Kia Sportage Baharu dilancarkan


 KUALA LUMPUR: Naza Kia Malaysia, pengedar rasmi kenderaan Kia Motors di Malaysia, telah melancarkan model yang memenangi anugerah dan yang dinanti-nantikan semua iaitu Sportage Baharu.

Sportage ini menawarkan bercirikan konsep urban daripada sebelumnya serta meningkat tahap prestasi, kecekapan, keselesaan, kemudahan dan terkini dalam teknologi kenderaan.

"Kami yakin Sportage baru ini akan menjadi popular di kalangan rakyat Malaysia dan kami telah menetapkan sasaran menjual 200 unit sebulan," kata SM Nasarudin SM Nasimuddin, Ketua Pegawai Eksekutif Naza Kia Malaysia.

Berharga RM138, 888 di jalan raya, Sportage mengekalkan fungsi dan fleksibiliti model generasi sebelumnya tetapi di pakej semula SUV dengan gaya anggun, moden dan berani.

Dengan beltline yang tinggi, sudut yang luas dan roda ketara, reka bentuk yang memenangi anugerah Sportage yang menyampaikan penampilan yang moden dan sporty.

Gril berciri trademark Kia sementara hud dinamik yang dipahat menambah tarikan baru kepada Sportage, yang lebih panjang, lebih luas dan lebih rendah daripada sebelumnya.

Khususnya, pendirian yang lebih luas, bersama-sama dengan 18-inchi roda aloi manakala lampu LED di siang hari adalah satu ciri yang membezakan SUV dari model lain dalam segmennya.

Di dalam, kenderaan itu menawarkan stereng dan tombol gear dibalut kulit , tolak mula pencucuhan, kerusi kulit, dwi-zon kawalan suhu penghawa dingin dengan penapisan terion, satu sarung tangan diterangi dan disejukkan kotak serta cara lapan elektronik kerusi berkuasa untuk pemandu.

Lain-lain ciri-ciri utama termasuk enam CD changer dengan AUX, USB, iPod dan Kesambungan Bluetooth, dan tujuh pembesar suara.


Suasana keseluruhan dipertingkatkan oleh bumbung panorama yang boleh ditarik balik sebahagiannya.

Di bawah hood, kenderaan yang dikuasakan oleh Enjin Kia terbaru Teta II enjin petrol yang 2,0 ciri CVVT dua (berterusan injap pemasaan boleh ubah) yang menghasilkan 166PS dan 197Nm tork. Enjin ini dilengkapi dengan transmisi enam kelajuan automatik.

All-Wheel Drive (AWD) sistem secara berterusan memantau keadaan memandu dan menjangkakan keperluan sistem AWD yang seterusnya menawarkan kestabilan sisi baik, serta mengurangkan daya tarikan yang tidak diingini ke depan dan gandar belakang.

Sistem AWD adalah bertujuan untuk mencapai peningkatan tork dan prestasi yang lebih baik pada permukaan yang berbeza-beza.

Dalam keadaan memandu biasa, sistem AWD memberikan 100% daya kilas enjin ke roda hadapan untuk meningkatkan bahan bakar lebih ekonomi.

Walau bagaimanapun, apabila kemerosotan roda dikesan, peratusan tertentu tork enjin dipindahkan ke roda belakang.

Terdapat juga pacuan empat roda (4WD) mengunci mod dengan tork perpecahan 50:50 untuk permukaan daya tarikan rendah.

Untuk perjalanan dan pengendalian, Sportage ciri MacPherson pada penggantungan depan dan penggantungan link multi-belakang serta peredam amplitud terpilih yang memudahkan tindak balas segera dalam pergerakan roda dan mengekalkan redaman optimum dan tahap kualiti.


Ini menjanjikan perjalanan yang lebih tepat, keselesaan menaiki lebih baik dan pengendalian lebih baik.

Keselesaan dalam Sportage itu dipertingkatkan melalui penggunaan ketegaran kerangka yang lebih baik dan lebih kuat tetulang roda untuk jalan bunyi kurang tajam.

Dari segi keselamatan, kenderaan yang mempunyai lima bintang Euro NCAP rating keselamatan dan datang dengan enam beg udara, ABS, EBD, Downhill Brake Control, Hill-Start Assist Control, Cornering Brake Control, Brake Assist System and a Traction Control System.

Ciri-ciri kemudahan termasuk HEADLAMP pengiring (di mana headlamps kekal dihidupkan selama 30 saat selepas enjin telah dimatikan), integrated LED turn signals on the side mirrors, rear view camera display on the rear view mirror, auto headlights, electronic chromic mirror, rear parking assist system, auto cruise control and a small turning radius.

Kenderaan tersebut akan tersedia dalam warna techno orange, sand track, mineral silver, bright silver and clear white.

Sejak pelancaran global pada pertengahan 2010, Sportage baru telah mengambil pelbagai anugerah, antaranya 2011 Red Dot Design Award in Germany, the 2011 iF Product Design Award, “2010 Top Safety Pick” by the Insurance Institute for Highway Safety in the US, “Best Crossover” by Ruedas ESPN, “International Truck of the Year” by Road and Travel Magazine and “Best New Model” by Kiplinger’s Personal Finance.
Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger