Proton Sasar Eksport


Persaingan daripada pembuat kereta asing , persepsi orang ramai , kekurangan skala ekonomi dan kos yang tinggi kenderaan pembuatan tempatan adalah sebab-sebab di sebalik kejatuhan Proton dalam jualan kenderaan, kata Pengerusi Proton Tan Sri Mohd Khamil Jamil kepada Business Times semalam.

Menurut business daily , kereta Proton kini dijual di lebih daripada 25 buah negara tetapi sumbangan perolehan daripada jualan eksport kekal di bawah lima peratus.

Data yang dikumpul oleh Persatuan Automotif Malaysia meletakkan jumlah jualan kenderaan Proton di Malaysia untuk tahun 2013 pada 138753 unit, dengan jumlah bahagian pasaran 21.2 peratus (atau 24.1 peratus daripada jumlah pasaran kereta penumpang Malaysia ). Ini adalah turun daripada 22.5 peratus pada tahun 2012 dan 25.9 peratus pada tahun 2010.

Ini walaupun pada hakikatnya Proton telah memperkenalkan dua model global baru; Proton Preve dan Suprima S.

Pengerusi Proton memberitahu Business Times bahawa persaingan daripada pembuat kereta asing dan persepsi orang ramai telah menyebabkan jumlah jualan kenderaan susut . Beliau juga mengeluh mengenai kurangnya sokongan daripada rakyat Malaysia untuk membeli produk Proton. Beliau juga menambah bahawa tanpa ekonomi yang mencukupi dari segi kos, ia adalah sukar untuk kereta Proton akan ditawarkan pada harga kompetitif, menambah keuntungan bersih daripada Saga SV Proton adalah teramat rendah , di bawah RM500.

Khamil berkata Proton merancang untuk merendahkan asas kos dengan menggalakkan penstandardan lebih besar daripada bahagian-bahagian automotif digunakan. Business daily juga menambah bahawa Proton berharap untuk meningkatkan eksport dengan memberi tumpuan kepada pasaran terasnya - United Kingdom , Australia dan Mesir, tetapi tidak menjelaskan apa-apa lagi .

Rabu lepas , business daily juga memetik penasihat Tun Dr Mahathir Mohamad Proton sebagai berkata, "Kehadiran Lotus di China akan menyumbang kepada membangunkan Proton di pasaran China . Walau bagaimanapun, untuk memasuki pasaran China , kita perlu untuk mengeluarkan kereta di China dan yang akan melibatkan pelaburan modal yang besar. Kami meninjau perkongsian. "

Pada masa ini, jenama senama Proton tidak mempunyai kepentingan langsung di China. Ia menjual terurai sepenuhnya ( CKD ) Gen.2 dan Persona untuk pembuat kereta China Youngman, yang kemudiannya menjual model di bawah jenama Lotus , sebagai Lotus L3 GT dan Lotus L3 masing-masing . Youngman juga menjual tiga lagi model yang dibangunkan dengan kerjasama Lotus Engineering ( tidak Lotus Cars ) - L5 , L5 GTS dan T5. Hak-hak kepada ketiga-tiga milik Youngman dan tidak Proton.

Pada awal tahun ini , Carlist.my's Automotive Industry Review Issue 002 mengambil info eksport Proton. Proton bertujuan untuk mengeksport 150,000 kereta menjelang 2018. Anda boleh muat turun salinan anda secara percuma di sini .

Di bawah adalah ringkasan inisiatif eksport baru-baru ini Proton :

Sasaran eksport

Pada tahun 2010 , syarikat itu mengumumkan dalam laporan tahunan mereka bahawa jumlah eksport diunjurkan lebih dua kali ganda kepada 40,000 kereta pada akhir tahun kewangan yang berakhir pada Mac 2011. Pengarah Urusan pada masa itu juga berkata Proton berhasrat untuk mengeksport 50 peratus daripada jumlah pengeluaran ( dari 24 peratus).

Menjelang Mac 2011, eksport Proton meningkat hanya 10 peratus dan jumlah eksport Proton telah lebih atau kurang kekal pada tahap yang sama sejak tahun 2010.

Masuk Dalam India

Pada Disember 2009, Proton mengumumkan bahawa ia akan memasuki pasaran India yang lumayan pada 2011. Ini tidak menjadi kenyataan.

Sasaran Eksport Thailand

Semasa melancarkan Proton Preve di Thailand pada bulan November 2012, Proton mengumumkan bahawa ia akan meningkatkan sasaran jualannya untuk tahun 2013 untuk menjadi sebanyak 3,000 unit. Syarikat itu hanya menjual 697 kereta pada tahun 2013.

Itu mengejutkan penurunan 79 peratus dari 2012, 3,305 unit, dan penurunan 87 peratus daripada kemuncaknya 5,530 kereta pada tahun 2010.

Pengedar Phra Nakorn Automobile Group juga memberitahu tidak banyak yang telah berlaku sejak pembentukan Proton Cars Thailand, yang mana difahami sekarang tidak aktif . Phra Nakorn kini menumpukan kepada menjual kereta Honda.

Sasaran Eksport Australia

Apabila Proton melancarkan Preve di Australia pada Oktober 2012 , syarikat itu dibangkitkan sasaran jualan untuk tahun 2013 daripada 2,000 kereta untuk 4,000 kereta. Ini walaupun pada hakikatnya bahawa Proton sudah serius lemah dalam sasaran tahun 2012 ini , berakhir tahun 50 peratus di bawah sasaran.

Data dari Australia’s Federal Chambers of Automotive Industries menunjukkan bahawa Proton berakhir 2013 dengan hanya 611 kereta yang dijual , 40 peratus lebih rendah berbanding 2012.

Jualan Proton di Australia memuncak pada tahun 2007 , apabila ia dijual 2,336 unit. 36 peratus daripada jualan disumbangkan oleh Arena, diikuti rapat di belakang oleh Savvy.

Share this article :

+ comments + 10 comments

Tanpa Nama
29 April 2014 10:03 PG

sekarang dah wujud persaingan dgn jenama luar. pihak kerajaan patut kurangkan cukai pada proton. kena support la sikit. sampai saga pun untung kurang rm500 sebiji, pekerja diorang nak makan apa nanti?

Tanpa Nama
29 April 2014 10:39 PG

sokongan rakyat malaysia dan kerajaan amat penting untuk pastikan jenama proton terus kekal. kalau cenggini la, memang wajar proton teroka dunia luar. jual je kat luar.

Tanpa Nama
2 Mei 2014 12:40 PG

Ni lah kerajaan.produk malaysia sendiri kasi cukai tinggi lepas tu masuk poket.proton boleh maju kalau tampa campur tangan dengan politik yang pemikiran bodoh.semua proton nak kena support bahananya datang balik at proton.Nak hasilkan kereta bukan senang tapi bila dahh mass production produk yang dihasilkan macam hampeh.design simple bajet kos rendah,apalah bangang sangat orang atasan dalam drb-hicom tu buat kerja ke or makan gaji buta.Please la agresif sikit untuk fight dengan jenama luar.Preve yang hodoh tu pun belum ade lagi facelift yang baru,udah berapa tahun dilancarkan??saga masih rupa sama yg nmpak bosan dah dekat atas jalan.Exora mananya kate nak keluar all new facelift???enjin petronas mana,udah digunakan???dengar
cakap rakyat kluar apa yang dimahukan bukan launch kereta ntahh berapa model sedan tapi hampeh.

Tanpa Nama
2 Mei 2014 12:51 PG

Exora bold tu just trade mark nk yakinkan customer je lepas exora cfe kurang keyakinan hp.please up kan jenama proton,ak support proton sebab tnpa produk thun 80an mlik bapa ak saga 1st ak xkan cpai cita2 ak mnjadi seorang doktor.Protob you are the best in 90an but very bad right now why?my first car is gen2 2004

Tanpa Nama
2 Mei 2014 12:58 PG

Ak harap orang atasan Drb dpat baca ini..important sangat untuk support proton to global.proton kena kaji dekt blog2 mcm ni nk thu pndapat rakyat,funtasticko.net bukn macam paultan pnya fans.tolong bngunkan jenama proton dengan imege,design dan service yang brkualiti for customer.design yg tiada kompromi itu sangat pnting untuk mnarik customer seperti perodua under toyota.Dengar kate rakyat untuk kembali mnjadi jaguh kampung dab global.Harap maklum!!!

Tanpa Nama
2 Mei 2014 1:03 PG

Bagus betul sokonggan awak.saya harap begitu juga.proton must improve right now jgn tunggu bnyak bulan.buang masa nk kaji bgai idea atasan hampeh belaka(x semua)

Tanpa Nama
2 Mei 2014 10:35 PG

kalau kita tgk rekaan hasil designer2 proton memang canggih tp bila dah jd kereta.. sangat mengecewakan.

Tanpa Nama
2 Mei 2014 3:31 PTG

bangkitlah proton.. jgn terus merudum..

Tanpa Nama
2 Mei 2014 3:39 PTG

Harap proton lihat komen dan pendapat orang ramai kat sini. bukan nak kritik, tp terdapat input yang berguna yang boleh diguna pakai.

Tanpa Nama
5 Mei 2014 3:22 PTG

cuba la pikir..macam mana tak nak beli kereta proton. adik beradik aku ramai beli proton. tapi mesti mau ingat, kereta mesti ada masalah. jarang kita dengar kereta proton luar negara ada masalah. so sekarang kenapa proton nak pertikai kenapa rakyat malaysia tak nak beli proton? sebab utama adalah masalah kualiti bukan pada harga. kualiti luar negara lebih elok berbanding dalam negara. proton tak boleh salahkan rakyat malaysia. gaji saya bukan besar nak tanggung kerosakan memanjang.

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger