PHP Pasang Kereta Proton Di bangladesh


PHP, syarikat gergasi di Chittagong, dilaporkan akan memasang kereta Proton di Bangladesh, dengan rancangan untuk membuat alat ganti dan komponen pada masa akan datang.

Pada mulanya, barisan 1,200 unit akan dipasang setiap tahun di kilangnya, pada masa ini sedang dibina seluas 30 ekar tanah di Chittagong Anwara upazila Dengan nilai pelaburan Tk 400 crore. Dipanggil 'Proton PHP', kereta akan secara komersial dilancarkan akhir tahun.

Perjanjian itu ditandatangani pada 12hb Mac di Selangor Malaysia.

Sedan 1, 600cc Proton PHP akan berharga seperti kereta terpakai Jepun, dijangka akan menarik minat pembeli dari golongan kelas pertengahan. 

Usahasama PHP itu akan menggunakan lebih daripada 200 orang, termasuk 50 Jurutera automotif.

Akther Parvez Chowdhury, Pengarah Urusan PHP Automobile berkata, mereka akan menggunakan enjin turbo untuk kereta di bawah Siri Proton Privy. Siri ini akan mempunyai kedua-dua manual dan auto, katanya.

Abdul Harith Abdullah, Ketua Eksekutif Proton, dan Mohammed Iqbal Hossain Chowdhury, Pengarah PHP, menandatangani perjanjian itu bagi pihak syarikat mereka.

Mahathir Mohamad, Pengerusi Proton dan bekas Perdana Menteri Malaysia, dan Sufi Mohammed Mizanur Rahman, Pengerusi keluarga PHP, turut hadir pada majlis tersebut.

Kira-kira 15,000 kereta diimport dari Jepun dan beberapa negara lain melalui Chittagong port setahun, mengikut penghantar dan Kastam Chittagong. Daripada import, 65-70 peratus adalah ubahsuai kereta.
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger