Proton Perdana Baharu Dilancarkan - Harga Bermula RM113,438


Proton Holdings Bhd memperkenalkan Proton Perdana generasi ke-4 yang ditawarkan dengan dua varian, 2.0 dan 2.4 liter yang masing-masing dijual pada harga dari RM113,438 hingga RM138,888 seunit.

Proton Perdana adalah model yang dinanti-nantikan pasaran, tampil dengan reka bentuk berintegrasi dinamik dan anggun sekali gus menjanjikan pemanduan yang menyeronokkan.

Pelancaran disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Hadir sama pada majlis itu Pengerusi PROTON, Datuk Seri Syed Faisal Albar dan Ketua Pegawai Eksekutif PROTON, Datuk Ahmad Fuaad Kenali di sini sebentar tadi.

Yang turut hadir, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Mustapa Mohamed; Menteri MITI II, Datuk Seri Ong Ka Chuan; dan Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Irwan Serigar Abdullah.

Pelancaran Proton Perdana baharu menandakan kembalinya Proton ke dalam segmen D dengan tawaran dua varian iaitu 2.0 dan 2.4 liter yang menampilkan kereta sedan eksekutif yang sofistikated serta bergaya.

Dibina oleh Proton dengan kerjasama strategik bersama Honda Japan Ltd di bawah inisiatif perkongsian platform, Proton Perdana baharu itu dipertingkatkan dari segi pengendalian kereta dan keselesaan.

Proton juga membuat penambahbaikan dari segi ekstetik dan aerodinamik bagi memenuhi keperluan pasaran semasa.

‎"Sejak tempahan dibuka pada Februari 2016, Proton Perdana sudah menerima kira-kira 900 tempahan dari seluruh negara dan kami menjangkakan untuk menjual kira-kira 3,000 unit menjelang akhir tahun," kata Ahmad Fuaad.

Perdana baharu varian 2.0 didatangkan dengan enjin SOHC empat silinder 16 injap yang menghasilkan 154 kuasa kuda (bhp) dan kilas (tork) 189Nm.

Varian 2.4 pula dipadankan dengan enjin DOHC empat silinder 16 injap yang menghasilkan 178 bhp dan 222Nm tork.

Sementara itu Perdana Menteri berkata, pelancaran baharu ini dilihat sebagai satu petanda dan detik dalam perjalanan ke arah pemulihan sepenuhnya Proton.

"Majlis ini juga (menjadi) lambang keazaman Proton dan kerajaan untuk meletakkan Proton di atas landasan kejayaan automotif yang bukan saja menjana keuntungan tapi juga memberi faedah kepada negara," katanya.
sumber : Berita Harian
Share this article :

+ comments + 4 comments

Tanpa Nama
15 Jun 2016 11:16 PG

TAHNIAH PROTON KERANA KEMBALI KE SEGMEN D.

15 Jun 2016 2:20 PTG

semoga lancar pemasarannya

15 Jun 2016 2:21 PTG

siap bersaing dengan produk jepun

15 Jun 2016 2:24 PTG

bagus lumayan

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger