OPR Turun - Jualan Kereta Mungkin Meningkat


Penurunan kadar dasar semalaman (OPR) oleh Bank Negara Malaysia (BNM) berupaya memberi suntikan positif kepada industri automotif tempatan yang kini bergelut dari segi jualan industri (TIV) akibat kesan kenaikan kos hidup rakyat.

Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA), Datuk Aishah Ahmad berkata, langkah oleh bank pusat itu sememangnya memberi kesan positif dengan mampu menurunkan bayaran kadar faedah pinjaman membeli kenderaan.

Beliau bagaimanapun berkata, kesan pengumuman penurunan OPR tersebut akan mengambil masa kerana ia masih bergantung bilakah bank-bank tempatan sedia untuk menurunkan bayaran faedah pinjaman pengguna kesan pengurangan OPR itu.

“Memang ada impak positif kerana kadar faedah pinjaman kereta akan diturunkan. Tetapi kita masih perlu menunggu sama ada bank-bank tempatan akan mengurangkan dasar kadar pinjaman masing-masing,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

BNM semalam memutuskan untuk menurunkan OPR seba­nyak 25 mata asas kepada tiga peratus daripada 3.25 peratus pada mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetarinya, penurunan pertama sejak 2009. Penurunan itu seterusnya dijangka mampu mendorong bank-bank tempatan mengurangkan kadar faedah pinjaman kepada pengguna termasuklah pinjaman kenderaan, perumahan dan peribadi.

Jelas Aishah, sebelum ini kesukaran pembeli mendapat kelulusan pinjaman, kos hidup yang semakin meningkat serta peningkatan harga kenderaan disebabkan kemerosotan ringgit menjadi punca utama kadar jualan ken­deraan merosot.

Setakat lima bulan pertama 2016, TIV telah menyusut hampir 20 peratus berbanding tempoh sama 2015. MAA mengunjurkan TIV kenderaan yang lebih rendah tahun ini sebanyak 650,000 buah, meskipun mencatatkan TIV yang tertinggi dalam sejarah pada 2015 berjumlah 666,674 buah.

“Unjuran itu adalah pe­nyusutan sekitar 2.5 peratus, namun setakat lima bulan pertama 2016, TIV telah menyusut hampir 20 peratus berbanding tempoh sama 2015. MAA akan mengumumkan unjuran terbaharu untuk 2016 pada akhir Julai ini,” katanya.

Beliau bagaimanapun percaya, pengenalan tiga model oleh Proton seperti Perdana, Saga, Persona serta pengenalan model-mo­del baharu yang lain dan tawaran potongan harga secara agresif syarikat-syarikat kereta menjadi faktor yang boleh memperbaiki TIV 2016.
Share this article :

+ comments + 4 comments

30 September 2016 1:50 PTG

KABAR BAIK!!!

Nama saya Aris. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial, dan putus asa, saya telah penipuan oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan menggunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Ibu Cynthia meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari Rp800,000,000 (800 Juta) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dengan tingkat bunga hanya 2%.

Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan menghubungi dia melalui email: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com dan oleh kasih karunia Allah dia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda mematuhi perintahnya.

Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: ladymia383@gmail.com dan kehilangan Sety saya diperkenalkan dan diberitahu tentang Ibu Cynthia Dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Cynthia Anda juga dapat menghubungi dia melalui email-nya: arissetymin@gmail.com sekarang, semua yang akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekening bulanan.

31 Oktober 2016 2:54 PTG

Adakah anda memerlukan pinjaman segera? Adakah anda pernah ditolak oleh mana-mana institusi, bank-bank kewangan dan syarikat kewangan yang lain? Jika ya, bimbang lagi kerana @ JESSICABROWNFINANCEFIRM kita memberi pinjaman mudah percuma untuk individu, syarikat, korporat dan syarikat awam pada kadar faedah 2%. Semua yang anda perlu lakukan adalah Hubungi kami melalui e-mel: jessicabrownfinancefirm@gmail.com

DATA PEMOHON

1. Nama penuh
2. Negara
3. Alamat
4. Jantina
5. Pekerjaan
6. Jawatan di tempat kerja
7. pendapatan bulanan
8. Jumlah yang diperlukan
Tempoh 9. Pinjaman
10. Agama
11. Adakah anda memohon sebelum dan telah menolak? Jika ya
12. Nyatakan sebab ..........................................
......................................................... ...
......................................................... ...
............................................................
......................................................... ...Seseorang sedang menunggu untuk bercakap dengan anda

10 Jun 2017 8:24 PG

Hello,
Saya Puan Olivia Daniel, Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji atau tujuan lain? Adakah anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Mencari tiada lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu !!! kami memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat, entiti swasta dan individu pada kadar yang rendah dan berpatutan faedah 2% untuk tempoh masa yang tetap 1-20 tahun dan tempoh enam bulan sebelum permulaan ansuran bulanan. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (oliviadaniel93@gmail.com)

PEMAKAIAN DATA

1) Nama:
2) Negara:
3) Alamat:
4) Jenis Kelamin:
5) Status perkahwinan:
6) Pekerjaan:
7) Nombor Telefon:
8) Kedudukan di tempat kerja:
9) Pendapatan bulanan:
10) Jumlah Pinjaman:
11) tempoh pinjaman:
12) Tujuan pinjaman:
13) Tarikh lahir:
Terima kasih

29 Jun 2017 4:28 PTG

Halo,
Nama saya Marcia Retnawati dari Batan Miroto kota Semarang di Indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi nasihat kepada semua orang agar berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, sehingga banyak peminjam pinjaman di sini adalah semua penipu dan mereka hanya di sini untuk menipu anda Wang anda, saya memohon pinjaman kira-kira 100 juta dari seorang wanita di Malaysia dan saya kehilangan kira-kira 6 juta tanpa mengambil pinjaman, mereka bertanya lagi dan sekali lagi untuk kos, saya membayar hampir 6 juta lagi saya tidak mendapat pinjaman,

Allah adalah kemuliaan, saya bertemu seorang sahabat yang baru saja memohon pinjaman, dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan apa pun, jadi dia memperkenalkan saya kepada Puan Alicia Radu, dan saya memohon 500 juta, saya rasa ini adalah jenaka dan Penipuan, tetapi saya mendapat pinjaman saya kurang dari 24 jam hanya 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana saya diselamatkan daripada menjadi miskin.

Jadi saya nasihat semua orang di sini yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
Puan Alicia Radu, melalui e-mel: aliciaradu260@gmail.com

Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: Marciaretnawati450@gmail.com

Sekali lagi terima kasih semua untuk membaca kesaksian saya, dan semoga Allah terus memberkati kita semua dan memberikan kita hidup dan kemakmuran

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger