Perodua Bezza Dibuka Untuk Tempahan Mulai 16 Julai Ini


Model sedan kenderaan cekap tenaga (EEV) pertama Perodua, yang direka sepenuhnya oleh rakyat Malaysia dengan sokongan daripada Daihatsu Motor Co. dari Jepun, akan dibuka untuk tempahan mulai Sabtu ini.

Dalam kenyataan hari ini, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk Aminar Rashid Salleh, berkata, sedan tersebut, Perodua Bezza, akan dilancarkan pada 21 Julai, 2016.
"Sedan tersebut adalah hasil daripada kerjasama dan pemindahan teknologi dengan rakan kongsi kami, Daihatsu Motor.

"Ia dengan bimbingan mereka yang kami kini dapat berdiri sendiri dengan model baharu ini dan ia merupakan sedan yang sesuai dengan keperluan setiap rakyat Malaysia," katanya.

Aminar berkata, sedan tersebut merupakan model transformasi kedua Perodua (selepas Axia) dan kereta global pertama syarikat dengan varian 1.3L Advance yang mempunyai ciri-ciri keselamatan terkini.

"Nama sedan tersebut mengambil inspirasi daripada perkataan 'Beza' dalam Bahasa Malaysia, yang bermakna 'berbeza' dan ia adalah sedan EEV pertama Perodua - yang jelas berbeza," katanya.

Model terkini Perodua itu mempunyai lima varian - 1.0L dengan transmisi manual dan automatik; 1.3L "Premium X" (transmisi manual dan automatik); dan 1.3L "Advanced Version" transmisi automatik.

"Dengan ciri-ciri yang boleh didapati dalam kenderaan mewah yang digabungkan dalam Perodua Bezza, ditambah dengan rekaannya yang menarik, perjalanan yang lancar, berkualiti pada harga yang berpatutan, meningkatkan kedudukan eksport kami akan menjadi realiti," kata Aminar.

Model tersebut mempunyai enam warna, menggunakan cat berasaskan air yang mesra alam -- 'sugar brown', biru laut, 'lava red', 'ebony black', 'glittering silver' dan 'solid ivory white'. 

- BERNAMA
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger