Beli Kereta Sebelum 1 April - MAA


Persatuan Automotif Malaysia (MAA) menggesa orang ramai untuk membeli kereta sebelum 1 April, 2015 memandangkan kebanyakan syarikat kereta merancang untuk mengurangkan inventori mereka dengan tawaran yang menarik.

Presidennya, Datuk Aishah Ahmad, berkata syarikat-syarikat ini mahu mengurangkan stok kereta yang dikenakan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) sebelum 1 April, apabila Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) mengambil tempat.

"Walaupun beberapa syarikat kereta akan mengurangkan harga pada 1 April, tawaran sekarang adalah lebih baik.

Selepas 1 April, mereka boleh menuntut kembali hanya 20 peratus daripada SST yang sudah dibayar," kata Aishah kepada pemberita selepas mesyuarat agung tahunan ke-16 MAA di sini hari ini.

Katanya, 20 peratus itu tertakluk kepada semua pihak yang terlibat dalam rantaian pembekalan, yang bermakna bahawa jika terdapat stok yang tidak dijual selepas 1 April, sama ada mereka memindahkan 80 peratus daripada baki SST  kepada pelanggan atau menyerapnya.

Selain daripada CBP, isu yang lebih mendesak sekarang ini ialah kadar pertukaran mata wang asing, kerana kebanyakan syarikat telah membayar cukai kenderaan yang dipasang di luar (CBU) dan kenderaan yang dipasang di Malaysia (CKD) serta lain-lain bahagian dalam dolar Amerika Syarikat, yang telah menambah nilai berbanding ringgit.

"Kita perlu ingat bahawa harga kereta naik setiap tahun. Jadi bukan semua syarikat dapat penjimatan melalui CBP, daripada 10 peratus SST kepada hanya enam peratus CBP, memandangkan kadar pertukaran mata wang sekarang ini merupakan faktor terpenting dalam menentukan harga kenderaan.

"Oleh itu apabila mereka melakukan pengiraan, mereka perlu membuat keputusan sama ada untuk mengurangkan, mengekalkan atau meningkatkan harga," kata Aishah.

Syarikat-syarikat kereta juga dijangka akan mengumumkan senarai  harga kenderaan pada minggu pertama bulan April berikutan pelaksanaan CBP.

Melangkah ke hadapan, dengan pelaksanaan CBP, jualan kenderaan dijangka bertambah baik, berikutan permintaan yang lebih perlahan semasa tiga bulan pertama tahun ini berbanding dengan tahun lepas.

sumber : Astro Awani
Share this article :

+ comments + 2 comments

31 Mac 2015 11:33 PG

murah tak

31 Mac 2015 11:34 PG

cepetan takut kehabisan

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger