MITI Serah Lesen Pembuatan EEV Kepada GAM & GWM


Semalam berlangsungnya satu majlis penyerahan lesen pembuatan EEV (energy Efficient vehicle) oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa & Industri Malaysia (MITI) kepada Go Automobile Manufacturing (GAM) yang akan memasang kenderaan Great Wall Motors (GMW) bagi unit CKD. Lesen ini antaranya bagi membolehkan kilang pemasangan baharu bagi GWM dibina di Gurun, Kedah.

GAM yang bekerjasama dengan pengeluar kenderaan terkemuka dari China ini akan bertanggungjawab memasang model kenderaan untuk pasaran domestik dan juga bagi tujuan eksport. Buat setakat ini, ia akan melibatkan pemasangan dua model GMW iaitu Haval M4 dan Haval H6 bermula Jun ini dan dijangka akan berada di pasaran menjelang September ini.

Bagi produksi pemasangan tempatan ini, ia melibatkan 40 peratus komponen tempatan dan akan meningkat kepada 55 peratus pada tahun 2016 serta 85 peratus menjelang fasa ketiga tahun 2018. Untuk pasaran Malaysia, model kenderaan GWM telah diedarkan secara rasminya oleh Green Oranges Sdn.Bhd (GOSB). Setakat ini, dua model GWM telah pun dipasarkan di Malaysia iaitu kenderaan SUV Haval H5 dan pikap trak Wingle5.

Berhubung dengan EEV, seperti mana yang diumumkan dalam Dasar Automotif Nasional 2014 (NAP2014) pada akhir Januari lalu, kenderaan EEV yang diproduksi mestilah mematuhi syarat yang ditetapkan iaitu penggunaan bahan api yang lebih ekonomi.


sumber infokereta
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger