Proton Exora Hibrid Menang Anugerah di UK!

sumber dari GearTinggi.com

Pada Sabtu lepas tiada angin dan ribut tiba-tiba sahaja kita dikhabarkan Proton memenangi anugerah perlumbaan rali kereta masa hadapan dari Brighton ke London. Sekutu yang tonton Buletin Utama mungkin ada perasan mengenai kemenangan ini.

Secara spesifiknya Proton Exora Extended Range EV memenangi anugerah “the best range extended electric vehicle” yang mana telah meningkatkan moral dan semangat pasukan pembina kereta mesra alam tempatan ini.

Selain daripada Exora, Proton turut menghantar Saga Elektrik dalam pertandingan yang disertai oleh 64 buah kereta lain bagi menentukan kereta dengan penggunaan tenaga seminimum mungkin.


Pengarah Urusan Proton, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Tahir yang turut hadir sangat gembira dengan keputusan ini.

“Kemenangan ini memang tidak dijangka dan ianya membuktikan teknologi kami ini boleh bersaing dengan yang lain. Ianya momen yang membanggakan.” kata beliau.

Syed Zainal juga mengatakan rali ini adalah platform baik bukan sahaja untuk memperkenalkan teknologi Proton tetapi penjenamaan Proton di UK.

“Apa yang penting bagi kami sekarang ini ialah memastikan Exora hibrid boleh dikeluarkan secara besar-besaran. Kemenangan ini memberikan motivasi kepada kami,” tambah beliau.

Proton dan kerajaan sedang berbincang mengenai produksi kereta hibrid dan elektrik dengan tujuan untuk mengurangkan pengeluaran gas tercemar dan penggunaan minyak. Penasihat Proton, Tun Dr. Mahathir mengkhabarkan sebelum ini kereta hibrid Proton kemungkinan berharga di bawah RM 100 ribu.

Share this article :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger