Aston Martin Lakukan Ujian Panel Solar Pada Kereta Lumba


Arena perlumbahan semakin berkembang, bukan sahaja sekadar mencari kemenangan malah menguji teknologi dan alternatif tenaga. Untuk itu, Aston Martin dengan kerjasama Hanergy Thin Film Power mula menguji kelebihan menggunakan panel solar pada kereta lumba mereka.

Ujian pertama telah diadakan pada minggu lepas di mana model # 97 Vantage GTE dilengkapi dengan dua panel solar yang dipasang di atas bumbung kenderaan itu. Aston Martin tidak mahu mendedahkan maklumat lanjut, tetapi hanya menekankan bahawa panel ini boleh digunakan sebagai unit tambahan untuk sistem tambahan, seperti penyaman udara, yang ketika ini menggunakan kuasa yang dihasilkan oleh enjin. 

Menurut pengarah teknikal Aston Martin, Dan Sayers, idea ini adalah untuk membangunkan potensi teknologi solar panel photovoltaic Hanergy untuk digunakan dalam kedua-dua perlumbaan dan dalam kontek kenderaan penumpang. 

Beliau menegaskan bahawa ini adalah kali pertama bahawa sistem yang digunakan secara aktif dan bahawa ia telah melihat kejayaan besar, dan Sayers berkata beliau berharap bahawa sistem akan beroperasi sepenuhnya untuk 2015 World Endurance Championship.
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger