Had Laju Dikurangkan Bermula 29 Jun Hingga 13 Julai Dan Perlaksanaan Sistem AWAS


Sistem mata demerit Kejara akan dilaksanakan tahun ini, manakala lebih banyak kamera akan ditambah ke dalam sistem penguatkuasaan automatik (AES), kata Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Dua sistem, terkumpul dikenali sebagai Automated Awareness Safety System (Awas), sedang dilaksanakan bagi mengurangkan kemalangan jalan raya dan sedang diproses kelulusan Kabinet.

Liow, Menteri Pengangkutan, berkata papan tanda boleh diletakkan untuk memberi amaran kepada pengguna jalan raya di mana-mana kelajuan kamera ke hadapan.

"Sistem ini bukan bertujuan untuk menghukum pesalah trafik, tetapi untuk mendidik dan meningkatkan kesedaran di kalangan mereka dan bersama-sama, akan menjadikan jalan raya tempat yang lebih selamat untuk semua pelancong," katanya.

Liow berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan kempen keselamatan jalan raya sempena Hari Raya di Plaza Tol Sungai Besi pagi Isnin.

Katanya, pelbagai inisiatif akan diambil untuk mengurangkan kadar kematian dan kemalangan jalan raya pada musim perayaan ini.

Katanya, Ops Bersepadu di seluruh negara akan diadakan dari 29 Jun hingga 13 Julai tahun ini.

Dalam tempoh ini, had laju jalan-jalan Persekutuan akan dikurangkan daripada 90km/j ke 80km/j manakala kelajuan maksimum bagi jalan-jalan negeri akan berkurangan kepada 70km/j, katanya.

Liow turut mengingatkan pemandu dan penumpang untuk buckle, mematuhi had laju dan ikut peraturan lalu lintas untuk memastikan perjalanan yang selamat.

Beliau juga memberi amaran bahawa memandu di lorong kecemasan merupakan satu kesalahan.
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger