Mazda CX-5 Diesel Dipasang Di Malaysia Untuk Eksport Ke ThailandMazda Malaysia Sdn. Bhd , sebuah syarikat usahasama antara Mazda Motor Corporation, Jepun dan Bermaz Motor Malaysia telah mula memasang 2013 Mazda CX-5 SkyActiv -D 2.2 liter diesel di kilang Inokom di Kulim, Kedah. 

Walaupun model ini dipasang di Malaysia, ia tidak ditawarkan untuk dijual di Malaysia kerana model yang dihasilkan secara eksklusif ini adalah untuk dieksport ke Thailand. Dikatakan enjin SkyActiv -D memerlukan minimum diesel Euro -4 gred, yang tidak terdapat di negara kita. 

“Ya , kereta diesel ini sedang dibuat (dipasang) di Kulim, dan akan dieksport ke Thailand. Kualiti bahan api di sini menghalang kita daripada memperkenalkan CX-5 diesel di sini,” jelas Dato ‘ Ben Yeoh , Pengarah Urusan Bermaz Motor Malaysia. 

Yeoh berkata sedemikian semasa majlis media pada hari Jumaat untuk meraikan penghantaran pertama CX-5 buatan Malaysia ke Thailand. Selain daripada 2.2 liter diesel CX-5 SkyActiv -D , dua lagi varian petrol berkuasa juga dieksport dari Malaysia, iaitu 2- liter SkyActiv -G dan 2.5 liter SkyActiv -G , yang keduanya juga tidak dijual di Malaysia. 

Mazda tidak mengesahkan output kuasa untuk CX-5 diesel, tetapi model lepasan standard Euro- 6 yang dijual di Eropah menghasilkan 175 PS pada 4,500 rpm dan 420 Nm pada 2,000 rpm. Apabila dipasangkan dengan transmisi automatik enam kelajuan AWD , model ini didakwa boleh memberikan ekonomi bahan api sebanyak 5.5-litre/100 km. 

Penghantaran pertama ke Thailand melibatkan kira-kira 200 unit CX-5 model. Mazda Malaysia tidak mendedahkan mana-mana jumlah eksport tahunan yang dirancang, tetapi mengatakan bahawa syarikat itu akan membuat kenyataan mengenai perkara ini pada bulan Oktober. 

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ sumber ArenaKereta dan Paultan
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger