Terkini : Proton Saga FL (live) @ Thai Moto Expo 2010!!Kali ini saya kongsikan dengan anda semua wajah baru Proton Saga di Thailand. Ia dilancarkan di Thai Moto Expo 2010. Perubahan drastik yang dilakukan oleh Proton ternyata memberi impak besar terhadap model ini. Apa yang kita lihat bahagian ketara dibahagian depan amat berbeza dari model asal Saga.

Lampu depan yang lebih lebar dengan bumper yang juga merupakan trademark pada model Exora,Emas dan Persona R (clay model) ternyata pada masa ini Proton mempunyai satu pendirian identiti untuk masa mendatang. Ruangan fog lamp untuk model B line tidak seperti model terdahulu. Ia mungkin boleh ditambah jika kita membeli model B line. Bonet hadapan rendah dibahagian tengah membuatkan model ini tidak kelihatan tinggi atau lonjong. Saya juga tertarik dengan rim 14 rekaan baru lebih up to date berbanding rim asal.

Bumper belakang juga diubahsuai supaya kelihatan lebih lebar mata memandang dengan lampu LED yang bersaiz kecil ditambah dengan spoiler. Pemantul cahaya kecil juga menarik perhatian pengguna kerana ia mencerminkan sesebuah kereta sedan. Apa yang kita nampak exzos ditambah mufler dan signal sisi pada cermin sisi.

Bahagian interior tidak menunjukan perubahan ketara namun jika kita perhatikan pada stereng ditambah sistem kawalan radio. Radio Clarion pula boleh memainkan format muzik mp3 dan wma beserta dengan USB port dan AUX tambahan. Tempat duduk diberi corak fabrik baru termasuk pada pintu. Bagi high model Keempat-empat pintu adalah menggunakan power window dan SRS airbag bagi penumpang dan pemandu di depan.

Ternyata Saga fl ini kelihatan lebih menawan berbanding Saga sebelum ini. Saya juga berasa teruja dan pasti akan menjadi pengunjung terawal di KLIMS 2010 nanti kerana Proton akan membariskan model-model terbaik mereka. Apa yang saya dengar khabar sebelum ini, model sedia ada telah dihentikan pengeluarannya untuk mengeluarkan model saga ini. Saya juga belum dapat kepastian sama ada model yang dilancarkan di Thailand ini sama dengan Saga di KLIMS nanti.
anda juga boleh melayari gambar studio Saga ini di sini
Share this article :

+ comments + 5 comments

Tanpa Nama
30 November 2010 4:33 PTG

luaran memang cantik. pasti jadi rebutan lepas ni.

Tanpa Nama
30 November 2010 4:34 PTG

sekali pandang, belakang mcm vios pn ada.

Tanpa Nama
1 Disember 2010 1:41 PTG

gambar bawah sekali ni b line kot.

Tanpa Nama
8 Disember 2010 3:06 PTG

mantap!!...syabas protonn...nyesal aku amik awal...

Tanpa Nama
10 Disember 2010 3:36 PTG

adoiiii...bru je beli saga blm..dh kuar yg lg cun..x per arrrr..nnti aku upgrade saga ku...saga mmng jimat petrol..syabas proton

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger