PDRM Cadang Dakwa Pemandu Tanpa Lesen Ke Mahkamah


Polis DiRaja Malaysia (PDRM) mahu mencadangkan agar pemandu tanpa lesen dibawa ke mahkamah dengan tidak lagi dikenakan kompaun.

Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, tindakan serius itu penting untuk dilakukan sebagai langkah menurunkan statistik kemalangan maut yang meningkat sepanjang tahun.

“Kita akan mencadangkan bahawa menggunakan kenderaan tanpa lesen, kita tak nak kompaun lagi. Kita akan tuduh di mahkamah kerana punca-punca banyak kemalangan maut dan cedera parah disebabkan pemandu tanpa lesen.

“Dia tidak tahu undang-undang, tidak tahu gunakan kenderaan dengan betul tetapi dibenarkan guna kenderaan itu. Jadi kita kena serius,” katanya kepada pemberita dalam satu sidang media di Bukit Aman hari ini.

Selain itu, Khalid juga berkata, tindakan keras akan diambil terhadap pemilik kenderaan yang membenarkan pemandu tanpa lesen menggunakan kenderaan mereka.

“Tuan punya kenderaan juga akan diambil tindakan keras. Ibu bapa juga boleh dikenakan kompaun,” katanya.

Dalam pada itu, Khalid menegaskan akan meneruskan cadangan menaikkan kadar kompaun maksimum.

“Tetap diteruskan dan kita sedang atur sekarang, berapa jumlah kita rasa munasabah,” katanya.
Sebelum ini Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Muhd Fuad Abu Zarim berkata, pihaknya kini sedang meneliti proses bagi tujuan itu termasuk pindaan daripada sudut perundangan sebelum ia dilaksanakan selewat-lewatnya hujung tahun ini.

Tanpa menyebut jumlah kenaikan kadar kompaun berkenaan, beliau berkata, sudah tentu ia akan melalui proses perundangan kerana sebelum ini kadar bayaran maksimum RM300 yang ditetapkan merupakan sebahagian daripada Seksyen 120, Akta Pengangkutan Jalan 1987.
Share this article :

+ comments + 2 comments

29 Februari 2016 5:18 PTG

terimakasih informasinya gan,,sangat bermanfaat sekali..

29 Februari 2016 5:37 PTG

thanks informasinya gan,,

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger