PROTON Menandatangani Perjanjian Kerjasama Dengan Goldstar Heavy Industrial Co.


PROTON telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan Goldstar Heavy Industrial Co. Perjanjian itu akan melihat Proton mengeluarkan kenderaan jenama Lotus di bandar Quanzhou di Fujian.

Pengumuman yang dipaparkan di laman web Tempatan Quanzhou tidak menjelaskannya jika kenderaan jenama Lotus yang disebut adalah kereta sport 'tulen' Lotus yang kita semua tahu, atau adalah semata-mata model PROTON sedia ada.

Pada masa ini, dua model Proton Persona dan Gen.2 dipasang dan dijual oleh Youngman Automobile Group sebagai L3 Sedan dan L3 Hatchback masing-masing. Walaupun kereta ini dijenamakan sebagai Lotus, ia menggunakan logo berbeza seperti Lotus ini yang mengambil nama dari syarikat di bawah Proton, Lotus Automotive Technology Engineering bukannya kereta Lotus yang membuat ikon Elise, Exige dan Evora.

Walau bagaimanapun, Pihak Tempatan Quanzhou pula mendedahkan bahawa kerjasama akan melihat pembinaan sebuah kereta baru dan kilang pembuatan enjin dan juga untuk penubuhan sebuah pusat R&D.

"Jika Lotus mula pengeluaran di Quanzhou, ia akan menjadi penghujung Youngman Lotus," kata sumber yang berhampiran dengan Youngman berasaskan Zhejiang, yang menyaksikan usaha sama dengan perjanjian dengan Proton tamat pada 2012.

Pengumuman tidak menyebut mana-mana tempoh masa projek. Adakah ini bermakna kerjasama dengan Youngman bakal berakhir?

Share this article :

+ comments + 1 comments

Tanpa Nama
25 Februari 2015 3:06 PTG

jadi SUV Lotus T5 hanya sesuatu yg sia sia?

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger