Toyota Umum Siri Enjin Baru - 1.3 Dan 1.0 Liter, 14 Variasi Enjin Tahun 2015


Toyota telah mengumumkan enjin baru, enjin petrol sangat cekap bahan api, dan dijadualkan untuk reka bentuk semula dalam masa terdekat. Sebanyak 14 variasi enjin baru akan diperkenalkan di peringkat global pada tahun 2015. Tidak menyebut jenis enjin tetapi fokus syarikat adalah bukan turbocharged. Dua enjin akan membentuk asas siri baru, 1.3 liter unit Atkinson-Cycle dan reka bentuk 1.0 liter yang dibangunkan bersama dengan Daihatsu. 

Reka bentuk nisbah mampatan tinggi 13.5 bagi 1.3 unit liter termasuk intake port, mempunyai bentuk baru yang menjana aliran yang kuat - di mana campuran udara-bahan api mengalir di pusaran menegak - dalam silinder. Ia juga mempunyai sistem gas edaran semula ekzos disejukkan (EGR), dipasangkan dengan Injap Pembolehubah Masa pintar Electric (VVT-IE). Ciri-ciri baru, digabungkan dengan idling stop dan fungsi lain, kecekapan bahan api bantuan kira-kira 15% berbanding yang diperolehi sekarang. Kecekapan maksimum haba bagi unit ialah 38%.

Similar tumble flow-generating intake port juga terdapat dalam enjin 1.0 liter, seperti sistem EGR sejuk dan nisbah mampatan yang tinggi. Dalam kombinasi dengan fungsi idling stop dan pelbagai penggunaan bahan api teknologi pengurangan lain, Toyota mendakwa bahawa kenderaan yang dilengkapi dengan enjin ini akan mempunyai peningkatan kecekapan bahan api maksimum kira-kira 30% berbanding kenderaan semasa.

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

sumber Paultan
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger