Presiden Perodua Berkata Disiplin Punca Kejayaan Syarikat


Disiplin dianggap merupakan salah satu prinsip dalam Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) yang telah membolehkan Syarikat terus mengorak berjaya dalam industri automotif, kata Presiden Perodua Auto Corporation Sdn Bhd, Yasumitsu Morita .

Katanya "DOJO" secara literal bermakna rumah kerana mengamalkan yang juga merupakan kunci kepada objektif di Perodua dalam mengekalkan piawaian-piawaian kualiti dan perkhidmatan.

Berkongsi rahsia Syarikat, Yasumitsu Morita berkata, Syarikat melaksanakan kaedah organisasi tempat kerja 5S yang menggunakan perkataan Bahasa Jepun yang lima - seiri, seiton, seiso, seiketsu dan shitsuke bagi mewujudkan tempat kerja yang mengagumkan untuk semua orang.

"Saya dan Zainal akan menunggu seawal 7.30 pagi untuk menyambut para pekerja kita di pintu masuk utama," katanya.

Amalan tersebut merupakan sebahagian daripada inisiatif Perodua naik mendadak dalam mendisiplinkan pekerja, Yasumitsu Morita berkata, semasa ceramah kepimpinan yang dianjurkan oleh Malaysia-Japan International Institute of Technology (MJIIT), di dalam Universiti Teknologi Malaysia Kuala Lumpur (UTMKL), di sini semalam.

Turut hadir ialah Timbalan Presiden Perodua Auto Corporation, Zainal Abidin Ahmad dan Duta Kehormat UTM di MJIIT Prof. Masahiko Horie, yang juga merupakan bekas duta Jepun ke Malaysia.

Morita juga nasihat orang ramai akan terbuka berfikiran, bersedia untuk menerima perubahan dan percaya pada keupayaan sendiri untuk mencapai kejayaan.
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger