JPJ: Operasi Nombor Pendaftaran Kesan Salah Laku


Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) hari ini menjelaskan operasi penguatkuasaan ke atas nombor pendaftaran kenderaan yang bermula pada 1 November lalu, adalah bagi memudahkan pihaknya mengesan pemandu yang melakukan kesalahan jalan raya.

JPJ dalam satu kenyataan berkata, berikutan pelbagai pandangan dan kritikan berhubung operasi penguatkuasaan itu, pihaknya berkata nombor pendaftaran kenderaan merupakan medium kawalan keselamatan kepada tujuh kesalahan utama yang menjadi punca kemalangan dan kematian.

"Ia termasuklah tidak memakai tali pinggang atau topi keledar, menggunakan telefon bimbit semasa memandu atau menunggang, memotong di garisan berkembar, melanggar lampu isyarat merah, memotong barisan, memandu di lorong kecemasan, dan memandu melebihi had laju yang dibenarkan," katanya.

Menurut kenyataan itu, langkah kawalan ke atas tujuh kesalahan utama itu hanya boleh dilaksanakan sekiranya identiti kenderaan dapat dikenal pasti melalui nombor pendaftaran yang terang, tidak mengelirukan dan mematuhi spesifikasi.

"Sebagai contoh, dalam banyak kes langgar lari, pesalah tidak dapat dikesan kerana mangsa atau pengadu tidak dapat menyatakan nombor pendaftaran kenderaan akibat kurang jelas atau sukar dibaca.

"Selain itu, operasi itu juga bertujuan mengesan kenderaan-kenderaan yang mempamerkan nombor pendaftaran palsu yang digunakan oleh pihak tertentu bagi tujuan jenayah atau mengelakkan daripada tindakan penguatkuasaan," katanya.

JPJ turut menjelaskan penguatkuasaan nombor pendaftaran kenderaan ini adalah untuk menanam rasa hormat dan patuh kepada undang-undang.

"Ia juga memastikan aktiviti penguatkuasaan dapat berjalan dengan lancar dan tindakan undang-undang dapat diambil dengan tepat ke atas pengguna yang melakukan kesalahan jalan raya tanpa sebarang kelemahan yang wujud seperti penggunaan nombor pendaftaran palsu atau mengelirukan pihak berkuasa dan orang ramai," katanya.

JPJ turut menambah penguatkuasaan ini dijalankan secara menyeluruh tanpa berat sebelah kepada mana-mana pihak dan anggotanya turut diberi peringatan supaya mematuhi undang-undang serta tidak terkecuali daripada tindakan jika didapati bersalah. - Bernama
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger