Satria Neo 4 pintu (gimik)


Tengok dari belakang memang nampak orait jugak la. tengok depan pikir2 sendiri la. kereta neo nih bukan photoshop tapi memang betul ade khas untuk Family Day Proton tempoh hari. layan je lah.

Share this article :

+ comments + 109 comments

Tanpa Nama
29 Januari 2010 10:08 PTG

aduhai...rekaan yang amat bodoh...menampakan malaysia nie bodoh dlm bab reka mereka kete nie...wei maju kehadapan la wei...jgn mundur ke belakang...

Tanpa Nama
5 Februari 2010 8:35 PG

nk cakap tu fikir la sikit encik....encik yg pandai boleh la cuba jd engineer proton lps ni...tlg buat satu design yg x bodoh...
usaha negara sendiri x pernah nk sokong...nk kutuk pulak lg..
selama ni encik hidup senang hasil bantuan negara luar ke???
kalu encik ada masalah encik minta bantuan kerajaan negara mana?? indon?? singapore?? x pon thailand??

8 Februari 2010 10:09 PG

model neo di atas adalah rekaan staff diorang sendiri untuk family day diorang. model tersebut bukan utk jualan tetapi ia hanya utk family day sahaja.

Tanpa Nama
15 Februari 2010 6:02 PG

cakapla ape yg korang nk cakap..
pada aku proton skrg nie nmpk dh maju..
byk dh model bru yg nmpk bes..
ape2 pun.. go Proton!!

Tanpa Nama
17 Februari 2010 4:48 PTG

Maju apenya...Engine tetap bising, Bila jalan ada bunyi nyet3...Minyak kuat!!!

Tanpa Nama
17 Februari 2010 4:50 PTG

Saga 1.6,
Persona 1.6
Gen 1.6
Waja 1.6
Exora 1.6
Proton tak experty dlm engine yg lebih tinggi ker?

Tanpa Nama
18 Februari 2010 7:59 PG

ye ke minyak kuat? aku pakai cam standard je minyak. susah tul kalau org yg mmg x suka proton nih. heran aku ngan org malaysia nih. x suka ape yg kita ada. kalau jahanam mmg jadi kegemaran.

Tanpa Nama
18 Februari 2010 8:20 PG

proton x silap aku mmg ade enjin yg lebih besar tp xde enjin yg kecik.

Tanpa Nama
19 Februari 2010 12:24 PG

Pegi mampus la sama Proton!!!!!!
Lu orang semua yang sokong Proton memang bodoh punya orang. Ada ke patut kereta yang tak berkualiti, hampeh macam sampah gitu korang kata bagus? Taik semua tu. Enjin Campro IAFM CPS apa jadah semua tu enjin taik jer!!!! Proton memang teruk, langsung tak berkualiti. Nak banding dengan kereta buatan China, India jauh macam langit dengan bumi kualiti Proton berbanding kereta buatan diorang. Dengan Jepun lagi ler jauh sangat.

Bodoh betul!!!! Tak reti buat kereta nak buat kereta. Enjin pun nak buat jugak. Enjin Campro bodoh macam babi!!!!

Tanpa Nama
19 Februari 2010 11:10 PG

pengkritik ni komen x berfakta. bandingkan naza forza (aka hafei lobo china) dengan savvy, mane lebih kualiti? sendiri fikirlah.

Tanpa Nama
19 Februari 2010 11:17 PG

hahaha! kau nk bandingkan kereta proton ngan china? diorg pun nk bekerjasama ngan proton lagi ada. x pandai komen baik diam. ade fakta baru cakap.

org yg sokong barang malaysia
19 Februari 2010 8:15 PTG

korg ni bodoh la....sokong la ape yg org malaysia kte bt,ko ni duk mne ha????opppsss...adakah ko ni org yg lahir di amerika???adakah anda org puteh....???klu da duk malaysia 2,bt la cre duk malaysia...org putih pon sokong barang malaysia,sokong la barang nuatan malaysia...aku nk tye ko,ko pkai krete ape???yg ko nk blagak sgt,kutuk proton sume ni???

Tanpa Nama
23 Februari 2010 12:55 PG

proton nk d bndingkan dgn jenama lain yg sudah lama btapak dlm industri automotiv memang TAK ADIL...aQ yakin pmbuat kreta dri jepun pn mula2 buat bkn nyer trus sempurna...skarang proton bru memasuki zaman kematangannya...kita bleh mkritik tuk kbaikan bkn tuk mjatuhkan...kita gak yg banga klu jenama proton ne sbaris gan kreta2 ternama dunia 1 ari nanti...

Tanpa Nama
23 Februari 2010 10:38 PG

aku setuju!

Tanpa Nama
25 Februari 2010 4:26 PTG

apa pun PROTON bukan buatan malaysia..mana ada keta buatan malaysia?...cuma pasang jer kat malaysia..kekeke..aku tak bangga langsung dgn proton nih....low class...

Tanpa Nama
28 Februari 2010 9:26 PG

Dalam usaha untuk berpijak dengan ciptaan sendiri...diorg mstilah kena blajar dlu...even perodua pun still guna enjin daihatsu n some even ambik prototaip toyota...proton memang berani...saya sokong proton!!!!!

Tanpa Nama
3 Mac 2010 1:37 PTG

Setakat nh...baru 3 buah keter ak pakai...semuanyer nissan...March..slpye ngn GTR34...ok laa jepun pyer...tp apa pn ak sokong Malaysia...yeah...

Tanpa Nama
3 Mac 2010 1:38 PTG

Malaysia bleh ....yeahh..

Tanpa Nama
3 Mac 2010 1:40 PTG

org yg kutuk Proton 2 org tasadey laa...macm s....hahah

Tanpa Nama
5 Mac 2010 5:54 PTG

kalau x suka proton x yah lah beli proton...jgn dok bising saja dok kritik proton....toyota&honda pun ader masalah jgk,yg br2 ni jd d amerika.....aku dh pakai proton dr kecik lg...smpai skrg not bad la proton...economy,sparepart murh&seng dpt...start pak aku pakai proton saga 1992,iswara 1997,waja 2004 and now persoana 2009...not bad la...

Tanpa Nama
7 Mac 2010 4:34 PG

bagi aku, proton sudah maju dari segi design luaran... saga & persona mmg tgh top skarang... tetapi ade beberapa perkara yg aku rase proton kn ubah, yang paling ketara enjin dia... tolong la buat kasi tahan lasak... nie asal lalu faderal highway je kalu ade kete rosak musti proton... proton kene upgrade dia pnyer after sales service... kalu ade customer complaint tue jgn la wat donno je... selidik, cari penyelesaian kemudian apply kat model2 baru... baru la org yakin dgn proton....

Tanpa Nama
9 Mac 2010 5:01 PTG

aku bukan nak kata yg tak elok atau merendahkan buatan kita la ea?
cuma tu la..kalau kter tgok,exora,badan besar tp power 1.6 jer...kalau wat power lbih tggi kn bagus?
pas tu,aku ader jmper beberapa pemilik savvy,dorg kata paling selalu poblem sensor crank tu..tak tau la kat smenanjung ader poblem gini ke tak..banyak memang banyk modelproton dah kua,tp aku harap pihak pengeluar wat research lebih bnyk lagi tentang setiap model yang dikeluarkan.Tengok model Saga blm plak,manifold komplen bunyik cam enjin diesel..pas tu brake plak jam..semoga model2 pas ni xder la masalah teruk2 ok?Saper tak bangga negara sendiri jd salah satu pengeluar keta?ye tak?
ckp2 ni,Proton Emas tu nak jual kat malaysia ke atau wat utk negara luar jer?
aku tgok cambest jer?
pada sesiapa yg x minat proton,toksah la gaduh2 kat dalam ni ea?diam2 jer...sokong la model yang korang minat..Bukan apa,we love peace...not war...
ok,smekom...

Tanpa Nama
10 Mac 2010 2:49 PG

spa2 yg tak suka proton..duduk diam2 kk...orang kutuk pasal kereta proton semua bodohhhh...dia orang tak pikirr kee..mak,bapak,datuk dan nenek dia orang semua pakai kereta proton dan naik kereta proton..apa laaa....sapa yg kutuk pasal proton...dia tu bodoh...otak yg suka mengutuk jea...agaknya mak ,bapak..dia tak ajar koooo....atau ter lebih ajarrrr...apa2 pon wa sokong kereta proton...kalau yg tak suka kereta protonnn...hang paaa semua ...pii belii keta lainnn...aku bukan ckp besar..laaa k...aku dulu pakai..kancil 850 mkn minyak mcm air kencing..laju tuuuu...miyak aku abih..dah spaypart mahal nk mampusss...keta pun ada masaalah juga,lepas tu aku pakai keta toyota extima pun ada masalah engin kong..abih duit aku nk repieee..nasib baikk aku ada perdana v6..yg ok jeaa...apa pin apa yg aku tulis ada kesimpulannya..apa jua kereta semua ada kelebihan,keburukan dan kelemahan tersendiri.fikir2kan laaa...luuuuu pikirrrrr sediri...laaaa.yg nk menyutuk pasal proton....lu ukur diri sendiriii..sebelum nk kutukkk...ibarat..lu gali lubong kubur lu sendiri..salammmmmm

Kacak kah aku?
11 Mac 2010 12:50 PTG

utk pengetahuan korang,aku mmg trtnggu2 setiap kali proton nk kuar model baru tapi kla nk beli mmg ssh skit sbbnya hasil buatan kete proton truk. x kisah pn kla nk rebadge kete luar sbb kita tau proton msih dikira syarikat baru tapi kla awal2 lagi kete dh ada problem,mmne nk skong proton.bende ni dh brlaku kt aku n mmber aku, n aku yakin prnh brlku kt ramai lagi. saga,gen2 yg baru beli dah ada masalah. kalau kita komen prkara ni, kita dituduh tak patriotik. jdi kpd pkerja proton, buatlah keje dgn baik. hasil keje anda mmbygkn kete proton itu.kla main belasah je pasang kete, jgn keje kt proton,keje je dgn DBKL...kutip smpah

Tanpa Nama
14 Mac 2010 12:36 PG

eeeeeeeee.....apsal burok sgt.nk muntah aku nengoknye...eeeeeeeeeeee....yek...najisssss...

Tanpa Nama
17 Mac 2010 10:23 PG

apela korg ni komen x sme lgsung dgn kutuk
ade ke komen tp nk jatuhkan
pttnye komen mmbina
mmg proton byk sgt mslh tp byk gak yg dh improve
cumenye power window dr dlu smpaiu skang x btol lg
yg komen men smbarang je 2 xtau fakta ke?
ade ke nk sme proton dgn kete china
jauh sgt beza
proton lg bagos wei
ps2 nk banding dgn jepun yg sblm kite merdeka kete die dh ade yg export ke lua
mmg la xkne
nk design cantek2 mmg sng tp...
kalo dh cantik xstabil plak mmg xkne
yg korg dh tau enjin campro 1.6 korg nk merembat cam wankel rotary mazda 1.3 watpe
xpon nk tekan myk cm enjin evo mmg la xjd
mmg la myk die jd cm haram x jimat
aku nek persona mak aku dr ptrjaye ke johor
140 km/h dgn pnh 1 kete de 8 org! (gile la aku) myk bese je xde mslh pon
len kali nk jmat myk
jge enjin bek2
servis ikut mse
pkai myk yg bagos &
jgn la merembat x tentu pasal
SENGAL!
kete x mlayang

Tanpa Nama
17 Mac 2010 10:28 PG

gen2 kete 1st malaysian
persona pd aku pon dh cantek
jgn tiru org je
sebok nk convert mitsu la passo la
kalo rse kete malaysia x bgs
beli la mitsu lancer o toyota passo @ passo sette @ daihatsu boon yg ori yg korg sebok tiru 2
xyah convert2
xpon korg try wat design sendri enjin sendri
ps2 try jual
ade sape nk bli x

Tanpa Nama
20 Mac 2010 12:04 PG

Pegi mampus la sama Proton!!!!!!
Lu orang semua yang sokong Proton memang bodoh punya orang. Ada ke patut kereta yang tak berkualiti, hampeh macam sampah gitu korang kata bagus? Taik semua tu. Enjin Campro IAFM CPS apa jadah semua tu enjin taik jer!!!! Proton memang teruk, langsung tak berkualiti. Nak banding dengan kereta buatan China, India jauh macam langit dengan bumi kualiti Proton berbanding kereta buatan diorang. Dengan Jepun lagi ler jauh sangat.

Bodoh betul!!!! Tak reti buat kereta nak buat kereta. Enjin pun nak buat jugak. Enjin Campro bodoh macam babi!!!!

Aku nak komen pasal mamat atas ni:
Ko ni celaka lagi sial.ko sendiri duduk kat malaysia,makan minum pun kat malaysia nak kutuk kereta malaysia.Bangga sangat ngan negara luar..ko pegi mampusla...

Nama je merdeka kat Malaysia ni tapi otak dijajah juga,BODOH!LAHANAT KO!BERAMBUS KO DARI NEGARA NI!TAK SEDAR DIRI.

Tanpa Nama
20 Mac 2010 12:19 PG

aku bukan nak kata yg tak elok atau merendahkan buatan kita la ea?
cuma tu la..kalau kter tgok,exora,badan besar tp power 1.6 jer...kalau wat power lbih tggi kn bagus?
pas tu,aku ader jmper beberapa pemilik savvy,dorg kata paling selalu poblem sensor crank tu..tak tau la kat smenanjung ader poblem gini ke tak..banyak memang banyk modelproton dah kua,tp aku harap pihak pengeluar wat research lebih bnyk lagi tentang setiap model yang dikeluarkan.Tengok model Saga blm plak,manifold komplen bunyik cam enjin diesel..pas tu brake plak jam..semoga model2 pas ni xder la masalah teruk2 ok?Saper tak bangga negara sendiri jd salah satu pengeluar keta?ye tak?

BRO gua nak komen lu sikit:
Thanks la coz ko bangga negara ni keluarkan keta.

Pasal problem tu semua keta pun ada.Pasal enjin exora tu 1.6 ko kata tak cukup power???try dulu machine nye bro....tak try tak tahu...
Pasal savvy tu...memang la ada problem tapi aku rasa proton dah mintak semua owner savvy report utk tukar kan dengan yang baru.

bini aku pakai iswara sedan -tak da masalah.
aku pakai perdana V6-modified sikit gear box-semua ok sampai sekarang.
akak aku pakai savvy ok je...travel sana sini.
bapak & adik aku BLM-ok je....tak de dengar bunyi mcm enjin diesel.
abang aku pakai pesona & exora-pun ok.exora dia siap main ngan naza citra,avanza,boleh makan lagi.cuma grand livina je tonjol belakang.tapi tak da la sampai setengah tiang.

Tanpa Nama
20 Mac 2010 12:55 PG

betul3x..... we all luv proton lah.... sucks sape yg xsuke proton 2... org arab pn bangga ngan neo... pe da org yg kutuk proton 2!!!! suxks!!!

Tanpa Nama
22 Mac 2010 12:58 PTG

Gi-Joe Berkata..

Nak komen pun agak2 la beb..kalo nak banding dgn pengeluar kete yg dah lame mmg la susah..cube tgk honda bape ratus kali kajian dan percubaan yang die org buat dlm 100 tahun baru dpt hasil..kalo ckp tu tgk sejarah sikit la ea..jgn berlagak bodoh pulak..ape pun proton the best..

pomen enjin
22 Mac 2010 2:08 PTG

enjin 1.6 sekarang ngan 1.6 dulu2 byk beza. exora 1.6 pickup. enjin campro cps mmg best. cuma enjin iafm ade bunyi skit sebab lubang angin iafm tp jimat minyak dr cps. cps utk memecut, manakala iafm utk penjimatan. mentaliti kita hanya 1.8 ke atas baru dasyat, sebenarnya enjin 1.3 sekarang dh jauh lebih hebat berbanding dulu2. teknologi dah berubah canggih.

Tanpa Nama
22 Mac 2010 9:24 PTG

dah ko bangga sangat dengan kete jepun ko pegi duduk jepun ar agak2 orang terima tak ko...aku bawak waja race dengan vios pun vios kalah, aper cer..

Tanpa Nama
22 Mac 2010 11:54 PTG

nie proton neo ke keta badman?!! huduh nak mampos!!

Tanpa Nama
23 Mac 2010 8:44 PG

ni just model utk suka2 pd family day diorang je.. buatan tangan tu..

Tanpa Nama
23 Mac 2010 10:07 PG

Kalau dah tak suka, baik macamana pon mereka takkan suka, keluar rumah tengok kat jalanraya....proton banyak jugak.... jangan bising2 ludah ke muka sendiri...komen pandai...solution takde...salak je bukit tu

Tanpa Nama
23 Mac 2010 1:43 PTG

kepada proton,aku mmg sokong dan nampak improvement dari segi design tapi aku minta proton tolong sikit upgrade kan YOUR QUALITY NOT QUANTITY,dari quality leh dpt quantity.sampai sekarang masalah safety hampeh kalau berlanggar mesti keok punya.takan pakai tin MILO buat kereta.cuba buat penilaian yg sangat2.kalau dah bawak R3 tu(race,rally,research),selidik betul2.

pada yg kutuk proton tu kalau lu miskin,kerajaan kasi lu iswara pun lu pakai betul tak?

Tanpa Nama
23 Mac 2010 9:33 PTG

hahaha..btl 2,sokong2!!!! yang asyik kutuk proton nih bkn nyer ape,diorang ni bangang tak tahu asal usul sendiri..bangang!!!!

Tanpa Nama
24 Mac 2010 12:12 PTG

aku pkai persona..sedap jer memecut dlm klajuan 200km/j..xde gegar pn..enjin aku xbsing pn wlaupun mnyk hitam dh 4bln xtukar..still jer power lg..klau xcye bleh dtg jmpe sy try sy pnya keta..

Tanpa Nama
24 Mac 2010 2:01 PTG

aku pakai saga blm. pecut 140 ok jugak. lebih pd tu aku x berani.

Tanpa Nama
25 Mac 2010 7:15 PTG

korg nie...dok bergaduh lak kat sni...rilexlah, x yah na kesah sgt yg x suke proton tu...pkai kereta ikut kemampuan je lah...pas2 keje baek2, maju kan ekonomi negara kite...cr yg terbaik untuk kite...malulah klu org luar tau...

Tanpa Nama
25 Mac 2010 10:47 PTG

Kepada sesape yang ade masalah dengan proton try la cari kawan yang bertepatan dgn model yang dibeli,sbb sume masalah tu ade penyelesaian,bile dah ade persatuan,br la bole memberi komen yg membina bkn stakat cakap je.Mcm swift pun brand je jepun pasang kat indon gak.so xd prob kan sape pasang?sal tech?try dulu beb br crite,honda kat jepun x laku pun,honda kat malaysia ni sbnrnye tempat dieorg jual modelx laku jek.Pakcik aku engineer volvo,so die tau la n die pun tau power proton,proton tech continental ma,ford tu kan org first cipta kereta,so tech dari belah2 eropah bro.pk2 la.

Tanpa Nama
25 Mac 2010 10:50 PTG

Sal proton body Milo?tu sume mitos,aku tgk sendiri Honda City baru eksiden,mati driver,fortuner eksiden pun mati driver,siap body tanggal tgh jalan lg.tapikawan aku bw proton,berguling2 4 kali pun Alhamdulillah xde pape.

Tanpa Nama
26 Mac 2010 11:19 PTG

aku nak gelak la dengan korang punye cerita.. ada yang besher.. ade yang back-up....
senang cerite laa.. tepuk poket tanye kredit...
ps2 pakai le kete ape pun...
nak laju pakai kete lumbe...
nak gagah bawak load pakai lori...
nak kuat pakai kete kebal..
nak kuat naik bukit beli buldozee..
ape susah........
kalau stakat crite je lebih.. kete jepun le amerika la ,tapi pakai kap cai takyah ... hentikan leeeeeee..

Tanpa Nama
27 Mac 2010 12:08 PG

Sekadar pengetahuan forumer2 di thrade(blog) ini.... aku nk cite skit sal kete kat malaysia...
kalau minat baca.. tak minat ignore aje..
model peugeot 306/406.. selalu didapati terbakar.. punca... brake sparking sbb panas...
Percaya atau tidak BMW X5 enjin pecah di ipoh dlm perjlnn dari kl ke png.. walaupn kete ini adalah model SUV yg terbaik pernah dihasilkan oleh kompeni jerman.. yg boleh dipandu mcm kete biase tanpe oleng...dan responsif.. sykt berkaitan dgn sale nye di malaysia bawa duit rm5k utk tutup mulut pemilik.. kenapa?
mercedes blue tech dibina di frunkfurt tanpa rahsia dgn meminta pendapat dari sebahagian pendduk di sana ttg model serta tech nye.. kenapa?
model2 eropah yg tidak laku dipasaran dijual kpd VW yg terdiri dr SEAT serta SKODA... kenepe?
kabanyakn kete jepun telah di"pawah"kan kpd sykt bukan jepun... eg.crysler tlah mengambil mitsubishi,ford dan mazda digabung dgn sykt UK..
kenepa?
Di jepun top sale adalah kete klueran Toyoda.. iaitu toyota.. kedua adalah.. nissan..diikuti subaru.. serta honda daan mitsubishi... kenapa?
produa di malaysia yg dikatan nasional car.. telah diambil lebih separuh oleh toyota dan selebihnya daihatsu.. mana bhgn malaysia.. tapak kilang nya kot... naza, mmg kita tahu hanya tukar emblem(logo) shj juga dikatakan nasional car.. (sama spt produa..) cuma mgunakan model korea..tanpa duti import......kenapa?
proton walau nazak,ditambah pula dgn AFTA serta baru setahun jagung masih tdk bergabung dgn sykt lain nye.. dgn mengamalkan transfer technology samada dr europe atau jepun serta australia.China adalah sasaran seterusnya sbg pasaran.

KEINGINAN
org malaysia biasanya hendakkan satu model kete yang dpt memenuhi setiap aspek dan minat masing2.. antaranya..
kete yg besar tapi jimat minyak...
kete yang cantik tapi murah harganya....
parts yg tahan tapi mudah didpti...
enjin yg power tapi senang mentain...
enjin yg besar tapi road tax murah...
kete dah sport di sportkan lagi....

KENYATAAN
enjin besar bukan nk bwk laju pun..
kete space besar tk nk bawak barang/orang pn.....
kete cantik bukan tau jaga pn...

cantik dan lariskah serta apakah reaksi org malaysia ttg kereta2 ini....
FIAT MULTIPLA, RENAULT KANGO,BALINGO, NAZA SUTRA, MITSUBISHI TOWN BOX(PROTON JUARA), SUZUKI APV,HYUNDAI SONATA, PRODUA RUSA SERTA NAUTICA.
apakah ini semua teknologi?

Tanpa Nama
30 Mac 2010 8:21 PG

Bro aku keje kapal, so aku jaga keter dia.
Aku keje kilang, so kat umah aku ader 2 keter a skarang..

Keter bro aku mmg power, makan minyak. tapi, bab corner, kena jaga2 sbb goyang2. takut gak aa,gile xbest... paling berani aku tekan smpai 200Kph aje. dah seram sejuk tengkuk.. gile xbest, x stabil.

Kete aku so-so aje.. tp sangat puas ati. feeling, coziness MMG SERUPA. engine kete aku kecik aje, tapi boleh gak pg smpai 200Kph. Cornering mmg aku amek laju sbb best gle.. langsung xde bodyroll, sikit goyang pun xde. memang puas hati. aku lenjan kete ni gile2..

bla balik kg sesama, gua ngan bro aku slalu konvoi sesama.. tp aku mmg slalu dpt kejar dia..
smpai kg, org lg ske tengok kete dia, kete aku xde pun orang nk heran, huh... cian kete aku.

aku mmg puas ati ngan kete aku. bukan sbb "alah membeli menang memakai", tp mmg kete aku perform. Skrg aku terpaksa maintain dua2 punya bank loan. 5bulan skali bro aku bg bonus, bayar balik utang.

keter aku ------> Persona SE.
Keter bro aku---> Lancer GT

Tanpa Nama
30 Mac 2010 8:25 PG

NI GEN2 HALFCUT NEO KN? HAHAHA.. MMG KREATIF.
Neo Sedan. Keter ni la yg bg ilham kat Lambogini aritu eh.?

Tanpa Nama
30 Mac 2010 11:46 PTG

suja hati hangpa la...dok brtekak pon tak guna kalau masing2 dpt royalty lps brtekak xpa la gak..

Tanpa Nama
1 April 2010 2:16 PG

MAMAT JEPUN
BAIK KO NAIK BASIKAL JE OR NAIK JE BECA

Tanpa Nama
1 April 2010 2:09 PTG

Kpd bro2 dan sis2 yg duk kutuk tu sila amek perhatian. U all klu xblajar kat tadika@darjah 1, u all xkan berada pada tahap skrg la. so, lu pikir la sndiri.

Tanpa Nama
1 April 2010 3:51 PTG

+V ok!

Tanpa Nama
4 April 2010 1:51 PTG

teruskan usaha proton..
pedulikan rakyat yg menjadi duri dalam daging..
kepada rakyat yg suka nak kutuk proton..
teruskan usaha anda kerana ia adalah pembakar semangat kepada proton utk terus maju..

akulaads
8 April 2010 7:25 PTG

BLM : speed bleh cecah lebih 180kmh(tu baru 1.3)
Savvy lebih power dari myvy (1.2 lawan 1.3)
GeN2 dan hingga model terkini kter proton yg bleh dikata kan bukan dari base mane2 keter luar.
gamabr kat atas tu mmg untuk pertandingan. ramai yg belum tgok lg keter yg dirong buat untuk pertandian tu. yg mcm sial pun ada.. tp tu semua diorng buat guna part yg terbuang. kebanyakkan org yg kutuk proton x penah pun alami masalah atau miliki keter proton. selalunya diorng dgar ape citer org.. bukan pengalaman sendiri. aku tya owner proton diorng ckp ok jer. diorng ni mcm kwn aku.. fanatik ngan mazda.(budak killer bees) tp last2 skali pakai kancil. aku sendiri pun pakai keter jepun. tp ada gak problem. aku penah gak pakai perdana tahun 95 manual. ok je smpai la enjin aku pecah sbb terlebih sudah modify. kalau proton x ok knp byk syarikat besor yg berminat ngan proton? pasal body mcm tin; sama je semua keter.. kalau buat tebal berat lak keter.. bleh wat keter perisai lak nnt. tgok crash test exora kat youtube. org malaysia mmg ada sikat buruk suka mengutuk (kekadang dia pun pakai proton) nak benda best, nak cntik, nak power, nakbesar, nak tahan lama tp nak murah.. bila wat mcm diorng nak tp mahal pun diorg kutuk gak. kat sini org bgga ngan honda, mitsubisi, kat jepun rank yg ke brapa tah skrg.. rakyat malaysia ni ada mind set yg buruk. kalau honda je bgus, kalau mitsubisi je best. keter mane2 pun sama je kalau maintain bgus, best la bwk. nak power beli la GTR ke, fair lady ker, mustang ker, nak besor beli la hummer, tp berduit ke? proton bleh nsk buat keter dia laku gila.. tiru je mcm produa.. amik model jepun pastu modify skit. jual.. surre org beli sbb senang nak convert jd model jepun. isk! duit xda nak beli yg ori dpt yg wannabe pun bleh la.. cuma proton kena la amik tau ape komen owner poton. (bukan KOmen org yg dgr ckp org..) 1 lagi diorg suka compare ngan benda yg x setaraf. contoh: exora ngan inova 2.0. kenapa x compare ngan avanza? kalau aku la.. dr beli avanza baik beli exora..

Tanpa Nama
28 Mei 2010 12:37 PTG

banyakkan membaca...baru tau betul ke tak info

aku rasa org yg komen -ve byk dgr cakap org dr baca fakta.. then komen pompam2 haha funny!

nak gaduh2 mulutpon xguna msg2pon nk menang pendapat sendiri

Tanpa Nama
31 Mei 2010 9:19 PG

kalau kita servis kereta ikut jadual, susah nk problem.

Tanpa Nama
14 Julai 2010 9:18 PG

mmg bodoh pon malaysia ni.politik kuat dan makan babi banyak...bagi aku jadi engineer proton tengok......aku babikan company tuh.....kimak makan babi byk...harga kereta yg cam babi tak masok akal kimak mak korang la

Tanpa Nama
14 Julai 2010 9:21 PG

tak de banggenyer aku ngan proton babi nih.....contoh korang tengok kes accident renault u turn hentam waja...........waja total lost and mampos kesemuanya.renault tu just cedera ringan?dkt situ dah boleh nampak sejauh maner kete malaysia nih hebat......lebih kurang cam bola la......hebat ngaum dalam kampong je...........proton babi

Tanpa Nama
14 Julai 2010 9:23 PG

kereta proton mmg macam tin inti babi.......harga tak munasabah.....ingat gaji macam menteri ker kimak babi punya malaysia

Tanpa Nama
14 Julai 2010 1:53 PTG

kasar nampak

Tanpa Nama
14 Julai 2010 2:15 PTG

kalau x pakai proton jgn komen membabi buta. aku pakai proton. puas hati je. perodua kertas litmus.

Tanpa Nama
27 Julai 2010 8:06 PTG

Aku xtaw la nape Malaysian xsuka proton.... Especially to person yg ckp enjin campro bodoh mcm babi tuh.... Coz what I noe... As I live in UK, the british love proton... easy to maintain and cheaper than those japanese cars...I think, people who hate proton is just rubbish who think they are creative enough to build a 'new generation' of proton.... but they are just piece of shit.... Always condemning proton without having any valuable solution....

Tanpa Nama
28 Julai 2010 1:20 PG

betul2.. Aku pakai waja taun 2003 sampai la ni ok jek. X prnh tersadai tepi jalan pun. Yg pntg servis buat ikut jadual. Lagi satu, keta proton pada asasnya dibuat utk rakyat malaysia yg majoriti golongan sederhana. Rasanye dimasa akan dtg,proton xde masalah utk buat sume kete proton ikut spec keta import. Tapi mampukah org ramai membelinya?
LU PIKiR LA SENDIRI..

Tanpa Nama
29 Julai 2010 11:27 PG

sebenarnya diorang dengki. fikiran mereka masih dijajah.

mana2 jak..
3 Ogos 2010 9:36 PTG

mcm2 jer loghat ko orang ni nak cerita pasal proton....sampai esok pun tx habis la der...mcm cite ultromen pun ada gak.

Tanpa Nama
4 Ogos 2010 9:22 PG

inilah yg dikatakan pro dan kontra.

Tanpa Nama
11 September 2010 8:41 PG

salam....
aku rase yg maki proton nie org yg x bertamadun la...biarkan die bangge dgn keter luar...aku pun pakai evo x gak....tapi aku ader sebijik satria lama convert r3...gambar kat atas tu sparepart terbuang proton la dol..aku rase ko x bace paper la kot...ader neo bentok kasot..ne nak tgk kreativiti engineer proton...satu team ade 20 ahli termasuk leader engineer..dol la sape yg kutuk proton ne...

Tanpa Nama
12 September 2010 4:56 PTG

Aduhhh..haiii...org yg kutuk2 proton..lagi2 yg guna bahasa kesat tu..aku rasa lah korang ni jangan duduk m'sia lagi lah. ko tak suka proton ko diam2 je lah. ko tu kalau pakai keta luar pun aku rasa selalu ikat perut tu..
takat gaji 10k mcm aku ni pakai je lah keta proton then komplen sikit2 biar maju..org m'sia mcm aku lebih suka simpan duit dari beli keta luar yg aku pakai dulu pun sakit hati (rosak selalu,spare parts mahal)sampai susah nk menyimpan
kan ke best, ada keta ada wang, ada simpanan, ada gaya..life getting more fun when all our needs are affordable..becouse of proton..
drive keta proton mati cepat..sapa ajar ko ckap mcm tu, ajal kat tngan proton eh..satu lagi rakyat m'sia jaga bahasa bila menulis.. jangan jadi rakyat yg kurang hajar..
Tak puas hati ada salurannya utk diajukan bukan mengajar pembaca2 remaja di smua blog2 kereta dgn bahasa kurang elok tu..

ORITE!!! Wasalam...(buat kerja biar amanah okey)

Tanpa Nama
2 November 2010 7:30 PTG

aku rasa org yg komen mcm babi tadi..ada sifat mcm binatang haram tersebut..sbb ciri -ciri dah ada persamaan. taip main redah je,tak pakai otak,berhati busuk..kesian mungkin gagal mendapat pendidikan sekolah rendah..mak bapak dia tak mampu nak ajar..tu yg kurang ajar..

tengok gambar di atas terus komen membabi buta..sedangkan itu BUKAN prodak keluaran proton utk dijual..tetapi projek kakitangan sempena hari keluarga proton..mcm hari sekolah ada buat program2 suka2...ADA FAHAM KA??

Tanpa Nama
7 November 2010 4:43 PG

salam
saye ade cadangan tok proton..
ape kate kite buat satu pameran designing proton..
soo kite buat mcm pertandingan..sume boleh reka cipta bentok kete..tpi sume nye ade syarat..jgn yang mengarot2..nmpak la yg kite ni xikot pade satu pihak..then parajuri yg amik yg paling bagos n terbaek..soo dlm 2 dpt byk idea2 n kreativiti sume org..so xsalah kan kite gabung2kan sampai CHANTEK!!
saye tahu org MALAYSIA ni KREATIF!tol x??

Tanpa Nama
7 November 2010 4:51 PG

salam
aku suke proton..
sbb family aku ramai pakai proton convert..
walaupon xberkualiti..
tpi aku bangge sbb enjin proton tahan lame..
xtau la kalo yg kete2 baru plak..mcm waja,neo or gen 2..tpi aku rase neo cps aku dpt banggekan..
sbb body neo cps nampak solid..n engin dye pon mantap..aku kate mcm 2 sbb neo cps boleh kalahkan vios..hahaha..

Syafiq
15 Disember 2010 6:18 PTG

ala... keta ni utk family day proton jer... bukan nk kuarkan pun... untuk suka2 jer... jangan la kutuk. proton baru bape taun nk dibandingkan syrkt otomitif len... masih dalam peringkat belajar dan berdikari. x ker bodo kalu korang comparekan budak darjah 1 ngan budak universiti dari segi prestasi mereka..

Tanpa Nama
16 Disember 2010 8:18 PG

proton harga mahal...mesia ni cukai kow2 mcm gampang..kete lua masok tax 200%.. tp proton local pnye,apesal harga mcm sial?? nape harga proton kt belah arab sane murah gile??

Harga Persona kat Saudi = SR 36,100
Harga Gen2 kat Saudi = SR 33,600
Harga Waja kat Saudi = SR 37,950

1 Saudi Riyal = RM 0.91

Maknanya harga Persona kat Saudi = RM 32,786 aje

Maknanya harga Proton Gen2 kat Saudi = RM 30,612 aje

Maknanya harga Waja kat Saudi = RM 34,576


Skang ni bkn org benci sgt proton sbb krg kualiti la,x cantik la tp sbb mahal..
Kalo kete proton lebih krg harga kete lua je,baik beli kete lua...kete dr lua,kualiti die export,so lbh bagus la..

tp bg aku satria GTI dulu agak bagusla,tp tu pn sikit je jual kt mesia sbb kete tu utk export kt uk..

Tanpa Nama
16 Disember 2010 9:30 PG

Proton x jual mahal, tp tax kerajaan yg menjadikan harga cmtu. dasar automotif negara berubah tahun 2011, so terdapat perubahan harga kerana perubahan cukai.

Tanpa Nama
17 Disember 2010 11:42 PG

proton local pnye brand,nape nk tax lebih²?? knape die jual kt arab murah?? 2011 baru nk ubah,knape x ubah sbelum ni je??

Tanpa Nama
3 Januari 2011 7:31 PTG

yang mencarut tu..tak matang punya org... jgn layan

Tanpa Nama
4 Januari 2011 12:32 PTG

khas buat yg mencarut tu..sruh dia bg 1 contoh kete yg xde msalah langsung...dan klau dia pandai sgt,sruh dia cari sb kenapa cukai kete luar lg mhal...tu pon klu dia pandai la...pandai kan dia???????

Tanpa Nama
18 Januari 2011 11:43 PG

Low profile sudah...takyah nak kutuk2 ngate2 produk org kita..Allah xsuruh kutuk2 ngate2 ni..sume tu termasuk dlm golongan munafik..kalu xsuke,dah diam..xyah nak menambah dosa..

Tanpa Nama
18 Januari 2011 11:48 PG

kalu dah name pon ajal,kat mane2 pon Allah nak tarik nyawa tu..xkira la kat proton yg korg dok babi2kan tu ke or even pakai lamborghini..

Tanpa Nama
20 Januari 2011 3:22 PTG

WKAKAKAKAK BODOH YG INGT NI KETE KELUARAN PROTON UTK JUALAN..NI KETA MODIFIDE LA NGOK

Tanpa Nama
1 Februari 2011 8:03 PTG

kreatif...
aku mmg suka proton family aku dah lame pakai proton walaupun slalu rosak...tp barang senang dapat xyah tgu lame2....
kepada yang kutuk proton sedar la diri...
kalo pk keter korg laju sgt try dgn satria r3 dlu..tgk bley makan ker x...
bmw bapak aku xmampu nak makan..525 msport...
r3 mampu pg smpai 260kmh..
seriusly

Tanpa Nama
27 Februari 2011 1:58 PG

pe pn...proton patut mementingkn model yang lebih praktikal..dari segi keluasn ruang dalam..isipadu bonet...engin jimat...contoh savvy ptut d`besarkn ckt coz sesaran engin lg besar dari viva 1.0...
ramai y pilih hatch-compact car

Tanpa Nama
1 Mac 2011 12:52 PTG

pilihan compact car dr proton adalah proton emas. mmg akan memenuhi kehendak.

Tanpa Nama
4 Mac 2011 5:06 PG

aduhhh,kenapa lah korang nih suka nk mengutuk kereta malaysia?bangga lah sikit!cmmon lah,tkde bende perfect!sorry to say,mat mat kabut yg kat atas kata kereta malaysia tkbagus tuh,tgk sikit korang pkai kereta apa?setakat bawak toyota ke30 tkpayah lah nk berbual sgt ye?aku parents bagi harga 2xxk, last last aku mintak tukar amik neo cps!cmmn cuba lah b`fkran matang sikit brader brader.jgn nk serbu je!tuh lah orang malaysia,nk kereta kalau boleh body evo9 enjin nak ferrari minyak nak mcm kancil harga nk macam basikal fixie,mmg tak dapat lah bro!ada satu contoh,proton da klua kan neo lotus r3,harga 11xk.kenapa korang tk beli?kutuk proton lagi ckp mahal.try lah usha barang die!brake ngan suspension pon da boleh beli kancil!common lah support sikit kereta malaysia nih! kalau stakat just berbual kosong,semua org boleh!even aku baru pkai neocps nih baru sebulan gearbox da problem,tp tkpe lah,mmg salah aku melenjan je!haha.tp bg sapa sapa yg compare proton ngan honda tuh mmg bodoh lah!asl tk compare honda tuh ngan bently ke Porsche?kenapa?try lah renung2kan!damn aku geram ahh dgn dieorng kat atas nih!tahu mengutuk je!nih yg aku nk menulis lagi nih!kenapa orng malaysia tknk beli porsche yg diorng bngga2 yg konon kononnye perfect(mmg perfect pon)?sbb harga mahal kan?so please lahhh!nak quality baik harga pon baik lah!+kat musc

Tanpa Nama
7 Mac 2011 8:14 PTG

ak pakai satria..
1.3 je..
tp bla men hghway leh kjar vios yg gampang laju..
n lg stu,ak nek kete spupu ak caldina..
bygle,saga blm leh cucuk blkang caldina wlaupun dh 150kmh..
spupu ak dh cuak,tp blm tu slamberny potong ngn steadyny..
fham2 la ea..
ak xnk gduh,tp yg kutuk proton ni sbnarnya angkuh je lbh..
angkuh sbb leh bli kete mahal,tp bla rosak,dh pning kpale..

Tanpa Nama
20 Mac 2011 1:51 PTG

aku rasa mamat lancau yg kutuk2 proton ni kje kt sales perodua kot haahaaa... hidup PROTON...

Tak tau nk tulis nama ape..
7 April 2011 4:54 PTG

tau tak per.. Rmai kot org respect Malaysia.. Ape faedah ntah kutuk produk negara sendiri.. Klo x nak ade masalah susah la, yg brlagak duit bnyk tu, angkat Lamborghini la sng citer.. bila switch on jek, 100% yakin.. prking petak kuning pun cnfem lg brtambah yakin.. hahah..

klo dah accident, dah ajal, mninggal jgk wlaupun ko bwk lorry scania skalipun.. yg pnting, diri sendiri sebenarnye.. Proton semakin bagus ak tgk, mmg bnyk improvement.. lgpun kreta luar mcm honda, nissan sume mmg mahal utk golongan yg krja makan gaji biase2 je.. Tp klo diorang x de tax utk kete luar, Honda Cvic br 2.0 dlm 50k jek, time tu baru aku beli.. hahah..

Tanpa Nama
8 April 2011 5:14 PG

adoi...
ape baghal la sape yang kutuk proton 2...
perangai bodoh 2 simpan ckit...
jgn tnjuk sgt..
smue da tau da..

Tanpa Nama
14 April 2011 1:21 PTG

aku pakai honda ek9 ori first keje dulu...connering failed....aku jual ek9 kesayangan aku 2 bila aku try drive neo cps connering bagai lekat d jalan raya....so??????????pada yg bgga dgn kete jepun 2 xpayah nk bgga r....aku bgga ngn proton....

Tanpa Nama
14 April 2011 3:08 PTG

neo dah buktikan pada rally yg lepas. kereta ni dapat no 1 dengan mengalahkan lancer. aku cukup bangga. bukan senang kita nak kalahkan jepun. selama ni kita byk tunduk dan patuh dgn mentaliti pandang ke jepun. hari ini kita punya arah sendiri.

Tanpa Nama
18 April 2011 8:41 PTG

Yg dok kutuk2 'babi' pesume tu, ntah2 kereta pn xde.. silap2 tunggang babi je kot, sbb taksub sgt ngn binatang haram tu..

adoiii, kot ye bengap pn, jgn la dok tunjuk sgt kt tempat awam ni.. malu kt org laa.. pkir dlu sblm ckp, jgn main lepas je..

Tanpa Nama
25 April 2011 3:24 PTG

pukimak la cibai...kete tin milo ni korg jual mahal cam tonyok la korang makan lebeh...quality hanco...pukimak bayar tax banyak2 jalan raya kt kl makin mcm sial....rasuah ke woi lahanat...

Tanpa Nama
25 April 2011 3:28 PTG

yg terbaek korang bagi kat penjajah pakai yg buruk hancur cm tin milo rakyat ko yg dapat!!!!!pastu rakyat banyak mati belanggar kete remuk cam tin milo ko kata rakyat tak waspada bawa kete....woi...kami bayar tol....masuk town bayar tol...kuar town bayar gak lagi...jalan raya tetap camtu gak buat rosak kete aku je dol...ada baca!!!!!!!!!!!!!

Tanpa Nama
13 Mei 2011 4:09 PG

babi proton ...spa sokong proton ignorant bastard

Tanpa Nama
21 Mei 2011 11:40 PTG

tin milo bapak kau...dah mejoriti di malaysia pengguna kete proton..mejoroti kemalangan tu banyak pada kete buatan proton la..kalau semua gune bmw di malaysia ni..slalu je nnt ko tgk kete2 ni hancur ngan tersadai tepi jalan..tu belum tergolek ngan terbakar..

Tanpa Nama
29 Mei 2011 12:28 PTG

aku tak faham dgn kereta proton yg dijual dlm negara ne dah lah kualiti mcm sampah, pas tu harga mahal nk mampos.

kalau nk lindungi kereta nasional pun, buat lah kereta betul2 jujur lah dgn rakyat, dh lah rakyat kena bayar cukai n tol macam2, ne nk bali kereta pun dicukai gila2.

kat m'sia ne rakyat di suruh jadi robot lagi2 yg mkn gaji, yg beniaga sama jer perangai mcm pemimpin2 kerajaan cekik rakyat sampai mati. dh macan tak ada yg jujur duduk kt m'sia ne.

lama2 semua rakyat m'sia jdi penjenayah baru boleh hidup, tgok jer la berita2 skarang ni. yg tak faham barang buatan dlm negara harga lagi mahal dari barang import..mcm lembu betul menteri sejak zaman 80an kuat mkm rasuah, kuat beri rasuah jugak, kerja sikit tapi nk upah bilion2.

gambar yg kat atas ni jgn ler komen bangang, sah2 ler just for fun dari scrap kereta2 sampah proton.

Tanpa Nama
7 Jun 2011 6:23 PTG

tetiba aku teringat....
Toyota tarik balik kereta jualan dia sbb masalah padel minyak xleh turun.... Honda sebab masalah enjin...satu dunia tahu... mmg masalah yg besar dan amat bahaya....
proton pun arikh balik kereta sbb wire syot signal,radio asyik hidu sendiri..masalah yg xbahaya lgsung.... mmg proton teruk giler sbb masalah kecik.. bangga aku pakai toyota dgn honda yg ada masalah besar 2.... hahaha.... bangga..

Tanpa Nama
7 Jun 2011 9:01 PTG

terbaruz; Toyota tarik balik 106,000 model Prius generasi pertama sebab masalah stereng yang disebabkan satu nat yang longgar. satu nahas kecil yang dipercayai melibatkan masalah tersebut dilaporkan berlaku di Amerika Syarikat (AS).
p.s PROTON bila nk tarik balik kereta korang.
WOIII faham2 je la maksud aku ni. jgn duk bangga sgt dgn produk luar.bukan semuanye bkualiti

Tanpa Nama
9 Jun 2011 4:06 PTG

senang cerita, kereta proton hanya kurang kualiti, toyota bermasalah. korang pilih yg mana agak2nya?

Tanpa Nama
26 Julai 2011 10:49 PG

drpd pakcik2 sekelian dok ngutuk kereta proton..lebih baik pakcik2 push anak2 pakcik yg tak gune satu sen tu pegi blja automotif then sumbang idea utk proton or perodua..korang dok bangga negara luar nape tak tiru gaya hidup dorg..kalo da rse selesa keje gaji ngam2 ujung bulan kering baik tak payah nk ngutuk org lain sgt la..bapak gua jutawan pn sruh gua keje mekanik amek pglmn walhal gua lulusan dgree automotif Pukyong University, Korea dgn cgpa malaysia (bg korg paham.kt sne pkai sistem lain) 3.79..bkn nak berlagak cuma nk bg sedar dgn golongan2 malaysia yg tak hbs2 condemn tp bengap tak nk m'bantu membangunkan negara..

kesimpulan:
(train anak2, ajar anak2 spya mereka tidak kurang ajar mcm mak ayah dia)

Tanpa Nama
3 September 2011 1:16 PTG

Aku pakai proton Iswara n Honda Civic x ada pn masalah.Honda jimat minyak jalan jauh Proton jimat minyaj jalan sekitar bandar.Dua-dua ok

Tanpa Nama
14 November 2011 8:30 PTG

cantik jek keta yg direka ni...kalau ada lama da beli...xsuka xyah kutuk...sy suka jek...jualla model satria 4 pintu ni...nak beli!ramai tertunggu2 satria 4 pintu...siyes!

Tanpa Nama
5 Februari 2012 1:35 PG

Macam ni la perangai orang Malaysia...ada yang terlebih pandai,ada yang kurang ajar , ada yang atas pagar ,bertelagah tu memang kegemaran,kau betul aku salah...takde yang mengaku aku salah kau betul....baru beri komen kat sini...belum dalam parlimen....Memalukan Malaysia je....lebih baik ruangan komen ni di lock je....hati membaca pun senang...

Tanpa Nama
25 September 2013 2:46 PTG

Kau tu yg bodoh!!!! Abis tu kau pakai keta ape?

Tanpa Nama
13 November 2013 10:18 PG

Org xsedar diri tu,lahir pon kat dlm malaysia..utung kerajaan bg ic kat ko..klu x jd parti la..lg mau bising..

Tanpa Nama
13 November 2013 10:24 PG

Nape la ade org mcm nie kat dunia..

Tanpa Nama
7 Disember 2013 3:24 PTG

Patut nyerr kite org malaysia sokong product2 malaysia ~

Tanpa Nama
3 Februari 2014 1:08 PG

semua yg gaduh xda otak. yg backup proton semua darah panas mcm haram, mcm engineer proton tu mak kau pulak. Yg dok kutuk lagi la xda otak, mengapi2 kan darah panas semua tuh. Suka beli, xsuka diam dan beli kereta lain kan senang. Dok gaduh mcm org bodoh kt sini pahal

Tanpa Nama
11 Mei 2014 6:29 PTG

aku baru nak cadang beli satria neo 1.6.. korang dh rejek proton mcm rojak... melemah kn semgt aku pulak.. pening2,,,,,,

10 September 2017 12:19 PG

Betul, ada Naza Sutera lagi baru drpd Kancil aku dah kena lupus kat tepi jln, Made in China kan?

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger