Penggunaan Gear Automatik Dengan Cara Yang Betul


Saya ingin kongsikan dengan anda mengenai penggunaan gear auto cara yang betul. Kekadang kita pernah perasan kereta depan masuk gear P bila berhenti kat trafic light. Ia dapat diagak sebab lampu reverse nyala sekejap. 

Kaedah yang betul semasa berhenti di traffic light: 

1. tekan brek kaki 
2. masuk gear N (tanpa tekan tombol pada gear. tolak sahaja) 
3. Tarik hand brek 
4. lepas brek kaki 

 Nak jalan: 

1. tekan brek 
2. masuk gear D (tanpa tekan tombol pada gear. tarik sahaja) 
3. lepas hand brek. 
4. lepas brek kaki 
5. tekan minyak 

Penggunaan tombol/butang pada batang gear: 
1. tekan tombol semasa menukar 

  • P & R  
  • R & P 
  • R & N 
  • N & R 
  • D & L/D2 
  • L/D2 & D 


2. jangan sesekali tekan antara 

  • N & D 
  • D & N 
  • D & D3 
  • D3 & D 


Kalau gear yg jenis ada gigi tu nampak lebih mudah dan selamat. Info ini saya kongsikan  kepada anda dari carigold.


Share this article :

+ comments + 3 comments

24 Februari 2014 1:39 PG

kalau tekan juga tombol tu stiap kali tukar gear apa jadi?boleh rosak gearbox ke?

Tanpa Nama
15 April 2014 11:57 PG

x rosak. tombol tu hanya lock je kan? tombol tu hanya berfungsi pada P-R-N, N-2-3 tak lock.

28 November 2014 11:30 PTG

tombol tu mungkin dapat mengelak dari tersilap gear.

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger