PROTON TUAH aka Persona R



Inilah model yang kita nantikan selama ini iaitu Persona R!!. Selama ini ia menjadi teka teki itu dan ini. Pada hari ini kita dapat saksikan model Persona R ini di KLIMS 2010. Model ini dibangunkan atas platform P321A merupakan model yang menentukan halatuju Proton di arena global.




















Share this article :

+ comments + 54 comments

Tanpa Nama
2 Disember 2010 5:48 PTG

bleh than..tp nmpak mcm kia forte la plak..skali imbas la..

Tanpa Nama
2 Disember 2010 9:05 PTG

bpe harga???

Tanpa Nama
2 Disember 2010 9:28 PTG

proton e-mas adalah inspirasi proton sebenar.. tapi alangkah bangga nya jika cetusan itu datang dari rekabentuk yang di hasilkan oleh rakyat malaysia sendiri bukan itali...
protaip yang direka bentuk ada tarikan jika proton mengubah facelift yang masih nampak classic kepada berunsur ke-hadapan yang lebih ringkas tetapi menyerlah...

Tanpa Nama
2 Disember 2010 9:31 PTG

kenapa side-panel proton + mudguard proton tak nampak sporty... naper haa..!!!??

Tanpa Nama
3 Disember 2010 12:21 PG

nmpak tgap la.....

3 Disember 2010 6:52 PG

proton sedang melalui proses tranformasi dalam rekabentuk kenderaannya dari stereotaip kepada 1 rekabentuk elegan dan memenenuhi kehendak pasaran sekarang, kita patut berbangga dengan pencapaian ini, dan berharap proton tidak lagi menoleh kebelakang untuk terus megorak kejayaan diarena global..tahniah

Tanpa Nama
3 Disember 2010 12:56 PTG

aku berpendapat model ni belum final lagi. sebab tu masih byk kekurangan.

Tanpa Nama
3 Disember 2010 7:40 PTG

kompom ramai yang beli lau model ni jadi kenyataan..smart n nmpak mewah....tahniah proton..semakin maju..

Tanpa Nama
4 Disember 2010 11:52 PG

yer, semakin maju copy n paste

Tanpa Nama
4 Disember 2010 6:50 PTG

eh..ni silap page ni..copy n paste tu geng toyota ngn daihatsu..kui kui..tuka no. plate je...yg len sume same..

Tanpa Nama
4 Disember 2010 7:57 PTG

btul 2....

Tanpa Nama
4 Disember 2010 7:59 PTG

klau d jual 60 r k bwhmmang aku bli ar...cntik 2...

Syafiq
4 Disember 2010 10:05 PTG

perghhhh mantap!!!! teruskan jadikan proton tuah satu kenyataan! aku igt ni jd inspira lg bagus ler...

Tanpa Nama
5 Disember 2010 10:55 PG

tpi nmpak mcm hatch back...baik buwat gen 2 r

Tanpa Nama
5 Disember 2010 10:57 PG

dia da nmekn persona r trima je ar...

Tanpa Nama
5 Disember 2010 10:57 PTG

ekzos 2 hrap 2 akan ade ar smase persona r kluar nnti...

Tanpa Nama
5 Disember 2010 10:58 PTG

ya la..aku skong...

Tanpa Nama
6 Disember 2010 4:28 PTG

Lau cermin tinted gelap mmg cun giler.... tp.. malaysia ni JPJ approve ke.. huhu

Tanpa Nama
8 Disember 2010 12:21 PG

beli time keluar..komplain bebanyak pun tak guna...janji PROTON berani untuk perubahan..

Tanpa Nama
10 Disember 2010 8:48 PTG

btul 2 sye skong...proton mmang da brubah...

Tanpa Nama
11 Disember 2010 9:47 PTG

mmg cun.. kalo kuar nnti beli jer laa.. copy paste pon pakai kat malaysia jer.. bukan nak bwk naik flight pgi holiday pon.. thniah PROTON..

Tanpa Nama
14 Disember 2010 5:49 PTG

klu kluar ni model,saya suruh bapa saya belikan satu....smart giler ooo...keep it up PROTON!!!

Tanpa Nama
16 Disember 2010 7:46 PG

smart tp jgn bile da jual,ade yg cepat rosak sane rosak sini dh la... cun ah model neh

Tanpa Nama
16 Disember 2010 9:23 PG

persona ni mmg mantap. cepat lah keluar!

Tanpa Nama
16 Disember 2010 11:50 PG

kaly yang ini barula boleh bersaing dengan kereta2 luar. tapi kualiti rekabentuk dalamnya pulak jangan ringkas sangat macam satria neo..saga atau pesona. nampak sangat kereta murah. rekaan dalamnya biarla berpadan dengan rekaan luarnya.barula duduk dalampun terasa berbaloi membeli....

Tanpa Nama
16 Disember 2010 2:01 PTG

kalu keluar ni......aku nak beli 3 teruss...satu simpan dalam kelambu...satu awek.....satu aku pakai

Tanpa Nama
16 Disember 2010 4:44 PTG

fulamak! bila mau keluar ni?

Tanpa Nama
16 Disember 2010 7:36 PTG

nampak gaya pricing mcm 75K ke atas niii... lawa..Quality ntah leee...

Tanpa Nama
16 Disember 2010 8:33 PTG

inilah yang dinantikan, syabas proton..!

Tanpa Nama
16 Disember 2010 8:36 PTG

peh cantik gile....klu proton kluarkan kereta ni aku nk bli ar...thaniah proton...cam ni ar bru leh lawan kereta luar...

protonworker
16 Disember 2010 10:52 PTG

bodoh ini bkan persona r...bodohnye owner blog main tibai je

Tanpa Nama
17 Disember 2010 1:57 PG

ni bukan pesona r kn???

Tanpa Nama
17 Disember 2010 2:15 PG

bkan...blog owner ni yg tibai bodoh

17 Disember 2010 8:59 PG

erm ni proton persona Tuah kn? Proton Persona Tuah adalah salah satu proton persona R la..iaitu proton persona Replacement. bukan proton type Racing. tu yg aku paham la.

17 Disember 2010 9:34 PG

Masih crita hangit2 nie ....
Persona R ke nie tak tau btul ke ndak nie persona R??? Persona R hanya nama projek pembangunan kereta tue bukan persona replacement. Bukan ke Persona R yg sedang dlm ujian kat jalanraya guna platform Exora utk sebuah kereta wagon mcm Caldina tue??? Mana satu yg betul nie????

Proton Terus Maju
17 Disember 2010 9:49 PG

adakah kita tidak bangga jika ini benar dikatakan persona R? menurut bos proton semalam di buletin utama, antara model2 pahlawan salah satu merupakan persona R. takkan kita nak kata model Exora (SUV lekiu), Saga(kasturi), Jebat(Inspira), Lekir (Europa) adalah Persona R? cuma satu model konsep iaitu Tuah yang dikhabarkan dibangunkan oleh italdesign selain Emas untuk Proton. Saya pasti Tuah belum finalize lagi. saya tetap sokong Proton. kalau Tuah ini adalah persona, saya sangat bangga kerana ini titik tolak perubahan Proton setelah teruk kena kritik oleh pengguna tempatan.

17 Disember 2010 2:38 PTG

untuk pengetahuan, Tuah bukan rekaan ItalDesign, ia cuma proposal design awal Persona R dari team Proton Design sebelum DSZ hantar ke Itali untuk direkabentuk semula. menurut orang yang dah pernah tengok Persona R yang sebenar memang ia bukan Tuah. lebih mengancam katanya. :)

Tanpa Nama
22 Disember 2010 8:23 PG

setahu sye ni tanah liat lagikan. sebb tu lah cermin kaler hitam. tpi grill depan mcm naza forte jer. tukar lah lebih sporty baru cun giler. tp ok laaaaaaaaaa

Tanpa Nama
22 Disember 2010 8:28 PG

nama tuah tu betul ker. tak ganaz lah nama tu. tak sesuai lah untuk kete.

Tanpa Nama
26 Disember 2010 11:52 PG

Yep Persona R sedang dlm ujian kat atas jalan dan sudah terdapat gambar2 spyshoot diatas jalan oleh Paultan....
Sy harap proton lebih banyak mengembangkan segmen kereta keluarannya....

zul zainal
2 Januari 2011 7:24 PTG

hahahaha..ingtkn proton type r'racing' td..hahaha

ukays71
4 Januari 2011 10:25 PG

Alhamdulillah...kita berbangga dengan usaha proton ni...Proton is for All....kalau dah lancar nnti aku pasti beli....

Tanpa Nama
5 Januari 2011 11:12 PG

mlas nak bernama2...
woi! bila kluar keta ni?...
ku nak beli la..
bapk ku satu ,mak ku satu aku punya lima...
syabas proton ar... love you....

Tanpa Nama
8 Januari 2011 2:31 PTG

baru nampak mcm gempak skit.
taun dpn kluo aku nk beli la 1.
x sabo woooooo nk tgu niiiiiii

17 Januari 2011 11:05 PTG

lawa tu mmg lawa..tapi..

Tanpa Nama
27 Februari 2011 2:40 PG

utk ganti persona?....lbh baik model ni gnti perdana lama tu....nk wt ganti persona lambt lg la wei...design dah xclusif...gantikn perdana dulu...pasti nama perdana kukuh blik cm dulu2...serius ak ckp...

17 Mac 2011 2:50 PG

sesapa yg kata kopi pasta dan sbijik cam forte tu.. ni aku buat perbandingan lihat sendiri betapa sanagt berbeza melainkan bagi org yg buta hati.. hehe

http://zaxk.wordpress.com/2011/03/16/perbandingan-di-antara-exterior-proton-tuah-dan-kia-cerato-forte/

Tanpa Nama
27 April 2011 7:20 PTG

fuhhh mantap giler... kencang habis... outragous... mmg puas hati dapat awek tu!!!

Tanpa Nama
4 Julai 2011 10:21 PTG

WADEPAK...LAWA SIOT..KALAU ADA SUNROOF LAGI MENGANCAM...NAMA PAHLAWAN LA PLAK..KAPAL NAVY PUN ADA GAK NAMA PAHLAWAN..KD JEBAT..LEKIU...ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Tanpa Nama
27 Julai 2011 12:28 PG

to proton n govt.. standard UK ka intnl ke takde guna kalau standard just utk export. untk market malaysia plk stand apa????standard tin milo lagi ka??

ambik contoh wira SE UK spec... body bkn tin milo.malaysia spec, sandar sikit kat pintu dah kemek.

Tanpa Nama
29 Julai 2011 12:40 PG

klo jadik kuar taun depan...aku x kire aku booking dulu....standby cukup2...

Tanpa Nama
28 Februari 2012 11:39 PTG

Berapa harga dijalan?

ram
6 April 2012 11:59 PTG

wah....memang hebat proton boleh berdaya saing dengan kerete-kereta top dunia....aku bangga terutama dengan tenaga kerja tempatan...tahniah..proton aku ada duit meti aku beli

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2014 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Azelery Published by Shin Chan
Proudly powered by Blogger