Lotus to launch Evora Hybrid at Geneva, two electric motors backed by a Range Extender enginedipetik dari blog paultan.org

Next week’s Geneva show will see Lotus unveil the Evora 414E Hybrid concept, a high performance technology demonstrator with a plug-in series hybrid drive system. The figure in the name refers to the 414 PS (408 bhp) of power the Evora has, enough to propel it from 0-96 km/h (60 mph) in less than 4 seconds.

The drivertrain powering the Evora 414E Hybrid consists of two electric motors, each limited to providing 204 bhp of power and 400 Nm of torque to each of the rear wheels via independent, single speed, reduction transmissions integrated into a single housing. This layout enables torque vectoring dynamic control of the vehicle, says Lotus.

Batteries are the latest lithium polymer type with 17 kWH energy storage capacity. They can be charged overnight using a conventional domestic mains supply through a socket concealed by the rear number plate. The zero-emission battery powered range is 56 km (35 miles). In longer journeys, the Lotus Range Extender engine provides 47 bhp of mechanical power converted to electrical energy to replenish the battery pack and provides additional vehicle range.

Lotus says that overall, using the Lotus Range Extender is far more energy efficient, weight efficient and cost effective than fitting the vehicle with a larger and more expensive battery, which for the majority of short journeys is a redundant weight, increasing energy requirements. It adds that the total lifetime CO2 emissions of its Range Extender vehicle is lower than a fully electric car (with a larger battery) of comparable performance and operating range.
0 comments

UPDATE! : Gambar terbaru kereta konsep Proton!!!

terdapat dua jenis iaitu 2 pintu dan 4 pintu. sumber : funtasticko dan autocar.co.uk
0 comments

Perodua mahu perluaskan pasaran eksport


RAWANG 24 Feb. - Perusahaan Otomobil Kedua Sdn. Bhd. (Perodua) bercadang untuk memperluaskan pasaran eksport pelbagai model kenderaan kompak keluarannya ke luar negara.

Pengarah Urusannya, Aminar Rashid Salleh berkata, ini termasuk meluaskan lagi pasaran di negara ASEAN seperti Thailand selain meneroka pasaran baru di Pakistan dan Afrika Selatan.

"Kita bercadang meningkatkan jualan sehingga 3,000 buah bukan sahaja dalam komponen enjin tetapi juga buah diimport sepenuhnya (CBU)," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis penyerahan kenderaan Perodua Eco-Challenge di sini, hari ini.

Hadir sama pada majlis tersebut ialah Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Tinggi, Prof. Dr. Rujhan Mustafa.

Tahun lepas Perodua mengeksport sebanyak 2,000 buah kenderaan.

Bagi jualan domestik, Aminar Rashid berkata, pihaknya menyasarkan jualan sebanyak 176,000 buah kereta berbanding 166,000 buah pada tahun lepas.

Januari lalu, Perodua berjaya menjual 16,200 buah kereta berbanding 11,900 buah yang dijual dalam bulan yang sama tahun lepas.

Menurut Aminar Rashid, penjualan yang kukuh juga telah berjaya mempertingkatkan penguasaan pasaran kepada 33 peratus berbanding 31 peratus pada Januari tahun lepas.

"MyVi terus menjuarai jualan dan mendapat sambutan hangat orang ramai namun model Alza yang baru diperkenalkan tiga bulan lalu turut mendapat sambutan menggalakkan dan sehingga semalam, Perodua menerima tempahan sebanyak 21,500 bagi model tersebut," katanya.

Mengenai Perodua Eco-Challenge, Aminar Rashid berkata, 27 institusi telah dijemput untuk menyertai pertandingan tersebut dan hanya 12 terpilih berdasarkan kertas kerja yang diberikan.

Selain menyediakan 12 buah kereta Perodua Viva 1.0 liter manual dan automatik kepada 12 peserta terpilih, turut menyediakan RM10,000 pada setiap peserta untuk tujuan pengubahsuaian kejuruteraan dan reka bentuk.

Pertandingan Perodua Eco-Challenge kali kedua ini bakal berlangsung pada 26 Jun depan di Sirkit Sukan Bermotor Antarabangsa Melaka.

Sebanyak tiga kategori dipertandingkan meliputi manual dan automatik yang menawarkan hadiah pertama sebanyak RM20,000; kedua (RM10,000) dan ketiga (RM5,000) serta kategori kejuruteraan, reka bentuk dan penyertaan sebanyak RM10,000 bagi juara, RM5,000 (kedua) dan RM3,000 (ketiga).

sumber : utusan

2 comments

Lotus Evora masuki Pasaran Malaysia


HETHEL (United Kingdom) 24 Feb. - Lotus Evora, yang dilancarkan bagi pasaran United Kingdom, akan memasuki pasaran Malaysia menjelang akhir bulan depan, kata Pengarah Urusan Proton, Datuk Syed Zainal Abidin Mohamed Tahir.

Beliau berkata, Proton sedang menunggu kumpulan baru kereta Lotus Evora sebelum 'kami bersedia bagi pelancaran'.

Walaupun menurutnya, syarikat itu belum memutuskan harga model itu, namun beliau tidak menafikan bahawa Lotus Evora berharga lebih tinggi daripada 50,000 pound (RM262,000) di United Kingdom sekarang.

"Ini disebabkan oleh struktur cukai Malaysia yang lebih tinggi daripada di U.K. Kami belum memutuskan harganya, kami masih membuat perkiraan. Kami cuba menjadikannya berdaya saing seperti dalam pasaran U.K.

"Kami masih berbincang dengan kerajaan selain mengkaji struktur harga," katanya pada satu sidang akhbar di ibu pejabat Lotus di sini, semalam.

Sidang akhbar itu diadakan sempena lawatan dua hari oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, ke Lotus mulai Isnin.

Lotus Evora, yang pada mulanya dibangunkan di bawah projek yang diberi nama Project Eagle, dilancarkan pada British Motor Show pada Julai 2008.

Kereta itu lebih besar daripada model-model Lotus yang lain seperti Elise dan Exige.

Ditanya tentang rakan kongsi strategik yang disebutkan dalam ucapannya pada majlis makan malam pada Isnin lalu, Syed Zainal Abidin enggan menjelaskan lebih lanjut dan berkata masanya terlalu awal untuk membuat pengumuman.

"Perbincangan bukan sahaja melibatkan Volkswagen tetapi juga Mitsubishi dan Renault bagi mengkaji kerjasama dalam beberapa bidang, iaitu enjin dan komponen," katanya.

Terdahulu, Syed Zainal Abidin berkata, Proton telah menyenaraikan beberapa produk bagi lima tahun akan datang termasuk elektronik dan kuasa enjin.

"Kami sedang memajukan enjin campo turbo yang boleh didapati menjelang akhir tahun atau paling lewat menjelang awal tahun depan. Ini bakal menjadi ciri bagi semua kereta kami," katanya.

Selepas 25 tahun beroperasi, Syed Zainal Abidin berkata, Proton berhasrat menceburi arena antarabangsa dan Geneva Motor Show merupakan langkah pertama ke arah itu dan 'kami akan meneruskannya dari situ'.

Dr Mahathir yang turut hadir pada sidang akhbar itu berkata, banyak perubahan telah dibuat sejak lawatan terakhirnya ke Lotus kira-kira enam tahun lalu.

Beliau berkata, Lotus telah mencapai banyak kemajuan, baik dari segi prestasi sebenar mahupun idea yang dikemukakan oleh pengurusan.

"Saya telah melihat sebahagian daripada kemajuan teknologi yang telah mereka capai, dan seperti yang kita tahu, kereta yang saya pandu tadi, Evora, adalah daripada teknologi Lotus kerana kita berdepan dengan keperluan meningkatkan kuasa enjin.

"Jadi, ini soal sama ada kita tukar enjin atau naikkan taraf enjin. Lotus sebenarnya telah membantu menaikkan taraf enjin; ia sekarang sebagus 2,000cc," tegas beliau.

- BERNAMA

1 comments

Geneva Preview: Lotus provides a peek at Proton city car concept's plug-in hybrid platform (update)


Lotus has provided a sneak peak at the underpinnings of its Proton concept ahead of the city car’s world debut at next week’s Geneva Motor Show, and while it isn’t much to go on, it’s a keen glimpse into the automaker’s future plans.

According to Lotus, the concept, penned by Italdesign, will be the first use of Lotus’ Range Extender engine, a series hybrid equipped with a 1.2-liter three-cylinder that sends electrical power to the drive motors and on to a single speed transmission. The city car can be plugged in to any AC main, allowing the driver to run off electricity alone for an unspecified range.

The Lotus Range Extender was originally unveiled at the Frankfurt Motor Show last year and if Lotus continues at this clip, we could see the city car on sale within the next three years.

info : funtasticko
---------------------------------------------------------------------------------------

Lotus telah menampilkan Proton City Car Concept terlebih dahulu sebelum ianya diperkenalkan di Geneva Motorshow minggu depan.

Menurut Lotus, kereta konsep ini, disediakan oleh Italdesign, akan menjadi kenderaan pertama yang menggunakan enjin Lotus Range Extender engine, iaitu satu siri hybrid yang dilengkapi dengan enjin 1.2 liter tiga silinder yang menghantar kuasa elektrik untuk drive motors kepada transmisi kelajuan tunggal (single speed transmission). Palam yang terdapat pada kereta konsep ini boleh dipasang pada mana-mana AC utama, serta membenarkan pemandu memandu dengan bekalan elektrik sahaja untuk range yang tidak ditentukan.

Lotus Range Extender pada asalnya diperkenalkan di Frankfurt Motor Show tahun lepas dan jika Lotus meneruskan usaha ini, kita akan dapat melihat Proton City Car Concept dijual dalam masa tiga tahun lagi.
2 comments

Proton Exora Turbo

Oleh Kamarulzaidi Kamis
kamarulzaidi@bharian.com.my

Proton Holdings Bhd sudah menyelesaikan pembangunan enjin turbo yang bakal digunakan pada model kenderaan pelbagai guna (MPV) pertamanya, Exora dengan pelancaran dijangka dibuat awal tahun depan. Sumber industri berkata, model Exora Turbo itu akan diperkenalkan pengeluar kereta nasional itu selepas pelancaran model gantian Waja serta model Persona berwajah baru akhir tahun ini.

“Model gantian Waja akan diperkenalkan bersama-sama Persona penampilan baru menjelang akhir tahun ini. “Sementara itu, kerja pembangunan enjin berkuasa turbo bagi Exora sudah selesai dan dijangka dilancarkan awal 2011,” kata sumber industri itu kepada Berita Harian. Bagaimanapun, beliau menjelaskan, pengeluaran model

Exora Turbo itu mungkin pada peringkat awal akan dibuat pada skala kecil bergantung kepada permintaan pelanggan.

“Matlamat utama penghasilan Exora untuk memberi kepuasan kepada pelanggan dengan ciri kenderaan itu yang selesa, selain harganya yang berpatutan,” jelasnya. Proton kini katanya, kembali mengukuhkan semula kehadirannya dalam industri automotif tempatan selepas pengenalan Exora. Mengenai model gantian Waja, sumber industri itu berkata, ia menampilkan salinan versi Mitsubishi Lancer Fortis yang dipertingkatkan

. Model sedan baru itu dijangka mampu meningkatkan lagi penguasaan pasaran Proton dalam industri automotif tempatan dan juga antarabangsa dengan harga pengenalan di dalam negara sekitar RM80,000 seunit.

Justeru, model baru itu berada di landasan terbaik untuk memberikan saingan kepada kenderaan sedan keluaran syarikat automotif asing lain, katanya. Beliau berkata, Proton juga sedang mengkaji untuk memindahkan keseluruhan operasi pengeluaran kenderaannya di Shah Alam ke Tanjong Malim dan keputusan mengenainya dijangka diketahui pada awal 2011.

“Difahamkan mereka akan membuat keputusan sama ada men

jual atau menyewa kilang pengeluaran di Shah Alam, sebaik saja penilaian untuk memindahkan aktiviti di sana ke Tanjong Malim. “Beberapa pihak menyatakan minat untuk menyewa dan membeli kilang milik Proton di Shah Alam. Ia tentunya akan bergantung kepada harga yang ditawarkan kepada Proton,” katanya. Pemindahan keseluruhan operasi pengeluaran ke Shah Alam membolehkan Proton menjimatkan kos, justeru dapat dialirkan kepada aktiviti pembangunan produknya.

sumber:http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Monday/Ekonomi/20100221225946/Article/index_html


12 comments

Proton Persona 2010 spy pic!Info ni aku dapat dari funtasticko. spyshot persona 2010. belakang je. so kita tau dah rupa lampu belakang persona 2010 ni.
2 comments

Proton Concept @ Geneva 2010


Italdesign Giugiaro dan Proton menjalinkan kerjasama untuk menghasilkan kereta konsep. Kereta konsep ini menggunakan tenaga elektrik dan menggunakan sepenuhnya ruang dalaman bagi memuatkan pemandu dan penumpang.Kereta ini mempunyai 5 pintu dan 4 tempat duduk dengan panjang 3.5 meter. Ini adalah beberapa gambar tambahan bentuk sebenar kereta konsep ini. Rekabentuk bahagian belakang masih menjadi misteri. sumber : Prodas

3 comments

Lotus Elise 2011 FaceliftLotus Elise facelift 2011 bakal dilancarkan di Geneva.. bumper depannya mengambil design language Lotus Evora..lampu depannya telah direka semula dan mempunyai LED daytime running light..lebih garang dari versi yg ada sekarang.. - sumber funtastickodesign
0 comments

2nd generation of Toyota Passo/Daihatsu Boon aka Perodua Myvi 2010!!ni ade sedikit gambar mengenai Toyota Passo generasi kedua merangkap Perodua Myvi nanti. layan je lah.. cun beb!

8 comments

Pasukan Lotus Racing melancarkan jentera terbarunya!!Lotus Racing secara rasminya melancarkan pasukan & jentera terbaru mereka Lotus Cosworth T127, di London semalam..dengan warna klasik ” hijau & kuning ” yang mengimbau kembali zaman kegemilangan Lotus di arena F1 satu ketika dahulu..antara penaja pasukan ini ialah Tune Group”, “1 Malaysia”, “Naza Group” & “Proton”…

sumber : www.lotusracing.my || paultan.org || funtastickodesign
0 comments

New Proton concept italdesign-Giugiaro?


gambar di atas sumber: autocar.co
dipetik dari blog paultan:


Autocar UK is the first with a photo of Proton’s new concept car designed by Italian design house Italdesign-Giugiaro. The vehicle looks like a supermini with a tallish roofline, and according to Autocar it is about 3,350mm long – that’s a good 360mm shorter than the Proton Savvy. There is no attempt to look space age with ultra curvy rooflines that hurt rear passenger room – this is clearly a design that’s quite suited to go into production with some minor modifications.

The concept car will showcase a series hybrid powertrain that works much like the system that Chevrolet is using for the Volt. It uses an internal combustion engine fitted at the front that runs in an efficient powerband to recharge lithium ion batteries. These batteries then power and electric motor that drives the car. From what I can understand from the Autocar story, the internal combustion engine does not power the wheels directly. The car’s platform is a new platform that’s designed to accomodate all the necessary hybrid drive elements such as batteries in a space efficient and safe way.

Lotus had previously showcased such a system at the Frankfurt 2009 show so given Proton’s obvious connections to Lotus, the powertrain in this concept car might just be one and the same. Or it might not – we’ll have to wait for official details to find out. The Lotus Range Extender system uses a 1.2 liter 3-cylinder single cam 4 valves per cylinder engine that weighs only 56kg dry and is optimized for 2 RPM points – 20hp at 1,500rpm and 47hp at 3,500rpm. Peak torque is 107Nm at 2,500rpm.

Word is that Proton will be sending some journalists to Geneva because of this car. If Proton wants to maximize the value of the air tickets and accommodation for these journos, those lucky guys might even get to drive the car, if it is a running concept using the Lotus engine. That would definitely generate more buzz and get Proton more coverage in international publications.

As for us, we are still completely in the dark about this concept car other than whatever Autocar UK has revealed now, so we hope to bring you confirmed facts as soon as Proton says something, hopefully today!

  • The car is a creative collaboration with Italdesign Giugiaro.
  • The concept car will have 5 doors and will seat 4.
  • It is 3,550 meters in length, which is approximately a good half a meter longer than the Toyota iQ but shorter than the Proton Savvy.
  • The four seats will be independently adjustable and slideable.
  • Seat hip-points will be the same height as that typical of an SUV, allowing easier entry and exit. This will probably also mean a high-ish seating position.
  • The car will use a series hybrid drive. A combustion engine will be mounted at the front and will be used only to recharge lithium ion batteries.
  • The lithium ion batteries will drive the motor that moves the car.
  • It uses a special chassis with a raise floor that allows installation of the regular combustion engine at the front and batteries in the rear
berita mengenai Proton Concept car : click here
terkini! : press release from ITALDESIGN GUIGIARO OR ( DOWNLOAD PDF PRESS RELEASE )
1 comments

Lotus F1 spyshot!Ahead of its launch in London on Friday, the Lotus F1 team has shaken down its car at Silverstone.Reserve driver Fairuz Fauzy was given the honour of driving the car during the brief test on the short Stowe circuit, before the car heads to Jerez to take part in the second of two sessions at the Spanish venue.

During the test, the car used was running in the iconic Lotus’s yellow and green colours as seen in the spyshot above that was posted by Autosport. However, it’s not clear whether Lotus will keep them for the upcoming season or just used for the initial test.
Also notable are the sponsor logos of Proton, Malaysian tourism, the Tune Group and Naza Corporation, but not team boss Tony Fernandes’ airline AirAsia.

Team chief executive Riad Asmat indicated to the Star newspaper that more sponsors could be unveiled at Friday’s official launch.

Lotus’ first test-run at Silverstone was emotional on a lot of levels for those involved in the team’s return to Formula One. Even Tony Fernandes, Lotus’ team principal, admitted that he got emotional after watching the car make its first test run around Silverstone.
Lotus’ shakedown saw it become the second of the four new teams to get a car on track after Virgin completed its shakedown at Silverstone last week and was just 21 weeks after an entry for 2010 was secured.

Following Friday’s launch, the team will head to Jerez de la Frontera where it will join the majority of its rivals in the third pre-season test of 2010, scheduled to get underway on 17 February. It will be the second of the new teams to take to the track.
sumber : Prodas
0 comments

Waja Replacement Modelterima kasih kepada pembaca blog ini kerana memberi maklumat mengenai waja replacement model aka lancer.
17 comments
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger