Prototaip EV Malaysia Dipasang Pada September 2015


Sebuah prototaip kenderaan elektrik di dalam negara akan siap dipasang pada September tahun depan, kata Ketua Pegawai Eksekutif Institut Automotif Malaysia (MAI) Madani Sahari.

Pada pengenalan orang ramai terhadap program perkongsian kereta COMOS EV , Madani berkata, kereta baru ini akan menjadi satu usaha sama antara syarikat tempatan dan asing, walaupun beliau enggan nama yang tepat firma untuk projek itu.

Madani juga mendakwa bahawa prototaip bas elektrik pertama akan tiba sekitar suku ketiga tahun depan. Awal tahun ini, MAI telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan ARCA Corporation Sdn Bhd, AutoCRC Ltd dan Swinburne University of Technology untuk membangunkan dan mengeluarkan bas elektrik.

E-Bas pertama akan menyaksikan perkhidmatan di Putrajaya dan Langkawi, kerana perjalanan agak mudah dan pelbagai keperluan mereka. ARCA Corporation telah memperuntukkan pelaburan sebanyak RM200 juta dalam tempoh empat tahun, dengan pengkomersilan bas dijadualkan bermula pada 2016.

Turut termasuk dalam perjanjian itu adalah pembangunan dan pengeluaran bateri lithium-ion untuk kuasa bas ini, dan Madani berkata bahawa mereka akan dibina pada suku pertama tahun depan. Bateri ini juga akan dapat digunakan dalam kereta dan penyimpanan tenaga.

*Adakah Proton sebahagian daripada Projek ini? Apa yang kita tahu Proton Iriz ada potensi untuk menjadi kenderaan hybrid dan EV.
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger