Proton Saga Generasi Ketiga Keluar Tahun Depan?


Pengerusi Proton yang baru dilantik Tun Dr Mahathir Mohamad telah mendedahkan bahawa generasi Proton Saga ketiga akan diumumkan dalam masa kira-kira setahun. Menurut laporan Berita Harian, bekas Perdana Menteri berkata bahawa syarikat itu bergegas untuk mengeluarkan model baru "Proton Saga 3" secepat mungkin.

Mungkin berdasarkan model kereta terbaru P2-30A GSC (Global Small Car), kemasukan Proton baru dalam pasaran sedan segmen B nampaknya akan mencapai kemajuan besar dari segi reka bentuk dan kualiti, dan akan menggambarkan Proton sebagai pengeluar kereta yang berkualiti tinggi dan bukannya memberi tumpuan kepada harga yang terendah.

"Saya mahu melihat Proton menjadi pengeluar kereta yang berkualiti, dan bukan sebuah syarikat yang membina kereta murah," kata Mahathir. "Kami mahu menghasilkan sebuah kereta yang sangat berbeza daripada apa yang kita ada sekarang, dengan kualiti yang lebih baik. Saga semasa perlu diganti. "

Mahathir juga bercakap mengenai masa depan Proton Perdana baru, yang akan membuat debut pasaran besar-besaran tahun depan. Katanya, kereta itu akan berdasarkan generasi kelapan Honda Accord seperti versi kerajaan pada masa ini, ia akan menampilkan perbezaan yang lebih besar, mungkin juga menerima enjin yang disemak (Perdana kerajaan mendapat enjin 2.0 dan 2.4 liter Accord).

Proton akan menghasilkan Perdana yang akan benar-benar berbeza daripada Honda Accord, sehingga anda tidak akan dapat mengenali mereka. Model Perdana kini digunakan oleh kerajaan pada dasarnya ialah model dengan hanya logo baru, dan Proton tidak akan mengeluarkan kereta logo baru pada masa hadapan.

Beliau menambah bahawa dari segi kerjasama strategik yang dicadangkan dengan pengeluar asing, Proton kini mencari syarikat dari negara-negara lain dan bukannya hanya mereka dari Jepun, tetapi masih belum membuat keputusan mengenai yang mana satu. Pembuat kereta nasional itu telah dilaporkan sebelum ini untuk bekerjasama dengan Geely untuk mengembangkan pasaran di China, dan juga mungkin membina kereta berdasarkan reka bentuk Geely ini.
Share this article :

+ comments + 5 comments

Tanpa Nama
23 Jun 2014 5:20 PTG

AKU PERCAYA PADA TUN M DENGAN SRATEGI YANG BAIK PROTON BOLEH BERJAYA.AKU CADANGKAN KALAU SAGA3,PERDANA AKAN JADI PERDANA2,(GENERASI 2 ).PROTON BERKONGSI PLATFORM DENGAN HONDA ACCORD TAPI REKABENTUK PROTON BUAT SENDIRI.TAHNIAH PROTON DANTUN M.AKU TETAP SOKONG PROTON.

Tanpa Nama
24 Jun 2014 8:06 PG

buat la apo pun tun.janji nama proton naik balik

Tanpa Nama
24 Jun 2014 11:12 PG

Saga 3 pasti terbaik kalau gunakn proton p2-30a jadikan kereta sedan b segmen.

Tanpa Nama
24 Jun 2014 12:19 PTG

Saga dan Satria masih kekal dlm line up Proton

Tanpa Nama
24 Jun 2014 2:17 PTG

kalau ini la saga 3 tu nanti dh setaraf polo sedan!

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger