Panduan Alignment Dan Balancing Tayar Kereta


Alignment

Alignment dalam bahasa teknikal disebut car/handling/suspension geometry setting. Di mana dua tayar di depan diselaraskan untuk sama rata masa driving (maksudnya lurus kedepan) dan tayar belakang pula sama lurus dengan tayar depan supaya serentak semasa on the road. Allignment dibuat bergantung pada steering rack dan adalah disarankan setiap 3,000 hingga 5,000 km alignment perlu dibuat.



TOE-in  TOE-out

Alignment juga disebut sebagai adjust TOE untuk kesemua 4 tayar axle depan dan belakang tetapi axle belakang tidak semua model boleh adjust, ia bergantung kepada sistem suspensinya. TOE maksudnya adalah berapa banyak tayar terkangkang keluar atau masuk. TOE ada dua iaitu Toe in ( tayar terkangkang ke dalam ) dan Toe Out (tayar terkangkang keluar).



Caster

Caster adalah setting yang menggunakan mesin tembak light antara kedua tayar supaya selari kemudian adjust nut untuk diselaras semula. Namun bagi sesetengah kereta caster biasanya dah tetap dari kilang dan tidak boleh diubah.





Camber

Camber pula adalah sebanyak mana tayar terkangkang keluar atau masuk dari pandangan hadapan sama ada dengan menambah screw camber yang boleh adjust. Jika tayar kereta kelihatan semakin terkangkang adalah disarankan melakukan camber adjust. 

Tanda-tanda kemungkinan camber setting lari :

  1. Mungkin langgar lubang yang kuat 
  2. Kalau tepi tayar kelihatan berbulu ( tayar makan sebelah )
  3. Cuba pusing steering ke kiri dan ke kanan semasa kereta berhenti atau selekoh. Kalau rasa tak sama berat, contohnya kekanan lebih berat daripada kekiri, atau steering senget sebelah hendaklah anda hantar kereta ke bengkel tayar untuk pemeriksaan.

Selalunya standard screw camber specs kilang berbentuk bolt dengan batang beralur dengan kepala bentuk segienam manakala nut pula adalah pengikat, bentuk segienam dengan alur di tengah-tengahnya. fixed camber standard screw camber specs kilang dalam bentuk -0.5 degree camber

Perbezaan antara camber screw biasa dengan adjustable camber


Sekiranya kereta adjust kepada lowered, pakai spring sport, absorber sport yang tapak rendah, atau spring potong atau sport rim besar kedai tayar selalunya akan advice menukar camber screw asal standard -0.5 degree itu kepada adjustable camber -1.5 degree. 

Kereta Standart tak ada lowered tak pernah tukar absorber selain absorber standard, spring standard kilang, tak perlulah pakai jenis adjustable chamber (-1.5 degree).


Bacaan berdasarkan reading kat skrin komputer wheel alignment:


A) unit ukuran TOE biasanya dalam mm namun ada juga dalam unit degree.

TOE 0 mm bermaksud tayar tegak lurus ke arah depan.
TOE +5mm bermaksud tayar terkangkang keluar sebanyak 5mm dari hub.
TOE -5mm bermaksud tayar terkangkang masuk sebanyak 5mm dari hub.

B) unit ukuran CAMBER adalah degree.
CAMBER 0 degree bermaksud tayar tegak ke atas.
CAMBER -1.0 degree bermaksud bahagian atas tayar masuk ke dalam sebanyak 1 degree.
CAMBER +1.0 degree bermaksud bahagian atas tayar keluar ke luar sebanyak 1 degree.


A) kalau duduk dalam petak hijau contohnya, selalunya antara tolerence +0.1 hingga ke -1.5 degree masih dikira baik tetapi kalau kanan condong sangat(-ve) dan terkangkang dari kiri steering akan berat sebelah, kalau lepas stering kereta akan kekiri dan sebaliknya. 

B) kalau duduk dalam petak merah contohnya, camber kereta tersebut memang sudah lari, masuk ke dalam ruangan "merah" di luar toleransi camber yang dibenarkan. Tentukan perbezaan antara kiri kanan tidak lebih dari 0.5 dikira masih baik.



Tyre Balancing

Balancing pula bermaksud imbangan tayar beserta rim. Ia adalah untuk memastikan putaran tayar beserta rim ini adalah seimbang pada paksi putarannya (pada hub tayar). Balancing tayar disarankan setiap enam bulan. 

Ketika anda sedang membawa kereta dan steering bergegar, anda perlu buat balancing, mungkin sebab tayar berpusing tidak seragam. Selain itu steering gegar mungkin berkaitan sport rim dah bengkok.

Apa ciri-ciri yang anda rasa pada kereta anda jika sportrim bengkok :
1. Steering bergegar (stereng jadi gegar gile bila speed 110.)
2. Dashboard bergegar
3. Tayar berbonjol
4. Cermin tingkap bergegar
5. Satu kereta bergegar (paling teruk)



disunting semula dari artikel asal Fire Starting Automobile
Share this article :

+ comments + 13 comments

14 Oktober 2015 4:11 PTG

Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

Ada >50 kedai di Klang Valley yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar. Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

14 Oktober 2015 4:11 PTG

Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

Ada >50 kedai di Klang Valley yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar. Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

2 Jun 2016 5:59 PTG

Salam. Kereta saya Honda City 1997.tayar depan makan dalam, kereta ni X blh buat chamber. Lower arm & trod end baru. Tlg saya.

2 Jun 2016 5:59 PTG

Salam. Kereta saya Honda City 1997.tayar depan makan dalam, kereta ni X blh buat chamber. Lower arm & trod end baru. Tlg saya.

8 Jun 2016 2:13 PTG

Kalau lari 140km ada gegar knp ye..balancing da buat..

6 September 2016 11:26 PTG

Bro wan syarul sama kes mcm sy...sy 3 kali buat balancing lari130,140
Still gegar

6 September 2016 11:30 PTG

Bro wan syarul sama kes mcm sy...sy 3 kali buat balancing lari130,140
Still gegar

25 Oktober 2016 4:49 PG

Masa buat balancing, pomen akan test run... Kalau something wrong dia akan bgtau. Kes sy steering bush rosak... Bawak 110 steering lari dan rasa kete nak membuang

14 November 2016 8:26 PTG

Kereta Baru biasanye 1st alignment , Kedai suruh tukar camber...alasan Kedai, camber Ori asal Tak bley adjust....Tp Aku perasan lepas tukar camber, handling jadi Tak best....asyik kena buat aligmnet jer...kalo alignment pon still Tak stable jgk....Aku rasa punca Dia sebab tukar camber Tak Ori yg jadi handling makin terok

14 November 2016 8:26 PTG

Kereta Baru biasanye 1st alignment , Kedai suruh tukar camber...alasan Kedai, camber Ori asal Tak bley adjust....Tp Aku perasan lepas tukar camber, handling jadi Tak best....asyik kena buat aligmnet jer...kalo alignment pon still Tak stable jgk....Aku rasa punca Dia sebab tukar camber Tak Ori yg jadi handling makin terok

11 Februari 2017 6:17 PTG

Bos kalau upper link tulang anjing elok lg tp xboleh nk adjust blakg 1.1.knp ye..Bengkel pergi tmbh plate bg OK.

24 Februari 2017 2:48 PTG

Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan pinjaman? Anda serius membutuhkan pinjaman mendesak untuk memulai bisnis Anda sendiri? Apakah Anda dalam utang? Ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda, kami memberikan pinjaman pribadi, pinjaman usaha dan kredit korporasi dan segala jenis pinjaman dengan bunga 2% untuk informasi lebih lanjut hubungi kami melalui email (fredmantin@gmail.com)

26 Mei 2017 8:53 PG

(Viral). Terbukti. Duduk Diam Dapat Duit. Peluang Pelaburan International Platform. Modal RM 4,600 Potensi Pendapatan RM 600,000

Profit Investment USD 1,000,000 Dalam 6 Bulan. WhatsApp utk Bukti. 


Assalamualaikum, 

Channel dicipta untuk sesiapa yang berminat untuk Short Term Investment ( Min. 3 Tahun) walaubagaimanapapun withdrawal boleh dilakukan pada bila2 masa. 

Mengapa saya sarankan Minima 3 tahun? 

Mari lihat potensi investment anda.... 

>> Investment at joining USD1,000 .... 
>> Investment grow by 2 times within 6 months (USD 2,000) 
>> Investment grow by 4.65 times within 12 months (USD 4,650) 
>> Investment grow by 10.76 times within 18 months (USD 10,760) 
>> Investment grow by 24.89 times within 24 months (USD 24,890) 
>> Investment grow by 57.57 times within 30 months (USD 57,570) 
>> Investment grow by 153.15 times within 36 months (USD 153,150) 

Bayangkan....USD1000 pada bulan permulaan menjadi USD 1000 x 153.15 pada bulan 36 = USD153,150 = RM658,545 

Pelaburan adalah berasaskan Forex Trading Platform. 
Bagi sesiapa yang selalu LOSS dalam berdagang FOREX, Ini peluang terbaik untuk anda. Dengan Follow Trader Profesional ,anda meminimumkan LOSS dalam berdagang dan Profit 15% ke 25% Sebulan. 

Trader ini adalah Professional Trader dari Rusia yang telah trade dengan profit keuntungan 15% ke 25% sebulan sejak tahun 2014 lagi. Ramai yang telah jadi jutawan dengan hanya melakukan Copy Trade bersama trader ini. 

Berikut adalah catatan keuntungan trader ini sejak 2014. Beliau berjaya kembangkan Modal USD5,000 ke USD255,000 dengan pengetahuan Teknikal Trading yang dimiliki oleh beliau :- 

Feb 2014 : 21.35% 
Mar 2014 : 18.47% 
Apr 2014 : 18.18% 
Mei 2014 : 20.01% 
Jun 2014 : 16.38% 
Jul 2014 : 21.35% 
Aug 2014 : 19.31% 
Sept 2014 : 18.78% 
Okt 2014 : 21.19% 
Nov 2014 : 30.00% 
Dec 2014 : 25.13% 

Jan 2015 : 22.98% 
Feb 2015 : 23.53% 
Mar 2015 : 31.13% 
Apr 2015 : 29.94% 
Mei 2015 : 27.27% 
Jun 2015 : 22.53% 
Jul 2015 : 26.12% 
Aug 2015 : 19.83% 
Sept 2015 : 24.80% 
Okt 2015 : 19.79% 
Nov 2015 : 19.79% 
Dec 2015 : 14.50% 

Profit 2016 : Sila whatsapp saya untuk details. 

Anda tidak perlu buat apa2. Just Deposit dan tengok akaun anda GROW setiap hari. 

==================== 

Ini formula berdasarkan Profit 15% setiap bulan yang dicatatkan oleh Trader Prodesional ini:- 

Bayangkan jika anda Gandakan Investment anda kepada RM 46,000 . Ia akan mebawa pulangan sehingga RM 6 JUTA. 

Saya akan whatsapp Details Akaun Leader untuk copytrade. Saya juga akan forward Slide Presentation untuk maklumat details. 


DAFTAR PERCUMA

IGOFX KL 
http://igofx.com/?code=357423
 

Ramai orang Malaysia yang telah join dan mula profit setiap bulan. Join sekarang untuk masuk ke dalam Grup WhatsApp IgoFx Malaysia.

Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) untuk profit 15% ke 25% Sebulan

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger