PERUBAHAN NAMA UNTUK LOTUS, RENAULT DAN VIRGIN RACING


Untuk musim akan datang, Team Lotus milik Tony Fernandes akan dikenali sebagai Caterhams, Renault akan dipanggil Lotus dan Virgin Racing akan dinamakan  Marussias. Ia diluluskan selepas rakan-rakan pasukan F1 dan ahli-ahli lain Suruhanjaya F1 bersetuju untuk perubahan nama pada mesyuarat di Geneva. 


Ketua-ketua Formula 1 telah meluluskan permintaan menukar nama yang telah dikemukakan pada mesyuarat Suruhanjaya F1 hari ini di Geneva. Berikutan mesyuarat yang panjang di Geneva pada hari Khamis, sumber mengesahkan bahawa Team Lotus, Renault dan Virgin Racing semua menerima sokongan yang perlu dibenarkan untuk menukar gelaran mereka bagi permulaan musim depan.

Ini bermakna dari tahun 2012, Pasukan Lotus akan menjadi dikenali sebagai Caterham, Renault akan beralih ke Lotus dan Virgin Racing juga akan beralih kepada Marussia. Perubahan masih perlu melalui Majlis FIA World Motor Sports sebelum menjadi rasmi, tetapi ini dipercayai sebagai satu formaliti - terutamanya kerana Presiden FIA Jean Todt seorang anggota Suruhanjaya F1.


Maka tidak dijangka untuk menjadi apa-apa pernyataan awam mengenai perkara itu daripada mana-mana pasukan yang terlibat sehingga selepas mesyuarat WMSC - yang berlaku pada 7 Disember. Keputusan untuk meluluskan perubahan nama bermakna bahawa kekeliruan atas nama Lotus dalam F1 akan berakhir, berikutan pertikaian yang lama antara Team Lotus dan Group Lotus.


Dalam usaha untuk membersihkan perkara itu selepas prosiding mahkamah yang panjang, satu perjanjian telah dicapai yang bermaksud bahawa pasukan Renault Enstone kini akan satu-satunya yang menggunakan nama Lotus. Team Lotus akan menggunakan sepenuhnya jenama Caterham, kurang daripada satu tahun selepas Tony Fernandes membeli Caterham.


sumber : Autosport
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger