Mitsubishi i-MiEV Telah Dilancarkan RM136k - Kenderaan Elektrik Sepenuhnya Yang Pertama Dijual Di Negara Ini


Era kenderaan elektrik telah bermula di Malaysia dengan Mitsubishi secara rasmi hari ini melancarkan i-MiEV, kenderaan elektrik sepenuhnya yang pertama  untuk dijual di sini.  I-MiEV dijual dengan harga  RM136 118.50 tanpa insurans (RM139, 888 OTR).

Dengan kos sekitar RM3.50 untuk cas tenaga elektrik selama 8 jam, ia akan memberi anda perjalanan maksimum 150 km. Bagi untuk kegunaan harian ke tempat kerja, anda tidak mungkin untuk kehabisan bateri setiap hari, ia pasti kos akan menjadi jauh lebih murah. Tanpa pelincir untuk enjin, perkhidmatan penyelenggaraan adalah lebih murah dengan selang perkhidmatan setiap km 20,000, di mana ia akan dijalankan melalui cek standard diagnostik. Perkara biasa hanya perlu gantian seperti penapis udara dan cecair brek. 

Ia menggunakan motor elektrik di hadapan dengan output maksimum sebanyak 49 kW (bersamaan kepada 67 hp) dan 196 Nm tork yang memandu roda belakang. Ia beroperasi senyap dengan tiada getaran, menawarkan persekitaran memandu yang unik tidak seperti kenderaan tradisional dengan enjin pembakaran dalaman. Semua tork yang boleh didapati dari sifar rpm,(kelajuan tertinggi 130 km / h). 

Cukai jalan tahunan adalah RM10, insurans juga diukur berdasarkan kenderaan 660cc, kelas termurah. Bateri 330V boleh digunakan dari soket kuasa rumah standard, dan mengambil penuh lapan jam untuk mengecas sepenuhnya, atau kurang dengan caj cepat. Tiada minyak digunakan, hanya caj bateri. Ia tidak mengeluarkan pelepasan sama ada dalam mengurangkan kesan karbon dan pergantungan kepada bahan api fosil, kereta ini adalah satu langkah besar ke hadapan. 

Anda mungkin tertanya-tanya, bateri dilindungi oleh jaminan lima tahun, dan dikatakan untuk mengekalkan sekurang-kurangnya 80% daripada kapasiti penuh selepas tempoh itu. Selepas 10 tahun penggunaan, angka itu turun kepada 70%. Pada hanya 3475 mm panjang dan 1475 mm lebar, i-MiEV adalah kereta kecil. Ia mempunyai panjang 2550 mm jarak roda walaupun begitu ruang dalaman bukan satu isu. 

Antara ciri-ciri aksesori dan keselamatan, ia dilengkapi sistem 2-DIN multimedia skrin sentuh dengan GPS, kawalan iklim automatik, lampu kereta, stereng kuasa elektrik dan kulit stereng dan shifter sebagai standard. Mitsubishi i-MiEV pek juga dilengkapi Kawalan Kestabilan Aktif (ASC), enam beg udara.

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ


Share this article :

+ comments + 1 comments

Tanpa Nama
2 April 2013 2:30 PTG

masih tungu proton emas...kalau ikut permintaan penasihat proton dulu, sepatutnya dah d jual....dah lebih 24 bulan lepas d pamerkan d pameran antarabangsa...kalau harga yang tepat dan lebih murah, ramai yang akan memili emas kerana lebih smart dan juga lebih praktikal..apa kata prootn kuar dulu emas sementaran tunggu preve aeroback...

gie7

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger