang dalam tujuh Hotspot kemalangan, termasuk Pagoh, Johor, di mana kemalangan bas maut yang meragut nyawa 13 orang Tempahan dan turut di Kampar, Perak.

Beliau memberitahu Sin Chew Jit Poh di dalam laporan yang diterbitkan hari ini bahawa sekiranya terdapat permintaan lebih banyak kamera AES akan dipasang di kawasan-kawasan lain.

Beliau berkata pertubuhan bukan kerajaan, pihak berkuasa lebuh raya, dan kerajaan tempatan telah membuat permintaan untuk kamera AES baru dipasang.

Beberapa pihak berkuasa tempatan meminta untuk kamera AES dipasang di persimpangan di mana kemalangan kerap berlaku juga di persimpangan lampu isyarat.

AES ini tidak pernah dibatalkan dan 14 kamera AES sedia ada yang masih dalam operasi, Liow berkata, dan menambah bahawa banyak lagi akan dipasang berdasarkan permintaan.

Walau bagaimanapun, beliau menolak dakwaan media sosial yang lebih daripada 200 kamera AES akan dipasang seluruh negara.

Beliau berkata setakat ini, Kementerian hanya menerima permintaan daripada tujuh pihak sahaja, dan telah mengeluarkan arahan-arahan yang jelas kepada Jabatan yang berkenaan termasuk Jabatan Kerja Raya, Polis dan SPAD.

"Kementerian Pengangkutan memasang kamera AES hanya di atas permintaan kerajaan tempatan, pertubuhan bukan kerajaan dan orang awam, dan tidak mengikut hawa nafsu sendiri," katanya.

Katanya, AES yang telah diterapkan ke dalam automatik kesedaran keselamatan sistem (Awas). Unsur lain Awas ialah sistem mata Demerit.
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger