Usaha-sama Proton Dan PT Adiperkasa Bukan Kereta Nasional Indonesia


Minggu lepas telah diumumkan bahawa Proton dan PT Adiperkasa Citra Lestari telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) untuk membangunkan dan mengeluarkan kereta Nasional untuk Indonesia. MoU telah ditandatangani oleh Ketua Pegawai Eksekutif Proton Datuk Abdul Harith Abdullah dan PT Adiperkasa Citra Lestari CEO Abdullah Mahmud Hendropriyono.

Turut hadir di majlis menandatangani Perjanjian ini Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden Indonesia Joko Widodo,, yang berada di bandar untuk lawatan rasmi tiga hari, serta Pengerusi Proton Tun Dr. Mahathir Mohamed.

Kini, hampir seminggu kemudian, berita projek yang dirancang itu bukan untuk membina sebuah kereta Nasional Indonesia, Joko telah menjelaskan bahawa perjanjian kerjasama antara kedua-dua syarikat tidak bertujuan untuk pembangunan kereta Nasional.

"Kalau kita bercakap tentang kereta nasional, saya akan tentu saja bercakap tentang Esemka," Beliau telah dipetik sebagai berkata oleh Kompas. Esemka merupakan kerjasama di antara beberapa buah sekolah vokasional di Solo, Jawa tengah yang mereka bentuk dan membina kenderaan. Ia dilaporkan bahawa Joko telah memperjuangkan jenama itu apabila dia adalah Datuk bandar Solo, dan telah menggunakan jenama tersebut sebagai Kereta rasmi.

MoU, Jokowi menambah, hanyalah perjanjian perniagaan antara kedua-dua pihak. Matlamat MoU ini adalah untuk lebih banyak peluang perniagaan antara kedua-dua syarikat di mana pembangunan dan pembuatan Projek cadangan kenderaan berkenaan. Seperti dilaporkan minggu lalu, satu kajian kebolehlaksanaan sedang dijalankan, termasuk pembangunan potensi dan pembuatan projek di Indonesia.

Tertakluk kepada penyiapan kajian kemungkinan berjaya, Proton dan PT Adiperkasa Citra Lestari akan kemudian menandatangani perjanjian usaha-sama muktamad bagi projek yang dicadangkan. MoU tersebut, ia telah ditambah, adalah semata-mata satu ungkapan semasa niat dan tidak mengikat kedua-dua pihak. Ia adalah peringkat awal lagi, tetapi apa yang pasti sekarang apa pun yang terhasil daripada projek ini tidak akan membentuk sebuah kereta Negara Indonesia.

Proton Iriz Yang Dipandu Uji Oleh Tun Mahathir Bersama Presiden Joko Widodo

salah satu model Esemka Indonesia


Share this article :

+ comments + 5 comments

Tanpa Nama
10 Februari 2015 4:34 PTG

jadi apa tujuan joko datang kilang proton? dari dulu lg kita dh dengar pasal kereta indonesia tapi masih belum nampak impak contoh jenama timor s515i. syabas untuk proton kerana sanggup bekerjasama untuk keluarkan kereta asean. sememangnya proton terbaik di rantau ini.

11 Februari 2015 11:32 PG

tak apalah daripada kereta impor mulu dari luar

11 Februari 2015 11:33 PG

ya betul tuh

11 Februari 2015 11:34 PG

setuju

Tanpa Nama
11 Februari 2015 4:57 PTG

bikin cepat!

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger