ASEAN NCAP di Malaysia


Program Penilaian Kereta Baru Global (GNCAP) dan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (Miros) Malaysia telah menandatangani satu Memorandum Persefahaman kerjasama pada bulan Disember 2011 untuk menubuhkan projek perintis untuk SEA NCAP untuk meningkatkan piawaian keselamatan kenderaan motor, menggalakkan pasaran untuk kenderaan lebih selamat dan meningkatkan kesedaran pengguna di rantau Asia Tenggara.

Peranan The Australasian New Car Assessment Program (ANCAP) adalah untuk menyediakan sokongan teknikal dan program dan nasihat kepada SEA NCAP untuk memastikan bahawa program ini mengejar protokol dan prosedur yang akan memberikan keputusan ujian yang bermakna, tepat dan boleh dipercayai. Ia juga akan membantu SEA NCAP menjajarkan dengan NCAP yang lain di seluruh dunia. Kemudahan ujian nahas baru sedang dibina di Malaysia dan ujian akan bermula pada pertengahan 2012. 

Ini boleh dikatakan satu berita baik kepada kita semua, di mana dengan adanya kemudahan tersebut di sini ia mampu meningkatkan kesedaran tahap keselamatan yang berkualiti terutama kepada pihak pengeluar kenderaan tempatan.
sumber :  ANCAP / kredit : TBMalaysia
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger