Bayaran Permit Masuk Kenderaan (VEP) Ke Atas Kenderaan Singapura Memasuki Johor


Menurut laporan Bernama, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengumumkan, Kerajaan telah bersetuju untuk mengenakan bayaran permit masuk kenderaan (VEP) ke atas kenderaan Singapura memasuki Johor. Beliau berkata keputusan itu dibuat berikutan permintaan oleh kerajaan. 

"Saya meminta (Johor) kerajaan negeri memberitahu Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bila langkah itu boleh dilaksanakan," katanya semalam. "Kami akan membuat keputusan mengenai kadar yang hendak dikenakan. Sebahagian daripada kutipan yuran tersebut akan dikongsi dengan kerajaan Johor. "

Menurut Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Aziz Kaprawi, yuran VEP itu tidak akan dikenakan di pusat pemeriksaan sempadan di bahagian utara semenanjung. "Kami mengambil pendekatan dua hala sahaja di antara Malaysia dan Singapura kerana hanya Singapura mengenakan caj VEP atas kenderaan Malaysia dan tidak negara-negara lain," kata Abdul Aziz. 

Menurut Bernama, Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin baru-baru ini berkata kerajaan Johor mencadangkan bayaran VEP RM20 (RM5 yang akan pergi kepada kerajaan negeri untuk penyelenggaraan jalan) untuk kenderaan Singapura yang memasuki Malaysia melalui Tambak Johor dan Laluan Kedua .

Sebelum ini, kerajaan Singapura menyatakan akan menaikkkan bayaran Permit Kenderaan Barangan (GVP) daripada S$10 (RM25.72) kepada S$40 (RM102.88) sebulan berkuat kuasa, mulai 1 Ogos depan.

Begitu juga kadar bayaran Permit Masuk Kenderaan (VEP) bagi kenderaan berdaftar di luar negara yang mahu memasuki Singpura akan dinaikkan daripada S$20 (RM51.44) kepada S$35 (RM90) sehari berkuat kuasa mulai tarikh sama.
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger