Kerajaan Akan Umumkan Dasar Pasaran EEV Menjelang Separuh Pertama


Kerajaan akan mengumumkan dasar berkaitan kenderaan cekap tenaga (EEV) menjelang separuh pertama tahun ini, yang dijangka menyaksikan pembukaan pasaran itu. 

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata langkah itu akan memberikan paras persaingan yang sama dan peluang yang baik bagi pemain tempatan dan asing di dalam industri itu. 

"Ini adalah salah satu daripada segmen yang kita rasa penting di bawah Dasar Automotif Negara (NAP) yang sedang disemak semula." "Kami telah memutuskan langkah ini bahawa ia adalah segmen yang kita perlu buka pada masa depan terdekat," katanya semasa pelancaran Pameran Kenderaan Antarabangsa Kuala Lumpur 2013 di sini pada Selasa. 

Katanya kerajaan sedang memperincikan butiran mengenai dasar itu yang termasuk teknologi, pengeluaran fuel serta standard dan kualiti. Mustapa berkata Malaysia adalah satu-satunya negara Asean yang memfokus pada pasaran EEV. - BERNAMA
Share this article :

+ comments + 1 comments

Tanpa Nama
24 Januari 2013 4:30 PTG

terlalu lambat apabila nissan leaf telah banyak d jual seluruh dunia...bila lah kerajaan nak jadi lebih cepat up to date pasal industri kereta...bercita2 nak jadi hub tapi benda2 macam ni asik tangguh tangguh tangguh...tidak boleh macam itu sekiranya cita2 kita adalah hub kereta ev ni...

proton pun lembap..bila nak berubah...baru2 ni dah jadi pengecut dengan membuang semua projek 5 kereta yang d pamerkan d paris motor show...

letihlah

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger