Checklist Masalah Perodua Alza dan Penyelesaian


Pertama sekali aku nak ucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung yang memberi info ini kerana kita dapat kongsikan bersama. Aku harap pengunjung yang mempunyai Alza dapat memberi maklum balas mengenai masalah seperti di bawah :

1) Masalah Bunyi - Bunyian dari tingkap
- Punca : ia dtg dari cermin kecil sebelah side mirror sebelah kanan.. dan dia ckp keluaran tahun 2010, masalah ni takkan timbul. [ty: bro @sacredturd]
- Penyelesaian : hantar ke SC letak silikon Hitam 2 settle. * info : @obes295

2) Bila Brek Berbunyi
- Punca : tidak pasti sama ada berpunca daripada keadaan brek yang masih baru.
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center

3) Bunyi Enjin Kuat pada kelajuan 110-130
- Punca : ?
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center

4) 3rd Row Seat side Kanan Panas bila Pemanduan lama
- Punca : ekzos di bawah seat tu sebabkan kepanasan?
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center atau ianya adalah kes terpencil?


5) Bila hujan turun bunyi bising dari atas kereta Alza macam duduk dalam rumah beratap zink. Dah pergi ke SC Perodua (servis pertama 1000km)
- Punca : dan jawapannya bunyi tu sama dengan semua kereta keluaran Perodua. Kalau betul pun saya tak ada masaalah dengan kereta Proton (tak kan Proton lebih baik ?).
- Penyelesaian : Pergi buat sound insulations

6) Rustproff bawah kereta Alza tak dibuat 100% covered. Saya jumpa few sections di undercarriage yang tak di spray dengan rustproof coating. Potential untuk berkarat.
- Punca: robotic spraying program tak betul.
- Penyelesaian : -

7) Paint coating yang tak sama tebal (nipis pada bahagian bend) pada badan kerata Alza.
- Punca: robotic spraying program tak betul.

8) Bila Pasang Aircond Berbunyi Cit Cit Cit (mcm tikus)
- Punca : Aircond Belt tidak ketat
- Penyelesaian : hantar SC dan suruh ketatkan tali belt.

sumber dari Alza Club forum
Share this article :

+ comments + 208 comments

Tanpa Nama
6 April 2010 12:21 PTG

kali ni model perodua plak byk masalah. ape dh jadi?

Tanpa Nama
6 April 2010 4:38 PTG

sempat lg kutuk proton tu..hehhe

Tanpa Nama
7 April 2010 12:28 PTG

utk bunyi kuat kat kabin... selutionnya tambah penebat or kat keliling door dan tingkap, utk roof x tau la pulak.. tp kerata perodua rase klu hujan still bunyi lg la... my iswara klu speed 130 ke atas still bunyi senyap lg..

Tanpa Nama
7 April 2010 1:24 PTG

maybe perodua buat alza tergesa2 kot sebab nk fight ezora. sebelum ni mane ade problem cam ni.

Tanpa Nama
30 April 2010 5:59 PTG

yang pastinya alza jauh meninggalkan exora....

Tanpa Nama
30 April 2010 6:03 PTG

jualan alza lebih 2 kali ganda berbanding exora yang di lancarkan lebih awal...alza memerlukan hanya 4 bulan sahaja untuk mencecah jualan 15,000 unit berbanding exora yang memerlukan 8 bulan untuk mencapai jualan 15,000 unit

Tanpa Nama
30 April 2010 6:05 PTG

penjualan alza selama 4 bulan sahaja sebanyak 15,000 unit berbanding exora memerlukan 8 bulan untuk menjual 15,000 unit...dan ini terbukti alza du yakini dan di percayai kemampuanya untuk rakyat malaysia.

Tanpa Nama
11 Mei 2010 11:57 PG

design alza fit dan menarik.

Tanpa Nama
21 Mei 2010 8:50 PTG

tgk ler harga alza brp bah..byr ngn harga sm ngn exora, korg leh dpt seme..myk lak jimat ( pakai enjin toyota ).tp dlm sempit je aku naik..proton seme nye survive sendiri..enjin sendiri...still lg nk improve enjin nye.....mmg ler nyk lg prob..dulu ms gune enjin luar dr mits, kete copy mits, x de la byk prob...kete wira ayah aku yg 15 thn, smpai skrg msh ok lagi...honda, toyota, dulu2 pn, sm gak...brp lm dieorg br nk tol2 stabil..leh compete ngn jenama kete yg lain...lu pkr la sndiri....

Tanpa Nama
22 Mei 2010 1:17 PTG

tunggu je sikit lg. ade proton exora nk keluar. bumper lain sikit.

Tanpa Nama
25 Mei 2010 12:07 PTG

ALZA BANYAK MASALAH, SAYA PUNYA LEAKING KAT COOLANT, BANYAK KALI PERGI SERVIS PERODUA TAPI MASALAH TETAP ADA.NI NAK PERGI KALI KE EMPAT. MY PHONE 0179389903.

Tanpa Nama
25 Mei 2010 12:09 PTG

ALZA BANYAK MASALAH, ALZA SAYA LEAKING COOLANT, DAH 3X KE SERVISE PERODUA, XSELESAI LG, NI NAK PEGI KALI KE 4, HELP ME.MY PHONE 0179389903

Tanpa Nama
25 Mei 2010 2:23 PTG

pada pendapat saya, elok masalah tersebut di panjangkan ke bahagian aduan pengguna Perodua.

Tanpa Nama
26 Mei 2010 10:04 PG

hahaha apalah perodua ni,takde perancangan dan tergesa2...anyway,proton the best...now dah keluar gen2 versi 2010,fuhhhh mengancam

Tanpa Nama
26 Mei 2010 12:19 PTG

selagi perodua masih terikat dgn daihatsu/toyota, selagi tu lah susah pegi jauh. model diorang mmg berkualiti tp dari segi jangka panjang masih teka teki.

Tanpa Nama
8 Jun 2010 11:41 PG

SALAM..PROTN DAN PERODUA TELAH LAMA BERTAPAK DIMALAYSIA..BEZA ANTARA 2 KILANG NI DALAM 8 TAHUN KALAU X SILAP..PROTON MEMILIH MITSU ADLAH UNTUK BELAJAR KEJURUTERAAN NYA DAN MULA MERANGKAK DENGAN MELANCARKAN GEN2 SEPENUHNYA BUATAN PROTON TAPI BIASA LAH MASALAH TIMBUL DAN DI ATASI DENGAN MODEL2 YANG TERBARU PESONA,BLM ,NEO,EXORA DAN AKAN KELUAR VERSI TURBO PULA.BAGI SETIAP MODEL PROTON NISBAH KEROSAKAN TELAH BANYAK MENURUN MENANDA KAN TANDA YANG KELUARAN SEMAKIN BERKULAITI TAPI TIDAK LAH SETANDING JENAMA LAIN YANG DAH BERUMUR BERATUS TAHUN MANA KAL PERODUA STILL LAGI COPY N PASTE MODEL LUAR..TIDAK ADA 1 PUN MODEL YANG PERODUA BINA SENDIRI.BAGI SAYA INI MEMBIMBANGKAN KERANA KEJURUTERAAN SERTA RND PERODUA TIDAK KAN BERKEMBANG MENJADI KAN PESAINGAN AUTOMATIF NEGERA KURANG BERSAING.JIKA PERODUA JUGA KELUARKAN MODEL SENDIRI ENGINE BINAAN SENDIRI SERTA CASIS BODY SENDIRI MAKA NEGARA KITA LAMBAT LAUN AKAN LEBIH MAJU DALAM BIDANG INI.MODEL PERODUA WALAUPUN COPY N PASTE MODEL YANG SEDIA ADA DAN CUMA PASANG JE MASIH BANYAK MASALAH..KALAU MODEL ITU SEPENUHNYA DIBNAGUNKAN OLEH PERODUA CUBA ANDA BAYANGKAN..AT LEASE PERODUA KAN DAPAT BELAJAR DARI KELIPAN DARI HANYA MEMASANG MODEL YANG LAPUK KAT LUAR NEGARA (BEZA 4-5 TAHUN DILANCARKAN LUAR NEGARA) TAPI BARU PERODUA BELAJAR PASANG.BAGI SAYA PERODUA HARUS BERANI PALING TIDAK MENGELUARKAN SEBUAH KERETA BENAR2 BUATAN PERODUA TAPI BOLEH LA GUNA TEKNOLOGI TOYOTA ATAU DAIHATSU.SEBAGI RAKYAT MALAYSIA SAYA PASTI BERBANGGA MELIHAT PERODUA ASLI DI JALAN RAYA..PROTON AKAN TERUS MAJU DENGAN MODEL TERBARU DAN PERODUA KAN TERUS MAJU DENGAN TERUS DAN TERUS MAJU MENIRU MODEL LUAR..

Tanpa Nama
8 Jun 2010 11:49 PG

pengalaman saya pakai kereta keluaran malaysia

perodua viva 8.50 harga 33900

1.pakai 4 bulan 2 suis belakang dan depan power windows rosak
2.brek bergegar
3.keseimbangan teruk untuk harga kereta atas 30 k
4.eksober belakang cepat rosak
5.minyak amat menjimatkan
6.engine sangat bising dan xberbaloi bagi harga 30 k(macam engine charade je )

proton persona 1.6 manual 44900
1.pengunaan minyak dalam bandar sekitar 16 sen /km dan perjalanan jauh sekitar 12 sen/km
2.masalah pada kualiti getah dan air press
3.permanduan sangat yakin
4.seronok dipandu
bonet belakang sangat besar
5.pusat servis xcanggih macam perodua
6.mantap dan best

Tanpa Nama
7 Julai 2010 11:53 PTG

kawan aku beli exora, getah pada sisi pintu tak kemas, bila tutup pintu kene kuat2 sebab dihalang oleh getah sisi tu, hantar servis proton suruh hantar kilang balik. bende ni bende yg paling mudah dikesan tp depa tak ambil tindakan pon! 2. exora ni klu naik bukit skit kat highway enjin meraung (auto) mcm tak cukup nyawa. Terus aku batal beli exora dah la mahal, xde kualiti, masuk gear cam gear van, kemasan dlm x canggih, MINYAK KUAT, radio selalu bertukar cenel dn sendiri. So belilah alza atau mpv lain.

pro proton
9 Julai 2010 2:48 PTG

1)pusat servis mana tu? biasanya pusat servis akan ambil tindakan seperti tukar getah yg baru.

2)enjin campro memang bunyi kuat sedikit berbanding enjin lain. proton dah set kalau turun bukit akan turun gear rendah bg AT, sama seperti naik bukit. tiada apa perlu risau.

3)Exora tak mahal seperti mpv lain kalau dibanding segi keperluan, saiz. Kualiti macam mana maksud anda? gear dashboard adalah tren masa kini mpv. gear exora lebih menarik berbanding alza jenis street.

4) radio yg diberikan adalah memudahkan kita apabila berjalan jarak jauh. off auto channel jika kerap tertukar.

5) mungkin citarasa anda lebih kpd alza kerana saiz yg tidak besar dan tidak memerlukan kapasiti dan komitmen sesebuah mpv.

Tanpa Nama
10 Julai 2010 4:20 PTG

bodoh r sape soh anta g kilang 2..xtaw pomen proton 2 xbtl atau ko ada niat jahat..ak pkai proton xpena dia bgtaw mcm 2 klu ada major probleam..entah2 dia nie salesman produa kot..klu yea pon bgtaw r kat maner ko keje..kite dtg bkn nk beli..
nk langgar alza tin milo ko dgn exora nie..tgk body sape kuat..takat alza langgar blkg treler 40km da terok..ape da..sedap lg mitsu grandis..alza dgn exora..exora bg ak..alza kecil sgt..

Tanpa Nama
12 Julai 2010 1:24 PTG

entah.. pelik jugak kalau pomen suruh hantar kilang. kalau hantar kilang pun kene ade surat appoiment kereta baru jadi. orang tu saje nak pelekeh proton kot. dia sokong alza lebih2 pulak. perodua pun ade masalah jugak pada produk dia. aku pengguna perodua. malas je nk cerita.

Tanpa Nama
23 Julai 2010 10:28 PTG

untuk menyelasi masalah diatas, jangan beli kereta..naik bas je...

Repo7
3 Ogos 2010 5:46 PTG

cite banyak tak guna buat penat jari korang je taip...sendri mau ingat la dey macha..kete tu manusia yg cipta pasti ade kesilapan! sape leh wat perfect kecuali allah je. memang da di tentukan korang akan dapat kete bermasalah n yg ok? ade org dapat yg ok dia senyum je...korang cite letup2 kete dia ok je..yg tu camane lak? buat baik mesti dapat baik senang je...(Repo7)

Tanpa Nama
4 Ogos 2010 9:19 PG

1st model pasti alami masalah. lepas 2nd model, segala masalah telah diatasi.

Tanpa Nama
4 Ogos 2010 3:17 PTG

apa yang nak di bangga dengan alza kereta yang dah tentu bukan malaysia, siap kita bayar royalti lagi kat toyota...exora takde masalah pun, so far pakcik aku gune ok ja...ni dok baking perodua lebih2 watpa, sbb decision nak wat keta baru pun ikut telunjuk toyota, n celup keta jepun, apa kes..proton ni sedang improve, so far byk improvement, cuma workmanship saja yang kene byk perbaiki, ada kelemahan lagi

Tanpa Nama
4 Ogos 2010 4:54 PTG

aku pun setuju cakap kau tu.

Tanpa Nama
6 Ogos 2010 11:12 PG

dah boring pakai myvi... nak tukar waja lancer pulok pah ni...

Tanpa Nama
12 Ogos 2010 2:49 PTG

Proton & Produa sama je.. dua2 masih pki teknoloji lain.. Proton dgn mitsubshi waja kluar je, dgn renault pulak,skg balik smula mitsubishi lg blh 11 ni nk kuar jenis mitsbushi lanser.. savvy tu guna teknoloji renault spnuhnye..
Produa dgn daihatsu,mula kuar myvi dgn toyota pulak..
jdi dua2 sama je.. blun ada 100% sndiri punyo..
tak lma lg proton nk join dgn perodua pulak... tunggu je la..

Tanpa Nama
13 Ogos 2010 9:17 PTG

if u can't beat them, joint them

Tanpa Nama
14 Ogos 2010 10:51 PTG

brader..
Sape ckp proton xde keta 100prcent keluaran sndiri. Gen2 adalah keta ptama fully made by proton. Terus sampai saga blm. Lu baru bgn dr koma slama 10 taun ke. Tu pun x tau. Malu la

Tanpa Nama
14 Ogos 2010 11:49 PTG

Alza saya yang baru dibeli dah ada masalah,seat belakang panas dan tak selasa.Siapa duduk di belakang memang terasa macam nak kejang satu badan,pemandu pun kena dashboard kalau penumpang penunh.Berbanding dengan EXORA kawan saya,memang luas dan sejuk.Kami seramai 7 orang pergi rombongan ke Taiping naik kereta dia selasa walaupun di seat belakang.Kereta dia laju aje,siapalah dulu yang pandai-pandai kata EXORA pelan macam siput sedut.Menyesal tak beli EXORA.Walau bagaimana pun pakai dululah Alza tu,ada duit nak tukar kepada EXORA pula.

Tanpa Nama
15 Ogos 2010 6:18 PG

ye, memang x syak lg. Aku sbg pengguna exora stakat ni amat berpuas ati dgn prestasi keta ni. Mpv bwh 80k mane lg yg ada aircond pada seat line 2 ngan 3. Pickup pulak ok,7 org,rata2 70kg sorang, x semput laju jek. Bagi aku ok,nak mantap sgt pun nak buat ape,bkn nak berlumba. X patut la expect same mcm toyota wish/caldina sdangkan harga pun x sama.

Tanpa Nama
16 Ogos 2010 9:25 PG

exora ni bersaing dlm segmen mpv seperti innova dan avanza. jadi kita x boleh bandingkan exora dgn wish dan ke atas.

Tanpa Nama
22 Ogos 2010 10:36 PTG

ada duit beli yang mahal...takde duit beli yang murah...abih cerita...masing2 ada kelebihan dan ada kekurangan...tiada kereta yang sempurna walaupun dari negara mana sekali pun...

Tanpa Nama
22 Ogos 2010 10:38 PTG

bagiku aku mampu beli exora dengan bayaran rm300 sebulan...servis pun tak mahal dan aku dapat bayar dengan duit yang ada...

Tanpa Nama
22 Ogos 2010 10:39 PTG

kereta pertamaku kancil...kereta keduaku proton gen2...kereta ketigaku proton exora...

Tanpa Nama
23 Ogos 2010 9:21 PG

ikut kemampuan. betul.

Tanpa Nama
23 Ogos 2010 2:20 PTG

alza tu baik dijadikkan keta yg ada bonet bsr je. X pyh buat mpv,x sesuai. Seat line ke 3 mmg x praktikal. Bkn x nak pakai tp mmg x blh guna. Kecik sgt. Sumbat bdk kecik blh la,tp susah pulak nak mantau prgerakn anak2. Anak buah aku darjah 3 pun dok x selesa,berat dlm 30kg,x la gemok sgt. Bahang panas,dok atas enjin. Pastu masalah ltk brg pulak. X muat. Serba serbi x kena. Nasib baik aku x bli masa bkak offer dulu. Aku bli persona

Tanpa Nama
23 Ogos 2010 2:42 PTG

ramai pengguna alza mengadu bangku row ke 3 terasa panas. padahal enjin di depan. mungkin faktor ekzos dan tangki minyak. pada aku alza mmg tidak sesuai pakai row 3, baik buat ruang bonet je. budak kecik pun x selesa duduk dgn keadaan bangku leper mcm papan.

Tanpa Nama
29 Ogos 2010 3:40 PTG

aku ni salesman kete.. aku dah try dah dua2 kete ni both auto dan manual.. bg alza auto aku ske dia nye stail sbb handbrake kt kaki tp aku x minat stail gear dia yg agak simple dan stret sahaja.. lebih2 lg gear 1 dibatalkan kerana ada 3 dan 2 di situ.. berbanding exora aku lbih ske gear nye sbb bergigi dan senang nk masuk dan x keliru.. x tgk pun aku leh shift.. klu alza manual pulak aku mmg x ske langsung sbb gear nye yg panjang dan xde ciri2 sporty (mcm bwk lori je gear dia).. dah tu, klac nye pun keras dan ssh nk balance mcm myvi.. gear nye terlalu lembut smpi kdg2 t'salah masuk gear.. bg exora klac nye sgt lembut dan lps sikit pun da jalan laju.. klac pun pendek.. gear keras skit tp tak mudah t'salah gear..

untuk interior alza tidak dilengkapi dgn dvd player, aircond row 2 dan 3 tp ada gps dan reverse camera.. row ke-3 nye sgt sempit dan x leh nk jelunjur kaki (lg sempit dr satria neo).. row 2 dia adjustable tp still sempit utk row 3.. bg saya alza bleh jd mcm hyundai matrix je, mpv 5-seater dan trunk space besar.. berbanding exora, interior nye mmg selesa dan dilengkapi dvd player utk penduduk blkg and aircond pada row 2 dan 3.. tempat duduknye selesa dgn dilengkapi head rest setiap satu seat.. pada row 3 pun leh lg nk jelunjur kan kaki (luas gile).. enjin pun power, pick-up laju (nk memotong kt jalan lame amek masa kurang 5 saat)..

dr segi body: first impression Alza sporty, style, feminin..
first impression Exora nmpk cantik, elegan, mewah..

Tanpa Nama
30 Ogos 2010 8:05 PG

alza memang menarik tp sempit. exora nampak besar sgt tp selesa.

Tanpa Nama
30 Ogos 2010 6:20 PTG

alza auto pakai handbrake kat kaki? Mcm kat toyota wish ke,siap ada lock kat handbrake kaki. Aku x tau sbb aku x pakai alza. Teknologi ni bgs utk elak kecurian. Tp kadang2 menyusahkan. Wish aku pnh hilang kunci nak bukak lock kat handbrake kaki, seksa nak kena potong lock tu pastu welding blik. Kuncinye plak kalau bukak lock kuat sgt mudah pth

Tanpa Nama
1 September 2010 8:35 PG

kebanyakan model dari jepun pakai handbrake kaki.

Tanpa Nama
1 September 2010 4:31 PTG

kalau mancam tu panggil legbrake atau footbrake ler..

Tanpa Nama
1 September 2010 4:34 PTG

compare petrol alza dan exora macam mana?

Tanpa Nama
1 September 2010 6:31 PTG

logiknye...dr segi myk, alza mgkin lbh jimat,sbb body kecik. Exora guna lbh sket sbb body bsr. Tp aku rase mgkin x jauh beza kot. Brgantg pd muatan sbnrnya. For conclusion, aku rase alza lbh jimat myk

Tanpa Nama
2 September 2010 9:21 PG

aku dah pernah guna exora dan alza. beza minyak exora lebih skit 5 sen sekilometer berbanding alza. mungkin sebab pemanduan exora ada lotus handling jadi cekap. pada aku exora memuaskan sebab beza minyak skit je dan keluasan sgt ketara. tunggu je lah exora CFE, entah2 minyak sama je lepas ni.

Tanpa Nama
5 Oktober 2010 1:53 PG

ape la korang ni,,,korang mampu beli je,,x yah nk kutuk mane2 pon

15 Oktober 2010 4:09 PTG

oo sy cam tak jadi pulak nk beli alza pas baca korang nyer komen ni. hish, nk beli kete ape plak ni???

Tanpa Nama
17 Oktober 2010 9:45 PTG

banyak juge yer kelemahan alza ni...x jadilah...xpelah tunggu exora turbo nex year...la ni nak compare mpv antara alza, exora, avanza, eastar dan livina....

Tanpa Nama
24 Oktober 2010 12:14 PG

saudara3 sekalian, maaf saya katakan...buatan malaysia ada kelemahannya..terlalu byk..tp apakan daya..kita hanya mampu "mengkomen itu ini.".tp kita lupa kita "XMAMPU" nk beli kete buatan luar negara(cukai tinggi sangat3)..klu ada duit ambik sahaja alphard, estima, wish, elegrand dan sebagainya..masalah tetap ada...cuma byk byk atau kurang bergantung pada nasib....xpayah la nk pro proton atau perodua..saya sudah pakai byk..kesimpulannya ada wang x payah banyak bunyi...itu sahaja...ferrari 458 pun terbakar juga akibat kecacatan pengilangan.(tayar belakang bergesel dgn arch belakang, special glu jd panas n kuar bara).xada yg sempurna...

Tanpa Nama
12 November 2010 11:10 PTG

aku pun nak tunggu exora turbo...insya allah.sebab hutang bagi kereta persona dah nak habis...cintai produk malaysia.....

Tanpa Nama
19 November 2010 10:48 PG

Memang ada baik ada kurang.. yg penting beli ikut kemampuan sendiri.. alza lebih kecil daripada exora.. so kalau nak naik... berpadalah... ni saya tengah order alza... kata salesman masalah bising bila hujan dan tak ade... dah di improvekan... tak taulah betul ke tidak

Tanpa Nama
16 Disember 2010 5:39 PTG

lau nk bli mpv alza bukan penyelesaianya better exora yg luas dan memenuhi keperluan sebuah mpv,alza stakat nk kete yg lebih luas dr kete biasa bolela,,,paling aku geli bhgian blkg die flat je mcm van ltak spoiler panjang sket nmpk lucu plak,,ltak skirt pon stil xnmpk cntik sgt,exora vs alza ,aku plih exora

Tanpa Nama
19 Disember 2010 2:13 PTG

salam,
kawan2, saya dah 10 tahun pakai kete proton, 4 model iatu iswara, wira, waja dan pakai gen2 kejap. skrg ni pakai honda dan second car sy ialah myvi.


Perdua mmg kereta nasional yg terbest.. best
kualiti dan tidak memningkan kepala anda.

proton buat sy pening.. sy x tipu..
cubalah bandingkan kalau x caya

pikir2 lah sendiri... jgn cepat kondem produa..
pakai dulu baru tau k

Tanpa Nama
19 Disember 2010 2:18 PTG

perodua.. mahal tapi puas hati
sungguhpun x sebaik toyota dan daihatsu tetapi
berpuluh kali lebih baik dari proton

saya setuju dengan komen tadi
dulu sy x suka perodua sebab mahal, kecik
tetapi setelah pakai myvi..
huhuuuh 1.3 bleh cecah 150km/h senang2
enjin maintenance senang sebb pakai timing chain
minyak jimat.. sesuai dgn waktu minyak mahal ni
jarang problem mcm waja, gen2 dan persona

Tanpa Nama
19 Disember 2010 2:23 PTG

ya betul bro
saya pun nak jual persona ni
geram sebab Service Center Proton mcm hampeh
layan kite mcm kambing (Alor Star Branch, jalan gangsa)
semua tempat mcm tu jugak.. bangi pun sama
xde KPI langsung..
ade ke pintu x leh bukak dia ckp nak repair dulu
sebab stock xde... nampak sgt ramai yang dapat problem yg sama... dia suruh sy dtg next time
dia x tau yg kite tunggu mcm kambing punye la lame.. siap ambik cuti lagi...

Tanpa Nama
19 Disember 2010 2:24 PTG

ye ye betul
nak beli alza lah

Tanpa Nama
19 Disember 2010 2:37 PTG

mmg kedua-dua ada kelemahan dan kebaikan
model import pun ade kelemahan
tapi Perodua better dari Proton
jgn compare alza dengan exora
masing2 dalam kelas yang berbeza
alza bukan boleh dijadikan MPV sepenuhnye
pilih lah perodua
proton perlukan masa sikit lagi untuk improve

Tanpa Nama
19 Disember 2010 2:39 PTG

waja saya masuk air bile hujan
ade ke patut Service Centre x leh setel
pelik tapi benar
lepas ni nak beli alza lah

Tanpa Nama
19 Januari 2011 2:58 PTG

alamak komen bodoh dahlah tak da nama.

Tanpa Nama
19 Januari 2011 2:58 PTG

waah..nak banding ..tengok pengalaman gua pakai keta tempatan ni.

( tahun 2004-2006 Gen2 manual )
laju sedap bila top speed. tapi pickup problemss
power windows pulak bila 9 bln guna .dtg penyakit kejap ok,kejap tak ok.terpaksa chek, masalah suis problem.ganti baru.terbang duit
kapresor aircond bunyi.entah apa masalah
getah2 kat body cepat koyak dan patah.
warnah body dah pudar dekat2 thn 2006.
*YANG PUAS HATI SATU JE.BENTUK MEMANG LAWA.KAT HIGWAY AKU SAPU ABIS SETAKAT VIOS DAN YANG SEWAKTU DGNYE.HEHEHEH.
DAH BOSAN GUA TRADEIN..

( tahun 2006-2009 MYVI manual )
setakat setahun tak problem. dah pertengahan thn 2007 bearing tayar pulak problem.alamak ganti le apa lagi
driving nak laju sangat memang tak bolehlah.kira faham je lah 1.3.
gua pasang sport rim 17 inci. masalah satu keta susah nak pickup.berat bos.tahu jelah enjin keci.
yang lain semuanya wokey tak bnyk masalah mcm gen2 gua dulu..,,,so.rasanya tak banyak problem lah…
cuma satu masalah besar hujung tahun 2009, gua terlibat kemalangan kat jalan Nilai.kereta belakang hempap belakang kereta gua.aduui.tahulah myvi belakang pendek.. kebetulan kazen gua duduk kat belakang. apa lagi masuk hospital.retak tulang belakang.tapi oklah juga dah semen.nasip baik anak gua tak duduk belakang.
lepas dari tu gua TRADEIN.

tahun 2010 – kini. avanza auto 1.5
setakat ni tak de problem lagi.khekhekhekhe

Tanpa Nama
19 Januari 2011 3:00 PTG

perodua adalah kereta murah. semua orang bule beli.hahahahahha..dah belambak kat jalan raya.balik kampungpun orang kampung pun dah tak heran,,malah tak pandang.khuakhuakhua..tapi apapun betullah juga perodua adalah antara list kereta-kereta murah di malaysia dan jimat minyak.(( ini fakta betul,tanyalah mana-mana rakyat malaysia ))

Tanpa Nama
20 Februari 2011 11:42 PG

1) Bila Brek Berbunyi
- Punca : tidak pasti sama ada berpunca daripada keadaan brek yang masih baru.
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center
* Boleh percaya ke...

2) Bunyi Enjin Kuat pada kelajuan 110-130
- Punca : ?
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center
* Tunggulah sampai kucing berjanggut.....

4) 3rd Row Seat side Kanan Panas bila Pemanduan lama
- Punca : ekzos di bawah seat tu sebabkan kepanasan?
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center atau ianya adalah kes terpencil?

* Tunggu sampai kuncing berjanggut...

4) Bila hujan turun bunyi bising dari atas kereta Alza macam duduk dalam rumah beratap zink. Dah pergi ke SC Perodua (servis pertama 1000km)
- Punca : dan jawapannya bunyi tu sama dengan semua kereta keluaran Perodua. Kalau betul pun saya tak ada masaalah dengan kereta Proton (tak kan Proton lebih baik ?).
- Penyelesaian : Pergi buat sound insulations.

* Nak pasang benda tu duit lagi... Mana ada semua kereta bunyi macam produa... Kau beritahu aku kereta proton mana bunyi macam zink bila hujan.

6) Rustproff bawah kereta Alza tak dibuat 100% covered. Saya jumpa few sections di undercarriage yang tak di spray dengan rustproof coating. Potential untuk berkarat.
- Punca: robotic spraying program tak betul.
- Penyelesaian : -

7) Paint coating yang tak sama tebal (nipis pada bahagian bend) pada badan kerata Alza.
- Punca: robotic spraying program tak betul.

8) Bila Pasang Aircond Berbunyi Cit Cit Cit (mcm tikus)
- Punca : Aircond Belt tidak ketat
- Penyelesaian : hantar SC dan suruh ketatkan tali belt.

Tanpa Nama
25 Februari 2011 6:54 PTG

ha ha proton + perodua = perawan

Tanpa Nama
25 Februari 2011 7:11 PTG

prolotus. .prolancer. .hwa3..hwa3 pastu protoyota. .hwa2 proton!! Entahape2la aq x tw. .Nak jadi ap pn sume nak pro sana pro sini aq pun X FAHAM LA PROTON COMMAND LA BERPIJAK LA DI BUMI YANG NYATA PLZ MALAYSIA BOLEH..

Tanpa Nama
25 Februari 2011 7:17 PTG

proton dan perodua akan bergabung so apakah nama yang sesuai untuk memahat nama terbaru kete nasional kite ne . .hmm

Tanpa Nama
25 Februari 2011 7:23 PTG

aq cadangkan nama asean so Prosean kerana kita adalah satu2nya pembuat kete di asean amacam setuju x

Tanpa Nama
25 Februari 2011 7:33 PTG

proasean cantek gak nama tu

Tanpa Nama
25 Februari 2011 7:36 PTG

prosean ad class

Tanpa Nama
25 Februari 2011 7:40 PTG

cam petronas je

Tanpa Nama
25 Februari 2011 7:44 PTG

prosean gempak sey

Tanpa Nama
25 Februari 2011 7:47 PTG

protest

Tanpa Nama
25 Februari 2011 7:51 PTG

nama dye simple je EON

Tanpa Nama
25 Februari 2011 7:55 PTG

tu nama Eon bank lak oi

Tanpa Nama
13 April 2011 6:42 PTG

kita semua tak perlulah nak bergaduh proton dan perodua kerana dua2 kenderaan ni adalah keluaran nasional jadi kita semua perlulah menggunakan kenderaan buatan malaysia baru boleh maju......

Tanpa Nama
14 April 2011 9:02 PG

Saya memang tertarik dgn Alza. Nampak cantik. Stelah baca komen anda semua, rasa macam tak jadi plk nak beli. Kalau Pesona macamana?

Tanpa Nama
21 April 2011 10:41 PTG

tk kesah,alza ke ezora,keta import pun da poblem gak..yng pnting keta mlysia ni jual la murah skit..

Tanpa Nama
11 Mei 2011 3:48 PTG

saya guna alza...skrg ni x de problem lg...ok jer...tp yg saya tau...apa jua jenis kereta pun..kita mesti tgk cara pemanduan..kalo jenis yg suka harung jer..mana nak tahan kete tu...kalo jenis cermat..InsyaAllah mesti ok punya...

Tanpa Nama
14 Jun 2011 10:48 PG

mungkin sekarang alza dah makin baik. biasalah 1st bacth mmg camtu. myvi 2011 pun tak lari dr beberapa masalah nanti.

Tanpa Nama
5 Julai 2011 2:37 PTG

yess....saya pakai alza...ok jer...mari beramai-ramai beli alza..best...huhu...

Tanpa Nama
5 Julai 2011 2:39 PTG

cuma alza tuk family kecik...ezora tuk family besar...tpt barang mmg 2-2 sempit...kalo x nak sempit beli alphard..huhu

Tanpa Nama
5 Julai 2011 2:40 PTG

saya rasa kalo beli exora...lebih baik beli honda city..harga lebih kurang jer...

ali
6 Julai 2011 9:49 PG

Exora paling murah RM58k, City paling murah RM86k. Bodoh ke apa tak reti kira harga lebih kurang? Lebih ada la, kurang tak mungkin.

Tanpa Nama
29 Julai 2011 7:50 PTG

masing2 ada kelebihan dan ada kekurangan...itu normal...sape yg tk suka alza dan exora bli la kete import...bleh kita kongsi pnglaman pahit manis kete import plak...slamat mncuba...

Tanpa Nama
7 Ogos 2011 6:25 PG

Kereta saya mengalami masalah bacaan pada kandungan minyak dalam tank berbeza dengan jarak km yang di paparkan. Saya telah mengisi minyak penuh tapi bacaan jarak km yang di paparkan hanya 440 lebih km dan terhenti disitu,still maintain dari mula sy mengisi minyak from mentakab hinggalah ke sungai buloh . Pada hal sebelum ini ianya berjalan dengan lancar, mengikut sepertimana bacaan sebenar (masa baru beli) maksudnya bila minyak Full Tank bacaan jarak km yang sepatutnya di paparkan adalah 500 lebih km namun setelah enam bulan kenderaan di gunakan ianya telah mula menunjukkan kelemahan kenderaan tersebut. Dimanakah harus saya rujuk perkara tersebut atau apa perlu saya lakukan. Saya harap kwn2 semua dpt membantu saya untuk mengatasi masalah ini dengan segera.

Tanpa Nama
8 Ogos 2011 11:07 PG

model alza ke? elok hantar segera ke pusat servis.

Tanpa Nama
18 Ogos 2011 1:00 PG

tuuan punya kete yg tahu apa masalah ketenya...msing2 ada masalah...rujuk ke sc utk settle kan masalah tu...oktq...

Tanpa Nama
21 September 2011 1:40 PTG

semua keta ada masalah. ikut tuan yg memakai.

Tanpa Nama
23 Oktober 2011 7:09 PTG

Saya sedang survey nak beli Alza ni, cuma nak tanya masalah-masalah yang ada dalam post ni dah disettlekan Perodua belum? Sesapa tolong jawab...

Tanpa Nama
24 Oktober 2011 2:38 PTG

Setakat ni masalah -masalah seperti di atas dh byk diperbaiki oleh pihak perodua. x ramai yg komplen mcm tu dah.. apa pun perodua dan proton tetap ada masalah2 mcm tu.

Tanpa Nama
8 Februari 2012 11:44 PTG

masalah xstle sbb sc wat kje men2...ble svc advisor tulis complaint jerk...mechanic dah bsg...so mchanic xwat pape pon utk complain tu...juz sign ok...mcm haram

Tanpa Nama
19 Februari 2012 10:38 PG

adoi letih n seram baca komen kawan2 baru semalam g tgok alza cadang nak sambar 1,dah tawar hati nak beli,,,,,,,

Tanpa Nama
28 Februari 2012 11:46 PTG

Takpa abg! Jgn risau abg jgn sambar abg bli ja alza tu.

Tanpa Nama
10 Mac 2012 7:23 PTG

Ooo

Tanpa Nama
26 Mac 2012 10:37 PTG

beli ja kereta,,alza atau exora sama ja...ikut kemampuan....tepuk dada tanya selera.... saya pun baru ja sambar sebiji alza hehehehhe...

Tanpa Nama
3 April 2012 5:47 PTG

yg minor2 rosak ok la gak....bleh diterima tpi yg major2 tu yg seram dengor...example:

alza-gear box problem
persona-ECU & IAFM problem
exora-so far tk dgr lak ape2 problem kecuali kuat mkn minyak n radio problem

16 April 2012 10:08 PG

cibai ptoton n perodua beli keta jenama luar puas hati..dah brapa lama kita tggu keta malaysia nak bagus..duit abis loan byk hutang sana sini keta mcm cibai..fuck proton n perodua

16 April 2012 10:09 PG

cibai ptoton n perodua beli keta jenama luar puas hati..dah brapa lama kita tggu keta malaysia nak bagus..duit abis loan byk hutang sana sini keta mcm cibai..fuck proton n perodua

16 April 2012 10:11 PG

cibai ptoton n perodua sampai bila nak tggu improvement? beli keta jenama luar puas hati..dah brapa lama kita tggu keta malaysia nak bagus..duit abis loan byk hutang sana sini keta mcm cibai..fuck proton n perodua.save rakyat malaysia.

Tanpa Nama
1 Mei 2012 12:15 PTG

YE KE, KALO NAK MARAH PUN JGNLAH SAMPI MAKI HAMUN.SAMPI BILA NAK MAJU KLU TAK NAK MASALAH PAKI KETA LEMBU BERO..........

Tanpa Nama
7 Mei 2012 12:11 PTG

kalu rasa semua x kena,tebang buluh..buat sendri.xde masalah kot?

Tanpa Nama
20 Mei 2012 2:15 PTG

Smua keta diaorg buat utk rosak...beli la keta canggih, mahal mcm mna pun tetap Akan rosak...

21 Mei 2012 4:03 PTG

aku puas hati ngan alza..ade masalah g je sc..layanan terbaek!!

21 Mei 2012 4:05 PTG

aku puas hati ngan alza..ade masalah g je sc..layanan terbaek!!

Tanpa Nama
18 Jun 2012 12:03 PG

nak tanya antara SC proton ngan produa mana beri servis yang lebih baik,lepas jualan.

Tanpa Nama
9 Julai 2012 4:21 PTG

bodo la korg..dah tau xelok.beli watpe..

Tanpa Nama
24 Julai 2012 4:41 PTG

Alza Terbaik..jimat minyak..dulu aku pakai proton..beli tahun 2008..dekat rm 4000 kuar duit sndiri sbb pg proton sc dia kata " Ni mmg biasa jdi dh bang..usik sane usik sini.. x elok jgk..last punye problem sblum aku jual,power steering x function,bini aku bawak anak panjat atas divider jln..hampeh tul.......

Tanpa Nama
18 Ogos 2012 1:40 PTG

Kereta pertama ku proton saga knight...kereta kedua ku gen 2...kereta ketiga ku mayvi..kereta keempatku Proton Exora Bold Exsekutif.....

fendi entertainment
16 September 2012 12:45 PTG

minggu dpn keluar alza.colour pearl white but beli 2nd je thn 2010.

Tanpa Nama
24 September 2012 11:49 PTG

bateri kereta dah lemah tukar baru setel masaalah

9 Oktober 2012 4:08 PTG

fendi entertainment : berapa % interest untuk 2nd hand..

Tanpa Nama
17 November 2012 8:25 PTG

Saya setuju memang proton bermasalah...........saya dah terkena baru padan muka saya.saya skrg pakai waja campro 1.6(M).

Tanpa Nama
8 Disember 2012 4:55 PG

yg komen tu semuonyabodok belaka.. budjet baik je.. guna keta lembu lg baik. basikal pun rosak gak..haha

Tanpa Nama
8 Disember 2012 8:34 PG

aku pakai proton..dah 9 tahun dah. Problem since first year beli. (1) Kete aku punya wiring shorted. Horn selalu terbakar. So dah 9 tahunla kete aku mmg takde horn. Dah mcm2 aku buat asik terbakar je. Hantar proton pon tak bleh nak buat apa2. tak guna. (2) air selalu leaking masuk booth belakang and air bertakung dkt spare tyre compartment. Hantar proton pon tak bleh nak setel. Last2 aku pakai sealant buat sendiri je. (3) power window tak payah cakap la...sedih (4) air cond compressor plak body bocor..masa tu baru pakai 4 tahun. (5) byk lagi probem kecik2 yang tak larat aku nak ckp. So lepas ni sorry la proton..mmg aku tak beli dah la. serik beb!!!!

Tanpa Nama
19 Disember 2012 1:59 PTG

wah patut la org kat pusat service tu beri jwpan mcm skrip je... sama la masalah sama gak jwpn diaa...

Tanpa Nama
19 Disember 2012 2:07 PTG

1) Masalah Bunyi - Bunyian dari tingkap
- Punca : ia dtg dari cermin kecil sebelah side mirror sebelah kanan.. dan dia ckp keluaran tahun 2010, masalah ni takkan timbul.
poblem ni saya pun ada gak...

2) Paint coating yang tak sama tebal (nipis pada bahagian bend) - patut la ayam ke kucing ke panjat tercakar cat dah kuar..

3) lagi 1 bila drive nak naik park kete kat top roof kat mane2 shopping kompleks yang dia punya sudut terlalu kecil mcm kat The Store Klang tuh.. perhh bunyi mcm kapal nak masuk dock je..

Tanpa Nama
25 Disember 2012 10:45 PTG

Alza la bro

11 Januari 2013 4:06 PTG

Asyik kondem kereta buatan malaysia, x majulah tak bestlah, kita ni pemandu jer... bawak jer x payah nak jadi pakar sangat.....kenapa x kondem kete ferrari ker bmw ker... beli mana2 sama jer.. akhirnya kana rust dan rosak..........

Tanpa Nama
27 Januari 2013 10:41 PTG

hari tu dalam segmen auto buletin utama tv3 ada cakap, alza wajah baru. camne plak rupanya? ada info?

Tanpa Nama
31 Januari 2013 12:50 PTG

aku dah order emblem ezi dan advance version. tunggu nak letak kat belakang je. hehehe.

17 Februari 2013 10:21 PTG

alza lebih baik dari EXORA???

phuiii.. kalo dok belakang panas nak mampus.. tak rasa ekon langsung.. lelebih kalo naik penuh...

EXORa setiap row ade lubang ekon atas kepala.. luas lagi.. enjin CFE bapak sedapPP.. aku dah bawak..

nyesal beli alza mihahahaha

Tanpa Nama
27 Februari 2013 12:33 PG

Problem alza aku mse nk revers gear jd jerking.tu pehal ye..ada sape yg kne x?

Tanpa Nama
2 Mac 2013 6:34 PTG

bukan alza saja yang panas kat seat blkg, avanza pun sama, kalo dah kete panjang tu, mesti ler pns jgk...

Tanpa Nama
13 Mac 2013 11:15 PG

nx tau ok x ok kete tu,tggu la bila dah guna dlm 3,4 thn.pastu tgk la sdiri yg mne problem..klu baru lori 20 tayar pun sedap bawak..sbb aku pnah pakai kancil 1998 dan wira auto 1997..bayangkan wira auto 1.6 mentedarah myk smp aku tukar manual.camne ngan exora body besar enjin 1.6 guna turbo lak tu(lg kuat mkn myk)..brp byk myk dia mintak dlm 3,4 thn lg...

Seri Sulong
26 Mac 2013 11:46 PTG

Saya sudah guna 4 jenis keta proton. Kereta Exora CFE yg bru 3 bulan sya pakai memang sgt memuaskan. Wlaupun 1.6 cc mmg power sama mcm 2.0 cc. (1.6 cc rodtax RM90, 2.0 cc rodtax RM380)...dan lebih pickup dpd wira 1.5 saya dulu. Sya pun dah test sampai 170kmj, mantap, senyap & boleh laju lgi klau mahu. Minyak pun pd kdar berpatutan dgn saiznya..iaitu RM50 boleh jln kira-kira 300 km (prjlnan jarak jauh). Servis di pusat servis pon ok. mmg betul.. kata org proton sentiasa menambahbaik kualiti keluaran. klau x caya cuba pinjam keta Exora CFE kawan atau ujipandu di pusat jualan. Belum cuba belum tahu.. x leh agak-agak je.

Tanpa Nama
3 April 2013 10:59 PTG

Aku br amik ALZA S Series 27.3.13, br pakai 2 hari dah ada bunyi gegaran kt bhgn depan. Bunyi mcm problem absorber jer. Aku ada proton thn 1992 x de pun masalah mcm ni. Nk tnggu ODO 1k nk tngk SC ckap pe.. haru betul. Acc pun kurang..

Tanpa Nama
12 April 2013 10:14 PG

Dgr org komen risau lak aku...alza or exora ? Erm...ye la nak beli pakai duit bukannya daun....

Tanpa Nama
12 April 2013 10:44 PG

mungkin s series tu model2 yg reject sebelum ni. pastu jual balik murah2..

Tanpa Nama
7 Mei 2013 10:30 PG

30.4.2013 baru ambik Alza S Series. baru guna 2 hari cam ada problem kat absober....ada bunyi sikit... hari esoknya jugak gi hantar kat SC...dia kata keta baru Alza semua sama problem camni....rupa2 nya nat kat absober x ketat...nasib baik cepat hantar...kalau tercicir tengah jalan..x ke haru dibuatnya...

7 Mei 2013 8:58 PTG

sblm ni aku pkai myvi SE,tuka pkai alza 2012 sbb nk ruang bonet beso.lgpn blh bw lbh pnumpang jika perlu. Cuma 3rd row mmg ler sempit smpai bdk2 pn ngeluh ddk lm2. soal bnyi angin gan tyr xpyh citer ler.. Aircond tu rs slow je,xsjuk compare gan myvi lm aku yg dh pkai 3 thn lbh. Kalo kat blkg lg ler pns dibuatnya. Mula2 dulu cdg nk ambil Avanza tp booking nk kne tgggu bln2 br dpt sdngkn kete dh tolak. Exora pn rege mhl gak,bntuk xsporty. Apa pn ok ler reganya,rm54 rbu dgn 2 airbag. what u pay,what u get...

Tanpa Nama
7 Mei 2013 11:02 PTG

xpe kawe nk try beli alza..nti ada duit beli alphard plok..hahaha

Tanpa Nama
10 Mei 2013 1:21 PTG

Rm 3rat?biar betik?murah arr...
Keta baru ka seken?

Tanpa Nama
11 Mei 2013 2:11 PG

Alphard grenti xde problem pasti best gla dpt pkai..

toin
18 Mei 2013 1:09 PG

Aku pown bru jer booking alza sbiji.bru lpas pg byor duit booking... bsing2 buat aper.. kte bli sbab kte nak guna... pilihan msing2 ..how much value u get..it's up 2 urself... kalu bnyk sgt duit bli yg import punyer...kalu x mampu mcm aku nie..bli jelah stakat yg trmampu..

Tanpa Nama
6 Jun 2013 3:47 PG

Klu buka laman web pomen,aku blm jumpa lg keta yg takda masalah,apa jenama pun minor ada yg mslh,tp majoriti masih ok,cuma 1 hrpn aku,waranty proton lebih profesional,klu ada mslh,servis yg terbaik,kepuasan penguna perlu diutamakan.aku pun pki proton juga,dr wira 2000 kemudian waja campro 2006.takda masalah hingga sekarang.minor problem biasa la,cth selak pintu patah,repair br rm25. Biasala brg murah.apapun yg penting selenggara kereta dgn betul,utamakan aspek keselematan dan memandu dengan berhemah,diri kita dan org tersyg takda sparepart.Selamat Memandu kawan2

Tanpa Nama
9 Jun 2013 1:04 PG

Terus menyokong kereta buatan tempatan,walaupun pelbagai macam pro dan kontra.Sendiri la yang menilainya...Saya pengguna kereta Perodua dan Proton,kedua2nya mempunyai Pro dan Kontra,tetapi saya tetap berpuashati kerana alatganti yang mudah diperolehi.Tidak seperti sesetengah kereta produk dari luar,nak dapat alatganti sampai berbulan2 dah la mahal...

Tanpa Nama
9 Jun 2013 3:31 PG

Yahuuu..my exora bold da kua leh gaya2 blk kpg raya nnt....td sje test kt federal ade sebijik alza cube mngusik siap bg highbeam lg apa masalah dia?nk potong2 jela..dok ikot bontot aku line slow apsal ye driver alza ni jeles sgt kt exora ni?

Beware CFE inside........ (y)

P/s:sekali xde pntang2 cicir alza tu 8-9 tiang lampu kt federal hiway td dr tol bt3-kl...jgn pndang sebelah maya kne tapau putih mata

Tanpa Nama
16 Jun 2013 12:20 PG

ala..cite kete saga blm leh x sbb aku xde exora n alza.hua..hua..hua...
bg aku, kualiti proton ni mmg so2 je. tp kalo nak lju n x bgoyang yg amat, proton not bad. aku besit kete saga blm der port klang ke mlaka, bwk 160kmj all da way. cme 2 kete je potong aku. audi n mercedes apa ntah model. tp mmg jarang besit cmtu. smenjak beli blm tu, cme 2 kali je aku besit 160kmj. tp bg korg yg bawak nissan gtr,sirocco tu, jgn le kutuk aku.hahaha.

Tanpa Nama
23 Jun 2013 5:15 PG

masalah pradua ni la dia..mcm2 aduan yg diterima
tetap sama jgak problemnye...

Tanpa Nama
26 Jun 2013 5:09 PTG

kita kata kete mahal, kondem macam2,
tapi ramai jugak yang pakai kete baru atas jalan..
masalahnye, kete yang mahal ke, atau kita yang tak mampu?

tepuk dada, tanya poket...

Tanpa Nama
27 Jun 2013 9:27 PTG

ikut luck masing2 hahaha....
nak kuar pusing2 jalan lak sesak
baik naik lrt,
ada kete parking lak xder
.........baik naik teksi,
xyah beli kete lg sng...
hahaha....sbb kete ni
makin lama makin byk atas jln.



Tanpa Nama
2 Julai 2013 1:03 PG

Ketahanan sesebuah kereta tidak terletak pada jenama. Ia semua berpunca dari sifat penjagaan dan pemanduan. Jika enjin 1.5 atau 1.6 dipandu diatas jalanraya seperti kereta racing atau kereta berenjin 2.5 memang lah cepat ranap. Apapun yang terlebih dahulu saya pakai Waja..enjin memang power tapi pening sikit sebab banyak ragamnya dan kerap belanjanya untuk pelbagai alat ganti. Kemudian saya pakai Alza (Waja kini jadi 2nd car).. walaupun Alza pick up kurang tapi smooth bila dilancar sepenuhnya(lebih smooth dari Waja). So far belum ada sesen pun digunakan untuk belanja alat ganti. Apapun ia berbalik kepada yang mula mula tadi.. terpulang kepada cara pemanduan dan penjagaan. Jika minat pada sesuatu jenama, beli dan jagalah dengan baik kereta berkenaan.

Tanpa Nama
9 Julai 2013 2:22 PTG

korang jgn percaya 100 peratus komen ni semua....tah tah diaorg dr proton dan alza masing masing nak jatuhkAN MARKET MASING MASING.....BAB MENGUTUK KORANG PALING BEST

Tanpa Nama
17 Julai 2013 12:52 PTG

beli kereta murah mau complaint lagi, pergi beli BMW lah

Tanpa Nama
17 Julai 2013 4:16 PTG

AKU PAKAI MOTO CUP PETAK JE DAH 15 THN. OK JE X DE PROB PUN. MODI LG 180KM/H. KETE ADE, TP KETE SORONG JE

Tanpa Nama
17 Julai 2013 4:18 PTG

aku br angkat exora turbo standet. best lyn turbo..laju n pickup..alza? bye2..haha

30 Julai 2013 11:05 PG

susah2 pakai jea kete sorong,boleh muat selagi mampu..pasti tiada bunyi&minyak pun tak pakai..
hehehe...jgn marah yea

Tanpa Nama
11 Ogos 2013 12:41 PTG

assalamualaikum..nak bagi tahu masalah perodua alza saya..baru 4bulan pakai dah problem player ori..asal bergegar sikit bunyi radio/usb/cd trus ilang..kadang2 xbunyi langsung..harap dapat membantu klau ada cadangan.

Tanpa Nama
12 Ogos 2013 10:47 PG

Salam kwn2..sekarang tgh pakai perodua viva..walaupun kecik tapi dah 4 kali pindah rumah..sume barang duk sumbat dlm tuh..berpuluh kali ulang alik..maklumla nk save bajet...masih steady..enjin tahan lasak..lepas ni nk beli alza pulak..cabin luas dan mudah utk sesiapa yg berniaga... :)

Tanpa Nama
12 Ogos 2013 3:52 PTG

kpd tanpa nama 11/8/13,

elok hantar ke sc secepat mungkin, selagi ada dlm waranty, tukar je apa yg rosak.

Tanpa Nama
13 Ogos 2013 9:01 PTG

Sya beli alza premium AT...dh psg bodykit ori at perodua(rm2000k)..nk order emblem advance version tu at mana ?...

18 Ogos 2013 11:25 PG

Perkhidmatan kereta sewa dan lesen memandu shah alam sek 15.

+ Myvi Se 1.3
+ Viva Elite
+ Alza Seris
+ Exora Bold Premium
+ Hiace Van
+ Hilux 4x4 (Manual)

call/sms/whatsapp : 017 365 6282 (wan)

Tanpa Nama
22 Ogos 2013 10:19 PG

saya rasa produa lagi better dr proton..mmg la kita xleh bandingkan dengan mana2 kereta yg lebih mahal n jenama yg lebih lama bertapak dlm industri ni..skrg ni sy ade2 mcm2 kereta..tmasuk la BMW,MERCEDES AND TOYOTA..semua kereta ada masalah.. just jage n service kereta ikut jadual bkala yg dowg dh bagi settel masalah..xpayah pening2..tp sy puji VIVA sy dh lima tahun pakai still ok..ikt kmampuan kereta bila bawak jgn bawak viva blagak mcm bawak mini cooper..bawak Waja jgn bayangka kite ni bawak evo..masalah org kita skrg dowg tahu beli kereta buatan Malaysia tp belagak..rasa n bayangkan dowg ni bawak kereta buatan luar..tp cs proton paling hancur n xberadap sekali..sy lbh puji cs produa..

Tanpa Nama
25 Ogos 2013 1:32 PTG

saya pakai produa kembara tarik lahir kembara tu 2002. mula2 pakai ok . masuk jalan tak berturap pn ok jg. dah masuk 3 4 tahun, mcm2 masalh keluar. dah la alat ganti kembara ni cekik darah betul. bayangkan la long shaf yang sambung kat axel depan, Tanya kat SC produa harga sebatang 2000. hahah. injeksen minyak 1 harga 1000. hahahah so siapa yang pakai kembara aku syorkan dah pakai 4thn bagus tukar keta baru kalau tak duit poket akan nipis. minyak tak paya nak kata,memang kaw2 kembara ni makan minyak. ahah

26 Ogos 2013 12:30 PTG

Goreng pisang pun makan minyak kuat der...heeee

26 Ogos 2013 12:32 PTG

Goreng pisang pun makan minyak kuat der...heeee

Tanpa Nama
1 September 2013 10:40 PTG

alamak..!! mampus aku.. alza dah nak kuar... pergh..!! batal niat..

Tanpa Nama
2 September 2013 4:44 PTG

Pakai je..aku pakai alza best..yg penting ekonomi..kite yg pkai kete m'sia kan kurang duit..haha..byangkan minyak utk perjalanan 480km batu pahat- trganu aku isi rm55 dgn average speed 100-110kmj..dulu kenari rm60 tue..tu pun bwk slow..member pkai exora rm160 pergi balik..

3 September 2013 8:31 PTG

Alza Putrajaya - Kuala Terengganu pergi balik RM130.00 minyak, exora RM160.00 tak banyak beza pun 1.5 cc dan 1.6cc. Aku dah test.

3 September 2013 8:33 PTG

Alza Putrajaya - Kuala Terengganu pergi balik RM130.00 minyak, exora RM160.00 tak banyak beza pun 1.5 cc dan 1.6cc. Aku dah test.

Tanpa Nama
3 September 2013 9:20 PTG

salam..sy nak tanye,sy da guna viva hampir 1 thn..tp ade problem dgn pintu belakang kete yang susah nak buka.rasa sampai nak tercabut pemegang pintu bila nak bukak dari luar.macam melekat pon ade.macam mane nak baiki ye?dorg kate sbb jarang bukak/guna.tp da hampir staun..guna selalu gak.tp still ssh nk buka.

Tanpa Nama
4 September 2013 1:50 PG

adjust la kat tempat lock pintu berhampiran tayar. mungkin ketat/rapat sgt kot..

6 September 2013 1:45 PTG

nak bagus beli la yg mahal skit... dah beli yg mampu milik terima seadanya...
proton harga cepat jatuh...
perodua harga maintain....

Tanpa Nama
15 September 2013 3:48 PG

Sy baru pki alza 2 bln tp ade problem ni. Sekejap bolehstart skjp xboleh. Nk anta pegi sc ttp pulak sbb cuti hari msia. Problem ni. Ada sape2 tau nk buat ape?

Tanpa Nama
22 September 2013 10:56 PTG

wiper belakang touching spoiler
baru pki alza s siri psang bodykit alza advance
itu je la yg prob..scratch skit bwh spoiler tu...mmg mcm tu ke plis share

Tanpa Nama
23 September 2013 10:33 PG

camna leh sangkut.. wiper saiz lain kot..

Tanpa Nama
30 September 2013 10:03 PG

kereta proton,perodu cantik,,tapi nak keluar duit puluh ribu untuk beli kereta baru pas tu nak kena fikir masalah2 macam kat atas tu, saya rasa membazirkan duit dan masa je,,saya buat keputusan beli kia sportage tahun 2002 2.0auto, sebelum beli orang cakap macam2,jangan beli,spare part mahal la,masalah itu la,masalah ini la, sampai takut nak beli,,last2 pegi tanya pendapat tokey kedai spare part terus,,tokey tu kata jangan dengar cakap orang,,so saya pun beli kia sportage tu,,dah setahun saya pakai, langsung tak ada apa2 rosak,buat loan 19k,bulanan 290.00 sahaja 7tahun,,spare part murah je ,4x4 lagi tu,,absorber pun seratus lebih , timing belt ori 240.00 , alternator dalam 200 je, cuma minyak je kuat sikit,,tapi ok la, kalau minyak jimat tapi banyak benda rosak tak ada makna juga kan,,,lagi2 kalau kereta baru,,kereta baru kalau rosak,malu kat orang je,,buat tidur kita tak lena je,,saya pun teringin nak pakai kereta baru tapi tak sangup menghadapi tekanan perasaan lepas beli nanti...,hidup in banyak pilihan,pilih la yg terbaik utk hati dan perasaan kita,,lelaki dgn kereta tak dapat dipisahkan.

18 Oktober 2013 9:11 PG

bagi saya Perodua Alza lebih menarik berbanding Proton Exora kerana bodykit yang sport dan sucess di selekoh bila nk u turn 360drjh blh pusing tpi dri segi kapasiti bleh dari exora kerana body yng besar dan luas

18 Oktober 2013 9:21 PG

saya amat berpuas hati dengan service centre perodua because terdapat waiting room yng selesa dan menarik,ada hawa dingin ,tv maybe blh menarik perhatian customers dari segi layanan yng selesa ,menyediakan makanan dan minuman to customers sementara menunggu krta mereka siap so customer tidak boring ,.....service centre proton ada layanan mcm tu

Tanpa Nama
31 Oktober 2013 10:09 PG

Proton gabung ngan perodua = Proper... so, buat kereta biar proper dr semua sudut. xde org komplen. Properly manufactured, properly inspected, properly delivered..

Waranti buat pilihan.. Jual kete yg ade waranti lama rege lain sket. Waranti sekejap murah-murah sudah. Sebab saya tak perlukan waranti. Saya repair sendiri.

Moga maju jaya proton perodua.

Tanpa Nama
4 November 2013 7:51 PG

Kereta pertama saya Saga kedua Wira kemudian beli Kancil lepas tu beli Waja dan seterusnya Saga BLM beli lagi Viva Elit dalam kesemuanya aircond terbaik daripada Proton saya pakai waja 8 tahun baru ada kerosakan throttle body, kereta produa masalah Aircond kurang sejuk tapi saya setengah meninjau untuk beli Alza peremium ni tulah takut Aircondtak memuaskan pulak Proton aircond saya pujilah.....setengah berfikir kekal waja,saga BLM, Viva @ nak beli Alza Peremium

Tanpa Nama
7 November 2013 9:25 PTG

Salam...saya pengguna wira 1,3 so far ok..biasalah masalah absober , throttle body , tapi last last modified sendiri. Kali ini beli kereta kedua ALZA S series mcm bestje..Jeles tengok abg sendiri pakai Myvi tapi tak pernah rosak..timing belt pun tak de dah 5 tahun ..mantap..engin pun pergi...cuma nak tanya kenapa proton tak ada engin yang guna timing chain...pembuat kereta semua dah tukar kepada teknologi lama tu tapi dipertingkatkan.Harap engineer proton memandang berat kes ni..tq

Tanpa Nama
9 November 2013 12:23 PG

Sy baru ambik alza s series... so far puashati. Sit no 3 tak pernah guna pun. Nk ambik myvi bonet kecik jadi sy pilih alza.. exora besar sgt tak sesuai utk sy, sebab anak masih kecil. Komen2 alza dgn exora memang tk sesuai. Alza 1.5 cc je, jgn nk sama exora 1.6 cfe turbo. Jika alza dgn honda jazz atau hyundai matrik seakatan engine 1.5 cc baru betul.

Tanpa Nama
13 November 2013 3:28 PTG

kompius da skerang ni... ingat nk amik alza,tpi da baca mcm2 takut lak.. sekarang tgh pikir nk amik alza atau proton preve....

Tanpa Nama
13 November 2013 4:42 PTG

bg saya, proton exora cukup terbaik walau ambik yg standard cfe. alza ni mpv utk 5 org je. belakang skali tu budak2 pun x tahan duduk lama2 kalau jalan jauh.

Tanpa Nama
13 November 2013 5:17 PTG

salam semua masalah sy adalah bila nk masuk gear ,tp gear tak masuk alza sy jenis auto.sedangkan sy bru guna tak sampai 2 tahun sy pun bawak paling laju 1200.km sy pun 37000 km. namun bila sy hantar kat SC katanya GEARBOX PECAH.

Tanpa Nama
13 November 2013 10:20 PTG

Saya dh pkai 3 thn lbh alza..so far ok aje.yg pnting cara kta pkai cmner..auto lagi!

Tanpa Nama
17 November 2013 12:44 PG

Thun ni sye bli alza. Rase mnyesal bli. Tmpat duduk yg blakang panas x cukup aircond.
Hampe

Tanpa Nama
17 November 2013 1:06 PG

Masalah air cond tak sejuk ke 3 roow seat.
Exora aircond sejuk giler memang best.
To produa. Kate mpv car tp knp air cond mcm viva je. Rase menyesal beli alza.
Tolong selesai kan masalah air cind yang teruk ni

Tanpa Nama
17 November 2013 8:38 PG

Kalau ad sape2 minat bli alza.
Beli smbung bayar bulan2 je.nak tanya ap2 call 0149703037

19 November 2013 9:23 PG

alza the best..belilah barangan buatan malaysia..

19 November 2013 9:24 PG

alza the best..belilah barangan buatan malaysia..

Tanpa Nama
19 November 2013 11:09 PTG

Sy penguna alza thn 2010... so far puas hati. Jarak perjlnan dh mencecah 50k km.. masuk town pun senang masuk parking. Aircond ok je sejuk.. mybe sy guna tintet yg bagus kut. Pickup oklah engine 1.5 je.. yg penting save petrol dari xwaja sy dulu.. jiran sy baru ambik exora bold.. dua hari guna lampu belakang dh short, pastu masalah yg di tak boleh terima, breakdown tgh jln.. fuelpump kong.. kereta tak sampai sethn. Kereta alza sy gk tolong ambik anak bini dia masa breakdown tu..

Tanpa Nama
20 November 2013 2:54 PTG

antara myvi da alza yg mana lg bagus untk jalan jauh...any suggestion guys..

Tanpa Nama
20 November 2013 10:30 PTG

jika sy antara alza dan exora.. sy lebih prefer alza. sebab utama bukan hari2 pun nak bawak sampai 7 penumpang.. dan alza ni town drive macam kereta sedan je side parking takde masalah.. selit je.. exora payah sikit nk selit2 lagi-lagi time nak parking. dan after sale servis perodua ni memang terbaik.. servis centre perodua standert toyota servis centre. tak macam proton mcm kedai repair ah peng je servis centre nyer..

Tanpa Nama
13 Disember 2013 3:44 PTG

exora bold mmg terbaik,,, turbo,,, cvt,,,, abs,,, ebd,,, perghhh,,, saya sokong proton,,,, rosak tu besa la,,, benda blh d tkr ganti,,,, mudah je,,,,

Tanpa Nama
19 Disember 2013 2:15 PG

Salam bro
Saya membeli perodua alza pada tahun 2010.
Terdpat masalah minor.
1- bunyi angin masuk pada tingkap belah kanan yg masih tiada solution problem
Walaupun getah telah ditukar banyak kali.
2- cermin belakang alza nipis. 2 kali pecah sendiri..
3- kerusi belakang sekali hanya untuk budak, tapi kalau jalan jauh penat.
Kebaikan banyak
1-minyak lebih jimat dari gen2 manual walaupun saya pakai auto
2- selesa jika bawa ramai orang
3- tiada masalah lain

Tanpa Nama
24 Januari 2014 11:49 PG

Saya alza S auto julai 2013... Jan 2014 ni break da start bebunyik nyaring.. mileage hampir 15000k.. adakah mmg sudah masa nye saya perlu tukar break pad? atau masalah lain pada tayar?

Tanpa Nama
5 Februari 2014 11:55 PG

TUKAR BREAK PAD...

Tanpa Nama
6 Februari 2014 8:24 PTG

saya penguna alza SE new versions seat no 3 selesa dah lagi selesa dari alza lama.saya yang tinggi 176 verat 80 selesa je kat seat paling belakang.. new version ni seat belakang lagi besar dari alza lama

Tanpa Nama
6 Februari 2014 8:27 PTG

try lah alza new version 2014
terbaik dari alza lama
aircord sejuk sampai hujung
seat paling belakang selesa utk orang dewasa

Tanpa Nama
12 Mac 2014 10:31 PTG

byk peningkatan pada alza bru nie.. so keluaran pertama mmg diorg nk test pegguna lpas brapa tahun bt kajian....Alza bru ada peningkat dr model lama....Kacak PERODUA.truskn perjuangn buatan mlysia. - Alza SE 2014

Tanpa Nama
25 Mac 2014 3:28 PG

Terbaik alza se!!

Tanpa Nama
14 Mei 2014 10:32 PTG

saya dah order alza 3 minggu x dapat. loan agrmt. dah sain. no reg. dah ada. macam mana ne.......

15 Mei 2014 12:50 PG

Proton exora minyak ada lebih sikit dari alza...
Kereta mana mana pun x akan tahan kalau bawa bawa f1...relax la...mpv kita bukan nak racing...i dah pakai exora cps sampai sekarang mmg luas...ttg radio tu kena off button auto seach...alza pun i ada sebiji kat rumah i sajer jer beli sebab my wife nak try pakai kereta yg berlainan...
Kedua dua ada masalah jgn nak bandingkan...
I ada pakai toyota alphard sampai sekarang masih parking kat rumah sebelah alza because i pakai bila i p long journey ke krabi atau chiang mai thailand ...hehehehe....dah 5 tahun pakai mmg x ada masalah...tapi ingat suatu hari nanti akan rosak juga...masa tu poket akan koyak bro...spare part mahal tau...walaupun senang dapat...gen 2 i setuju dgn bro semua..adik aku beli dia pakai 2 tahun jual balik....waja pun sama dia pakai 8 bulan...
Janganlah kutuk sana sini proton and perodua the best...
I ada satu volvo s40 2004 i tunggu spare dr luar negara x sampai sampai dah 3 tahun tunggu siot...tu turbo rosak 15k bikin siap x termasuk overhaul...mana x mampus bro...
Proton and perodua so far aku pakai buang duit repair x sampai 5k (3 years)kereta import aku pakai dah habis 27k dalam masa 5 years..terberanak aku bro...hahaaa...korang berani aku menyesal x sudah sudah...
Nak crita pasal sorento 2.5 diesel...baik x payah bro...aku nak bunuh diri sebab sorento...cekik darah sampai pomen kena maki sebab tak pandai repair...aku pakai 6 bulan jer lpstu aku bagi free kat kakak just sambung bayar..aku beli sebab aku ingat nak off road lain kali

Tanpa Nama
21 Mei 2014 6:30 PTG

apa jenis keta pun sama je smua pun ada problem..yg pnting dari pnjgaan kita jer..klau keta semua tak pandai rosak, alamat tutup la kedai sp part dan bengkel2 yg ada skg ni..

Tanpa Nama
25 Mei 2014 12:16 PG

Aku guna exora cps tahun 2009 so far tiada masalah,masih dlm keadaan spt baru naik bukit kelajuan turun sikit tapi bila jalan lurus ok je.kelajuan maksimun pernah bawak 170 km saja nak test,exora memang selesa aircond sejuk ,suspensi bagus tidak melantun2 bila jln tak rata spt avanza,ambil selekoh memang cemerlang.sekarang isteri baru beli preve turbo memang best,bila memandunya macam bawa mercedes e240,pickup memang bagus dgn mudah boleh beat vios walaupun harganya lebih murah rm15000,aku pernah test preve ni kat highway lpt berjaya tekan sampai 195,tapi keadaan kereta masih lagi stabil.kesimpulannya kereta proton telah byk peningkatan kualitinya.satu kelebihan proton yg aku suka ialah kestabilanya pd kelajuan tinggi memang kereta jepun yg sesaiz dgnnya tak boleh lwn.itulah lotus ride and handling punya penangan.

29 Mei 2014 1:53 PG

http://m.youtube.com/watch?v=gmMWRTX0ubs


Ini video saya upload di youtube
Alza 2014
Alza facelift se

Sekarang makin teruk bila naik 5 6 org bunyi tu makin pelik seakan bunyi hentakan kuat..


Tolong sapa tahu masalah saya..
HQ seperti hilang idea nk slove problem saya dapat keta dah mcm ni..sungguh myesal. Dah puas pergi SC tunggu2 tunggu dan tunggu...


Milage baru 2.5km dah mcm ni..adoi... susah lah....

Catat Ulasan

 
www.azelery.com dahulu dikenali saluran07.blogspot.com
Copyright © 2007-2014 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Azelery Published by Shin Chan
Proudly powered by Blogger