Proton Waja 2010 spyshot @ KLIA



Info ni aku ambil dari funtasticko design. ini merupakan spyshot pertama waja 2010 yang menggunakan body lancer. gambar ini diambil di KLIA. Sama-sama kita lihat gambar-gambar di bawah.










Share this article :

+ comments + 29 comments

Tanpa Nama
29 Julai 2010 1:37 PTG

cantik juga.

Tanpa Nama
30 Julai 2010 9:28 PTG

rim kecik...jadi la....hehe

Tanpa Nama
5 Ogos 2010 11:44 PG

janji harganya ndak mahal sgt...
dah terpikat gilak ni....

Tanpa Nama
5 Ogos 2010 1:45 PTG

tu la pasal. model ni mesti gempak punya. rim kecik tu belum final product lg..

Tanpa Nama
5 Ogos 2010 1:58 PTG

saya mencadangkan agar Proton tetap mengekalkan model baru ini dengan nama WAJA,seperti model proton SAGA ada kesinambungan sehingga sekarang.Tahniah Proton!

Tanpa Nama
5 Ogos 2010 3:10 PTG

kalu mcm ni aku nak jual myvi... beli waja pulak..

Tanpa Nama
5 Ogos 2010 3:48 PTG

aku harap ada nama tambahan mcm satria neo. hehe.

Tanpa Nama
6 Ogos 2010 3:04 PG

bodo proton xde idea

Tanpa Nama
6 Ogos 2010 7:18 PTG

harga dlm 80k above rasanya..

Tanpa Nama
7 Ogos 2010 10:36 PG

gua dh xsbr nk bli ni...tp hrg jgn mhal la..

Tanpa Nama
8 Ogos 2010 5:36 PTG

lebih kurang 80k je aku rasa.

Tanpa Nama
9 Ogos 2010 3:46 PTG

harga waja skang dlm 60k, kalu nak replace mesti harga lebih kurang 60k - 70k.
buat dua versi lah 1.6cc harga 60k - 70k,
enjin 1.8cc harga 70k - 80k.

Tanpa Nama
11 Ogos 2010 2:48 PTG

ngapa nak kata bodo proton? mazda tu berjaya pun berapa lama deme bergantung harap dengan ford?

Tanpa Nama
26 Ogos 2010 4:09 PTG

kebaikan proton adalah merupakan 1 industri anak tempatan. kesedrhanaan proton adalah masih lagin tidak mampu bersaing secara kompetitif di pasaran luar. kebodohan proton sebab dah berpuluh tahun buat kereta, masih lagi nk amik design mitsubishi dan masih lagi nk bayar royalti design pada mitsubishi. bodo sebab pesaing segenerasinya seperti kia sudah lebih maju dr proton dgn penghasilan model baru setiap tahun dn tembusi pasaran dunia dn proton masih lagi dgn upgrade bumper, facelift, tuka lampu depan belakang, tambah skirt dan kalau model waja baru tu betul sperti dlm gambar diatas proton masih lg nk tiru model lain. Bodo sebab kerajaan sudah byk memberi peluang dan dana pembangunan utk proton tapi masih lg tidak kompetitif. bodo sebab harga jualan tidak sepatutnya mahal (anggaran 40k - 60k). sbg cntoh kereta import kia dlm harga angaran model biasa 70k - 80K yg cukainya melebihi 100% bermakna kereta kia kalu tnpa cukai harganya dlm 30k - 40k shj. bodo sebab majoriti masih bergantung kepada pembeli dlm negara. persoalannya, bilakah proton mampu bersaing diperingkat antarabangsa?

hang tuah
28 Ogos 2010 3:56 PTG

pd aku la, proton ni mcm baru idup dlm 10 tahun ni je. sebelum ni, 15 tahun permulaaan terikat dengan mitsubishi. so 15 thn tu adalah mcm duduk diam je lah. proton mula agresif sejak 5~7 tahun kebelakangan ni. segala komen org ramai, proton mesti terima demi masa depan proton. aku tetap bangga dengan proton berbanding perodua.

Tanpa Nama
30 Ogos 2010 4:04 PG

lamtak ape org nk ckp..masalahnye sblm2 ni pn proton hidup pn sbb mitsubishi..apa salah nye???buatnya skali proton keluar satu model harga dkt 100k ternganga korg nk beli..baik dia kuar yg mcm ni mampu rakyat nk beli..nk mahal beli jer la kereta import yg xmampu proton sedia membantu..

Tanpa Nama
30 Ogos 2010 8:08 PG

proton buat ni pun nak bg org ramai merasa kereta sport mewah. aku setuju cadangan di atas.

Tanpa Nama
30 Ogos 2010 8:41 PG

pls read this first..

http://kavalera.blogspot.com/2007/04/luahan-engineer-proton.html

30 Ogos 2010 11:53 PG

artikel tersebut pernah saya post kat sini suatu ketika dulu. hanya model arena, waja baru dan perdana masih menggunakan mitsu. model2 lain adalah proton sendiri. luahan tersebut mengatakan proton ikat kontrak lebih 10 tahun. saya lagi suka kontrak itu tamat. selagi kontrak itu ada selagi itu proton x maju. model gen2 adalah permulaan proton diikuti saga exora dan emas. kita sedang menantikan model SUV sendiri. semua ini baru beberapa tahun sahaja. menarikkan? jika masih dgn mitsu belum tentu ada apa yg kita perolehi sekarang. penggabungan proton dan perodua, pada pendapat saya akan merugikan banyak perkara oleh proton. perodua tidak ada apa2 kerana hanya pasang dan jual. namun kita boleh berkorban sedikit jika ingin lebih berjaya kelak.

Tanpa Nama
31 Ogos 2010 1:27 PTG

Ermm..sdih aku baca luahan engineer proton ni..mmg x dak sapa dah yg nak bantu negara kita yg tercinta ni selain kita sndri..slain tu,proton jga telah byk mmbantu anak bangsa kita untuk maju dan berjaya..Alhamdulillah aku dah pakai 2 bijik keta proton buatan Malaysia tanda aku support buatn Malaysia especially Proton..TAHNIAH PROTON!!!!!

Tanpa Nama
31 Ogos 2010 9:21 PTG

btl la.. Proton sntiasa mendengar luahan org ramai. Dgn trhasilnya saga(baru,lama) ngan persona,ramai rakyat msia,terutama org yg br mula bkerja dah mampu pakai keta yg selesa pd harga yg berpatutan. Selain mberi pluang pekerjaan kpd rakyat msia,turut mengharumkn nama msia. Saya sangat bangga jdk rakyat malaysia.

Tanpa Nama
1 September 2010 8:57 PG

kalau korang nk tau, saga adalah pesaing hebat model renault dancia.

Tanpa Nama
1 September 2010 9:00 PG

renault dacia logan. pembetulan.

Tanpa Nama
1 September 2010 10:16 PG

aku prnh dgr ttg keta dacia ni. Mmg murah gile. Buatan austria kalo x silap aku. Diorg buat satu platform keta jek, yg standad keta sedan,tarik bontot sket jdk pickup truck, buat kontot sket jdk hatchback. Sng btl diorg design keta. X tau plak dia ada jv ngan renault

Tanpa Nama
1 September 2010 10:47 PG

info kat atas tu kalo x silap aku la. Dah lupe...kalo slh tlg btlkan.. I'm sorry..

Tanpa Nama
1 September 2010 12:05 PTG

pembuat memang dari dacia tp kompeni lain ade ambik model ni seperti Renault Logan, Nissan Aprio
Mahindra Renault Logan, Renault Tondar 90. satu platform pelbagai jenis kategori. refer http://en.wikipedia.org/wiki/Dacia_Logan

Tanpa Nama
4 September 2010 6:08 PG

Waja replacement ni dier fwd ke rwd ke 4wd?...anybody please?

Tanpa Nama
4 September 2010 6:18 PTG

bila ia dilancarkan?dedas-desus dengar bulan oktober?betul ke?

peminat lama menunggu
30 September 2010 9:50 PTG

klau dpt dilihat ade beza putih dan hitam..
putih tu version 1.8..xde spoiler kcik ngn muffler..dpan lak xde lips bumper..
hitam lak ade muffler ngn spoiler kecik ..depan ade lips kat bumper..dalam xtau beza ape..tp yg penting ade gear shift kat stereng ..bes2

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger