MIMOS C-concept Sedan Sporti Segmen C


Bakal menyertai Red Dot Design Award tahun ini – MIMOS, Pusat R&D negara dalam teknologi maklumat dan komunikasi di bawah skop Kementerian Sains, teknologi dan Inovasi (MOSTI), Malaysia telah mendedahkan kenderaan konsep baru.

C-concept, seperti yang diketahui, direka sebagai sedan sporti segmen C, dicipta oleh pasukan reka bentuk perindustrian MIMOS. Kereta konsep ini yang berpunca daripada sebuah projek penyelidikan yang dijalankan oleh Jabatan Reka bentuk perindustrian Universiti Putra Malaysia dan Universiti Teknologi Mara, serta Jabatan Reka bentuk Suan Sunandha Rajabhat University, Thailand tahun lepas.

Bertujuan melaksanakan Pictorial Semantic Differential (PSD) sebagai kaedah penyelidikan dalam reka bentuk automotif, data projek diambil penyelidikan pada reka bentuk automotif citarasa pengguna di Malaysia dan Asia.

Projek ini juga bertujuan untuk berkongsi pengetahuan tentang proses pembangunan Reka bentuk sebenar automotif, meningkatkan kesedaran awam mengenai pentingnya industri pereka dalam industri automotif, serta mewujudkan peluang perniagaan baru di Reka bentuk Automotif antara Malaysia dan Thailand

Berdasarkan penemuan daripada projek ini, pasukan reka bentuk perindustrian MIMOS membangunkan reka bentuk kereta mengikut citarasa Malaysia, melalui lakaran 2D, pemodelan 3D, persembahan dan membina model skala. C-concept akan dipamerkan dalam bentuk model skala di Galeri Fakulti Rekabentuk dan Senibina, Universiti Putra Malaysia pada 1hb Mac ini.

Share this article :

+ comments + 1 comments

28 Februari 2016 10:41 PG

FUH DESIGN MELETUP..NAPELA DESIGNER PROTON XBUAT MCM GINI..

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger