Datuk Seri Syed Zainal Abidin meletakkan jawatan?


Menurut sumber dari Paultan.org satu laporan dari The Edge menyatakan bahawa Pengarah Urusan Proton, Datuk Seri Syed Zainal Abidin, telah menyerahkan peletakan jawatannya dari pembuat kereta nasional. Laporan itu menambah bahawa mengikut sumber, kakitangan pengurusan kanan mungkin menyusul dengan peletakan jawatan dalam beberapa minggu akan datang selepas Syed Zainal.

Difahamkan bahawa dia akan berkhidmat sehingga pertengahan tahun dan masih menghadiri pelancaran Proton Preve Isnin depan. Terdapat spekulasi bahawa Ketua Pegawai Operasi DRB-Hicom, Datuk Lukman Ibrahim sudah dalam perjalanan untuk menggantikan tempat beliau.

Dua tahun lalu, Syed Zainal Abidin menerima Ketua Perniagaan Antarabangsa dalam Anugerah Sektor Automotif di Timur Tengah 2010 Anugerah Perniagaan Sidang Kemuncak Kepimpinan, dan Ketua Pegawai Eksekutif Masterclass Bumiputera Anugerah Tahun di Anugerah Malaysia 2 Pemimpin Perniagaan 2010.

Berusia 50 tahun telah dilantik pengarah Proton urusan pada 1 Januari, 2006 dan pada tahun 2008 telah dinamakan "Automotive Man of the Year" oleh kereta New Straits Times / Maybank 2008 Anugerah Tahun untuk pengurusan "yang kukuh dan kualiti kepimpinan dalam menerajui Proton dengan mengukuhkan kedudukannya dalam pasaran domestik manakala membuat penemuan yang ketara di pasaran antarabangsa ".

Sebelum Proton, beliau memasuki industri automobil dengan menjadi pengurus Besar Kanan Perodua pada tahun 1999 dan pada tahun 2005 itu dibuat Timbalan Pengarah Urusan syarikat itu.

Pada bulan Januari, pengurus aset negeri Khazanah Nasional Bhd mengumumkan penjualan kepentingan 42,74 peratus dalam Proton kepada DRB-Hicom pada RM5.50 sesaham atau RM1.291 bilion. Penjualan tersebut telah diselesaikan pada bulan lepas dan DRB-Hicom telah melantik Pengarah Urusannya, Datuk Seri Mohd Khamil Jamil sebagai pengerusi eksekutif dan pengarah eksekutif Proton.

Khamil, 56, merupakan pengarah urusan DRB Hicom sejak tahun 2006, menggantikan Datuk Seri Nadzmi Mohd Salleh, yang merupakan pengarah urusan 1 Proton.

Proton yang dilaporkan pada bulan lepas mengalami kerugian bersih berkembang kepada RM88 juta bagi suku ketiga yang berakhir pada 31 Disember, 2011 daripada kerugian bersih sebanyak RM60.1 juta sebelumnya atas jualan yang lebih lemah.


Pada pendapat saya Datuk Syed Zainal masih ada banyak ruang dan peluang dalam syarikat lain selain Proton. Jika khabar angin ini benar, apa akan terjadi dengan pelan pembangunan masa depan Proton nanti ye?..
Share this article :

+ comments + 1 comments

Tanpa Nama
10 April 2012 1:33 PTG

apa nak jadi proton nih... dr dulu ada je masalah. bila nak untung kalau mcm2 hal dalaman.

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger