Sebenar P3-21A dari Tanjung Malim?


Amacam? Inilah rupa sebenar P3-21A. gambar ni diambil dari lowyat.net. Jom tengok. Klik pada gambar untuk besar saiz!


8 comments

P3-21A : Proton Prima?!


Merujuk gambar di atas, P3-21A ini mungkin ditemui di sekitar Ulu Yam Selangor. Kemungkinan Pihak Proton sedang melakukan shooting untuk iklan bagi model ini. Mantap juga kalau kita lihat saiz sebenar P3-21A ini. Disebalik mamat yang menghalang P3-21A itu diambil gambarnya, kita dapat lihat perkataan yang tertulis di no plat iaitu A, dan kemungkinan M. Adakah model ini dipanggil Prima?

Saya sarankan pihak Proton buat video klip iklan di studio je. Pada masa kini, teknologi perfileman negara dah canggih. Dalam keadaan tempat terbuka begini, adalah lebih elok pihak Proton sewa lokasi tersebut untuk beberapa waktu supaya ia privacy daripada orang ramai.

klik untuk besarkan imej photoshop di bawah


sumber : Forum Lowyat
6 comments

P3-21A Ditemui Lagi?!


Proton P3-21A ditemui lagi di R&R Ayer Keroh Melaka. Info ini diperolehi melalui blog AzlanMahmud. Merujuk gambar di blog Azlan, dua jenis P3-21A bersama sebuah model Saga yang berceloreng di Petronas R&R tersebut.

klik untuk besarkan imej




0 comments

Pemenang Ketiga My Proton Make Over Dah Siap!!


Inilah dia hasilnya Iswara sentuhan R3! Kereta milik seorang Software Test Engineer , Norzamzarini Mohd Bajuri, terpilih sebagai pemenang “Very Important PROTON”  Makeover. Norzamzarini yang berusia 35 tahun dari Muar, Johor menjadi pemenang ketiga program ini selepas Sashideran Radha Krishnan. Kereta Proton Iswara Aeroback 1996 ini dibeli secara second-hand pada tahun 1998 dan bakal diberi sentuhan Makeover dari R3.

Warna baru kereta ini bukan lagi merah tetapi warna oren, bersesuaian dengan citarasa beliau yang meminati F1. Segalanya bertemakan warna oren, dari bahagian badan kereta, pintu, tempat duduk dan dashboard! Enjin juga dah diberi nafas baru. Untung sungguh mana-mana individu yang terpilih dalam peraduan ini! bukan sekadar luaran tetapi keseluruhan telah mendapat sentuhan R3 yang diketuai Tengku Djan Ley.

Untuk melihat keseluruhan gambar-gambar dari mula masuk hingga jadi macam ni, sila klik link ini.

klik untuk besarkan imej



sumber : protoncars
0 comments

Ciri-ciri P3-21A Didedahkan!!!


Di sini saya kongsikan sedikit info mengenai ciri-ciri P3-21A. Mungkin anda akan merasa lebih teruja, namun beberapa gambar telah saya perolehi, mungkin bila tiba masa sesuai nanti kita tengok sama-sama. mungkinkah akan launch 16hb Mac? ada sumber mengatakan 27 Feb - mass production, 16 mar product launching, tentatively kat Stadium Bukit Jalil. tunggu je lah ye.. hehe.

AKSESORI :
  1. Auto fold/unfold side mirror – Side mirror akan Automatic fold setiap kali alarm kereta diaktifkan, dan automatik unfold selepas kenderaan bergerak selaju 5km. Selain itu ada juga button untuk kegunaan manual seperti Exora BOLD
  2. Auto Off Rear Demister – Mengelakan tint menggelembung
  3. Follow Home Lamp
  4. Headlamp Warning Buzzer
  5. Trunk Remote Release
  6. Front & rear socket 12V – Terdapat di bahagian hadapan dan belakang Utility Hook
    - Seperti Exora, terdapat di ruang penumpang hadapan dan juga belakang Low Rear Hump
    - Ruang kaki penumpang belakang tidak lagi sempat dengan bonggolan lantai ditengah yang rendah.
  7. Front & Rear Fog Lamp
  8. Anti-Trap Power Windor (Driver side only)
  9. Seat Material – Water repelent fabric. Seat boleh fold 60:40
  10. Smart Info Display (SID) – Mempunyai 3 bacaan kilometer, Trip A, Trip B dan Trip C. Terdapat pelbagai lagi maklumat seperti memberi amaran jika bateri kunci lemah dan lain-lain
  11. Autolock & advance lock system
  12. Magnisium Inside Door Handle
  13. Keyless Entry – Tiada lubang kunci pada keempat-empat pemegang pintu
  14. BOSCH Head-Unit – 2-Din, Touch Screen Monitor, Navigator, Bluetooth, USB, AUX, MP3
  15. YES WiFi Modem – In-car Internet, first ever car in Malaysia, coverage Semenanjung Malaysia
  16. S Mode (Sport) – Terdapat pada gear column (P-R-N-D-S), S Mode akan menambah RPM sebanyak 1,000 secara serta-merta untuk pemanduan lebih agresif.
  17. BCM – Body Control Module
SAFETY :

  1. 4 Wheel ABS & EBD with 4 Wheel Disc Brake
  2. TC (Traction Control)
  3. ESC (Electronic Stability Control)
  4. BA (Braking Assist)
  5. 4 AIRBAG – Airbag penumpang hadapan boleh di ON/OFF, untuk keselematan jika Bayi diletak kan di tempat duduk.
  6. 5 STARS Australia NCAP – Orang ramai tidak lagi perlu ragu-ragu tentang ketulenan markah penuh ujian perlanggaran, kerana prosedur NCAP, pemilihan unit yang akan di uji bukan pemilihan dari Proton atau syarikat pembuat kereta. Tetapi wakil NCAP dari Austrlia akan datang sendiri ke kilang dan memilih sendiri secara rawak unit yang akan di uji. Jadi tiada lagi persoalan tentang markah penuh ujian perlanggaran NCAP.
DIMENSION
Length = 4.543m
Width = 1.786m
Height = 1.524m
Size luar keseluruhan kereta menunjukkan P3-21A lebih besar daripada City, Vios, Forte, Altis & Civic

CHASSIS
Boot Space: 508 litre
Turning Radius: 5.3m
Full Tank Capacity: 50 litre
Aerodynamic (rintangan angin): Cd Factor = 0.30
- Untuk perbandingan, Audi TT memiliki Cd Factor = 0.29
POWERTRAIN
1.6 CFE with 7speed Pro-Tronic CVT3 (VVT)
0-100km/h: 9.6 saat
- Untuk perbandingan, Kia Forte 1.6 12.5 saat
VARIANT
Executive MT, 1.6 IAFM+ 5-Speed MT
Executive CVT, 1.6 IAFM+ 6-Speed CVT
Premuim CVT, 1.6 CFE 7-Speed CVT
COLOR
Solid White
Tranquility Black
Genetic Silver
Fire Red (my favorite)
Blue Lagoon
PRICE
RM65,000 – RM75,000
Ciri-ciri lain yang telah disebarkan sebelum ini
Auto Cruise
Keyless Push Start (ON/OFF)
Magnesium Paddle Shift 7-speed & Manual Mode (+/-) di gear column
Audio Switch Steering Control
Soft touch plastic dashboard
Emblem at Steering Wheel
ISOFIX
Rain Sensor
Light Sensor
Front LED day light
Sport Rim 16″ (10 Spoke)
Multi-link rear suspension
5 comments

Pemenang Ke-4 My Proton Make Over!


Inilah pemenang ke-4 My Proton Make Over, Salina Hisham dan suami Hafiz Mohd Hashim. Pasangan suami isteri ini merupakan peminat model Satria di mana Salina menggunakan Satria Neo dan Hafiz menggunakan Satria GTi. Mereka menyertai pertandingan ini dengan melampirkan kedua-dua kereta Satria dan hakim memutuskan mereka terpilih melalui Satria GTi.

Mengimbau sejarah silam, Satria GTi merupakan barisan model yang terawal mendapat sentuhan Lotus terutama mengenai ride and handling. Menurut Tengku Djan, pemilik kereta ini mahukan Satria GTi ini mempunyai lebih indentiti Lotus terutama rekaan traditional Lotus Racing Green.

Saya rasa elok juga jika rekaan seperti macam model rali Satria Neo S2000, warna kuning. Tetapi itu terpulang dengan tuan punya badan.


klik untuk besarkan imej



sumber : Protoncars
2 comments

Pemenang Ke-3 My Proton Make Over!


Iswara pemenang program makeover ini telah siap! Kereta milik seorang Software Test Engineer , Norzamzarini Mohd Bajuri, terpilih sebagai pemenang “Very Important PROTON”  Makeover. Norzamzarini yang berusia 35 tahun dari Muar, Johor menjadi pemenang ketiga program ini selepas Sashideran Radha Krishnan. Kereta Proton Iswara Aeroback 1996 ini dibeli secara second-hand pada tahun 1998 dan bakal diberi sentuhan Makeover dari R3.

Warna baru kereta ini bukan lagi merah tetapi warna oren, bersesuaian dengan citarasa beliau yang meminati F1. Segalanya bertemakan warna oren, dari bahagian badan kereta, pintu, tempat duduk dan dashboard! Enjin juga dah diberi nafas baru. Untung sungguh mana-mana individu yang terpilih dalam peraduan ini! bukan sekadar luaran tetapi keseluruhan telah mendapat sentuhan R3 yang diketuai Tengku Djan Ley.

Tahniah saya ucapkan kepada beliau!

klik untuk besarkan imej





 


 


 
sumber : Protoncars
0 comments

Peek A Boo Proton Dan Yes!



Apakah yang akan berlaku pada 22.2.2012? Jika lihat pada gambar, logo Proton dan Yes. Yes merupakan salah satu syarikat pembekal perkhidmatan jalur lebar di negara kita. Mungkinkah telah wujud satu kerjasama antara Proton dan Yes untuk membangunkan perkhidmatan jalur lebar mudah alih?

Melalui gambar di bawah, model yang diletakkan dalam box peek a boo tersebut adalah Inspira. Pada dashboard terdapat I-Pad. Mungkin juga I-Pad tersebut boleh memberi apa-apa maklumat terkini seperti kesesakan trafik, gempa bumi dan juga berita-berita sensasi dan terkini. Sama-samalah kita nantikan.

klik untuk besarkan gambar









sumber : YES / FD / Protoncars / PT
1 comments
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2014 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Azelery Published by Shin Chan
Proudly powered by Blogger