Tempah teksi guna iPhone, Android


Penumpang di Lembah Klang kini boleh membuat tempahan teksi secara dalam talian melalui iPhone dan telefon mudah alih pintar Android. Sistem tempahan teksi dalam talian dan sistem kedudukan global (GPS) itu dilancarkan Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar di sini, semalam. 

Ia dikendalikan syarikat Sunlight Unicablink. Pengarah Eksekutif Sunlight Unicablink, Choi Wei Yee, berkata sistem itu akan membolehkan syarikat teksi menyediakan perkhidmatan yang lebih selesa, cepat dan cekap kepada penumpang. 

Bercakap kepada pemberita selepas majlis pelancaran di Bukit Bintang, beliau berkata teksi itu yang dilengkapi dengan GPS membolehkan ia mengesan penumpang dan menjadikan pemanduan lebih mudah. 

“Pada masa ini kita mempunyai sekitar 3,000 pemandu teksi di bawah syarikat kami dan 1,000 sudah dipasang sistem ini. “Kita berharap 1,000 lagi teksi akan menggunakannya menjelang akhir tahun ini. Pemandu teksi membayar RM180 sebulan untuk sistem ini,” katanya. 

Beliau berkata, penggunaan sistem ini dapat membantu meningkatkan pendapatan pemandu teksi sebanyak 50 peratus kerana mereka tidak lagi perlu memandu untuk mencari penumpang atau bersaing dengan pemandu teksi lain. - BERNAMA
Share this article :

+ comments + 1 comments

Tanpa Nama
8 Februari 2013 4:50 PTG

apa nama app dia yerk?

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger