Tony Fernandes Jual Caterham F1 Team Kepada Konsortium Pelabur Swiss-Middle Eastern


Caterham F1 Team telah mengumumkan bahawa pasukan itu telah dijual kepada konsortium pelabur Switzerland-Middle Eastern atas nasihat oleh bekas Ketua Pasukan F1 Colin Kolles. Pemilikan pasukan telah dipindahkan daripada Tony Fernandes dan rakan-rakannya kepada pemilik baru berkuatkuasa serta merta. 

Pasukan akan dikendalikan oleh bekas pemandu F1 Belanda Christijan Albers dibantu oleh Manfredi Ravetto. Pasukan itu akan terus maju di bawah nama Caterham F1 Team, dan akan berpangkalan di Leafield dalam masa terdekat, tetapi sudah tentu ini mungkin berubah. Tony Fernandes dan rakan-rakan masih memiliki syarikat Caterham sehingga sekarang, jadi mereka pada dasarnya memiliki nama Caterham itu. 

Tiada harga transaksi telah disebut tetapi ada khabar angin pada akhir Mei 2014 yang Fernandes boleh merancang untuk menjual syarikat kereta sukan khusus Caterham dan pasukan Formula Satu untuk kira-kira 350 juta pound (RM1.9 bilion). Sudah tentu, hanya pasukan F1 itu telah dijual dalam kes ini. 

Kita mula-mula mendengar tentang pasukan kembali pada tahun 2009 apabila ia telah mendedahkan bahawa Tony Fernandes dan sebuah konsortium pelabur Malaysia termasuk Kumpulan Naza, SM Nasarudin telah membentuk satu pasukan F1. 

Pasukan F1 baru pada mulanya dikenali sebagai Pasukan Perlumbaan 1Malaysia (1MRT). Nama Lotus Racing secara rasmi diumumkan, dan kemudiannya dinamakan semula kepada Team Lotus. Selepas membeli Caterham pada tahun 2011, Tony dan rakan-rakan metukar nama Team Lotus kepada Caterham F1 Team.
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger