Kenderaan Konsep Global Lotus - Penunjuk untuk Lotus City Car?

  
Lotus Engineering mendedahkan satu rekaan terbaru supermini padat yang direka lebih efektif dari segi reka bentuk serta kurang pelepasan CO2. Projek ini telah dijalankan oleh Lotus Engineering Amerika Utara di bawah dana Majlis Antarabangsa mengenai Pengangkutan Bersih.

Apa yang uniknya, kedudukan pemandu di tengah, dua tempat duduk kedua sedikit di belakang pemandu dan kerusi keempat sedikit di belakang penumpang baris kedua, betul-betul di tengah. Penyelesaian ini membolehkan tempat duduk sekali-sekala empat, atau sebagai ruang bagasi yang berjumlah 255L.  
 
Pertindihan penumpang dan bagasi membolehkan hanya 3100 mm panjang, 1.420 mm tinggi dan 2.240 mm jarak roda. Untuk mengurangkan keluasan hadapan dalam usaha kecekapan aerodinamik (Cd 0,19), dan untuk menjimatkan lagi ruang, tayar (155/80 R13) telah dipasang sangkut. Bukan sahaja penyelesaian ini mengurangkan keluasan hadapan, ia juga meningkatkan kestabilan Penjejakan.
 
Konsep yang telah ditetapkan dengan kuasa 600cc dengan 50bhp dilengkapi elemen reka bentuk kritikal untuk jenis kereta kecil padat di dalam bandar. Kelebihan lain dapat dilihat dari segi dinamik kenderaan. Bahan material berkualiti tinggi digunakan untuk membendung berat iaitu keluli kekuatan tinggi, aluminium, magnesium dan komposit yang diketengahkan di dalam komponen-komponen struktur, menjadikan berat badan kepada 521kg.
 
Paling penting Lotus City  Car begitu berkaitan dengan model Proton baru pada masa akan datang iaitu EMAS. Begitu juga dengan projek GSC(Global Small Car) dikatakan dibangunkan dengan kerjasama rakan kongsi Proton iaitu Mitsubishi, dan mungkinkah ia berkongsi komponen utama dengan Mitsubishi Colt baru atau i miev?
 
 
 


Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger