Spyshots : Proton Compact Car - Sangat Menarik!


Imej terkini Proton Compact Car! Saya telah menerima kiriman sms bergambar yang menunjukkan beberapa imej Proton Compact Car. Dalam Berita Harian hari ini, satu laporan menyebut bahawa Proton akan melancarkan model compact terbarunya dalam masa terdekat.

Proton Compact Car (PCC) dalam segmen B, dihasilkan menerusi dua penekanan utama iaitu tahap keselamatan terbaik dan ekonomi bahan api tetapi ditawarkan pada harga mampu milik.

PCC dibangunkan menerusi platform terkini Proton menggunakan enjin terbaharu VVT bersesaran 1.3 dan 1.6 liter dengan transmisi manual serta automatik ditawarkan dalam tiga varian iaitu Standard, Executive dan Premium.

Selain itu, PCC juga akan menggunakan omboh, blok dan injap baharu, pertama seumpamanya bagi model Proton, sekali gus bakal menampilkan model terbaik keluarannya setakat ini.

Ketua Pegawai Teknikal Proton, Abdul Rashid Musa, berkata pengenalan model kompak itu yang memberi nilai kepada wang rakyat Malaysia mendapat pengiktirafan lima bintang oleh Program Penilaian Kereta Baharu Australasia (ANCAP) dan Program Penilaian Kereta Baharu ASEAN (NCAP).

"PCC dilengkapkan dengan enam beg udara dan sistem ABS, EPS dan hill hold assist serta enjin VVT 10 peratus lebih menjimatkan minyak berbanding Campro sebelum ini," katanya dalam taklimat di sini baru-baru ini.

PCC menjana 110 kuasa kuda (hp) dan kilas 148 Nm selain mampu mencecah kelajuan lebih 180 kilometer sejam.

Enjin VVT (injap pemasa berjujukan) yang digunakan pada PCC adalah permulaan kepada generasi enjin baharu yang akan digunakan pada model akan datang kenderaan Proton bagi menggantikan Campro.

PCC juga akan menggunakan stereng kuasa elektrik hidraulik yang menjadikan stereng lebih ringan pada kelajuan rendah dan berat serta seimbang pada kelajuan tinggi.

"Harga dan spesifikasi lain akan diumumkan pada pelancaran PCC tidak lama lagi," katanya sambil menambah PCC bukannya model yang menggantikan model Savvy sebaliknya segmen baharu bagi Proton.

Mengikut Abdul Rashid, penggunaan teknologi terkini dalam rekaan dan keselamatan pada PCC yang ditawarkan dalam tujuh pilihan warna, adalah sejajar dengan apa yang dimahukan pelanggan Proton.

Sementara itu Ketua Reka Bentuk Proton, Azlan Othman, berkata PCC dibangunkan dalam tempoh dua tahun selepas prototaipnya dibangunkan pada tahun 2010.

Walaupun Proton Compact Car berlainan segmen dengan Perodua Axia, ia mungkin menjadi perbandingan dikalangan pembeli, faktor harga, kelebihan, keselamatan dan rupa bentuk pasti ada dalam fikiran pembeli. Proton Compact Car sangat tidak menghampakan dan saya juga akan kata inilah produk terbaik Proton setakat ini.

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJShare this article :

+ comments + 9 comments

Tanpa Nama
23 Ogos 2014 11:35 PTG

tak sabarnya nak tunggu lagi.. proton cepat la keluar pcc ni.

Tanpa Nama
23 Ogos 2014 11:37 PTG

harap harga 35k-50k.

Tanpa Nama
23 Ogos 2014 11:55 PTG

Raanya x dpt harap harga 35k-50k.. Habis kurang 45k-65k sbb kereta ni segment B untuk fight dgn Myvi bknnye Axia (segment A).. Safety spec dia tinggi tu Myvi Jauh beza ..

Tanpa Nama
24 Ogos 2014 11:32 PG

Terbaikkk

Tanpa Nama
25 Ogos 2014 10:47 PG

safety.fuel save.confortable.lotus ride handling.more power.more style design. and axia just have fuel save but ugly design

Tanpa Nama
25 Ogos 2014 11:27 PG

pendapat saya, x dinafikan jika satu masa dulu, antara myvi dan savvy, myvi lagi baik. tapi kali ni, proton punya lagi terbaik berbanding axia.

Tanpa Nama
25 Ogos 2014 12:21 PTG

AREA 50K KOT..

Tanpa Nama
26 Ogos 2014 2:42 PTG

Hrp byran blnan rm200 utk model full spec

Tanpa Nama
26 Ogos 2014 3:53 PTG

tengok tudung hud enjin proton gsc dengan p2. compare.. proton gsc solid lg, tebal lg

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger