SPYSHOT : Reka Bentuk Sebenar Proton P2-30A Global Small Car ( GSC ) !!!!


Panas! Panas! dan cukup Panas!!! Jika beberapa hari lepas kita dapat lihat reka bentuk model terbaru Perodua Axia 2014, kini kita dapat pula lihat reka bentuk sebenar Proton P2-30A Global Small Car ( GSC ). Walaupun gambar yang saya perolehi ini barangkali hanya unit 'crash test' . Terima kasih kepada sahabat saya yang sudi emailkan kepada saya, dua gambar hadapan dan belakang.

Sekilas pandang mengenai dua produk global Proton yang terdahulu iaitu Preve dan Suprima S, ramai pengunjung blog saya meluahkan mengenai rekaan yang kurang 'umph' namun mereka cukup berpuas hati dengan prestasi. Jika kita lihat produk global terbaru ini pula, rasanya yang ini lebih 'umph' dan lebih seronok dipandu. Tak sabar pula untuk menanti bila ia akan keluar.

Proton P2-30A Global Small Car (GSC) dibangunkan dengan platform serba baru dan akan dilancarkan pada suku ketiga 2014 (Kemungkinan Oktober ini). Ia mungkin mempunyai 2 pilihan enjin, 1.3L IAFM+ dan 1.6L Campro NFE (mempunyai fungsi “Smart On/Off”). Transmisi CVT 7-kelajuan ProTronic (adakah mungkin manual 6-kelajuan akan dipadankan sebagai kombinasi kepada enjin tersebut?) 

Jika dibandingkan antara Proton P2-30A dan Perodua Axia, apakah pilihan kita? Satu lagi pertembungan suatu ketika dahulu antara Myvi dan Savvy akan berlaku pada tahun ini. Apa yang saya boleh komen di sini, Proton P2-30A adalah antara produk Proton terbaik kerana ia kelihatan berbeza penampilannya berbanding model-model Proton yang lain. Berikan komen anda mengenai Proton P2-30A ini di ruangan komen.

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ




kemaskini gambar dari blog dan web



Share this article :

+ comments + 54 comments

Tanpa Nama
16 Jun 2014 1:19 PTG

sangat terbaik dari proton. design memang taraf kereta luar negara

Tanpa Nama
16 Jun 2014 1:20 PTG

proton akan ambil alih kuasa pembeli dari myvi dan axia. proton ni lagi cantik dan comel dari perodua punya.

Tanpa Nama
16 Jun 2014 1:25 PTG

hadapan design lbh cantik dari fiesta dgn grill yg besar. lampu belakang x mengecewakan. masa spyshot dulu mcm x elok je

Tanpa Nama
16 Jun 2014 1:26 PTG

baby proton yang comel! x sabar rasanya bila nk keluar.. raya ni je la keluar.. hehehe.

Tanpa Nama
16 Jun 2014 1:27 PTG

myvi killer sudah mari...

Tanpa Nama
16 Jun 2014 1:34 PTG

bumper belakang pun menarik. ade ruang difuser dan reflector. baru sporty kalau mcm ni.

Tanpa Nama
16 Jun 2014 1:40 PTG

memang comel.. harap ada untuk baseline jual RM30k.

Tanpa Nama
16 Jun 2014 1:42 PTG

mcm ni la yg kita nak.. serba moden.. cantik.. nampak garang..

Tanpa Nama
16 Jun 2014 1:52 PTG

syabas proton. korang dh buat apa yg kita rakat malaysia nak. harap harga berbaloi.

Tanpa Nama
16 Jun 2014 1:53 PTG

apa nama proton ni?

Tanpa Nama
16 Jun 2014 1:54 PTG

kita x boleh bandingkan p2-30a dengan axia kerana berlainan segment. memang saiz nampak mcm sama.

Tanpa Nama
16 Jun 2014 1:57 PTG

akhirnya... sangat menarik. syabas proton. saya sanggup tunggu, x perlu beli myvi lagi..

Tanpa Nama
16 Jun 2014 2:00 PTG

dari depan sampai ke belakang sangat menarik. bye bye myvi!

azman
16 Jun 2014 2:01 PTG

kalau nk banding perodua baru dgn proton ni, saya lebih prefer proton.

naim
16 Jun 2014 2:03 PTG

rekaan hadapan dan belakang masih menggunakan dna model konsep proton emas dan lotus etheos. ia lebih continental dan teguh. tahniah proton!

Tanpa Nama
16 Jun 2014 2:05 PTG

gambar ni leak atau disengajakan? adakah lepas perodua terdedah, proton juga..

ikram
16 Jun 2014 2:08 PTG

dah tunggu lama sgt.. elok kasi leak skit.. ramai dah berubah hati sebelum ni. terutama lepas gambar perodua tu keluar.

Tanpa Nama
16 Jun 2014 2:11 PTG

smart!!! semoga 4~5 ancap

semm
16 Jun 2014 2:16 PTG

interior depan belakang semua tip top. harap saya akan miliki proton ini nanti.

Tanpa Nama
16 Jun 2014 2:24 PTG

proton lg best lah..

Tanpa Nama
16 Jun 2014 2:46 PTG

tahniah!

Tanpa Nama
16 Jun 2014 2:54 PTG

buat kereta sedan pun ok..

Tanpa Nama
16 Jun 2014 3:43 PTG

Smart jgk... Depan n blkg balance... Hope prestasi enjin x mengecewakn... CVT xprob

Tanpa Nama
16 Jun 2014 3:51 PTG

kasi letak emblem yg mengancam skit. kasi nampak ade kilat belakang. baru seimbang depan dgn chrome bar dpn.

ijam
16 Jun 2014 11:55 PTG

sempurna. antara kereta proton yg cantik.

Tanpa Nama
17 Jun 2014 9:39 PG

TAHNIAH PROTON

Tanpa Nama
17 Jun 2014 10:50 PG

Bentuk dah global.harap enjin pun global...jgn la masih guna timing belt lagi.skrg zaman timing chain.lebih jimat...

Tanpa Nama
17 Jun 2014 11:55 PG

design xde komplain.. tunggu feedback enjin plak.. thumbs up proton!!

Tanpa Nama
23 Jun 2014 10:32 PG

design dh cukup cun melecun.. harap kualiti lebih baik..

Tanpa Nama
25 Jun 2014 3:45 PTG

TK SABA NAK TENGOK DEPAN MATA

Tanpa Nama
25 Jun 2014 3:45 PTG

kalau harga lebih kurang myvi sya akan angkat sebiji.

Tanpa Nama
3 Julai 2014 2:59 PTG

kalau buat mpv macam honda stream pun ok juga!

Tanpa Nama
14 Julai 2014 4:47 PTG

Tahniah proton... Kalau ade kemahuan pasti ade jalan kemajuan... Harapan rakyat semoga produk tempatan akan lebih berkualiti lagi pada masa2 akn dtg... Amin...

Tanpa Nama
17 Julai 2014 3:42 PTG

sekarang interest bank dah naik. lambat sgt keluar... huhuhu

Tanpa Nama
20 Julai 2014 12:05 PG

yg bestnya bln 8 ni abis byr keter..
yg x bestnya nak kena berhutang lg la utk model baru ni...september kuar..

Tanpa Nama
25 Julai 2014 2:30 PTG

harga conform lebih mahal dr perodua sbb kemungkinan safety, system, dan technology lg bagus dr perodua.

Tanpa Nama
25 Julai 2014 8:28 PTG

sokong proton, tapi please janganlah buat buntut macam myvi

Tanpa Nama
5 Ogos 2014 2:07 PG

Proton are the best...moga jgn keluarkn lg model yg kurang menarik mcm tiara,savvy,juara,arena dulu tu...proton bolehh!!

Tanpa Nama
5 Ogos 2014 2:11 PG

Hope proton keluarkn pulak model 4x4 pickup mcm Mitsubishi triton tu..design bg gempaq n garang skit nyum3...msti terangkatt

Tanpa Nama
5 Ogos 2014 11:18 PG

tempat plat belakang kat bumper lg... benci benci benci!!! Camni i xyah tunggu ia muncul... i buat x tau aja...

Tanpa Nama
5 Ogos 2014 12:16 PTG

simple je belakang dia. wiper pun kemas kat cermin je.

Tanpa Nama
12 Ogos 2014 5:05 PG

Tetap akan kalah dengan myvi lah... Hahaha... Myvi SE 1.5L engine vios, p2-30 engine???

12 Ogos 2014 10:56 PG

engine 1.3L vvt o nfe

Tanpa Nama
13 Ogos 2014 3:14 PTG

enjin 1.3 IAFM dan 1.6 NFE...anyway exterior dah menarik...nak tunggu harga je lg....=-)

Tanpa Nama
13 Ogos 2014 3:16 PTG

Tapi mungkin interior masih cun pd perodua yg baharu nnt kot..=-)

Tanpa Nama
13 Ogos 2014 11:23 PTG

Saya tetap sokong Proton, kerana ia sebenar benarnya satu satu pembuat kereta tulin Malaysia. Saya dan Isteri pakai Preve turbo.... memang best dan berbaloi.

14 Ogos 2014 11:20 PG

untuk tempahan bolehlah hubungi saya 012-5876527 ( adzmin ) 017-5096473 ( zack )
10 pelanggan yang pertama akan mendapat hadiah misteri ....
terbukti harganya cukup berbaloi.......
jangan tunggu lagi tempahlah sekarang sebelum terlambat

Tanpa Nama
14 Ogos 2014 5:15 PTG

blakang kembang nampak mcm myvie lama... kalo utk bersaing dlm B segment lawan Jazz, fiesta dan Polo... better redesign balik...

15 Ogos 2014 9:53 PG

Jika inisiatif ini dilakukan mengikut perkembangan citarasa dan teknologi semasa. Sudah tentu Proton akan kembali mebgungguli kembali pasaran domestik dan menendang keluar pesaing antarabangsa yang lain seperti proton pernah lakukan dekad-dekad yg lalu.

Tahniah Proton.

Tanpa Nama
21 Ogos 2014 10:37 PTG

Mantap !!! harap tuil 'signal' berada di kanan.... hehehe...

Tanpa Nama
22 Ogos 2014 6:22 PG

Boleh tahan..

Tanpa Nama
24 Ogos 2014 12:25 PG

Minyak consumption cmne? Aku dh ada preve... tup kna transfer kl. RM25 bngi-kl-bngi.. pki kancil 850 woooo...

29 Ogos 2014 10:24 PG

Rasanya ni bukan proton baru GSC ni. Ni concept car. Lain pulak lampu belakang dia dengan post sebelum ni tajuk - Proton Compact Car (PCC) P2-30A Atas Treler

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger