Bekas Juara Dunia 250CC Marco Melandri Akan Berlumba Dengan Aprilia Dalam MotoGP


Senarai kini telah lengkap untuk pasukan Aprilia dalam Kejohanan Dunia MotoGP 2015. Berikutan pengumuman Alvaro Bautista terdahulu, penyertaan Marco Melandri telah secara rasmi ditandatangani, segar dari tamatnya musim Superbike 2014. Pada musim itu dengan perlumbaan Aprilia, Melandri mengambil 6 kemenangan dan lain podiums menyumbang 5 kepada Aprilia di dunia Superbike (WSBK).

Dilahirkan pada tahun 1982, Marco Melandri memulakan kerjayanya pada usia yang sangat muda di minimoto, memenangi Kejohanan Itali pada tahun 1992 dan 1994. Berpindah ke 125CC beliau menjadi juara Itali bagi kategori pada tahun 1997, tajuk yang dibenarkan dia penampilan sulung di "liter kelapan" kelas MotoGP. Selepas mendapat tempat ketiga pada tahun 1998 dan kedua pada tahun 1999, Marco berpindah sehingga kategori Menunggang 250 berkuasa dua lejang dengan Aprilia. Ini adalah permulaan perlawanan Melandri-Aprilia di mana beliau tamat kelima dalam kedudukan rider pada tahun 2000, ketiga pada tahun 2001 dan Juara dunia (dengan menang 9 dan 2 podiums daripada 16 perlumbaan) pada tahun 2002.

Meningkat kepada kategori MotoGP premier, Melandri dengan serta-merta menegaskan beliau kompetitif, menamatkan di tempat kedua. Dalam pelbagai kategori MotoGP, Melandri memenangi perlumbaan 22 kali dan telah di podium 62 kali.

Tahun 2011 Marco Melandri berpindah ke lebih tinggi kepada Superbike dunia dan adalah serta-merta menjadi pemain utama, mengakhiri di tempat kedua. Persembahan ketiga musim 2012, rider dari Ravenna turut cerah untuk tajuk pada 2013, kemasan luar musim di tempat keempat. Dalam SBK, beliau telah mengambil kemenangan 19 dan 31 podium.

Aprilia kini memasuki MotoGP setahun lebih awal daripada jadual diumumkan untuk lebih awal. Seperti yang diumumkan pada awal September, Aprilia Racing telah menandatangani perjanjian dengan Gresini Racing; pasukan yang akan menguruskan motorsikal Aprilia di landasan yang pada mulanya kelas MotoGP dengan musim 2015, selama empat tahun.

Dalam sejarahnya yang ringkas, Aprilia mempunyai 54 gelaran dunia (38 dalam MotoGP, 7 Superbike dan 9 dalam disiplin off-road) menjadikannya salah satu daripada jenama-jenama global yang paling berjaya dalam dunia Lumba motosikal. Banyak nama-nama besar dalam dunia seperti Biaggi, Capirossi, Rossi, Melandri, Simoncelli, Stoner dan Lorenzo telah berlumba dan memenangi dengan Aprilia.
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger