Keseronokan 4X4 Ekstrem Bersama Pasukan Ford Lanun Darat Adventure


KUALA LUMPUR, Malaysia, 9 Februari 2015 – Para pemilik dan peminat jentera lasak Ford diberi peluang untuk memperbaiki kemahiran memandu di laluan off-road apabila mereka perlu menempuh laluan sukar di Tamparuli, Sabah, dalam acara tahunan pengembaraan Lanun Darat 2015 yang telah diadakan selama dua hari pada 7 dan 8 Februari lalu. 

Dianjurkan oleh Sime Darby Auto Connexion (SDAC), pengedar kenderaan Ford di Malaysia, ekspedisi itu dilaksanakan dengan melalui dua lokasi pemanduan off-road. Lebih 80 orang peserta dibawa menempuh cabaran tersebut yang diketuai oleh jurulatih keselamatan berpengalaman, Paul Si. Konvoi itu melibatkan 24 buah trak pikap Ford Ranger dan 24 SUV Everest.

Direka khas untuk pelanggan-pelanggan dan peminat Ford, acara tahun ini sarat dengan aktiviti yang mencabar serta menyeronokkan bagi menyerlahkan ketahanan trak pikap Ranger. 

“Lanun Darat merupakan salah satu daripada program yang kami anjurkan untuk bertemu para pelanggan dan melengkapkan mereka dengan kemahiran pemanduan defensif demi  memanfaatkan sepenuhnya prestasi kenderaan masing-masing,” kata Pengarah Urusan Sime Darby Auto Connexion, Lee Eu San.

Pengembaraan Lanun Darat 2015 bermula dari bilik pameranSDAC di Kota Kinabalu, dengan laluan off-road pertama bertempat di Tamparuli. Di sana, para peserta mempelajari  teknik-teknik aktiviti off-road yang selamat dalam satu sesi praktikal bersama Paul Si, sebelum pulang ke Shangri-La Rasa Ria Resort. Hari kedua pula melibatkan satu lagi sesi off-road di Sepanggar, sebelum konvoi kembali ke bilik pameran. 

Sesi latihan yang ditawarkan ini memberi peluang terbaik untuk menguji kemampuan Ranger beraksi di laluan off-road. Di samping mengetahui kombinasi ciri yang menerajui pasaran seperti sistem keselamatan, kuasa, kapasiti membawa beban, menunda dan keupayaan mengharung air. Semua ciri ini berjaya menjadikan Ranger trak pikap kedua paling laris di Malaysia. 

Konvoi ini melibatkan pelbagai varian dalam rangkaian penuh Ranger, daripada model asas XL sehinggalah model Wildtrak yang diminati ramai serta Ranger Double Cab 4x4 3.2L XLT Hi-Rider yang baru sahaja diperkenalkan. 

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ
 


Share this article :

+ comments + 3 comments

12 Februari 2015 4:37 PTG

pak mobil ini akan terasa lebih gagah

12 Februari 2015 4:44 PTG

gagah- gagah nih mobilnya

6 April 2015 1:41 PTG

keren mobilnya,, jadi iri heee

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger