Toyota Passo Facelift Dengan Enjin Baru - 27.2 km / l


Toyota Passo hatchback kompak telah diberi wajah baru di Jepun. Apa yang kelihatan adalah rekaan hadapan seakan berdasarkan Perodua Myvi (tetapi telah melalui rebadge yang hebat). Selain daripada facelift sedikit disemak, ia juga dilengkapi dengan siri baru enjin Toyota.

Seperti kebiasaan bagi Model Dalam Jepun (JDM), wajah Toyota Passo boleh didapati dalam dua varian yang berbeza - Passo standard dan varian Passo lebih feminin. Masing-masing mempunyai lampu depan tersendiri dan pemasangan bumper depan, dan juga yang hampir sama kombinasi warna dalaman.

Di bawah hud terdapatnya enjin baru 1KR-FE 1.0 liter, yang menawarkan 69 PS pada 6,000 rpm, 92 Nm pada 4,400 rpm dan sebanyak 27.6 km per liter (di bawah kitaran ujian JC08). Penggunaan bahan api kini 30% kurang daripada sebelum ini, manakala 84 gram daripada CO2 setiap kilometer penarafan menjadikannya layak untuk pengurangan cukai sepenuhnya di Jepun.

Antara perubahan yang menyumbang kepada kecekapan enjin yang lebih baik termasuk nisbah yang lebih tinggi mampatan (11.5:1 bukan 10.5:1), dioptimumkan pemasaan injap dan kemasukan disejukkan gas edaran semula ekzos (EGR) dan pancarongga ekzos bersepadu dan kepala silinder.

Juga penting untuk enjin baru Toyota Stop & Start System ( cut off kira-kira 9 km / h apabila perlahan untuk berhenti) dan sistem penjanaan semula dipertingkatkan (yang bertukar tenaga nyahpecutan berkuasa bateri disimpan). Dengan semua penambahan ini, Toyota mendakwa bahawa motor mencapai kecekapan maksimum haba sebanyak 37%.

Sebuah varian 1.3 liter lebih berkuasa tetapi jauh lebih cekap juga ditawarkan seperti sebelum ini. Di sini, enjin 1NR-FE, menjadikan 95 PS pada 6,000 rpm dan 121 Nm tork pada 4,000 rpm. Diletakkan sebagai premium, kecekapan Passo 1.3 liter dengan purata 19.0 km per liter. Satu transmisi CVT dijadikan sebagai standard di kedua-dua varian enjin.

JDM ini menawarkan kawalan kestabilan elektronik, kawalan cengkaman dan Kecemasan Brek Isyarat sebagai standard. Kiraan beg udara hanya dua, tetapi sisi dan beg udara langsir boleh didapati sebagai pilihan (sejumlah enam ). Seperti biasa, semua lain-lain varian JDM biasa hadir, iaitu versi pemacu empat roda dan mesra OKU versi welcab juga disediakan, dan juga pelbagai pilihan penyesuaian.

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

 
 
 
 

 


 
 
 
 
 

 Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger