Toyota Berminat Memiliki Daihatsu Sepenuhnya, Impak Yang Baik Kepada PeroduaToyota Motor Corp telah menunjukkan minat untuk membeli seluruh kepentingan Daihatsu (bernilai USD3.2 billion) dan pada masa yang sama menafikan dakwaan jalinan ikatan dengan Suzuki. Jika benar terbukti menjadi kenyataan, ia memberi impak besar pada kereta Nasional kita.

Seperti yang kita semua tahu, konglomerat automotif Jepun, Toyota, memiliki beberapa jenama Jepun seperti Lexus, Hino dan Daihatsu (walaupun dengan kepentingan 51.19 peratus). Daihatsu telah sekian lama menjalinkan hubungan kerja dengan Perodua, dan seperti yang kita lihat akhir-akhir ini, pencabar utama pakar kereta kecil adalah Suzuki, yang hanya telah memeterai perjanjian untuk bekerjasama dengan Proton.

Toyota meramalkan bahawa pemerolehan Daihatsu akan membolehkan mereka memanfaatkan pada jenama berkos rendah dengan kecekapan yang lebih baik. Pada masa yang sama, Toyota boleh menggunakan model "Dacia" oleh Renault dengan memperkenalkan jenama Daihatsu sebagai kenderaan berkos rendah, dengan harga yang berpatutan kepada negara membangun.

Lebih-lebih lagi, Daihatsu memegang kedudukan yang mantap di Asia Tenggara, terima kasih sebahagiannya kepada Perodua yang telah menyumbang banyak kepada Daihatsu.

Jika Toyota mengesahkan pengambilalihan syarikat Daihatsu, Perodua boleh mendapat manfaat yang mana mungkin membolehkan pengeluar kereta kedua negara untuk mendapatkan akses kepada teknologi, dan bahagian-bahagian Toyota kecuali diberitahu sebaliknya. Sebagai contoh, Perodua mungkin dapat menghasilkan kenderaan hibrid berdasarkan Toyota yang terkenal dengan Hybrid Synergy Drive. Perodua Myvi hibrid mungkin di masa hadapan?

Walau bagaimanapun, khabar berita yang lain seandainya Toyota perlu memilih untuk bersama Suzuki. Toyota boleh berpotensi mendapat pemilikan tidak langsung Proton dan Perodua, dengan Proton telahpun mengumumkan senarai enjin baru mereka, betapa baik akan enjin berfungsi seiring dengan teknologi Toyota?

sumber Autobuzz
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger