Enjin Baru Proton : 1.0 VVT, 1.2 VVT, 1.3 GDI / TGDI, 1.5 GDI / TGDI, 2.0 GDI / TGDI


PROTON telah mengumumkan secara rasmi bahawa ia akan membina pelbagai enjin baru untuk menggantikan keluarga CamPro yang telah digunakan sejak tahun 2004. 

Jentera baru ini, seperti yang disahkan oleh Ketua Pegawai Teknikal Abdul Rashid Musa tahun lepas, termasuk suntikan terus dan akan ditawarkan dua pilihan; Gasoline Direct Injection (GDI) dan Turbocharged Gasoline Direct Injection (TGDI) dan dijadualkan membuat pengeluaran pada penghujung 2017.

Sebanyak RM600 juta dilaburkan untuk pembangunan sejak tahun lepas, dengan jurutera telah dihantar ke United Kingdom dan rakan Kejuruteraan Ricardo dan Lotus sejak Mac.

Secara keseluruhan, akan ada enam varian enjin yang berbeza iaitu:

1.0 liter VVT tiga silinder

1.2 liter VVT tiga silinder

1.3 liter empat silinder GDI

1.5 liter empat silinder GDI

1.3 liter empat silinder TGDI (turbo)

1.5 liter empat silinder TGDI (turbo)

Ketua Pegawai Eksekutif PROTON Datuk Abdul Harith Abdullah mendakwa bahawa enjin yang paling berkuasa mereka, 1.5 TGDI, akan menghasilkan sebanyak 180 hp dan 250 Nm, manakala penjimatan petrol akan disebut pada kira-kira 25% ke atas Iriz.

Kecekapan prestasi dan bahan api akan ditambah kepada automatik CVT torque converter baru yang dibangunkan secara selari – khabar angin menyatakan bahawa akan diperolehi oleh Jatco.

Kenapa UK? teknologi enjin NE01, GDI dan TGDI (Proton perolehi teknologi dari Petronas 2012), kerana ia diusahakan antara Petronas dan Ricardo, jadi ia masuk akal untuk Proton untuk meneruskan perjanjian sebelum ini.

Setelah kehadiran enjin baru itu nanti, Saga dikhabarkan akan di letakkan dalam segmen A iaitu segmen yang lebih kecil berbanding sekarang segmen B. Kelak ia akan menggunakan enjin 1.0 dan 1.2 VVT tiga silinder. Namun untuk Saga baru yang bakal hadir tahun ini masih menggunakan enjin 1.3 VVT Campro.

Antara berita lain yang datang dari pengumuman enjin baru Proton adalah pengesahan Proton Perdana akan mendapat enjin NE01 Petronas pada akhir 2017. Ini akan menggantikan enjin Honda R20A3 2.0 liter dan K24Z2 2.4 liter.

Enjin 2.0 liter ini mungkin turut akan menampilkan Gasoline Direct Injection (GDI) dan Turbocharged Gasoline Direct Injection (TGDI) – kedua-dua teknologi ini juga telah diperolehi daripada Petronas pada 2012. 

Pengenalan enjin baru ini bakal menyaksikan penyusunan semula beberapa model Proton dan pengenalan model baru. Berita sebelum ini ada menyebut Proton melalui anak syarikatnya Lotus akan membangunkan SUV Crossover untuk pasaran China. Jadi pembangunan yang selari ini akan menjadikan Proton sebuah pencabar jenama terkemuka di peringkat antarabangsa.
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger