LOTUS KELUAR MODEL KOMPAK HIBRID 2013


Konsep Lotus CityCar , pada dasarnya versi tiga pintu konsep Proton EMAS dengan wajah baru Lotus, disahkan untuk pengeluaran. Dipertontonkan di Paris Motor Show 2010 bersama-sama dengan lima konsep Lotus , CityCar tidak akan bersendirian dalam pasaran kereta premium mini, ia akan disertai oleh Aston Martin Cygnet , iaitu Toyota iq rebadged dengan trim mewah.

"Konsep bandar kereta kini disahkan untuk pengeluaran. Ia dipanggil Lotus Ethos, keluar pada 2013, "kata jurucakap Lotus Alastair Florance, yang menambah bahawa" Ethos "akan dibina di Malaysia iaitu oleh Proton yang merupakan syarikat induk Lotus.

"Kami akan bekerja secara meluas dalam bidang kejuruteraan - versi Lotus akan sangat Lotus," Florance dipetik sebagai berkata. "Tetapi saya percaya akan ada versi Proton."

Ia akan lebih besar daripada Cygnet / iq, dan kereta Lotus bandar yang dirancang sebagai model hibrid sahaja. Model baru itu katanya, berkeupayaan untuk dipandu pada jarak sehingga 60 kilometer (km) dengan menggunakan kuasa elektrik semata-mata.

Bagaimanapun, katanya, jika menggunakan enjin yang dipertingkatkan, Ethos dijangka berupaya mencapai jarak sehingga 500km dengan kuasa elektrik.

“Ethos baru itu menggunakan enjin hibrid. Ia dijangka menawarkan sumber tenaga seperti yang dipamerkan pada versi konsep iaitu dilengkapi pacuan hibrid yang dipadukan dengan enjin petrol tiga silinder 1.2 liter,” jelas beliau. 

Dengan berat kurang daripada 1400 kilogram, model itu mampu memecut daripada sifar hingga 50 km sejam (km/h) dalam tempoh 4.5 saat dan hingga 100km/h dalam tempoh sembilan saat. Halaju maksimumnya pula adalah 170 km/h. 

Lotus adalah pengeluar kereta mewah kedua UK selepas Aston Martin dengan kerjasama Toyota yang bercadang mengeluarkan kereta kompak yang dikenali sebagai Aston Martin Cygnet yang dibangunkan berasaskan model Toyota iQ dan mula dikeluarkan hujung tahun lalu.
Sumber berkata, Lotus Ethos dengan 3.5 meter panjang itu adalah lebih besar sedikit berbanding Aston Martin Cygnet and Toyota iQ.

Ia adalah lebih besar berbanding Toyota iQ, tetapi ia tetap kecil, mungkin saiznya hampir sama dengan Toyota Aigo. Versi Proton akan dikeluarkan kemudian dalam versi empat pintu? Kebiasaannya model asal keluar dahulu. Sama-sama kita nantikannya.

Aston Martin Cygnet

Share this article :

+ comments + 2 comments

Tanpa Nama
8 Ogos 2011 3:05 PTG

mungkin EMAS kelaur tahun depan atau awal 2013 kerana diorang start projek hujunh tahun ni.

Tanpa Nama
10 Ogos 2011 2:06 PTG

aku harap proton akan buat satu package untuk pengguna savvy iaitu trade-in savvy dengan diskaun rm10k untuk membeli Proton Emas. kebanyakan pengguna savvy kecewa kerana proton tidak membuat perubahan pada model savvy dan sebaliknya menumpukan pada saga. harap proton prihatin.

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger