Luahan Jurutera Proton


artikel dibawah di petik dari laman web komuniti syok.org
Dilema Proton

Dipetik dari luahan engineer Proton…

Assalamualaikum,

Yang ni saya kena jawab la sebab banyak sangat misinformation. Biasanya information yang berpindah dari satu mulut ke satu mulut yang lain akan berubah menjadi sensasi. Itu lah masyarakat kita. Kita bukan mendapat firsthand info tapi berdasarkan cerita yang telah ditokok tambah. Ini dia cerita dari orang dalam yang duduk ditengah-tengah R&D PROTON.

“Saya ada kenalan dari kastam boleh confirmkan perkara ni.. member saya kerja kastam kat kelang dan beliau sendiri yang maklumkan yg salah satu tugas dia adalah buat checking penerimaan barangan proton untuk di pasangkan di negara ni. Satu kontena enjin je.. manakala kontena lain adalah pintu, body dan sebagainya. sama lah dengan kereta lain juga.”

Kalau kita lalu kat kawasan glenmarie tu, akan ternampak lah satu tanda… Kilang Enjin Proton. Tanda tu tak duduk kat situ untuk suka suka je. Kalau kita jengok kat dalam…. Boleh nampak besi cair yang dituang kedalam acuan untuk membuat enjin block. Memang proton ada mengimpot enjin tapi dari kelas 1.2 dan 2 liter. 1.2liter untuk Savvy (enjin Renault) dan 2.0liter untuk Perdana. Tapi untuk enjin 1.3, 1.5, 1.6 proton buat sendiri. Untuk pintu pulak… hanya kereta-kereta Perdana sahaja yang proton beli pintu dari Mitsubishi.

For your information, Untuk membuat pintu sahaja memerlukan dekat 20 acuan. Bayangkan lah 4 pintu. Modal itu shaja sudah hampir RM50 juta. So untuk kereta yang volume kecil, kita beli dari luar.
Untuk kereta Isawara, Wira, Waja, Gen2, Savvy… 100% body dibuat di Malaysia .

ads : Unlimited Mobile Internet click here >>> http://my.shareddis.com/p/9GQ0g

“Bayangkan dah 20 tahun menanti kereta Malaysia yang sebenarnya tak keluar-keluar lagi. Bagi yang berkemampuan sudah tentu tak mahu menggunakan injin kenderaan berteknologi 70an, 80an dan 90an yang
diubahsuai. Sudah tentu ramai nak teknologi terkini dan sebenarnya milik kita. Secara umumnya proton masih belum ada enjin sendiri lagi.. jadi adalah sukar hendak dikatakan kalau ianya adalah kereta Malaysia
yang sebenarnya. Pengeluaran kenderaan adalah berdasarkan injinnya barulah boleh dikatakan ianya kenderaan negara sebenarnya.”

Disini lagi ada misinformation. Memang untuk kereta Perdana kita impot enjin dari Jepun. Untuk Savvy kita gunakan enjin Renault. Untuk Isawara, Wira dan Waja kita buat enjin di Malaysia walaupun design original
dia dari Mitsubishi. Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini yang direka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. Enjin tersebut menggunakan teknologi terkini. Jadi kenyataan diatas agak menyesatkan sedikit. Naza, Perodua…. Masih lagi membawa enjin dari luar.

Modal untuk mereka dan mengeluarkan enjin ni amat besar. Nak dapat return pun bukan nya sekejap. Tapi demi maruah dan kemajuan, kita korbankan keuntungan jangka pendek. Selagi kita tidak mengeluarkan enjin sendiri.. selagi itu kita tidak tahu. Sekarang kita telah pun mengeluarkan enjin sendiri… orang masih tidak percaya. Itu lah masalah orang kita… memandang rendah kebolehan anak negara sendiri.

“Selama ini proton bergantung kepada Mitsubishi sebagai rakan teknikal. Oleh kerana kontrak selama 20 tahun telah tamat. Maka proton terpaksalah mencari rakan teknikal yang baru dan bermulalah masalah melanda proton. Sudah tentu rakan teknikal baru tidak mahu meneruskan rekaan dan teknologi mitshubishi lagi. So apa kan jadi pada kereta proton yang ada
sekarang ni untuk masa akan datang.”

Tidak wujud kontrak 20 tahun dengan Mitsubishi. Mereka adalah rakan kongsi. Bertahun tahun kita berkerjasama dengan Mitsubishi tetapi teknikal apa yang mereka turunkan. Kalau kita pernah berkerja dengan orang Jepun atau Korea , mereka inilah yang paling kemut ilmu. Tapi bab nak korek ilmu kita, dia orang rajin habis.Korang jangan terkejut bila saya cakap yang idea kita pun banyak yang Jepun curi. So bila kita mula menuntut teknologi baru dari mereka… mula lah nak caj dan nak ikat royalti yang tak munasabah.

Nak mintak copy teknikal drawing zaman dulu sekeping pun dia orang caj beribu ribu. Mulalah kita pandang teknologi dari barat dan teknologi sendiri. Sebab itu kita beli Lotus.. Kita ignore Jepun. Bila kita design sesuatu yang lebih baik… laju je dia orang hantar balik information ke Mitsubishi. Last-last kita pun mula bersikap secrecy dengan dia orang… lama lama diaorang fed up dan mintak keluar. Lagi pun dia orang dah nampak afta nanti dia orang akan masuk balik ke Malaysia.

Perodua… kenapa daihatsu/toyota memberi enjin latest dia orang…. Sebab Perodua tu 100% milik Toyota/Daihatsu. Dah lama UMW menjual saham dia orang kepada Jepun. Proton…. Milik Malaysia .

“Mungkin ada yang tahu dan ada yang tak tahu yang proton yang digunakan pakai sekarang adalah barangan Mitshubishi. Samalah seperti kereta lain.. tukar lambang je..”

ads : Unlimited Mobile Internet click here >>> http://my.shareddis.com/p/9GQ0g

Inilah susah orang kita ni…. Banyak mendengar cerita sensasi yang
banyak ditaruk banyak rempah ratusnya….. Memang pada mulanya kita
belajar… selepas itu kita buat sendiri.Saya adalah seorang yang terlibat dengan kerja kerja tersebut.

Saga - base dia Lancer lama. Kita Cuma tukar depan dan belakang
sikit.

Iswara - base Saga, kita mula belajar untuk design kereta sendiri. Masa ni Mitsubishi dah tak berapa setuju bila kita menubuhkan R&D. So kita menggunakan khidmat penasihat dari UK .

Wira - Disini berpuluh puluh designer dan engineer Proton dihantar ke Jepun untuk kerjasama design kereta baru. Proton dan Mitsubishi kongsi modal. Hampir 2 tahun kami disana. Bahagian tengah dikongsi bersama.
Depan dan Belakang, design asing-asing. Lampu depan dan belakang share sebab nak kurang kan cost. Hasilnya Proton Wira-Mitsubishi Lancer.

Orang akan kata hah kongsi je sebab tak tahu buat kerja…. Tapi ada orang kata apa apa bila Ford dan Mazda berkongsi bahagian tengah? Ford Laser dan Mazda 323 adalah kereta yang sama. Ada orang komplen? Bila orang Malaysia yang buat begitu… orang Malaysia sendiri yang nak mengutuk. Tak ramai yang tahu seksa bekerja kat Jepun sebab dia orang suka curi idea.

Bayang kanlah semasa kami design dashboard untuk Wira… masa tu Mitsubishi sudah pun siap soft tooling mould untuk dashboard kereta dia… Bila mereka tengok dashboard Proton, Mereka sanggup letak designer dia depan design kita untuk mengubahsuai kembali rupa bentuk dashboard mereka. Kalau kita pernah tengok dashboard mitsubishi lancer… hampir samakan. Itu mereka yang meniru bukan kita. Ianya menunjukkan kita bukan tak pandai… Cuma masyarakat sendiri berfikiran macam itu. Perdana - untuk membuat satu satu design bukannya murah. Nak balik modal pun lama. Jumlah kereta yang dijual pun kena banyak.

So, kalau nak buat Perdana…. Sampai habis pun tak balik modal. So yang ni memang kita ambil kereta dari mitsubishi dan pasang di Malaysia. Cuma kita tukar depan dan belakang, dan bahagian dalaman.

Tiara - Tiara adalah bukan product Proton. Ia adalah keluaran DRB. Tapi kita kena tunduk dengan arahan dari atas untuk mereka menggunakan lambang Proton.

Waja - Waja adalah permulaan kita untuk menunjukkan kita mampu melakukan kerja sendiri. 100% didesign orang orang kita. Tapi untuk kejuruteraan kita memerlukan consultant dari luar.. mainly dari Eropah
dan Amerika. Bukan sebab tak pandai tapi kita tak cukup kakitangan. Nak design kereta bukan seperti menjahit baju. Kebaikan dari mengambil consultant dari luar memang membuka mata kita… kita adalah setaraf dengan kebolehan mereka. Nak design kereta ni memerlukan beratus ratus kakitangan. Bukannya sedikit.

Gen2 - 100% didesign oleh orang kita. Consultant dari luar hanya sedikit sebab kakitangan kita semakin ramai. Kita mula menggunakan enjin yang didesign sendiri.

Savvy - 100% dedesign sendiri. Cuma enjin sahaja kita menggunakan Renault sebab kita tidak ada enjin bersaiz kecil. Well…. Kehebatan enjin Renault sudah terbukti bila mereka memenangi F1. Disin banyak berita palsu disebarkan oleh mereka yang tidak bertanggung jawab.Contohnya… Savvy adalah Tiara dan menggunakan chasis Tiara lama. Savvy tidak ada kena mengena dengan Tiara. Savvy adalah baru, 100%. Tidak ramai yang tahu bahawa Savvy menggunakan HTHS steel (High Tensile High Strength Steel). Sebab tu body Savvy kuat. Memang ada terpampang kereta Savvy kemek kerana accident.

Well… kereta mercedes, volvo, BMW pun kemek bila accident. Tapi tak ramai yang tengok keadaan dalaman Savvy yang accident tu… In fact. Kukuh. Saudara saudari… Bila kita design kereta ni.. yang paling penting adalah keselamatan penumpang. Memang kereta didesign untuk crumple bila ada impact. Itu untuk menyerap daya hentakan supaya bukan manusia yang menerima hentakan kuat. Rating TUV Germany memberikan 3 star untuk Proton. BMW 5 series pun dapat 3 star. Ramai yang kata Savvy ni tak sedap bila memandu. Tapi tanyalah yang bercakap tu… adakah mereka pernah memandu Savvy. Kebanyakan nya tidak. Hanya mendengar dari orang lain.

ads : Unlimited Mobile Internet click here >>> http://my.shareddis.com/p/9GQ0g

Lain lain - Ada banyak lagi yang saya tak boleh cerita sebab ada secrecy act. Proton pun ada design kereta untuk company lain dan ada membuat part untuk company lain. Proton ada juga buat reverse engineering untuk motosikal lumba (tahun tu dia champion) tapi kita tidak boleh menceritakan sebab dasar secrecy kita. Mungkin sesetengah orang yang memakai certain kereta mewah tidak tahu yang part kereta mereka dibuat di proton. Kalau Proton tak elok… masakan mereka mengkontrakkan proton untuk membuat kereta mereka.

“Berbalik kepada masalah yang sedang dihadapi oleh proton. Kenapa ianya harus berlaku perkara sebegini. Apakah yang sebenarnya telah berlaku dan dibuat oleh proton dalam masa 20 tahun untuk membina kenderaan nasional sendiri. Memang ada R&D proton cuba mendapatkan struktur dan bahan-bahan untuk membuat injin tapi gagal mendapatkan resepinya.”

Proton memang dah ada enjin sendiri. Yang terpasang dekat Gen-2 tu apa dia. Bab-bab bahan untuk membuat enjin tu senang je. Kebanyakan pengeluar kereta menggunakan besi yang sama sebab pengeluar besi
dalam dunia ni bukan banyak. Kita Cuma bagi specifikasi je. Nak design enjin tu yang susah. Transmition yang paling susah. Untuk info lah… kami
masih lagi dalam proses untuk mereka cipta transmition sendiri. Bukan macam nak buat karipap tau.

“Penubuhan proton sejak 20 tahun yang lampau tidak mencapai objektif yang sebenarnya. Dimana silapnya? Berapa ramaikah yang tahu bilakah ilham proton ini sebenarnya timbul dan berapa lamakah usaha dilakukan
bagi membolehkan impian ini tercapai.”

Mungkin ramai yang mengganggap hanya seorang perdana menteri sahaja terlibat. Cuma pada zaman Tun M baru persetujuan dapat dicapai setelah Mitshubishi bersetuju menjadi rakan teknikal dengan bersyarat. (syarat ni tak bolehlah diberi tahu.. sebab ianya adalah OSA)

Penubuhan Proton lebih mencapai objectif nya. Pada mulanya Proton hanya di rancang untuk membuat kereta bukan untuk merekacipta kereta. Kita menubuh R&D, Mitsubishi tidak setuju. Ye la… siapa nak bagi kita pandai kan . Cuba check dekat Perodua, berapa ramai jurutera dari Proton bekerja dekat sana, Head of R&D Perodua…bekas Proton, Head of Styling…bekas
Proton, Head of Planning…bekas Proton, Head of Production…bekas Proton (rasa-rasanya dah kena kebas dekat Naza), Head of Engineering Services…bekas
Proton. Ratarata mereka yang senior dekat sana dari proton. We trained them… orang lain ambil cara senang je.

Naza pulak.. Head of R&D….bekas Proton. Head of Production…bekas
Proton. Honda pun ramai bekas Proton, DRB Pekan… Head dia pun bekas
proton, Inokom… head dia pun bekas proton. Itu kira head je…bukan lagi kira engineer dan designer. So it meets its objective untuk memajukan orang-orang kita. Mainly orang Melayu. Naza sendiri tidak menyangkal
kereta Naza mainly didevelop oleh bekas kakitangan Proton. So… orang Proton tak bagus?

Kita belum lagi kira bekas pekerja proton yang diambil oleh consultant luar negara… dari America, Eropah sampai ke Jepun.Tau tak kita kakitangan Proton telah memenangi pertandingan mereka design kereta anjuran Ford. Beliau mendapat tempat pertama. Bukan bertanding diperingkat Malaysia . Tapi di peringkat antarabangsa. Memang beliau mendapat tawaran kerja dari syarikat kereta gergasi Amerika dan Eropah. Tapi kami tabik bila dia decide nak stay dekat Malaysia sebab taknak anak-anak membesar dinegara lain. Ada orang tau…?

“Selama 20 tahun proton pergantung kepada pemerintah yang sepatutnya telah boleh berdiri dengan sendirinya sekarang ini selepas perjanjian tamat. Ibarat kata.. berapa lama perlu bergantung.. tak kan dah 20 tahun nak merangkak lagi.. nak tambah masa untuk merangkak lagi.. so bila lak nak belajar berdiri dan berjalan sendiri tanpa dipimpin lagi..sebab tu exPM kata.. kalau dah tak boleh tutup aja…”

Proton boleh menjadi lebih baik kalau tidak ada tanggung jawab kepada negara. Senang aja… buang sahaja pengeluar-pengeluar yang bermasalah. Tapi apa akan jadi dengan ekonomi. Itu tanggungjawab Proton untuk negara. Bayangkanlah penjanaan ekonomi proton untuk negara… berapa banyak kaki tangan Proton… 8000. Berapa banyak kakitangan syarikat yang secara lansung untuk membuat part Proton…100,000 orang. Berapa banyak bank dapat untung, berapa banyak syarikat bumiputra yang naik? Bayangkanlah kami boleh membantu sedangkan polisi kerajaan tidak membantu.

Cuba ingat sebelum timbulnya proton. Berapa banyak wakil jualan bumiputra untuk kereta toyota , nissan, honda? 0… Kosong.

ads : Unlimited Mobile Internet click here >>> http://my.shareddis.com/p/9GQ0g

Mengenai masalah AP pulak perkara tu bukan perkara baru. Mungkin ada yang tak tahu yang proton juga mendapat AP. Kalau tak.. sure harga kereta proton tak serendah sekarang ini. Tak percaya boleh check duti import yang dibayar untuk sebuah kereta proton. Nak check duti import tak susah sgt.. cuma bandingkan harga kereta proton di kawasan bebas cukai.

Kita memang tak payah bayar duti impot sebab kita buat kereta kat dalam Malaysia . Tapi tetap kena cukai. Kita tak ada AP. Yang Proton kecewa kenapa terlampau banyak AP dikeluarkan. Lepas tu sebijik-sebijik kerajaan kena tipu.

Bayangkan lah kalau kereta KIA yang dibawa masuk ke Malaysia … harga yang di declare adalah RM8000. Tak masuk akalkan bila kastam approve benda ni. Paling murah kereta yang pernah dibuat adalah dalam dunia ni adalah lebih kurang RM18,000. Itu baru bahan bahan dia. Belum lagi kira cost modal acuan, cost tenaga kerja, cost R&D. Bayangkan lah banyak mana kerjaan rugi pada cukai. Bayangkanlah banyak mana Naza untung.

Dasar Automotif Negara di perlukan bagi meneruskan perjuangan yang belum tercapai disamping menjaga serta melindungi pemilik kereta proton sekarang ini. sejauh mana boleh bertahan tak tahula..kalau tidak akan
bertimbunlah bakal besi buruk bila tiada lagi sparepart proton (asalnya milik Mitsubishi) dan akan timbulah barangan made in Jinjang atau sewaktu
dengannya.

Saudara… Dalam banyak banyak negara pengeluar kereta, Malaysia lah yang paling kurang memprotect industry automotive mereka. Rakyat Malaysia juga lah yang paling tidak patriotik dalam hal-hal kereta ni. Walaupun kita telah merdeka, minda kita tetap diajar barangan lain lebih elok dan tidak membantu barangan sendiri. Saya ambil contoh… Thailand membuka pintu mereka untuk industri automotif… tapi ada syarat. Kereta yang dibina di Thailand harus lah di export keluar lebih dari yang dijual dalam negara nya. Korea… cuba pergi ke Korea dan lihat sendiri disana. Nak cari kereta yang bukan dari Korea …susah. Sebabnya…

1. memang mereka patriotik.
2. Cuba pakai kereta import… Lembaga Cukai mereka
akan menyusahkan pembeli kereta tu. Sebab kata mereka
tentu banyak duit.

Jepun… Semasa mereka belajar membuat kereta hampir 80 tahun dulu… nak naik bukit pun boleh undur (baca sejarah toyota ), tapi rakyat mereka tetap bangga dan tetap membeli. Cuba kat Malaysia …. Kutuk lagi ada.

Saudara semua… kejayaan sesuatu project negara bergantung kepada sokongan dari rakyat sendiri. The more people buy, the cheaper things can be. Economic of scale lah tu. Lagi banyak dijual, lagi rendah cost pembalikan modal untuk setiap kereta.

Nak buat sebijik kereta hampir 1 billion cost dia. Macam mana nak balik modal kalau kita tak ambil untung. Kilang enjin lagi mahal… tapi kita korbankan keuntungan kerana kalau kita dok asyik beli enjin dari luar, masa mana kita nak belajar dan maju. Proton baru 20 tahun. Korea mengambil masa 40 tahun untuk kereta dia tiba ditahap ini. Jepun sudah 80 tahun, Barat sudah 100 tahun.

ads : Unlimited Mobile Internet click here >>> http://my.shareddis.com/p/9GQ0g

Ini industri kereta. Kalau orang suruh kita fikir nak buat plastik aiskrim tu pun majority kita tak boleh. Ini kereta. So yang mengutuk tu… fikir. Lagi banyak kita jual, lagi murah kita boleh jual… lagi banyak duit, lagi baik pembangunan yang kita boleh buat. Setiap test dan setiap bahan baru yang nak direka memerlukan wang yang banyak.

Masalahnya sekarang siapakah yang bakal atau boleh dijadikan rakan teknikal. Walau pun volkswagen nak join ngan proton tapi persoalannya boleh ke..?

Kenapa..saya kata macam tu..sebab Volkswagen ni guna euro. Sudah tentu la harga kereta proton pada masa akan datang lebih mahal lagi. (salah satu sebab isu AP keluar) Nak mohon Nissan atau Honda atau Toyata jadi rakan teknikal memang agak sukar. Errr…. Ini kita bagi hint sikit sebab teruk sangat dah ni. Kita tengah develop kereta dengan VW. Sebab tu kita jangan dengar saja orang cakap.

Kalau semua AP ditarik balik lagi banyak masalah akan timbul.. salah satunya adalah AFTA. Mampukah negara kita membayar ganti rugi kepada negara lain yang telah melaksana AFTA. Mungkin ada yang tak sedar yang negara kita telah membayar ganti rugi RM billion sebab menangguh perlaksanaan AFTA sebelum ni kapada negara Asean yg berkaitan.

Memang kita akan kena penalti sebab ada perjanjian AFTA. Tapi bukan kita nak tarik AP macam tu aja. Jalan penyelesaian masih ada. Kalau negara lain boleh ada polisi dia orang yang membantu industri kereta mereka… kenapa kita tidak boleh. Kerana AP China boleh mengeksport kereta mereka ke Malaysia (kereta Chery hampis masuk), tapi polisi China masih lagi tidak membenarkan kereta kita masuk ke sana.

Memang dia kata boleh masuk tapi dah 5 tahun mencuba pun belum dapat kelulusan lagi. Banyak syarat lagi. India… nak masuk kesana kena letak deposit USD200 Million. Belum lagi nak set up kilang dan infrastruktur jualan. Cuba masuk kat Korea … Kita nak jual kain kita kat sana pun diaorang tak nak beli walau pun kualiti kita bagus. Kuat nya patriotik diaorang. Kita… apa yang nama lain selain dari barang sendiri mesti bagus punya.

Bagi yang nak membandingkan kereta kita dengan kereta German…. Bukan tak boleh buat. Boleh… tapi sanggup ke bayar harga kereta German untuk kereta buatan Malaysia .

Naza yang rata rata import kereta Cuma tukar bumper pun boleh jadi taraf kereta nasional. Perodua yang tak pernah design kereta sendiri (cuma design bumper depan belakang) pun dapat taraf kereta nasional… Proton sekurang-kurangnya telah mendidik ramai anak bangsa dalam kemajuan teknologi. Dah ramai hasil dari pengalamn bekerja dengan proton diambil untuk sektor R&D ditempat lain. Bayangkan lah satu kumpulan Advance Engine Research Proton terus diambil oleh Petronas. Bukan sorang…. Kesemuanya. Nak kerja dengan R&D proton….. Paling minimum 2nd class upper. 1st class berlambak. Selepas berpengalaman… Perodua, Naza ambil.

Tapi saya tak marah bila orang kata macam-macam pasal proton. Itu hak mereka. Tapi fikirkanlah tenaga yang kami beri untuk memajukan negara dalam bidang teknologi. Boleh sebut tak company mana lagi dalam bidang industri yang betul-betul menggunakan kepakaran anak Malaysia dalam bidang R&D ni. Kalau kita tidak belajar… sampai bila kita tidak akan tahu. Dan sampai bila kita akan bergantung dengan orang luar.

Tapi bab support selepas jualan…. saya sendiri pun tak puas hati. Sabotaj pun Proton dah biasa kena…. Orang curi part semasa delivery kerata tukar dengan part tiruan atau lama. Yang kena komplen… proton. Tapi yang hairannya semasa Perodua recall balik 4000 unit Myvi…. Tak ada pulak yang kutuk. Letak sebelah sebelah Myvi dan Savvy… check performance dia. Then baru tahu nak kata apa. Jangan dengar orang cakap je… test sendiri. Baru tau. Sekarang ni Savvy dah keluar dengan Savvy Auto-Manual…. Maksudnya dua-dua jenis gear ada dalam kereta. Malas nak tukar gear… swith to auto. Nak main ciluk-ciluk… switch to manual. Errr.. siapa kata kita guna tecnology 70an?
Share this article :

+ comments + 354 comments

Tanpa Nama
22 Januari 2010 2:29 PTG

cik jgn risau, ada lg org yg patriotik dlam negara ni..
cthnya sya.. dah mmg jadi idaman keta proton dari dulu lg..
kereta idaman latest, saga blm 1.6 limited edition..

Tanpa Nama
22 Januari 2010 7:35 PTG

yup..ramai yg sokong proton tp low profile..xde bising2..saye pon bangga ngan proton juz bharap kete2 terbaru nnti lagi power n cantik

Tanpa Nama
25 Januari 2010 8:16 PG

generasi baru je yg suka sgt perodua. org lama suka proton. org lama tau proton je buatan malaysia.

Tanpa Nama
25 Januari 2010 10:25 PTG

xsume gak..saya pon org baru jugak..tp ttp pilih proton sbb buatan sndri..bangga jd anak msia

Tanpa Nama
26 Januari 2010 8:46 PG

design perodua mungkin lebih memenuhi kehendak muda mudi, tetapi proton memenuhi kehendak keperluan pengguna.

Tanpa Nama
1 Februari 2010 1:38 PG

Tahniah proton Malaysia. Rakyat Malaysia telah diacukan minda hanya minat/beli kereta Jepun terutama Honda & Toyota setelah ada kemampuan lebih.Lihat harga kereta Jepun jauh lebih murah dari kereta eropah. Ini kerana harga kereta eropah dikenakan tax yang agak tinggi.Rakyat M;sia terus sokong dan berbangga dengan kereta jepun.Kita sebenarnya yang kayakan mereka. Pada saya memang dari dulu lagi orang Jepun suka ciplak rekabentuk kereta terutamanya dari Jerman. Orang M'sia kata kereta jepun cantik kerana minda mereka tak ubah macam katak bawah tempurung.Pada saya kereta jepun tak sehebat mana. Kereta proton design tempatan jauh lebih baik setelah mendapat touch atau sentuhan dari eropah. Cuba bandingkan saga lama dengan saga baru , itulah jawapannya. Saga baru terlalu jauh lebih baik terutama dari segi design, suspension dan cornering. Saya amat berharap akan ada kerjasama proton dgn vw dan menghasilkan kereta bermutu setanding jerman untuk semua model. Proton lebih baik lupakan sahaja Japanese Specification kerana ia tak sehebat atau setanding spesifikasi eropah.Rekabentuk terutamanya untuk clay model lebih baik belajar dari jerman kerana orang jerman amat kemas dari segi final touch. Sebut kereta jerman sperti vw, audi, bmw, merc, ford, porsche kesemuanya adalah CANTIK DAN DITERIMA SELURUH DUNIA.Pada pandangan saya design kereta dari Jepun lebih pipih,sepet(lampu) dan licin.Itu sahaja pandangan saya dan kita yakin proton mampu menandingi kereta jepun dengan syarat kerajaan tidak melindungi kereta dari negara ini dan suruh mereka bersaing dengan continental pada cukai yang sama?????.

Tanpa Nama
5 Februari 2010 8:27 PG

sbnrnya rami lg rakyat Malaysia yang x sedar tentang kehebatan negara sendiri..
bukan dari sudut kereta saja.. boleh dikatakan semua benda buatan luar dipandang tinggi sedangkan kadangkala kualiti barangan luar itu jauh lebih rendah dari kualiti buatan Malaysia...sedarlah semua rakyat Malaysia, kalau bukan kita yang menyokong negara kita sendiri, tiada siapa lg yang akan membuat demikian..kalau x mahu menyokong pon x mengapalah...tp tolong lah jgn nak mengutuk..anda semua fikirlah sendiri betapa beruntungnya anda menjadi rakyat Malaysia....

Tanpa Nama
20 Februari 2010 10:44 PG

Salam.Tahniah kepada kejuruteraan Proton khasnya kerana telah banyak berusaha dalam mempertingkatkan lagi nama Proton di mata dunia.Di harapkan,Proton dapat mempertingkatkan lagi design dan juga kualiti kereta di masa akan datang.Kepada vendor2 supplier Proton,diharapkan dapatlah bekerja dengan lebih keras dan menjaga QUALITY pengeluaran terutamanya.Janganlah terlampau mengejar untung dengan melakukan 'cut cost' yang dapat mengurangkan quality part yang dihasilkan.Fikirlah kedepan bersama-sama Proton untuk menghasilkan kereta yang berquality setanding dengan jenama import yang lain.Kepada rakyat Malaysia,sokonglah barang buatan kita.Berilah pandangan yang membina.Bikan mengutuk dan merendahkan usaha rakyat kita.Semoga Proton terus maju di masa hadapan...

Tanpa Nama
22 Mac 2010 11:12 PG

sye nk bgi cdngan... boleh x proton letak bdge berwarna pda stereng supaya nmpk premium spt di stereng waja?proud to our local brand...

Tanpa Nama
23 Mac 2010 4:46 PTG

Memang cik sendiri akui masalah khidmat selepas jualan. Masalahnya di sini adalah kepada mereka-mereka yang telah mempunyai pengalaman pahit apabila pelaburan keatas kereta mereka tidak berbaloi.. Kepentingan nasional tu memang tak boleh kita nak pertikaikan .. tapi kepentingan kita sebagai pengguna ni takkan nak dipandang remeh begitu sahaja?? takkan nak betulkan reverse sensor yang tak berbunyi pun nak amik masa lebih dari satu hari? siap kena tinggal kereta lagi and masalah tak selesai.. Kalau betul proton nak jaga kepentingan pengguna, kenapa harga Gen2 2nd hand boleh turun dengan merudum?

Tanpa Nama
27 Mac 2010 5:09 PG

kesimpulan akhirnya, savvy lagi bagus dari myvi. haha

Min
26 Mei 2010 10:56 PTG

boleh tak tolong saya baiki gearbox savvy saya yang baru berusia 3 tahun?...warranty sudah tamat...saya beli 2nd hand car....

adakah patut kereta yg di labur pembeli ribuan ringgit hnya bertahan utk 3 tahun tanpa ada bantuan pihak proton?...gearbox=beribu2 ringgit...

kadang2 terfikir savvy is saving our money?

Tanpa Nama
31 Mei 2010 9:12 PG

x silap aku. savvy dah stop production. maybe lepas ni proton emas.

Tanpa Nama
1 September 2010 2:03 PTG

boleh tuan engineer jelaskan kenapakah boleh terjadi masalah seperti kereta GEN 2 yg baru dibeli,plastik x habis buang lagi terpaksa angkat head sebab head bengkok,leaking...pastu bila hari hujan lebat,kereta banjir sebab bumbung bocor.....power window problem x larat dah nak repair...berbaloikah membeli kereta yg terpaksa dibayar RM719 bulanan selama 7 tahun dan terpaksa untuk dibaiki setiap bulan walaupun membeli kereta baru...di manakah silapnya?????macam mana nak jadi patriotik kalau tiap2 bulan kena repair...tokey b*b* pun jual kandang kalau macam ni...mintak penjelasan..

Tanpa Nama
1 September 2010 6:07 PTG

peh..pedih btl nasib pengguna gen2 diatas. Tp btl la,masalah power window dr zaman dulukala lg x setel. Gen2 br bli pun jdk mangsa. Material x bagus ke? Tkr jek supplier komponen tu. Amik brg baik sket. First car aku iswara hback taun 2001,pkai 3 taun pwr wdow jem, tension punye psl trus g kdai cina, tkr satu set trus,sampai la ni dah 7 taun ok je.

Tanpa Nama
1 September 2010 7:11 PTG

btl powr window rosak... tpi mgkin keta sedara di atas mjdi mgsa curi part smasa dilevery spti engnr ckp.... jdi time tukar d wrkshop adalah alat gnti ori....jdi sdah x da msalh slpas2...

Tanpa Nama
2 September 2010 9:35 PG

waranti kereta aku 5 tahun. segala masalah aku bgtau. nk tekan hon rasa keras pun aku komplen. asalkan aku x keluar duit nk repair. biar proton tanggung masalah tersebut. hehehe.

Tanpa Nama
12 September 2010 5:34 PTG

Proton jaga kami,
kami jaga proton,

Tanpa Nama
23 Oktober 2010 2:14 PG

terima kasih proton....saya bangga menjadi anak Malaysia..saya dah jual honda dan akan membeli inspira..

Tanpa Nama
24 Oktober 2010 12:04 PG

Nk tau kat mane proton stand? Cbe tgk top gear....proton mcm tin kosong...xyah beli la..wat bazir duit jek..utk harga sama kte leh beli kreta yg lg elok.

Tanpa Nama
14 November 2010 4:28 PTG

best jugak dengar luahan tu.. x disangkal iannya betul.. tp sebagai pengguna, SEGALANYA adalah mengenai barangan yang diguna.. sebagai pengguna kereta proton, saya menyesal beli kereta proton, bukan sebab saya x suke kereta saya.. cume sakit hati dengan SC PROTON.. dah la caj mahal.. bile komplen, segalanya hanyalah solution sementara jek.. x selesaikan masalah pun.. mana2 kereta pun ade problem.. tp SC PROTON perlulah lebih peka untuk menyelesaikannya.. tlglah pihak proton contohi SC lain.. orang beli proton bukan untuk berkunjung ke SC selalu.. dari segi bentuk dan performance, proton x ketinggalan pun, 1 mata je kebelakangan tp kualiti lps 2 tahun (abis warranti).. hampeh..

Tanpa Nama
18 Januari 2011 2:22 PTG

tgk top gear, myvi pon kene kutuk kaw2..kelisa siap kene hancur ngn dorg..at least savvy dorg ckp kereta yg murah tp power..kite ni la yg kene patriotik n sokong barangan kite..dh org sendiri pon kutuk kereta buatan tempatan,mmg dianak tirikan la..

Tanpa Nama
18 Januari 2011 2:23 PTG

ape2 pon aku dah book Saga FL..dr zaman ayah aku,pakai saga until now aku baru nak tukar and still in the name of Saga..

Tanpa Nama
23 Julai 2011 11:02 PG

aku bangga....pakai proton..dh 4 bln aku pakai saga fl....cool..teruskan usaha proton demi negara

Tanpa Nama
15 Mac 2013 8:51 PG

Lama dah post nie rupanye.....saya dulu mulanye bangga pakai kereta PROTON. Saya memang tak ambil pot pun dilema yang dihadapi oleh PROTON semuanye ader masalah dan cara sendiri.MEMANG tak dinafikan memang Savvy sedap dipandu...memang saya pakai savvy pun. Tapi start tahun 2011..kereta saya dilanda masalah yang tak berkesudahan. Sehingga tarikh hari ini March 2013...masalah ini x settle2 lagi. Bayangkan Savvy saya yang dibeli akhir 2007 dan pembatuan tak sampai 50 000 km...rosaknye mengalahkan kereta yang berusia 10 tahun.Lepas masuk bengkel eloknya...tak sampai 3 hari...pas tuh buat masalah. Dahlah sparepart mahal. Yang paling mengecewakan sikap pekerja proton yang bagaikan membuat kerja sambil lewa. Bila mengadukan customer service lagilah 'banggangnye' aku rasa. Bila call tak reti nak buat feed back. Kalo dulu aku baca citer2 kat atas tuh...rasenye aku bangga dengan PROTON...bangga pada anak Malaysia yang berjaya mencipta enjin sendiri...bangga dapat pakai produk Malaysia. Hari ini...aku rase kecewa...kecewa yang amat sangat.Kalo ader orang tanye aku pasal produk proton...aku akan kata carilah produk lain....janganlah guna produk proton.Pengalaman menggunakan produk proton......pembaikpulihan yang beribuan ringgit serta sikap sambil lewa warga proton(pada awalnya) buat aku rase begitu kecewa. Yang penting hasilkanlah barangan bermutu dan barangan yang tidak akan membuat orang teraniaya atau berasa teraniaya. Sekian terima kasih.

Tanpa Nama
26 April 2013 4:19 PTG

saya pun baru perasan pasal ni...bkn xnak patriotik tapi kalo tiap bulan mkn duit..terhakis jugak patriotisme tu..huhuhu..asik lari bajet jer..pengalaman pakai gen 2..asik rosak je..last2 aku panggil gen-tolak...2-3 bulan pakai gear box prob...dlm setahun tu, power stereng prob...function kat stereng kong, dan mcm2 lagik..sampai aku dah siap draf surat kat Tun M lagik wkt tu..ye la kan..gaji bkn byk pun...mana nk belanja lagik, anak2 lagik..so skrg aku pakai keta jepun jer..dah serik..say NO to Proton..maaf peminat tegar proton

Tanpa Nama
20 Mei 2013 3:27 PTG

sokong proton.... akupun pakai keta proton, iswara aerobeck.ok je.hehehe...

Tanpa Nama
20 Mei 2013 3:49 PTG

part keta proton yg ori agak murah dan senang dapat banding ngan keta buatan luar negara terutama keta dr korea ngan china.sebab tu aku tak nak jual keta proton aku ni walaupun dah kira lama.aku ada juga keta dr jipung ni.memang ada beza dr segi kualiti.tapi aku tetap bangga ngan keta buatan malaysia.sokong proton....

Tanpa Nama
30 Mei 2013 6:29 PTG

aku org muda umr 23,mnt proton..dlu prdana skrng mnt satria neo yg bru tu..nmpak sporty sngt.

18 Jun 2013 3:09 PG

Salam...syok nye cer...bab nk cite krete proton ni pngalaman fmly pkai krete pn made in japan n europe..cm mithsubishi..peogeot..ford n sbgainye...tp yg plek kwn ni ank mude pkai krete proton john..saga..dri segi kuliti n ketahanan brg n enjin..de sket kelemahan...wlaupn leh hnjut 200km..tp ttp de bnyi yg kurg mnyngkn..brbnding krrte import...cme setiap produk de lebih n kurgnye..klau cntik tp hnjut takat 2 je pn x gne...cggh tp bile kne hjn @ lme x hdup enjin...krete wt hal..mcm2 lh nk crite..lg 1 hal yg smgt petriotik 2 sume leh wt..tp bile de mlut2 lgkg jd lh x smgtnye...cm cnth main bola..bile de star @ team 2 nmpk garang akn diskong wlaupn main nye hncur...artis walupn suare x syok tp penampilan mnrik..pn dh jd pujaan...cm 2 jgk ngn krete n brg yg kite nk pkai...klau lh sdare n sdri pkai bju...bli yg mhl n bli yg murh myb de prassn qualiti yg sme tp hrge yg brlainan..knpe...???.cm2 lh proton n pngeluar krete..n kpd proton n owner blog..mntk d ambil pndpt rkyt n pngne..sbb trllu lme kite d jjh metalitinye walaupn mrdeka..jgn bndgkn 1 krete tp yg lain x..npe buat svvy body kers tp yg lain tdk...k..2 pndpt je...sbb kwn pn ttp skg n pkai buatan malysia..sbb nk tlg bngsa sndri...k wasalam..

Tanpa Nama
21 Jun 2013 2:23 PG

1.hal berikutnya adalah pesanan bt diri sy sendiri dan kpd pembaca yg ambik iktibar..

2. fact:ramai dok komplen sbb bhabis duit utk repair kereta keluaran proton yg makan byk duit...

3. sy ada kawan, pakai kereta honda. sorg lg pakai proton gen2.

4. yg pakai bmw blh kata kerap repair kereta. yg pakai gen2 ni mmg sgt jarang repair.

5. yg pakai bmw ni pandai bab2 kereta, yg pakai gen2 ni plk kurg arif ilmunya psl kereta.

6. si pguna bmw ni tak puas hati knp yg pakai gen2 ni tak byk hal dr segi kuar duit utk repair kereta.

7. satu hari, borak2 antara ofismate dan isu ini keluar.

8. kwn ofis sy dgn selamba bkata kpd si pguna bmw ni...
"kau solat 5 waktu pun kelaut. ko mark up sana sini duit claim ko. mcmn tuhan nak kekalkan rezeki kau drpd kuar ke kereta. dia kifarah la kat kereta kau. nasib baik kat kereta, kalo kat anak bini kau?"

9. si pguna gen2 tu wpun tidak warak, tp mmg seorang yg humble dan tidak suka merungut.

10. pengajaran : dalam hidup ini, sblm menuding salah kpd org lain, sila cermin dulu apa kekurangan diri sndr. tuhan itu maha adil. ada sebab duit kita selalu hbs ke arah lain.

11. jadilah seorang manusia yg jujur

21 Jun 2013 2:51 PG

proton please hire sy keje sane...smangat ni...serius x lompat company :)

26 Jun 2013 11:20 PTG

Saya sokong proton sebab target nak beli Proton Saga SV ;)

27 Jun 2013 10:08 PTG

selepas membeli vios, saya menyesal tak amik preve...apakata citer psl preve la...

Tanpa Nama
2 Julai 2013 11:04 PTG

Saya dah beli Saga, Wira dan Waja dan mungkin akan beli Preve. Masa beli Saga memang ok. Masa saya beli Wira, dealer dah tukar parts ori. Just imagine, cap hitam kecil di tayar dealer tu pun diletak je dalam kereta. Saya tak tahu mana nak lapor. Pakai sekejap kemudian tukar Waja beli melalui kawan yang kerja Proton. Sangat puas hati. Lesson learned, better beli melalui orang yang kita kenal. Better beli di HQ. Proton patut ada pusat aduan.

6 Julai 2013 12:23 PG

Mulanya aku rasa akulah orang yang paling BEST sebab menjadi antara rakyat Malaysia pertama yang pakai Savvy..Tertarik dgn Auto Manual gearnye aku pon tanpa hegeh2 terus book just after launching..1st two years memang best...1 Malaya aku dah round dgn saavy kebanggaanku ni.Lepas tu,Masalah mula melanda dan poket ku mula koyak sedikit demi sedikit sehinggalah rabak.Finally Savvy kebanggaan aku satu masa dulu kini tertambat bawah pokok depan rumah sudah hampir 2 bulan dek kerana GearBox nye sakit.Dulu orang kata gearbox perdana V6 lah paling mahal dlm adik2 beradik proton ni.Klu nak tau sape juara carta gearbox paling high cer try test g tanye kat Proton SC.Aku hampir2 pitam wo bila adviser SC bgtau harga dia..sblm ni aku dah abis "RIBAN2" untuk sensor2 yg besar jari telunjuk,Boom dgn AMT pump..Memang gila babun harga part savvy ni.Maklumlah enjin juara F1 kan??Nak jual x de harga...bukan takat x de harga je...buyer pon x de.Fhewwww...yang best kat savvy ni mnyk jimat,badan besi (bukan tin milo) dgn good handling(layan corner mmg terbaik)...Tapi sayang,tu semua tinggal sejarah....

P/S.Kepada Proton.Kalau nak bawak or beli teknologi dr luar,pastikan teknologi tu bukan yang orang tu dah x mau pakai lagi.atau dlm erti kata sebenar,old school.

Tanpa Nama
30 Julai 2013 2:15 PTG

Jangan risau be... saya pakai dua proton, Inspira (walaupun celup mitsu) dan saga. OK je..

31 Julai 2013 3:50 PTG

thump up.. Volkswagen punya brake system pun sebenarnya made in malaysia

Tanpa Nama
2 Ogos 2013 7:05 PG

Waja saya steady je... contoh mcm savvy/waja1.8/tiara pun dah takde spirit mitsubishi sgt...

Tanpa Nama
7 Ogos 2013 8:44 PG

...myb 1 dalam 1k kot kete proton yg major prob..dlu ambik saga se baru..xsampai 2 hari pakai kene antar kilang balik..kne Overhaul!!perh..tggu 1 week jgk la..engine prob katenye..rase mcm nk tolak balik jer...tapi still pakai kete yg same lgi..alhamdllah dah 3 taun..steady lagi..

10 Ogos 2013 6:27 PTG

Pada pndangan sy bukan nk kutuk proton tp inilah yg sy rse proton perlu perbaiki iaitu khidmat lepas jualan (service after sale)..byk yg sy lihat owner komplen di forum2 proton yg tidak puas hati selepas kereta dihantar ke SC..lepas hantar mslah yg sama berulang, bnda ni berkait dgn kelalaian kakitangan di SC atau kualiti alat gnti tu sndiri yg ada bermaslh..ada sbb mengapa kakitangan di SC ni lalai, samada proton tak jaga kebajikan pekerja atau alat ganti itu adalah alat gnti tiruan..kalo mslh alat gnti proton bole atasi melalui vendor dia atau supplier mugkin tak amanah dgn menukar alat gnti tiruan & sbg..kalo berkait dgn kebajikan pekerja ini adalah mslh besar.., dr sudut agama ini adalah berkat yg tuhan berikan ke atas sesebuah syarikat itu..sekiranya keuntungan tidak di bahagikan dgn baik dlm syarikat terutama dr segi kebajikan pekerja yg tidak telus dan adil, tuhan akan tarik berkat itu dlm pelbagai perkara samada dr penipuan dlm pemasangan, alat ganti tiruan, pelanggan komplen mcm2 dn sbgainya..tak perlu hendak mengejar keuntungan semata-mata tetapi kebajikan pekerja tidak dijaga..sy rasa inilah besar yg proton perlu perbaiki skrg ini..sy harap top management dpt lihat perkara ini..assalam majulah proton

Tanpa Nama
12 Ogos 2013 11:14 PG

contohilah SC Perodua. Terbaik!

Tanpa Nama
19 Ogos 2013 10:15 PTG

kereta waja bapa saya 9tahun dah guna tak pernah ada masalah pun dekat enjin..cuma ada masalah power windows ja..:) jadi..bila tiba bab enjin, saya bngga dengan proton..minyak pun mnjimatkan..rm10 RON95 untuk 100km, kalah kancil..haha

24 Ogos 2013 10:57 PG

baru jumpa page lepas sekian lama mebidas bashed dr rakyat sendiri..mmg dr kecik impan nk kerja dgn proton..now sy dh kerja dgn vendor proton..harap future nnti sy boleh join R&D team proton sama2 bangunkan teknologi malaysia sendiri..=D

24 Ogos 2013 3:09 PTG

aku sokong proton..suka rekaan waja..persona..saga baru...exora bold..preve..suprima..suma cantik dan seronok bawa..skrg pkai waja..tahun dpan cadang nk tkar preve..hehe

Tanpa Nama
28 Ogos 2013 5:37 PG

banyak duit keluar selepas membeli proton ...

Tanpa Nama
28 Ogos 2013 4:16 PTG

dulu..kini..dan selamanya...proton wira C99...

8 September 2013 10:29 PTG

Exora cfe mmg mntap... bawa 130 kt hgway lgsung xtakut... smpai bini dan sedara mara aku xbsing pun.. tdak seperti masa aku pndu kereta sblum ini... mgkin mereka xperasan pun sbb exora mmg mntap.. aku drive dr tgganu ke temrloh.. kat hgway dr kuantan pecut 130 ke tmloh... dgn muatan 7 org n penuh brg2 smpai letak tpt penumpg... cerita benar dr pglman aku petg tadi... pickup toksah ceritalah.. sernok betul.. Alhmdulillah..

Tanpa Nama
15 September 2013 5:21 PTG

Kereta proton bagus.. Tapi kenapa kerajaan tukar kereta rasmi untuk menteri ke jenama Honda!

Tanpa Nama
16 September 2013 10:54 PG

Baru Cadang Nak Pakai Suprima Banyak Pulakkomen Negtf Dr Postf. Sedihhhhh... Bru Nk support Ekonomi Negara Tp Tkot Ekonomi sndiri yang Kering.

Tanpa Nama
19 September 2013 5:26 PTG

ada tak rasuah dalam proton... ada tak kroni yang dibela sehingga mengganggu kemajuaan proton... kalau ada juga... maka, ianya bukan sekadar rakyat tak patriotik... rasuah juga punca ketidakpercayaan pada proton...

Tanpa Nama
24 September 2013 12:08 PG

bukan xbangga dengan proton,tp sebab proton la ramai org bankrap skrg..nak buat kereta brand sendiri buat la,tp jangan la suruh rakyat bayar tax semata2 nak protect proton..Kalau nak survive,buat kereta elok2,kualiti ok,rakyat mesti support

27 Oktober 2013 12:43 PG

assalamualaikum w.b.t..hmm mcm2 cerita kat atas ni..sebenarnya..nak puaskan semua hati org sampai bila pun x selesai..senang cerita...ikut mampu..setakat ni aku rasa proton je kereta mampu milik rakyat biasa 1 Malaysia...personally, aku pun dah beli 3 kereta proton..so far...masih dalam keadaan baik kereta iswara dengan wira aku tu..rosak2 skit tu biasalah...tp x la mcm kwn aku yg guna merc tu..skali repair..pecah poket..huhu..wife aku guna SAGA FLX....best apa kereta tu..selesa..mantap..berbaloi lah dgn harga dia..selamat berusaha dan berjaya PROTON...keep on forward!!!

Tanpa Nama
31 Oktober 2013 3:00 PTG

Preve ok utk dibeli.....luas...ak prnah pki honda civic.dr segi keluasan kalah honda.handling preve trbaik

Tanpa Nama
3 November 2013 2:14 PG

Lau nk luas bli alphalt la....preve x cun lngsung.. nissan skyline R34 ke GTR35 ke bru hot and toppp...bru ada brand..psal service biase la kreta sport yg di iktiraf dunia standing lamborghini dan audi R8 hrganya pn toppp....tpi rendah la jka bndingkn dgn kreta sport dari barat tu...nissan is top in the road..mahal pn. sngat2 puas hti kos service dan mnyak bkn pnghalang tpi kpuasan di cari...kreta mlaysia pling brand 2.0 v6 je klau la proton dpt buat engine 4.0 v8 ke..5.8 v12 ke..8.0 v16 ke mcm bugatti tu psti nma proton jgk top di dunia automotif bngga aku klau dngar proton dan bugatti brsaing..x jdi aku pkai skyline wlaupun GTR35 baik aku pkai proton engine bru 8.0 V16 yg di sangkut kt preve hahahaha..dh tentu bmw 6series dan mitsubishi evo10 naik heran apatah lg lamborghini msti trtanya2....maju la proton dgn kekuasaan dan kcanggihan engine sperti bugatti dan lamborghini..psti ferrari pn turut trgugat..

Tanpa Nama
21 November 2013 11:18 PG

aku pakai iswara teksi tak ade masalah pun.. habis BMW,Nissan,lamborgini, aku potong sayur je. kat koner genting , kawasan taman perumahan yang banyak giler bumber dan kat parking. kalau kereta mewah ni...kat jalan raya memanjang breakdown dan masuk lombong langar tiang lampu jalan dan tempat parking langar keta orng.... bila nak buat hal barang rosak tak dapat bagi pertanda kepengguna.. semua kerja enjin kat ECU/computer box.

aku 1 je nak proton ejus sikit tang enjin ni... taming bell tu boleh tak tukar ke taming cin(rantai). baru ler power ... boleh pakai sampai anak cucu dan generasi mendatang...

29 November 2013 10:03 PTG

Saya bangga dengan PROTON.....sejak PROTON PREVE dah kuar...saya dah tak brapa pandang sangat dah keta2 dari Jepun mahupun Europe...keta buatan PROTON yang paling lawa dan memikat hati...PROTON PREVE....

Tahniah PROTON....I ALWAYS SUPPORT YOU...

Tanpa Nama
1 Disember 2013 12:41 PG

bukan tak support proton pengalaman dengan savvy cukup mengerikan keta tu memang ok dan mantap tp bab sparepart adeihhhh

Tanpa Nama
1 Disember 2013 12:56 PG

Patriotik tang mana nih nak banggakan kereta? jual kereta mahal. cekau duit rakyat. Asas terbentuknya syarikat adalah milik kerajaan (guna duit rakyat) patut bagi la pulangan kat rakyat nikmati kereta murah. Kereta jual mahal pun semua masuk poket diaorang untung.

Tanpa Nama
4 Disember 2013 11:25 PTG

semoga saga flx yg sy beli 2 bulan lalu tetap sentiasa dalam keadaan baik.. amin..

Tanpa Nama
10 Disember 2013 11:52 PG

Jika majoriti rakyat malaysia bersikap patriotik dan bersatu padu dalam semua aspek pembangunan negara pasti negara kita dapat mencapai kata sepakat dalam menuju aspirasi wawasan 2020 .lihat sajelah sekarang semua negara bersaing bagi membentuk atau menjadi negara terbaik khususnya dalam bidang automotif seperti itali yang terkenal dengan kereta lamborghini semua perkara ini hendaklah disedari khususnya proton .PROTON seharusnya sedar dengan dunia yang penuh dengan persaingan ini jadi lakukanlah yang terbaik demi menjulang nama malaysia ke persada dunia agar dapat menjadi yang terbaik diantara yang terbaik dan saya yakin suatu hari nanti pasti PROTON dapat mencapai kegemilangan dan membuka mata ramai masyarakat malaysia yang selama ini amat mengagumi kereta luar negara.walaupun saya baru berusia 16 tahun tapi saya berharap agar dapat menjadi jurutera proton dan seterusnya memajukan PROTON di mata dunia dan disebabkan itu saya berazam untuk belajar di dalam kelas science ini dengan bersungguh-sungguh khususnya dalam bidang kejuruteraan .SAYA BANGGA MENJADI ANAK MALAYSIA.

Tanpa Nama
11 Disember 2013 7:42 PTG

Patriotik sungguh kerajaan Malaysia. Rebrand kereta lain terus ke jenama sendiri dengan kebenaran untuk dijadikan kenderaan rasmi. Kemudian pakai untuk semua jabatan. Hahahahahahhah. Rakyat Malaysia dibodohkan jer... hahaha Kerajaan pun tak mahu pakai proton.

Tanpa Nama
13 Disember 2013 11:30 PG

Ggfff

Tanpa Nama
16 Disember 2013 7:53 PTG

ambe nak tunggu Proton cipta reka injin yg mengunakan Air sebagai bahan bakarnye.. :-)

Tanpa Nama
21 Disember 2013 8:47 PTG

Saya sokong proton,hujung bulan nie keluar saga flx se...mula nk beli kereta Toyota,tp disbbkan kualiti hampir sama,whynot pilih kereta negara sndiri.

28 Disember 2013 12:09 PG

saye pilih kereta penyelangaraan murah cth spt myvi,alza,toyota,vw,honda,sbb enjin model ni guna timing chain,berbanding proton masih menggunakn timing belt,org berduit xde mslh pki proton mcm saye nk pki proton fikir panjang timing belt bkn murah sgt,skdr pndapat peribadi,jgn komen bkn2 dh setiap org ada pendapat tersendiri

Tanpa Nama
2 Januari 2014 9:06 PG

Xpe orang nk kata apa pon.... yg penting teruskan usaha..... sekarang pon proton dh mampu buka mata rakyat ckit2. Btw saya guna kelisa, kancil, kenari,waja, wira, iswara, gen2, persona, saga flx, exora, inspira, dan paling baru suprima..... suka collect keta nie..... duit banyak beli banyak2...... beli kete import buat kaya dia org.... baik tolong anak2 malaysia.... siapa nk kete proton saya bole sponcer 5k deposit... kontract pakai kete tu seumur hidup.... @taukey kerbau,@taukey sarang burung wallet,@taukey sawit........ doa kan saya lagi kaya saya sponcer cash kete tempatan.....

Tanpa Nama
2 Januari 2014 9:10 PG

@taukey kerbay,sarang burung, n sawit...... nama sebenar saya mohamad saleh bin sawip..... no telefon..0136167381..... nak duit deposit boleh kontact saya....

4 Januari 2014 1:22 PG

Sy nk deposit suprima s premium je abe saleh.....nt masuk akaun maybank sy ye.....

4 Januari 2014 1:23 PG

Sy nk deposit suprima s premium je abe saleh.....nt masuk akaun maybank sy ye.....

Tanpa Nama
5 Januari 2014 11:44 PG

Salam smua,sy bru cadang nk amek inspira 2.o...ada komen?? Aku tkut gearbox dia slalu buat hal mcm prdana....mohon pncerahan sgt2....aku x bpa pndai bab2 enjin ni... apa2 tlg info yer kwn2....0124626798

Tanpa Nama
5 Januari 2014 11:45 PG

Salam smua,sy bru cadang nk amek inspira 2.o...ada komen?? Aku tkut gearbox dia slalu buat hal mcm prdana....mohon pncerahan sgt2....aku x bpa pndai bab2 enjin ni... apa2 tlg info yer kwn2....0124626798

Tanpa Nama
6 Januari 2014 8:13 PG

inspira takda masalah. sebab copy paste lancer. gearbox cvt.

Tanpa Nama
14 Januari 2014 9:26 PG

kawan dulu sebelum cik det cadang nak buat keeta malaysia harga kereta baru berapa saja tapi lepas buat kereta malaysia harga melambung tiga kali ganda,tak payahlah kita nak cakap kereta baik ke atau tidak,kalau nak jadi negara pengeluar kereta ikutlah macam negara pengeluarkereta sebenar

Tanpa Nama
19 Januari 2014 3:31 PG

proton ni yg bole pakai sagaiswara je terbukti bila aku bawak sampai ke chang mai thailand

Melayu
5 Februari 2014 8:18 PTG

proton ok pd aku.. yg x ok hutang 9 tahun tu. mana nak cengkau downpayment banyak2 nk kasi hutang dlm 5 tahun. harap proton & kerajaan turunkan harga segera. bayo rm150 ke rm200 sebulan..cukup 5 tahun kereta dah habis bayo.pahtu scrap! kita beli lagi kete baru n sambung bayo rm150.. rm200. x payo pening pala repair kereta ..bisnes proton pun jalan. ni tidak.. gaji rm1500. kereta sv dekat RM33000. buih mulut nk bayo. x rasa kesian ke?

Tanpa Nama
3 Mac 2014 9:23 PTG

Member aku ramai mengidam viva. Bagi aku saga flx lagi berbaloi. Aku mmg kurang minat dgn perodua sebenarnya. Dari dulu aku pasang niat nak angkat gen2 tapi byk unsur2 negatif berbanding positif diperkatakan. Tapi aku percaya yg itu semua bergantung kepada tuan yg menjaganya. Bapak aku guna wira dari tahun 2004 sampai skrg still ok je. Savvy kalau modi mmg lawa sbb aku ada jiran pakai savvy, dia modified perghh mengancam beb.

2 April 2014 12:52 PTG

Hohoho.... aku pomen keta... & aku just guna iswara jew nak g mane2... kdg2 aq nek persona... actually aq bangga gk kai brg proton^^
Kt bengkel aq.. banyak masok bmw, proton,produa,toyota,MG, & brg2 na repair bole gagah la.... better proton ok lg.. iswara aq 1.3 jew.. wat skit2 jew..gear 4 ley hntam 160kjm... blom gear 5.. ape pn aq respect la brg2 proton.... lanie dk saving na cari waja^^... aq nan proton jew... snang na repair x de susah pala otak aq mcm keta luaq yg pnoh nan sensor2^^

Tanpa Nama
3 April 2014 7:14 PTG

Sebagai pembaca nak minta so called engineer yang menulis ini dengan jujur, boleh tak minta salinan jumlah laporan aduan pengguna berkaitan proton.kalau jujurlah seperti mana ada yang minta pengkomen lain jujur dalam bab beli kereta.
Kedua, mengaku sahaja memangnya proton ini dilindungi.itu dah termaktub dalam pembentangan bajet tahunan. Purata geran tahunan yang diberi oleh kerajaan kepada proton sudah mencapai ratusan juta setiap tahun.Jadi,pengguna proton ada hak untuk bertanya berkaitan prestasi proton.Oh ya,duit itu dari cukai rakyat.
Ketiga, isu yang patut dibezakan di sini adalah dasar automotifnegara dan kualiti proton.ia adalah 2 perkara yang berbeza.
Keempat, berkenaan soal harga mengapa harga kereta persona high line full spec di Arab Saudi berharga sekitar 38k Riyal berbanding di Malaysia yang berharga lebih RM 50k?(merujuk perbandingan harga tahin 2013 dan 2012)
Kelima, nilai patriotik didik dengan jatidiri.Kalau diujur dengan beli kereta dan hanya Yes tak boleh kritik dari kaca mata pengguna, tak tahulah.Yang bayar tiap-tiap bulan pengguna kereta yanh ada masalah.kalau yang dok kata yang kritik ni tak patriotik,apa kata yanh so called patriotik ni tolong bayarkan separuh installment bulanan pengguna kereta proton yang bermasalah?hihi

Tanpa Nama
5 April 2014 4:18 PG

Pengalmn aku bgtau cerita benar demi allah x tipu.aku middle age...dh pkai iswara,waja,persona,wira se...jujur aku bgtau kualiti kereta proton memang mgecewakan.brkali2 aku pjuk hti bli kereta proton sbb buatan tmptan,murah sikit kononnye..sbnrnye smua kereta yg aku beli tu hampeh.pkai 3thn dh mcm2 bunyi kluar.last wira aku convert halfcut jepun..takjubnye sgla bunyi2an kt dashboard xde lnsung bla pkai brang jepun.sgla aircond,enjin,disk brake sgt2tahan & brkualiti.bgai langit dn bumi bezanye tuan2.skrg aku tgh proses bli keta baru...dn semestinye pilihan aku kli ni bukn jenama proton.serik woo..byar bln2 6-7 rtus pastu 9thn plk tu,x cmpur rosak dia lgi bla pkai bwah 5 thn.skrg x kesah usha keta apa asalkan bkn proton.jauh d sudut hati harap2 proton jaga lh kualiti.pgguna bli 70-80k,kesian kt buyer.rkyat skrg pn bkn x cerdik dh...x pyah dok pusing2 ckap..jgn igt buyer skrg sekolah takat spm je.rkyat sntiasa skong proton,tp bla d bebani dgn kos mcm2 kna repair,bli keta dpt keta plastik murah..rkyat akn fedup.ni pndgan ikhlas dri pglman aku,jd nilai la sndri.

Tanpa Nama
14 April 2014 2:25 PTG

ikut nasib beli proton nih. aku beli saga blm dulu ok je. tp skrang dh pakai alza sebab tu je mpv yg mampu. kualiti lbh kurang.

19 April 2014 6:28 PTG

Alhamdulillah.. walawpon dh lma post nie kt sni tpi aq telah sedar dri lamunan.. 20 tahun ntok proton menapak kt tempat sndri, klaw skunk dh 29 taun kan?, penuh dgn cabaran yg hanya datang dri rakyat malaysia sndri.. hurm cenggini aq kna cari proton gak la.. tq byk2 ntok info nie.. aq harap proton twos maju ntok rakyat2 malaysia yang otak 2 menet nie menikmati kete2 setaraf dgan kete2 luar negara yang len.. amin..

Tanpa Nama
21 April 2014 2:50 PTG

Cmne x sakit ari ngan proton..asyik problem je manjang..

Tanpa Nama
21 April 2014 4:10 PTG

kita beli kereta dengan hati yg amat sayang. jaga elok2 tp yg rosak tu bukan punca dari kita.

Tanpa Nama
22 April 2014 11:24 PG

Sy pakai saga flx. xsampai 3 tahun pakai breakdown n spark plug boleh tercabut masa bawak. kena tukar head. yg sedih waranty xboleh klim sebab dituduh ade buat servis diluar pdhl a-z sy pergi servis di proton. sepatutnya proton kena tggjwp tp dieorg lps tgn dan twist cerita. sememangnya agak menyesal dn terkilan sebab dr awal beli smpai breakdown xde org yg pnh sentuh enjin selain pst servis proton. hrppgguna lain berhati2 dan proton tlg jgn aniaya org mcm ni. rm3k sgt mhl bg seorg student mcm sy. dh 2 bln kereta di HQ S.alam last2 tarik keluar dan repair di bengkel luar. kos xspai 1k. hmmm mcm mane sy nk sarankan org beli kerta tmptn kalau mcm ni.

Tanpa Nama
22 April 2014 11:41 PG

setengah SC mcm tu la.. x nk tanggungjawab. nak lepas tangan. harap Proton dapat lihat pendedahan pengguna proton di sini.

29 April 2014 1:58 PG

salah kerajaan jugak, kenakan cukai tinggi kepada pembeli kereta Proton. tengok lah harga Proton di jual di negara Arab hampir separuh murah dari di jual Di Malaysia.

30 April 2014 11:58 PTG

6tahun ak pkai myvi.. Alhamdulillah xde masalah pape.. Modal servis ngn tayar je.. Bru jual myvi, siap dapat 3k lgi wat deposit alza.. Proton?? Mmg xkn beli la.. Sory to say..

1 Mei 2014 12:07 PG

Dari amik inspira, alang amik lancer trus boh.. Tmbah skit je.. Dah tentu puas hati..

Tanpa Nama
2 Mei 2014 1:47 PG

Nasib...mungkin itu yg org ckp...sy pakai persona model 2008...+-3 bln pakai power window xleh naik sebelah pemandu...g sc kat senawang diorg ckp kene ode +-1 bln..brg nk kene impot...lps 1thn lampu dkt boot xnyala...g sc kat senawang appointment dr kul 9pg siap servis kul 12tgh hr jumaat...lampu boot xwat lg...alasan nk kene cek sensor...padahal sy tau wayarnye tercabut shj...skang keta dh by penyakit...keta dh lock tp lampu pintu terbuka/rapat masih menyala...skang nk try keta import plak...nk merasa kelainan...sayang pd proton tp benci pd kualitinya...

Tanpa Nama
2 Mei 2014 10:40 PG

kenapa byk part2 yg bermasalah? power window.. lampu masuk air.. stereng senget sebelah.. adakah vendor punca segala benda ni sbb bekal part x kualiti atau proton yg nak kualiti mcm tu?

Tanpa Nama
5 Mei 2014 10:25 PG

putarton ke protom ke...itu lah wajah kita...do u think we deserve what japanese does?tengoklah work ethic derang..mcm mn derang appreciate ilmu..kerja..life..kita?tgh keje pon sempat lagi ber wassup..mcm aku nih..dah dah..pg buat keje

22 Mei 2014 3:26 PTG

kete pertama wira 1.5 2nd hand merasa jugaklah azab dunia, pastu wariskan kat adik ipar dia pun merasa kehangatan azab untuk beberapa bulan...skng pakai exora cps manual,,soh bini bawak g keje yg jarak 2km je dr umah...harap takde isu selpas 3 thn pakai...hmm doakan saya

3 Jun 2014 4:19 PTG

proton interest bank dia mahal berbanding dgn kereta import. dari segi harga proton murah sikit.

4 Jun 2014 4:22 PTG

mungkin

Tanpa Nama
12 Jun 2014 9:39 PTG

Cendoi

Tanpa Nama
16 Jun 2014 6:59 PTG

Aku bkn xnk skong proton,tp kereta exora bold aku bru guna 2 bulan dh kne bke head cz one way valve rosak..lpas tu lampu blakang rosak,cermin sisi pon rosak..yg trbaru skrg aircond pulak rosak..kereta baru 2 tahun pkai,bayar pon belum abis lg..tp yg pelik knpa kebanyakn exora rosak benda yg sma..brang tak elok kew yg diguna oleh proton??

Tanpa Nama
27 Jun 2014 12:57 PG

Proton xde kualiti....itu realiti. 2nd value xde harga. Savvy dok puji melangit...duit beribu ribu abis kat enjin yg tiada penyudah. Export model lg murah dr jual kat rakyat. Tolong lah perbetulkan ....malulah. Jepun jual teknologi...Malaysia jual besi. Sedih la.

Tanpa Nama
3 Julai 2014 10:33 PTG

Intrest kereta proton dalam negara tinggi,pulak tu jual kenegara luar yg kaya hrga murah gila,kualiti bg sampai depa muntah,yg kita rkyat miskin jual brg x kualiti hrga mahal,intrest mahal,dah ambik untung jualan sudah la,cukai lg sapu,2kali makan la cmtu,kalau murah dan free tax setiap 5thun potong trus pun xpew.ni hutang 9thun,keta 3 thun dah hauss,mati la rkyat marhaein,

Tanpa Nama
4 Julai 2014 8:19 PG

harap pengerusi baru tun m dengar keluhan kami di sini..

Tanpa Nama
9 Julai 2014 8:35 PTG

boooooooooooooo proton
umno korup sebabtu rakyat tak mau terlibat. tu namanya melayu makan melayu. aduh aduh aduh.
kalau kita nak orang beli kereta buatan malaysia maka ambillah hati rakyat terlebih dahulu bukan 'makan rakyat' yg tidak cukup duit utk beli kereta. jangan nak untung jekk

Tanpa Nama
9 Julai 2014 8:48 PTG

maaf proton.
cuba fikir balik niat nak berniaga kereta proton ni. semuanya bermula dengan niat. kalau niat tak elok, hasil pun tak elok lah. saya malu bila dengar ramai orang kutuk proton. but that's reality. dah akhir zaman ni, begitu susah nak cari 'peniaga' yg jujur. sedangkan peniaga makanan pun tak jujur(jual makanan basi) apatah lagi sebesar-besar peniaga macam awak proton.--yg terbaru ada ikan keli berulat--DAEBAK mesia--nak husnuzon(bersangka baik) pun agak2 lah kan--kita jangan zalim dengan orang--buat dosa dengan orang kena minta maaf balik dengan orang tu--manusia tu tak semestinya pemaaf, kita kan insan lemah-- Allahu--

so guys and girls bukak mata besaq2!! jangan asyik kena tipu je...

Tanpa Nama
10 Julai 2014 9:13 PG

Banyak x faham , Malaysia bukan negara yang terlibat dengan perang dunia pertama (80 tahun lepas). Masa tu bumi Malaysia cuma hutan dan kebun.

Negara-negara yang kita cuba tandingi 80 tahun lepas dah pandai buat bangunan tinggi yang ada lif dan rekacipta mesin2/motor2.

Bila Malaysia cuba saingi jenama2 negara dunia pertama. Boleh pula nak komplen mahal x ada kualiti. Kena fikir sikit.

Kalau hati penuh hasad dan iri hati tengok sesetengah orang kaya dari diri sendiri. Maka, belajar ingat Tuhan setiap masa. Itu kelemahan diri sendiri x dapat cari rezeki lebih untuk beli barang2 mewah.

Tanpa Nama
13 Julai 2014 9:51 PTG

1. Saya pernah terkena kereta baru Proton sudah diganti part non-original.
2. External design kereta Proton secara amnya kurang menarik.
3. Car handling, Proton is even better than BMW and Merc.
4. Proton patut keluarkan kereta luxury berharga sekitar rm100k.
5. Color silver Preve patut ditukar sedikit, sama dengan government and police.
6. Proton patut buka satu special service center, khusus untuk kes2 istimewa yg regular SC tak boleh selesaikan.
7. Bahagian depan Preve sepatutnya seperti Proton Tuah, baru cantik

Tanpa Nama
14 Julai 2014 4:29 PTG

Best! Aku tetap sokong proton! Sbelum ni pakai Iswara tahun 2000, Alhamdulillah, jalan lagi sampai sekarang... dah 2 bln beli Preve... kekeke Honda city dan Nissan almera waima lancer pun x dapat potong kekekeke!! Cayalah Preve!!!! bukan apa.. aku pantang betul dengan pemandu2 ni... potong sukahti ja.. selekoh ker tak selekoh ker... pastu main cucuk2 dan kebetulan dua2 jenis kereta tu plak... hmmm aku pecut jerlah.. x larat jgak nak potong.. kena tinggal makin jauh adalah... dah cukup puasa rasa aku diorang tak dapat potong... baru aku bawak mcm besa.. hehehe baru bagi peluang... baru la lepas..

9 Ogos 2014 11:26 PG

Saya cuma nak komen kenyataan yang telah diberikan oleh engineer ini adakah kenyataan yang bukan rasmi. Sebagai pembaca saya boleh baca sahaja.Pandangan saya,pengguna sekarang bijak memilih. Dengan pelbagai informasi dan marketing dilakukan oleh pembuat kereta lain,para pengguna lebih arif memilih kereta yang ingin dimiliki.


P/s:-family saya pun ada pakai proton saga(1985), wira,savvy, saga BLM,persona,waja.so we did support Proton too.

Tanpa Nama
18 Ogos 2014 3:44 PG

kereta proton byk disabotaj oleh org²/pomen yg bekerja diproton sendiri. sbb tu klua² mcm² yg rosak. lgsatu ramai sgt yg baru je beli proton ni cth mileage baru 1200km dah lanyak bwa sampai rapat meter.. mmg trbatuk ler kete tu nanti.. long term nnti enjin & sana sini mestila rosak. pastu complain kete m'sia xbagus. & proton semakin bagus & berkembang. ramai yg iri hati terutamanya yg xsokong gov m'sia. sbb tu mcm² kenyataan xsepatutnya klua. abg ipar sy yg pakai alphard pun terkejut beruk kagum bila sy bwa dia test drive FLX sy.. dia ckp 'dpt rasa kepuasan memandu'.. haha. - respek la bro preve kat atas tu..

Tanpa Nama
19 Ogos 2014 11:28 PTG

sembang je lebih semua ni....kereta proton x samapai 10 tahun macam2 hal..body pn cepat reput..apa pn x blehla proton..wekwekwke

Tanpa Nama
25 Ogos 2014 9:26 PTG

saya bangga jadi anak malysia!!
terima kasih sbb dah terangkan segala2nye baru sy paham..
(:

Tanpa Nama
1 September 2014 12:17 PG

orang melayu mentaliti mereka memang begitu

3 September 2014 11:42 PTG

Selamat Datang di Website OM AGUS
Izinkan kami membantu anda
semua dengan Angka ritual Kami..
Kami dengan bantuan Supranatural
Bisa menghasilkan Angka Ritual Yang Sangat
Mengagumkan…Bisa Menerawang
Angka Yang Bakal Keluar Untuk Toto Singapore
Maupun Hongkong…Kami bekerja tiada henti
Untuk Bisa menembus Angka yang bakal Keluar..
dengan Jaminan 100% gol / Tembus…!!!!,hb=085-399-278-797
Tapi Ingat Kami Hanya Memberikan Angka Ritual
Kami Hanya Kepada Anda Yang Benar-benar
dengan sangat Membutuhkan
Angka Ritual Kami .. Kunci Kami Anda Harus
OPTIMIS Angka Bakal Tembus…Hanya
dengan Sebuah Optimis Anda bisa Menang…!!!
Apakah anda Termasuk dalam Kategori Ini
1. Di Lilit Hutang
2. Selalu kalah Dalam Bermain Togel
3. Barang berharga Anda udah Habis Buat Judi Togel
4. Anda Udah ke mana-mana tapi tidak menghasilkan Solusi yang

Jangan Anda Putus Asa…Anda udah
berada Di blog yang sangat Tepat..
Kami akan membantu anda semua dengan
Angka Ritual Kami..Anda
Cukup Mengganti Biaya Ritual

5 September 2014 10:09 PTG

Keje proton pakai keta honda... beli proton pakai snd la br tau mcm mana kecewa tak kecewanya kami ni... bukan tak support jenama tempatan... byk produk buatan malaysia yg bagus... tetapi yg pasti proton bukan salah satu darinya... jgn bnding2kan kereta proton ngan kereta lain... jenama lain kerajaan xbg suntikan bantu bila nk bankrupt... beli lotus tp ambil teknologi handling sj? Dan sapa kata mcpheerson strut tu teknologi lotus? Dan sapa kata teknologi handling lotus tu bagus? Kalau nak cerita mmg byk... orang xkan komplen xkan kutuk kalau tak dilanda masalah yg pelbagai... jgn kata kami xsupport brand tempatan...tapi setelah berpuluh tahun dlm industri permotoran proton hanya mampu hidup dgn duit yg dibayar oleh rakyat malaysia sendiri shj... atas sbb proton shj kereta yg murah dalam segmen kereta yg setara... kalau bandingkan saga dgn city dan vios... preve dgn civic dan corolla (altis)... harga asal tanpa duti lebih murah dr proton... kereta proton yg dipasang di malaysia pun kena duti... menjual kereta lebih murah sedikit dari model saingan shj...
Bercakap bukan krn dengar cerita orang, tp pengalaman snd... bukan keyboard warrior pun... tp kalau nyawa jadi taruhan semasa memandu atas kesilapan pihak pengeluar kereta dan dilayan seperti kereta tu kt beli dgn duit no. Ekor mmg korg akan rs kecewa dgn proton... bawa report ke tribunal tuntutan pengguna pun xjd apa... bias ke proton jgk... dah la ikut kemampuan kt rakyat marhaein ni pakai keta yg range harga kereta proton tu je.. utang plk tu... berhempas pulas bayar bulan2 utk keselesan keluarga kt... tp bila nyawa keluarga kt jd taruhan bila memandu jenama yg kita banggakan tu... kecewa yg amat sgt... nak jual semula hutang di bank lebih tinggi dr market value... walaupun membayar muka tinggi masih lg xboleh cover susut nilai yg melampau... tp bila nak renew insurans bukan main tinggi plk valuation dia... ini semua hanyalah mengambil kesempatan atas golongan sederhana sprt kami... sembang kerja r&d proton... kerja r&d proton gaji berapa?? Pakai kereta apa?? Jgn ingat aku tak pnah masuk sana... korg snd guna kereta apa??? Beberapa org je yg pakai proton... tu pun kalau problem apa2 korg bole beli parts dgn staff price... tu belum citer psl black market parts yg kena rembat lg... suruh rakyat ubah sikap cintakan jenama tempatan mmg bagus... tp cintakan proton belum smp tahapnya... proton kena buktikan... liabiliti kenderaan dan after sales service perlu ditingkatkan... sapa xbangga pakai kenderaan keluaran negara sendiri... tp bagi lah kami berbangga dgn kenderaan keluaran negara yg kurang bermasalah dan servis lepas jualan yg bagus... bagi kami golongan sederhana bukan jenama yg jadi pilihan... itu golongan kaya2 shj yg ada kuasa memilih seperti itu... kami golongan sederhana hanya membeli apa yg kami mampu bayar shj... jenama tak menjadi isu... tapi ketahanan kenderaan dan kualiti perlu la seiring dengan harga... bukan kami bayar harga kereta 10k@20k... kami yg bayar berhak dapat rasa keselesaan dan keselamatan dari apa yg kami bayar... bila production mengejar kuantiti dan mengabaikan kualiti... kami pengguna yg jadi mangsa... bila kami komen kamu akan kata kami tak patriotik...tak faham kesusahan proton, kalau susah kenapa masih buat lg... stop aje lah... sepatutnya sbg pengeluar kenderaan proton harus memandang komen2 yg diberikan dan mencari jalan membaiki apa yg dikomen... bukan mengeluh dan meluahkan perasaan kamu... tidak ada orang yg beli burger peduli betapa susahnya nak menyembelih haiwan, mengambil daging, memproses daging, membuat roti, memotong sayuran, memasak daging.... kami beli burger kami nak makan burger shj... kesusahan kamu memasak dan menyediakan burger adalah proses kamu mencari rezeki... kalau tiada siapa2 yg membuat mcm mana nak jual burger... tiada org jual, tiadalah org beli.... fikir dulu sebelum berkata...

Tanpa Nama
19 September 2014 4:15 PTG

xmo komen bnyk2..Produa body tin biskut jacob..hahahah..muncy bite me..proton the best product...

Tanpa Nama
24 September 2014 2:44 PG

dah besa nnti, ada duit, saya nak beli gen-2

Tanpa Nama
27 September 2014 6:43 PG

undilah umn0, nti bleh pkai lemburghini mcm menteri2 umn0.. rakyat tercekik, menteri sodap...ha ha ha...
( `Korang xpe la dah biasa pkai proton kn, ak nie menteri mana biasa dgn brand nie..kecuali bmw, merc ke atas je..` -menteri umn0nok- )

Tanpa Nama
27 September 2014 6:46 PG

Apa lah korang nie bergaduh sama sendiri, cuba tengok aku nie, rilex je.. -menteri umn0-

Tanpa Nama
5 Oktober 2014 10:56 PTG

Hmmm...
Proton mmg ok pd saya...
Cuma bab servis dan sparepart masalah...
Kalau harap rakyat je jd patriotik, tp mana patriotiknya proton?
Apa kata kalau dah alang2 buatkan sparepart keta jenama lain, letak harga diaorang 10 kali ganda dr harga asal dan murahkan sparepart proton sendiri.
Saya tau mmg proton ada buat sparepart utk Honda, Toyota, Merc, BMW etc... Kilangnya pun saya tau kat mana...
Kenakan harga gila2 kat sparepart diaorang baru tercekik leher diaorang nak pakai kereta selain proton....
Amacam? Ada berani nak tunjukkan patriotik anda?

9 Oktober 2014 12:47 PG

Manufacture je model2 lame balik.. lg tahan lasak kot.. wira aku da 14 tahun Umo nye.. steady je.. user Jgn duk complain je.. mane ade benda x rosak.. klu da bwk kete mcm bwk JCB.. maw x jahanam kete.. lg satu QC department kt kilang pon kekadang tido gak time wat keje.. tu yg brg2 reject pon bleh lepas keluar.. tp bab karat body tu Mmng xleh watpe la kete da kna ujan panas.. Mmng karat la.. name pon besi.. keh3.. pade owner2 kete tu sminggu skali check la myk engine.. air radiator.. myk brake.. air battery.. bkn susah pon.. user manual vendor kasi tu watpe?.. alas periuk ke.. gunakan la wat rujukan

9 Oktober 2014 12:49 PG

Mencegah lg baik Dr merawat.. x gitu?

Tanpa Nama
11 Oktober 2014 7:52 PG

Haha. Cubo korang tengkok owner kilang kete proton pakai kete APA? Patriotic proton? Tapi menteri2 kita mana ada pakai proton? Cuba korang compare kuality dan harga proton Australia , China, UK, degan proton Malaysia? Kat situ harga proton murah dan kuality. Tapi rakyat Malaysia dapat kete low quality dengan harga tinggi. Braders ini business world. Barang kuality sure eksport luar negara. Barang low kuality jual sini sahaja. Janji dapat untung! They make use us to sell their product nama patriotic. Dia orang pandai, kita orang... ? Untung utamakan, rakyat susahkan! Malaysia boleh, Malaysian pun boleh!

Tanpa Nama
12 Oktober 2014 8:23 PTG

Penat jugak la membaca... Saya bukan tak suka proton dan bukan tak patriotik.. Tapi kerana saya kurang kemampuan nak pakai proton.. Jika ia dianggap alasan.. Anggap lah alasan saya ni sesuai dgn gaji saya yg kecil.

Tanpa Nama
13 Oktober 2014 3:58 PG

jaga solat baru kete x rosak...jaga hubungan dengan allah..jaga hubungan dengan manusia...insyaalah..

Tanpa Nama
15 Oktober 2014 12:59 PTG

Lanyak mcam kete kebal memang la jahanam sbb proton murah brand lain mahal cube brand yang mahal lanyak mcm tuan tuan lanyak proton same jahanam jugak ...kereta aku exora 2010 h line milage 420000 setakat ni still running ok xde masalah mantainance berat takde lagi..a/c pon ok sejuk lagi..janji jaga kereta walaupun x semahal harga brand lain

Tanpa Nama
24 Oktober 2014 2:45 PTG

Belilah kereta proton...xpe...duit habez ke proton pon xpe...nanti dpt balik kt brim...hahaha...

Tanpa Nama
7 Disember 2014 5:43 PTG

saya menggunakan proton persona keluaran 2012 dan ada pengalaman yang sangat mengerikan menggunakan proton..baru dua tahun pakai rosaknya mengalahkan kereta berumur 15tahun.fuel pump rosak..icm relay rosak..masalah leaking pada bumbung..power window tu x usah cte lh.andaikata ada yang bertanya "patutkah saya membeli kereta proton?"maka dengan tanpa rasa bersalah dan tanpa rasa ragu2 saya akan menjawab...carilah produk lain.mungkin datsun bahulu lebih bagus.

Tanpa Nama
8 Disember 2014 12:16 PTG

sy bgga pkai kerta tmptan lgi2 wira sbb boleh kcuk gn evo 123 or gsr ...lgi2 body part smua boleh msuk ....hehehe stkt nie engine 4g93 (1.8)n/a nk tappau vtec or laen2 kete snyum jerr ....

16 Disember 2014 4:23 PTG

Salam sejatra buat anda semuanya ..!
Nama : ADIF PRADITIA
Alamat : jakarta
Pekerjaan : M .DI PT YOYOTA DI JAKARTA

Para Sahabat Dan Mitra kerja di manapun berada saya pribadi bpk. ADIF PRDITIA
Tak lain hanya ingin menyampaikan rasa ucapan terimakasih kepada seseorang yang sudah membantu saya .

jujur saya hanya ingin berbagi satu kepercayaan bagaimana saya bisa berkomentar tentang permainan dunia togel walaupun jauh sebeumnya saya tidak pernah bemain togel .
web : http ://dukunsaktiterpecayadindones ia.blogspot.com dengan
no. pelayanan <0812-4286-9624->sudah sangat membantu kami dan kami dapat BLT 600 JT dari angka rtual 4D MACAU <5203> Walaupun harus mentransfer duluan dana ritual sebanyak 50 JT UNTUK Dana ritual unruk mendapatkan angka tembus itu dan menunggu waktu proses lima hari untuk pegadaan rritual >
kepercayaan saya sebagai sebagai seorang menejer sudah bisa kembali dari uang pinjaman perusahaan yang harus saya kembalikan walaupun harus menebus jalan seperti ini
terimakasih ki jagad sakti .....!!

sukses slalu ki ..!

16 Disember 2014 4:23 PTG

Salam sejatra buat anda semuanya ..!
Nama : ADIF PRADITIA
Alamat : jakarta
Pekerjaan : M .DI PT YOYOTA DI JAKARTA

Para Sahabat Dan Mitra kerja di manapun berada saya pribadi bpk. ADIF PRDITIA
Tak lain hanya ingin menyampaikan rasa ucapan terimakasih kepada seseorang yang sudah membantu saya .

jujur saya hanya ingin berbagi satu kepercayaan bagaimana saya bisa berkomentar tentang permainan dunia togel walaupun jauh sebeumnya saya tidak pernah bemain togel .
web : http ://dukunsaktiterpecayadindones ia.blogspot.com dengan
no. pelayanan <0812-4286-9624->sudah sangat membantu kami dan kami dapat BLT 600 JT dari angka rtual 4D MACAU <5203> Walaupun harus mentransfer duluan dana ritual sebanyak 50 JT UNTUK Dana ritual unruk mendapatkan angka tembus itu dan menunggu waktu proses lima hari untuk pegadaan rritual >
kepercayaan saya sebagai sebagai seorang menejer sudah bisa kembali dari uang pinjaman perusahaan yang harus saya kembalikan walaupun harus menebus jalan seperti ini
terimakasih ki jagad sakti .....!!

sukses slalu ki ..!

Tanpa Nama
27 Disember 2014 5:20 PTG

Assalam, pandangan Saya mudah, proton kurang sikit dalam hal customer service ni. Cuba tuan tuan call sc yang besar dibawah proton edar sendiri. blehke dapat Ots atau mesin yang jawap. kalau sc authorised yang berlesen, mereka senantiasa on call siap Ada pic jaga HP.

Tanpa Nama
22 Januari 2015 3:41 PG

sy skrng umur 27 tahun..mmg tak ada kereta lagi,,,bkn xmpu beli,,,tp xsuka nk tanggung hutang loan kereta dgn bank...sblm ni pakai kereta mak,,skrng ni tgh kumpul duit nak beli kereta 2nd PROTON ISWARA SE..dh lama mengidam,,doa kan saya!

p/s: harap2 dh beli nti xjadi masalah.. yg penting penjagaan..

Tanpa Nama
22 Januari 2015 11:54 PTG

masih menunggu kereta proton preve promosi hujung tahun 2014 - RM8000 + free S 3 th ,,,, sampai sekarang belum dapat kereta....mereka kata tak ada kereta......pelik jugak buat promosi tapi tak ada kereta ....la ni tunggu aja sbb kata putus belum ada ..........sya harap proton tak me@#$% pelanggan..................

19 Februari 2015 7:38 PTG

Setuju sangat......

20 Mac 2015 5:35 PTG

Keta pertama Mazda 626 throwback tahun 1981...3 tahun...lepastu Mazda 929.(used car) 3 tahun....ekonomi meleset...pakai Renault (used car) 2 tahun..tukar plk peugot 305 (used car) 4:tahun...mmg keta2 tu sedap di pandu....mula pakai iswara (baru) 1993 sampai sekarang msh jalan lg...sangat puashati...x de problem. 1998 Tambah satu keta. Wira (baru)..mmg selesa...xde masaalah. Tukar keta ...ambil waja (baru)...2004...sekarang dh 2015...masih blh lari 150 dgn senang hati....mantap...rasa mcm bwk 626 dulu..mcm 929 dulu...mcm 305 dulu...Jd sejak guna proton...1995 sy dah x tgk cap lain....ni tengah tunggu preve premium... saya bangga dengan proton..tahniah...

20 Mac 2015 5:38 PTG

Keta pertama Mazda 626 throwback tahun 1981...3 tahun...lepastu Mazda 929.(used car) 3 tahun....ekonomi meleset...pakai Renault (used car) 2 tahun..tukar plk peugot 305 (used car) 4:tahun...mmg keta2 tu sedap di pandu....mula pakai iswara (baru) 1993 sampai sekarang msh jalan lg...sangat puashati...x de problem. 1998 Tambah satu keta. Wira (baru)..mmg selesa...xde masaalah. Tukar keta ...ambil waja (baru)...2004...sekarang dh 2015...masih blh lari 150 dgn senang hati....mantap...rasa mcm bwk 626 dulu..mcm 929 dulu...mcm 305 dulu...Jd sejak guna proton...1995 sy dah x tgk cap lain....ni tengah tunggu preve premium... saya bangga dengan proton..tahniah...

Tanpa Nama
20 April 2015 12:38 PG

Saya pakai saga flx sv.... bleh pergi 230kmj, saya cuma tkar ecu dan paip exzos... mmg syok... tq proton

Tanpa Nama
2 Jun 2015 7:37 PG

betul la generasi muda x percaya Proton.....anak 1st beli Ford Fiesta.....ada problem gearbox, utk anak kedua aku cuba kempen beli Iriz, harga ok, dlm ok, design depan ok, laaa.....design belakang pula nampak x ok katanya macam tin kena penyek, akhirnya dia beli Honda Jazz.....

Tanpa Nama
5 Jun 2015 12:35 PTG

Hello, Semua orang (Pinjaman Tawaran)
Adakah anda berminat untuk mendapatkan pinjaman @ 2%? Jika ya,? email kami sekarang untuk maklumat lanjut mengenai pinjaman yang anda perlukan sebagai pinjaman. Sekarang sila hubungi kami di: anitacharlesloancompany@gmail.com bersama-sama dengan maklumat di bawah.
kami menawarkan dari $ 1,000.00 kepada $ 25,000.000.00 juga memohon untuk maklumat lanjut

{Lengkapkan borang pinjaman di bawah}
Nama anda: ===========
NEGARA: ===========
NEGERI: ===========
ALAMAT: ===========
GENRE: ===========
Jumlah yang diperlukan: ===========
TEMPOH: ===========
BILANGAN TELEFON: =========== =============
Hubungi kami dengan email ini: anitacharlesloancompany@gmail.com
Akaun yang lebih baik daripada syarikat yang sah.
Salam
Puan Anita

29 Jun 2015 1:42 PTG

Bicara tentang proton...apa yg diusahakan selama ini ialah pada arahtuju yg baik....lalu segala pandangan dan lapuran negatif perlu diambil sebagai perkara untuk di pertingkatkan....yg positifnya bagi saya ianya produk yg memberi bnyak pekerjaan kpd rakyat malaysia...yg tinggal ialah utk diushakan agar reputasi proton naik dgn meningkatkan kualiti dan harga produk yg relevan pada pasaran ...perkara ini hanya akan tercapai jika proton mempunyai pemimpin yang juga usahawan yg bijak yg dapat mengenal pasti perkara-perkara yg menjadi masalah kepada proton untuk di perbaiki ..kesimpulannya saya hendak mengatakan bahawa proton belum menjumpai org yg sesuai , yg idea kreatif dan bijakasana utk memimpin dan membawa proton ke aras kecemerlangan pada pasaran malaysia dan seterusnya global ....lalu kita berharap pimpinan proton yg ada sekarang sedar keadaan ini dan perlu berusaha lagi mencari individu-individu yg mempunyai idea dan kepintaran untuk memasuki pasukan proton bagi mereformasikan proton kepada percapaian yg boleh mendatangkan maruah dan membanggakan rakyat malaysia ...

29 Jun 2015 1:46 PTG

Bicara tentang proton...apa yg diusahakan selama ini ialah pada arahtuju yg baik....lalu segala pandangan dan lapuran negatif perlu diambil sebagai perkara untuk di pertingkatkan....yg positifnya bagi saya ianya produk yg memberi bnyak pekerjaan kpd rakyat malaysia...yg tinggal ialah utk diushakan agar reputasi proton naik dgn meningkatkan kualiti dan harga produk yg relevan pada pasaran ...perkara ini hanya akan tercapai jika proton mempunyai pemimpin yang juga usahawan yg bijak yg dapat mengenal pasti perkara-perkara yg menjadi masalah kepada proton untuk di perbaiki ..kesimpulannya saya hendak mengatakan bahawa proton belum menjumpai org yg sesuai , yg idea kreatif dan bijakasana utk memimpin dan membawa proton ke aras kecemerlangan pada pasaran malaysia dan seterusnya global ....lalu kita berharap pimpinan proton yg ada sekarang sedar keadaan ini dan perlu berusaha lagi mencari individu-individu yg mempunyai idea dan kepintaran untuk memasuki pasukan proton bagi mereformasikan proton kepada percapaian yg boleh mendatangkan maruah dan membanggakan rakyat malaysia ...

11 Julai 2015 10:12 PG

Slepas aku jual toyota corona buruk aku.. Yg dah tak ada alat ganti.. Aku pakai kreta proton..dgn bangga aku pandu kereta yg ada jenama bahasa yg aku paham.. WIRA.. Jangan risau.. Aku masih sokong proton.bangga dgn kreta proton walau pn cuma mampu pakai wira se terpakai je..

Tanpa Nama
27 Julai 2015 12:35 PG

Aku masih guna Proton Iswara thn 2003, mmg mantap, enjin smooth je...janji tukar minyak hitam cukup masa, cuma baru baru ni aircond buat prob, kejap sejuk kejap x, rasa mcm nk tambah keta, nk cari saga flx pulak....apa apa pun, kita dapat setimpal dgn apa yg kita bayar...x mau cakap banyak...

6 Ogos 2015 6:21 PTG

BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!!
Feyilfatma Nama saya, tinggal di malaysia, saya adalah seorang Muslim yang taat saya mahu menggunakan
Media ini untuk mengingatkan semua orang mencari pinjaman untuk berhati-hati dengan penipu kerana mereka everywhere.Few bulan lalu, saya adalah dari segi kewangan ke bawah, dan kerana keperluan saya, putus asa dan kemiskinan, saya telah scammed oleh beberapa syarikat yang dipanggil pinjaman dalam talian. Saya tidak berputus asa sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal dipanggil Puan theresa yang memberi pinjaman pinjaman tidak bercagar $ 57,000 dalam masa 24 jam tanpa tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat ansuran pertama saya amaran 2 jam selepas saya digunakan. Saya menggalakkan rakan-rakan malaysia yang memerlukan pinjaman untuk sila hubungi Cik Theresa melalui: theresaloancompany@gmail.com
Berhati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: feyzilfatma@gmail.com

6 Ogos 2015 6:26 PTG

BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!!
Feyilfatma Nama saya, tinggal di malaysia, saya adalah seorang Muslim yang taat saya mahu menggunakan
Media ini untuk mengingatkan semua orang mencari pinjaman untuk berhati-hati dengan penipu kerana mereka everywhere.Few bulan lalu, saya adalah dari segi kewangan ke bawah, dan kerana keperluan saya, putus asa dan kemiskinan, saya telah scammed oleh beberapa syarikat yang dipanggil pinjaman dalam talian. Saya tidak berputus asa sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal dipanggil Puan theresa yang memberi pinjaman pinjaman tidak bercagar $ 57,000 dalam masa 24 jam tanpa tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat ansuran pertama saya amaran 2 jam selepas saya digunakan. Saya menggalakkan rakan-rakan malaysia yang memerlukan pinjaman untuk sila hubungi Cik Theresa melalui: theresaloancompany@gmail.com
Berhati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: feyzilfatma@gmail.com

Tanpa Nama
19 Ogos 2015 8:56 PTG

Saya seorang pengguna proton Preve. So far experience drive Preve memang best dan puas hati. Tapi yang tak puas hati nya banyak jugak. salah satu nya design kereta tu. Depan memang cantik tp kenapa proton macam sengaja nak design belakang yang buruk. Tak kreatif langsung. Rear lights tu bagi la cantik sikit. Design mcm sengaja nak bagi sales turun. Macam tak kena la dengan belakang Preve tu. Satu lagi, masa mula2 beli dulu, cover pintu tak habis masuk, getah kat tingkap berlipat pulak dah, strip yg dekat but tak lekat habis, ada pulak kesan bintik2 kat headliner. Kalau dh byk sgt mcm ni, agaknya QAQC Proton buat keje tak?

Tanpa Nama
19 Ogos 2015 9:08 PTG

No 7 setuju sangat. Bagus2 dah lawa diorang ubah lagi depan tu. Kalau belakang tu buat mcm volvo s60/bmw x6 kan cantik.

24 Ogos 2015 8:02 PG

Hello, saya Encik Stahl, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami memberi pinjaman wang kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau yang memerlukan wang untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman.
Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga jangka masa yang anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda.
Jadi hubungi kami hari ini oleh E-mel: stahlchristianloanfirm@gmail.com

7 September 2015 10:03 PTG

PENGAKUAN TULUS DARI SAYA DASWATI KERJA DI MALAYSIA

Assalamualaikum.wr.wb. Kami ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang Pembantu rumah tangga di MALAYSIA yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun, merantau itu sangat menderita dan di suatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan AKY .dan katanya bisa membantu orang Lewat nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di malaysia :akhirnya saya coba untuk menhubungi.AKY SANTADEWA dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor 4D, dan nomor yg diberikan AKY meman betul2 terbukti tembus 100% dan saya sangat bersyukur berkat bantuan AKY: kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri munkin saya tidak bisa membalas budi baik AKY sekali lagi makasih yaa AKY dan bagi teman2 yg KESULITAN DALAM KEUANGAN

APAKA ANDA TERMASUK DALAM KATEGORI DI BAWAH INI

1/" Dikejar-kejar hutang

2" Selaluh kalah dalam bermain togel

3" Barang berharga anda udah habis terjual Buat judi togel

4" Anda udah kemana2 tapi tidak menghasilkan

5" Udah banyak Dukun togel yang kamu tempati minta angka jitunya tapi tidak ada satupun yang berhasil. Solusi yang tepat jangan anda putus asah..

AKY SANTADEWA.akan membantu anda semua dengan Angka ritwal/GHOIB..
angka GHOIB:SINGAPURA
angka GHOIB:HONGKONG
angka GHOIB:MALAYSIA
angka GHOIB:TOTO MAGNUM 4D.6D.8D
angka GHOIB:LAOS
angka GHOIB:SIDNEY
angka GHOIB:CAMBODIA
angka GHOIB:CHINA
angka GHOIB:KOREA
angka GHOIB:TOTO KUDA
angka GHOIB:ARAB SAUDI
angka GHOIB:BRUNEI DARUSSALAM
angka GHOIB:TAIWAN
angka GHOIB:THAILAND
bila butuh bantuan hubungi saja.BELIAU :( 0852-8315-2944 ] http://akisantadewa.blogspot.com

10 September 2015 9:14 PTG

Hello, Saya Puan Iman, A pemberi pinjaman pinjaman swasta yang menghulurkan peluang masa hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Pinjaman kami kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perniagaan pada tahap 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman, jadi hubungi kami hari ini E-mel: (faithchristianloan@gmail.com) Telefon: 13239892531
Maklumat peminjam: Nama penuh: _______________ Negeri: __________________ seks: ______________________ Umur: ______________________ Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______ Tempoh Pinjaman: ____________ Tujuan pinjaman: _____________ Nombor telefon: ________
Terima kasih.

15 September 2015 12:54 PG

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan, BRENDA HARAPAN pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan Dari
$ 20.000 untuk $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (brendahope816@gmail.com)

15 September 2015 8:42 PG

Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Jika dalam apa-apa masalah kewangan atau memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Jika anda membayar bil-bil atau hutang untuk menyelesaikan, atau adakah saya memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan yang bagus? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan ia bank-bank tempatan keras / modal mencari untuk mendapatkan gadai janji daripada institusi kewangan yang lain? Adakah anda memerlukan pinjaman atau pembiayaan untuk apa-apa sebab, jika anda suka,

* Pinjaman Kenderaan
* Pinjaman Harta Tanah
* Pinjaman Perniagaan
* Lain-lain Pinjaman
* Kredit
* MasterCard

Sila hubungi kami melalui e-mel: Saya Theresaloancompany@gmail.com
Nota: Pinjaman memberi kadar faedah tahunan sebanyak hanya 2%. Harap anda akan diberi kredit dalam mana-mana negara di dunia harus kediaman.

Apa-apa keperluan pelanggan, kami perlu memberikan maklumat berikut untuk membuka fail pemprosesan pinjaman.

1. NAMA PENUH: ...............................
2. ALAMAT: .............................. .. ...
3. KERJA: .....................
4. NEGERI: ........................
5. SYARAT: ........................ ..
6. Bandar: ...........................
7. SEX: ............................
8. Umur ........................... ..
9. NOMBOR TELEFON BIMBIT: ............ ..
10. BILANGAN KREDIT DIKEHENDAKI: ..........
Pendapatan 11.Monthly ..................
12.DURATIO daripada: ..................... ..
13. PINJAMAN TUJUAN ...............

Terima kasih atas kerjasama anda
SYARIKAT PINJAMAN Theresa
ALAMAT EMAIL: Saya Theresaloancompany@gmail.com

10 Oktober 2015 10:15 PTG

Hello, Permohonan Pinjaman
Adakah anda berminat untuk mendapatkan pinjaman @ 2%? Jika ya,? email kami sekarang untuk maklumat lanjut mengenai pinjaman yang anda perlukan sebagai pinjaman. Sekarang sila hubungi kami di: gloryloanfirm@gmail.com bersama-sama dengan maklumat di bawah.
Tawaran kami sebanyak $ 3,000.00 kepada $ 20,000.000.00 juga memohon maklumat lanjut
{Lengkapkan borang di bawah pinjaman}
Nama anda: ===========
NEGARA: ===========
NEGERI ===========
ALAMAT: ===========
GENRE: ===========
Jumlah yang diperlukan: ===========
TEMPOH: ===========
NOMBOR TELEFON: =========== =============
Nama Puan Glory
Hubungi kami di email ini: gloryloanfirm @ gmail.comloanfirm @ mail.com Salam

Akaun yang lebih baik bagi syarikat-syarikat yang sah.

Balas

18 Oktober 2015 7:36 PTG

PINJAMAN CEPAT TAWARAN ONLINE DI GRACE MORGAN PINJAMAN SYARIKAT ... Grace Morgan Pinjaman Syarikat adalah pembekal terkemuka pinjaman Worldwide Tidak kira apa keadaan kewangan anda, kami boleh membantu mendapatkan cash.We anda sendiri menyediakan pinjaman untuk penyatuan hutang, pembaikan rumah, tidak bercagar pinjaman, pinjaman untuk kredit buruk, pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman Pelajar, pinjaman kereta, mengurangkan Hutang Kad Kredit, Harta Tanah dan Gadai janji anda pada kadar faedah 2%. Tawaran pinjaman dalam talian kami adalah pantas dan mudah untuk apply.it adalah dijamin 100% dan safe.do hubungi kami sekarang untuk maklumat lanjut DI Gracemorganloancompany@gmail.com

21 Oktober 2015 11:35 PTG

Hello nama saya Puan Maya Muhammad, ia adalah satu kelegaan besar yang i perlu membuat awam ini kerana saya tidak boleh menyimpannya untuk diri saya lagi.
Saya telah mencari untuk $ 250,000USD pinjaman untuk masa yang sangat lama, saya telah mencari di mana-mana saya telah pun mendapat ditipu oleh beberapa syarikat dan mereka semua masih melakukan perkara yang sama sehingga seorang kawan saya memperkenalkan saya kepada sebuah syarikat bernama Ace Syarikat Pinjaman di mana dia mendapat pinjaman sendiri dari, i takut pada mulanya kerana trauma yang disebabkan oleh syarikat-syarikat lain, tetapi dia menggalakkan saya untuk mencubanya.
Saya mengambil nasihat beliau dan cuba keluar dan ia menakjubkan bagaimana ia semua ternyata menjadi, saya mendapat pinjaman tanpa tekanan dan hanya dengan yuran pendaftaran sedikit wang kredit saya dengan akaun saya.
Saya tahu ada ramai orang di luar sana yang telah ditipu banyak kali, tetapi anda tidak perlu menjadi sedih kerana Puan Veronica Simpson Ace Pinjaman Syarikat adalah penyelesaian yang sempurna untuk isu-isu pinjaman anda, anda boleh menghubungi beliau melalui e-mel ini: aceloancompany @ gmail.com, dan anda tidak akan sedih lagi dan anda akan gembira kerana saya sekarang.
sila jangan tunggu lagi, jika anda ingin mengetahui lebih lanjut anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya sendiri: mayamuhammad111@gmail.com dan saya akan menjadi sangat gembira untuk memberitahu anda lebih lanjut.

Tanpa Nama
28 Oktober 2015 11:29 PG


Sila jika anda memerlukan pinjaman atau anda memerlukan bantuan kewangan segera, hubungi saya sekarang melalui e-mel sebagai johnlutherloanfirm1@outlook.com dan saya akan memberikan anda pinjaman.
terima kasih

11 November 2015 2:59 PTG

Aku rasa ko patut tulis comprehensive book atau integrated book bagi menceritakan dgn mudah tentang objektif proton dan perancangan utk masa depan negara.. kalau nk tau rangka atau framework boleh email aku d emo_aled@yahoo.com

20 November 2015 5:27 PTG

Adakah anda memerlukan pinjaman, untuk membeli sebuah rumah, kereta? Adakah anda dalam apa jua keadaan huru-hara kewangan dan anda mahu untuk menyelesaikan krisis anda? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memenuhi permintaan daripada ahli-ahli keluarga atau kekal memberangsangkan dari segi kewangan? Jika ini berlaku maka bimbang lagi kerana kami adalah sebuah syarikat pinjaman peribadi yang bertujuan untuk membantu mereka yang memerlukan dari segi kewangan supaya mereka dapat menjalani kehidupan yang mereka ingini. Isikan borang di bawah dan mendapatkan ia kembali kepada kami melalui e-mel sebagai davidpetersonloanfirm1@outlook.com dan kita akan gembira untuk membantu anda.

Nama:
negara:
Negeri:
jantina:
Nombor telefon:

Isikan ini dan kembali kepada kami melalui e-mel sebagai davidpetersonloanfirm1@outlook.com supaya transaksi pinjaman tersebut boleh memulakan OK.

Nama: David Peterson
E-mel: davidpetersonloanfirm1@outlook.com

28 November 2015 11:01 PTG

Hello, Saya Puan Heather Putih, syarikat pinjaman pinjaman peribadi. Kami sedang dan pakar dalam memberikan yang akhir pinjaman tahun ini, pinjaman Krismas, tahun pinjaman baru untuk anda untuk membayar apa-apa pinjaman koperasi yang anda sedang berada di sekarang kita memberikan pinjaman peluang seumur hidup untuk anda untuk membayar bil-bil anda dan hutang peribadi dan memiliki perniagaan anda. pinjaman diberi kepada individu dan syarikat pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: (qualityloanfirms@asia.com)
(heatherwhiteloanltd@gmail.com). Datang dan perbezaan pengalaman dalam perkhidmatan kami.

29 November 2015 6:42 PG

Malaysia dan Korea tahun 80an setanding dlm segala segi..90an pecutan ekonomi Korea meninggalkan kan Malaysia 2015 Malaysia klu ranking tercorot...Korea ditamatkan negara maju,Malaysia dgn angan angannya menuju era negara maju...apa masalahnya???

Tanpa Nama
30 November 2015 11:14 PG

URGENT LOAN OFFER APPLY NOW.
Hello,
My name is Mrs Vicky, i am from Carlifornia USA, married, i have
been searching for a genuine loan company for the past 5 months and
all i got was bunch of scams who made me to trust them and at the end
of the day, they took my money without giving anything in return, all
my hope was lost, i got confused and frustrated,i find it very
difficult to feed my family, i never wanted to have anything to do
with loan companies on the internet, so i went to borrow some money from a
friend, i told her all that happened and she said she can help me, that
she knows a loan company that can help me with any amount of loan
needed by me with a very low interest rate of 2%, that she just got a
loan from them, she directed me on how to apply for the loan, i did
just as she told me, i applied with them on Email:(williamsloans14@gmail.com), i never believed but i tried and to my
greatest surprise i got the loan within 24 hours, i could not believe,
i am happy and rich again and i am thanking God that such loan
companies like this still exist upon this scams all over the places,
please i advise everyone out there who are in need of loan to go for
(williamsloans14@gmail.com) they will never fail you,and
your life shall change as mine did.
URGENT PINJAMAN TAWARAN MEMOHON SEKARANG.
Hello,
Nama saya Puan Vicky, i am dari Carlifornia Amerika Syarikat, berkahwin, saya mempunyai
telah mencari syarikat pinjaman yang tulen untuk 5 bulan yang lalu dan
semua yang saya dapat adalah sekumpulan penipuan yang membuat saya untuk mempercayai mereka dan pada akhirnya
hari, mereka mengambil wang saya tanpa memberi apa-apa sebagai balasan, semua
harapan saya telah hilang, i mendapat keliru dan kecewa, saya merasa sangat
sukar untuk memberi makan kepada keluarga saya, saya tidak pernah mahu mempunyai apa-apa kaitan
dengan syarikat-syarikat pinjaman di internet, jadi saya pergi untuk meminjam wang daripada
rakan, saya memberitahunya apa yang berlaku dan dia berkata dia boleh membantu saya, yang
dia tahu syarikat pinjaman yang boleh membantu saya dengan mana-mana jumlah pinjaman
diperlukan oleh saya dengan kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%, bahawa dia hanya mendapat
pinjaman daripada mereka, dia mengarahkan saya tentang bagaimana untuk memohon pinjaman, i did
hanya kerana dia memberitahu saya, saya memohon dengan mereka pada E-mel: (williamsloans14@gmail.com), saya tidak pernah percaya tetapi saya cuba dan saya
kejutan besar i mendapat pinjaman dalam tempoh 24 jam, saya tidak dapat percaya,
i gembira dan kaya lagi dan saya sedang mengucapkan terima kasih kepada Tuhan bahawa pinjaman itu
syarikat-syarikat seperti ini masih wujud di atas penipuan ini di seluruh tempat,
sila i menasihati semua orang di luar sana yang memerlukan pinjaman untuk pergi untuk
(williamsloans14@gmail.com) mereka tidak akan mengalami kerugian anda, dan
hidup anda akan berubah apabila saya lakukan.

11 Disember 2015 5:56 PTG

Fatma Nama saya, tinggal di malaysia, saya adalah seorang Muslim yang taat saya mahu menggunakan
Media ini untuk mengingatkan semua orang mencari pinjaman untuk berhati-hati dengan penipu kerana bulan everywhere.Few lalu, saya adalah dari segi kewangan ke bawah, dan kerana keperluan saya, putus asa dan kemiskinan, saya telah scammed oleh beberapa syarikat yang dipanggil pinjaman dalam talian. Saya tidak berputus asa sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal dipanggil Puan theresa yang memberi pinjaman pinjaman tidak bercagar sebanyak $ 100,000 dalam masa 24 jam tanpa tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat ansuran pertama saya amaran 2 jam selepas saya digunakan. Saya menggalakkan rakan-rakan indonesia yang memerlukan pinjaman untuk memudahkan hubungi Cik Theresa melalui: theresaloancompany@gmail.com
Berhati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: feyzilfatma@gmail.com

6 Januari 2016 2:44 PTG

Hello, nama saya Fatma. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman berhati-hati kerana ada penipuan mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang dari segi kewangan, dan putus asa, saya telah scammed oleh beberapa pemberi pinjaman dalam talian. Saya hampir berputus asa sehinggalah seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal dipanggil Puan Theresa menghulurkan pinjaman tanpa jaminan dari ($ 100,00) RM, 437,581.15 (1,3 bilion) dalam masa kurang daripada 24 jam tanpa tekanan atau tekanan kepada kepentingan Kadar adalah hanya 2%. Saya amat terkejut apabila saya memeriksa akaun bank saya dan mendapati bahawa bilangan i digunakan untuk dihantar terus ke dalam akaun saya tanpa berlengah-lengah. Kerana saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik supaya orang ramai boleh mendapatkan pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman apa-apa jenis, sila hubungi beliau melalui e-mel: Theresaloancompany@gmail.com
Anda juga boleh hubungi saya di e-mel saya feyzilfatma@gmail.com.
Sekarang, semua saya lakukan adalah cuba untuk bertemu dengan bayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan ..

10 Januari 2016 12:25 PG

Saya Husnah dan saya sedang mengambil masa saya keluar untuk memberi keterangan Puan Amanda kerana dia akhirnya menawarkan saya.
Saya dan suami saya mendapat ke dalam hutang yang sangat besar dengan Bank dan kami memohon pinjaman daripada syarikat pinjaman yang berbeza tetapi semua datang tidak berjaya. sebaliknya mereka mendapat kita ke dalam hutang lebih meninggalkan kita bankrap sehingga saya datang dalam hubungan dengan Puan Amanda, yang menawarkan saya pinjaman. Sekarang kita telah akhirnya menetap hutang kami dan memulakan perniagaan baru dengan wang kiri dari pinjaman. Anda boleh menghubungi beliau hari ini untuk pinjaman dalam apa jua bentuk dan jumlah.
Hubungi Puan Amanda melalui mana-mana e-mel yang berikut. amandarichardssonloanfirm@gmail.com atau amandarichardson686@gmail.com atau anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya untuk arahan lanjut ikmahusnah@gmail.com

18 Januari 2016 11:04 PG

Cahya Kirana Pinjaman terhad adalah salah satu daripada syarikat-syarikat pinjaman bebas terkemuka di seluruh dunia. Kami telah teguh dan telah membangunkan pemahaman yang baik tentang keperluan anda dan keperluan individu selama ini. Kami komited untuk merawat pelanggan-pelanggan kami dengan adil dan menyediakan perkhidmatan yang profesional, ramah dan membantu. Prosedur kami direka untuk patut anda, untuk memastikan bahawa kita melengkapkan produk yang sesuai dengan keadaan anda, formaliti minimum, dan bersama-sama dengan pendekatan yang fleksibel untuk setiap program, memastikan permohonan pinjaman anda. Kami membantu pelanggan berubah dan memperbaiki kehidupan mereka lebih daripada 47 tahun dan kami benar-benar bebas, kita berada dalam kedudukan yang unik untuk menawarkan pelbagai pinjaman untuk semua jenis perniagaan dan individu. Matlamat kami adalah untuk memenuhi keperluan kewangan anda dan kepuasan anda adalah amat penting kepada kami. Sebab itu kita mesti memberi pinjaman pada kadar faedah 2%, kembali kepada kami hari ini jika anda berminat dalam perkhidmatan kami.
E-mel: cahya.creditfirm@gmail.com

18 Januari 2016 11:08 PG

Cahya Kirana Pinjaman terhad adalah salah satu daripada syarikat-syarikat pinjaman bebas terkemuka di seluruh dunia. Kami telah teguh dan telah membangunkan pemahaman yang baik tentang keperluan anda dan keperluan individu selama ini. Kami komited untuk merawat pelanggan-pelanggan kami dengan adil dan menyediakan perkhidmatan yang profesional, ramah dan membantu. Prosedur kami direka untuk patut anda, untuk memastikan bahawa kita melengkapkan produk yang sesuai dengan keadaan anda, formaliti minimum, dan bersama-sama dengan pendekatan yang fleksibel untuk setiap program, memastikan permohonan pinjaman anda. Kami membantu pelanggan berubah dan memperbaiki kehidupan mereka lebih daripada 47 tahun dan kami benar-benar bebas, kita berada dalam kedudukan yang unik untuk menawarkan pelbagai pinjaman untuk semua jenis perniagaan dan individu. Matlamat kami adalah untuk memenuhi keperluan kewangan anda dan kepuasan anda adalah amat penting kepada kami. Sebab itu kita mesti memberi pinjaman pada kadar faedah 2%, kembali kepada kami hari ini jika anda berminat dalam perkhidmatan kami.
E-mel: cahya.creditfirm@gmail.com

31 Januari 2016 2:57 PTG

Halo Setiap Satu, nama saya wanita Jane alice dari Indonesia, dan saya bekerja dengan bersatu bangsa kompensasi, dan kami telah mendengar dan juga membuat pinjaman dari perusahaan pinjaman, saya cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak lender kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli dan nyata, aku ingin meluncur kesaksian tentang bagaimana Tuhan menuntun saya untuk pemberi pinjaman dan Pinjaman nyata genue telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internt, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan saya pinjaman. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah scammed kali uang tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari online genue kredit pemberi pinjaman yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas kesimpulan kita tentang masalah dan dia bercerita tentang seorang wanita yang disebut Mr Dangote yang merupakan CEO dari Dangote Pinjaman Perusahaan. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp400,000,000) dengan tingkat bunga rendah 1,5%, tidak merawat usia saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya ingin menggunakan uang itu untuk membangun bisnis dan pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan dilakukan pada transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman, sudah disimpan ke bank dan mimpi saya datang melalui. Jadi saya ingin saran yang membutuhkan genue panggilan pinjaman cepat sekarang email di Dangotegrouploandepartment@gmail.com. dia tidak tahu bahwa aku melakukan ini. Saya berdoa agar Tuhan memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dilakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di ladyjanealice@gmail.com hari yang indah lebih info..

3 Februari 2016 12:38 PTG

Saya pakai Proton iswara LMST (2005). Sampai skarang tiada masalah. Yg penting ontime service, bawa keta bukan mcm hantu. klu ada kerosakan sikit, terus repair sebelum merebak tempat lain (kerosakan keta ni mcm kurap, klu dibiarkan, makin merebak). Even keta sy ada DNA mitsubitsi, tapi saya yakin proton terbaru adalah lebih baik dari kereta sya ni.. I believe that. So, sokong la produk di tempat kita tinggal ni.

7 Februari 2016 9:48 PTG

Halo Setiap Satu, nama saya wanita Jane alice dari Indonesia, dan saya bekerja dengan bersatu bangsa kompensasi, dan kami telah mendengar dan juga membuat pinjaman dari perusahaan pinjaman, saya cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak lender kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli dan nyata, aku ingin meluncur kesaksian tentang bagaimana Tuhan menuntun saya untuk pemberi pinjaman dan Pinjaman nyata genue telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internt, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan saya pinjaman. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah scammed kali uang tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari online genue kredit pemberi pinjaman yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas kesimpulan kita tentang masalah dan dia bercerita tentang seorang wanita yang disebut Mr Dangote yang merupakan CEO dari Dangote Pinjaman Perusahaan. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp400,000,000) dengan tingkat bunga rendah 1,5%, tidak merawat usia saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya ingin menggunakan uang itu untuk membangun bisnis dan pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan dilakukan pada transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman, sudah disimpan ke bank dan mimpi saya datang melalui. Jadi saya ingin saran yang membutuhkan genue panggilan pinjaman cepat sekarang email di Dangotegrouploandepartment@gmail.com. dia tidak tahu bahwa aku melakukan ini. Saya berdoa agar Tuhan memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dilakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di ladyjanealice@gmail.com hari yang indah lebih info..

11 Februari 2016 4:22 PTG

tahnian kepada jurutera proton kerana dapat membina engine proton sendiri...

pendpat sya napa ramai org persoalkan... mungkin d sebabkan kualiti.. harga.. dan kesesuaian engine pada kereta..

harap jurutera proton dapat buat lebih dari 1 biji engine untuk setiap kereta proton..

dan d harap juga jangan la bergantung pada engine sekarang... kerena ia amat memalukan...

dalam malaysia ni... bukan setakat engineer jurutera je yg bole buat engine... org yg tiada SPM pun dah bole buat engine setanding jurutera proton...

Tanpa Nama
17 Februari 2016 12:39 PG

Betul tu pirate,kebanyakan orang berbakat tiada peluang.kualiti dan cara kerja proton tak boleh samakan toyoto/honda wahai adik di atas.pengalaman anda mungkin memandu toyota/honda yang dimamah usia.senang cakap used car(mampu milik).kualiti toyota/honda jauh beza dan selesa serta kurang ke SC repair benda2 yang xsepatutnya kita fikirkan dalam jangkamasa terdekat.bunyi dalaman kenderaan membezakan identiti kenderaan.bila rezeki anda terlebih kelak anda akan faham situasi berbeza.pandu dulu kereta lain baru beri komen yang betul.buatan proton dari dulu lagi anda akan dengar bunyi angin,engine,tayar,plastik,besi dll..award paling bising adalah proton pegang.yang ubahnya bunyi wiper senyap model baru proton sekarang.amazing! Jika anda menyangkal kenyataan saya,anda adalah orang yang 'menegakkan benang yang basah'.saya kritik bukan menentang,mahukan perubahan yang lebih baik kepada semua orang.saya adalah pengguna proton baru versi premium.mungkin inilah kali terakhir saya beli proton car.tiada lagi kali ketiga.prinsip saya adalah elakkan masaalah sebelum bertembung masaalah.peace no war ;) semoga anda semua sihat sejahtera.

Tanpa Nama
17 Februari 2016 1:09 PG

Jika anda seorang yang fokus dan peka,anda akan faham rata2 di jalan raya toyota/honda menjadi pilihan walaupun 'terpaksa' membayar harga yang terlalu mahal mencecah harga sebiji rumah.at least perodua car walaupun mampu kereta import.cuba anda fahami.tidak salah menerima teguran untuk perbaiki kesilapan.anggaplah itu dorongan majukan diri dan kebaikan bersama.

19 Februari 2016 5:24 PG

Hello, saya Puan Linda Mark, pemberi pinjaman pinjaman peribadi. Adakah anda dalam hutang yang tidak baik? anda ingin mengembangkan perniagaan anda, membayar bil-bil anda, pengubahsuaian rumah atau jika anda memerlukan bantuan kewangan. Kami memberikan pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2% kepada individu dan syarikat di bawah terma-terma dan syarat-syarat yang boleh difahami.
hubungi kami melalui e-mel: (lindamarkloancompany@gmail.com)

28 Februari 2016 4:41 PTG

Saya Widya Okta, saya ingin memberi keterangan kerja yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada bangsaku yang sedang mencari untuk pinjaman di Asia dan bahagian lain perkataan, kerana ekonomi yang buruk di beberapa negara. Adakah mereka sesiapa yang mencari pinjaman di antara kamu? Kemudian, anda perlu berhati-hati kerana banyak syarikat pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih tulen sekali dalam syarikat pinjaman palsu. Saya telah menjadi mangsa yang 6 kredit peminjam penipuan, saya hilang begitu banyak wang kerana saya mendapatkan pinjaman daripada syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya ditahan oleh rakyat hutang saya sendiri, sebelum i adalah pembebasan dari penjara dan seorang kawan saya yang saya menerangkan keadaan saya kemudian memperkenalkan saya kepada sebuah syarikat pinjaman reliabl yang SANDRAOVIALOANFIRM. Saya mendapat pinjaman saya Rp900,000,000 dari SANDRAOVIALOANFIRM sangat mudah dalam tempoh 24 jam yang i digunakan, Jadi saya membuat keputusan untuk berkongsi kerja yang baik dari Allah melalui SANDRAOVIALOANFIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat anda jika anda memerlukan pinjaman anda lebih baik hubungan SANDRAOVIALOANFIRM. menghubungi mereka melalui e-mel:. (Sandraovialoanfirm@gmail.com)
Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya di (widyaokta750@gmail.com) jika anda mendapati sukar atau mahu prosedur untuk mendapatkan pinjaman.

6 Mac 2016 3:06 PTG

Saya mahu semua orang untuk membaca mesej ini dengan teliti. Saya amat gembira untuk membuat kesaksian bagaimana saya mendapat pinjaman saya pinjaman pemberi pinjaman legit, saya telah menderita di tangan pemiutang internet palsu di laman web tertentu, saya telah digunakan dalam beberapa syarikat pinjaman di sini dan semua yang mereka lakukan adalah bertanya kepada saya untuk pembayaran dan selepas pembayaran, saya tidak akan mendapatkan pinjaman daripada mereka, mereka adalah orang-orang yang salah. Saya dalam kesakitan kerana hutang saya, dan saya dibayar bayaran lain untuk mendapatkan pinjaman untuk membuat saya hutang yang lebih besar. Saya amat gembira apabila rakan saya memberitahu saya bahawa dia mendapat pinjaman daripada internet, dia adalah orang yang memberitahu tentang Theresa syarikat pinjaman, dan saya memohon pinjaman sebanyak $ 100,000 USD Saya mengikuti semua prosedur, saya berfikir bahawa saya melakukan tidak akan mendapatkan pinjaman, tetapi saya amat gembira apabila pinjaman saya diluluskan dan dihantar ke akaun bank saya secara langsung dalam tempoh 24 jam yang terpakai. Saya telah membayar semua hutang saya sekarang dan saya mendapat kewangan yang stabil kerana saya menulis mesej ini. Oleh itu, jika mana-mana anda berada di sini untuk memohon pinjaman, anda perlu menghubungi theresaloancompany di Kesatuan E-mel, mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman pinjaman itu adalah benar, yang lain adalah palsu. Hanya ikut semua prosedur dalam Theresa syarikat pinjaman dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa anda juga akan mendapatkan pinjaman anda seperti saya dan kawan saya. Anda perlu bijak supaya anda tidak akan kehilangan wang seperti saya, hubungi Theresa kini dalam e-mel mereka jika anda benar-benar memerlukan pinjaman theresaloancompany@gmail.com
hubungi saya dan juga supaya saya boleh memberikan maklumat lanjut mengenai feyzilfatma@gmail.com
Terima kasih kerana membaca kesaksian saya dan saya bersyukur kepada Tuhan Bantuan

20 Mac 2016 7:19 PTG

Adakah anda sedang mencari pinjaman? Atau anda menolak pinjaman oleh bank atau institusi kewangan bagi satu atau lebih sebab-sebab? Anda mempunyai tempat yang tepat untuk penyelesaian pinjaman anda di sini! Elizabeth Global Finance terhad memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat dan individu pada kadar faedah yang rendah dan berpatutan 2%. Sila hubungi kami melalui e-mel hari ini melalui: elizabethp111@live.co.uk

26 Mac 2016 5:46 PG

CREDIT TERMS / CONDITIONS AND CUSTOMER LOAN FORM

Dear valued customer,

My company is willing to provide any kind of lender of your choice as long as you can pay back home. Our loan interest rate is flexible because we give our loan funds at an interest rate of 2%. We are a reliable lender and we assure you that if you follow our step-by-step procedure you will get your loan approved and transferred to you.

We do not require any form of collateral and do not attach hidden costs for our loan program. We have a process for us to follow before your loan can be approved and transferred to you, so we recommend that you follow our step-by-step procedure so that your loan transaction will be completed on time. Make sure that you reply your mail on time so that your loan transaction will not be delayed. You are only required to make payments to your loan application license fees, license fees is to allow your loan application to be licensed in the final stages of your loan application so that your loan can be transferred to your bank.

Please fill in the application form and return to our customers if you agree to the Terms / Conditions to enable us start the process of your loan application.
Below is our credit application form, carefully fill out your information so as to enable us proceed with the processing of the loan funds.

FORM LOAN CUSTOMERS

NAME OF APPLICANT: -.........................................

ADDRESS:-......................................

CITY:-............................................... ......

COUNTRY:-............................................... .....

NATIONALITY:-..............................................

ZIP / POST CODE: -..........................................

TELEPHONE:-............................................... ,

DATE: -............................................... ......

LOAN AMOUNT NEEDED: -....................................

LOAN DURATION: -............................................

LOAN PURPOSE: -..........................................

OCCUPATION:-...............................................

MARITAL STATUS:-...........................................

TOTAL REVENUE: -............................................

JOB TITLE: -.............................................. ..

Your loan application will be approved as soon as I am done with all of the necessary steps involved.
Regards,
Mother Rebecca Williams

31 Mac 2016 6:16 PTG

Halo, saya Mrs Christy Morris, pemberi pinjaman pinjaman pribadi memberikan kesempatan seumur hidup pinjaman ini. Apakah Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang-hutang Anda segera atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan komersial Anda? Apakah Anda telah ditolak oleh bank dan lainnya lembaga finansial? Kami memberikan pinjaman kepada individu yang membutuhkan bantuan finansial, yang berhutang buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, kami memberikan pinjaman pada tingkat rendah 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang mungkin dipercaya dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini via e-mail di: (christymorrisloanfirm@gmail.com)

14 April 2016 11:44 PTG

Nama saya Mrs Omar Zainab, Saya seorang pemberi pinjaman uang pribadi yang terdaftar sah dalam memberikan pinjaman kepada individu, bisnis pria, wanita dan juga untuk perusahaan-perusahaan yang membutuhkan bantuan keuangan di Indonesia dan di seluruh dunia. Kami di sini untuk memberikan baik jangka panjang atau jangka pendek pinjaman, pribadi atau hipotek, pinjaman Anda dapat ditransfer melalui kertas kerja atau check Kami akan memberikan yang terbaik ketika Anda menghubungi perusahaan kami. Di bawah ini adalah email kontak kami
(Zainabomarloanfirm@gmail.com) atau (omarzainabloanfirm@outlook.com)

Tanpa Nama
9 Mei 2016 8:27 PTG

christy Morris, Zainab Omar Fuck u...go somewhere...

Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
* Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
* Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
akaun bank
* Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
* Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
* Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
*. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
dari awak.

Hubungi syarikat ini sah dan berlesen, yang diberi kuasa
untuk memberi bantuan kewangan kepada Everybody
Maklumat dan permohonan pinjaman lebih bentuk

email: cashfirmarena@gmail.com


Selamat sejahtera
Sir Joel Williams
FIRM TUNAI PINJAMAN SYARIKAT
Ketua Pegawai Eksekutif
TEL: +60183723787
E-mel: cashfirmarena@gmail.com
Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

19 Mei 2016 6:50 PG

Halo teman-teman saya dan keluarga, silahkan saya ingin Anda semua untuk menjadi sangat berhati-hati dalam internet. saya akan saran Anda untuk tidak mengajukan pinjaman di internet becaue tidak semua dari mereka adalah nyata, mereka adalah scam, mereka akan meminta Anda untuk mengirim uang untuk Pendaftaran, transfer, biaya asuransi dan masih Anda tidak akan mendapatkan pinjaman Anda, mereka semua pencuri. saya telah menjadi korban dalam 3 pemberi pinjaman yang berbeda di sini dan saya mengirim jumlah pelukan uang karena saya benar-benar ingin mendapatkan pinjaman ini dan saya dipercaya sebagai pertama kalinya, tetapi saya tidak bisa mendapatkan pinjaman dari mereka. Silahkan Anda harus sangat berhati-hati sehingga Anda tidak akan tertipu seperti saya, jika Anda benar-benar ingin menerapkan di internet, hanya ada satu pemberi pinjaman kredit saya yang percaya begitu banyak karena setelah saya mencoba beberapa tempat dan saya tertipu, saya begitu banyak dalam sakit karena saya memiliki banyak utang untuk membayar, jadi teman saya di kantor membantu saya keluar untuk mencari pemberi pinjaman kredit nyata dan sah dan kami menemukan pemberi pinjaman pinjaman baru ESTHER JONES, dan kami diterapkan di perusahaan, jadi saya teman adalah orang yang membantu saya untuk mengikuti semua peraturan dan regulasi dan kepada Allah kemuliaan saya mendapat pinjaman dari perusahaan sekitar 422 juta. jadi jika Anda membutuhkan pinjaman Anda harus menghubungi ESTHER JONES dan mengikuti aturan dan regulasi dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda dalam waktu kurang dari 24 jam, Anda bisa menghubunginya di email nya di estherjones.lenders@gmail.com.

Anda masih dapat menghubungi saya di email saya di yulia.suryanto@gmail.com

19 Mei 2016 7:08 PG

Halo teman-teman saya dan keluarga, silahkan saya ingin Anda semua untuk menjadi sangat berhati-hati dalam internet. saya akan saran Anda untuk tidak mengajukan pinjaman di internet becaue tidak semua dari mereka adalah nyata, mereka adalah scam, mereka akan meminta Anda untuk mengirim uang untuk Pendaftaran, transfer, biaya asuransi dan masih Anda tidak akan mendapatkan pinjaman Anda, mereka semua pencuri. saya telah menjadi korban dalam 3 pemberi pinjaman yang berbeda di sini dan saya mengirim jumlah pelukan uang karena saya benar-benar ingin mendapatkan pinjaman ini dan saya dipercaya sebagai pertama kalinya, tetapi saya tidak bisa mendapatkan pinjaman dari mereka. Silahkan Anda harus sangat berhati-hati sehingga Anda tidak akan tertipu seperti saya, jika Anda benar-benar ingin menerapkan di internet, hanya ada satu pemberi pinjaman kredit saya yang percaya begitu banyak karena setelah saya mencoba beberapa tempat dan saya tertipu, saya begitu banyak dalam sakit karena saya memiliki banyak utang untuk membayar, jadi teman saya di kantor membantu saya keluar untuk mencari pemberi pinjaman kredit nyata dan sah dan kami menemukan pemberi pinjaman pinjaman baru ESTHER JONES, dan kami diterapkan di perusahaan, jadi saya teman adalah orang yang membantu saya untuk mengikuti semua peraturan dan regulasi dan kepada Allah kemuliaan saya mendapat pinjaman dari perusahaan sekitar 422 juta. jadi jika Anda membutuhkan pinjaman Anda harus menghubungi ESTHER JONES dan mengikuti aturan dan regulasi dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda dalam waktu kurang dari 24 jam, Anda bisa menghubunginya di email nya di estherjones.lenders@gmail.com.

Anda masih dapat menghubungi saya di email saya di yulia.suryanto@gmail.com

Tanpa Nama
24 Mei 2016 2:46 PG

padia tetiba ramai dok ajak buat pinjaman ni..xnampak ke ni pos pasal apa!!! Btw, sy prnah bcadang nk beli kereta dari luar negara, mcm Honda, BMW dll. slps tgok pos ni, sy terdetik nak guna produk keluaran malaysia shj, tp dlm proses pnilaian.

27 Mei 2016 12:06 PG

Am ibu Lucy, pemberi pinjaman "Mengelola solusi Direktur Kredit, saya bersedia untuk meminjamkan pinjaman dengan tingkat bunga 2%, Kami menawarkan pinjaman kepada badan-badan komersial dan swasta mulai dari $ 6.000 sampai maksimum sebesar $ 10 juta dengan jangka waktu 1 25 tahun, Kami menawarkan pinjaman pada tingkat bunga rendah dan tidak ada pemeriksaan kredit, kami menawarkan pinjaman pribadi, pinjaman konsolidasi utang, modal ventura, pinjaman usaha, pinjaman pendidikan, kredit rumah atau "pinjaman untuk Alasan The! Namun, metode kami, menawarkan Anda kesempatan untuk menyatakan pinjaman jumlah yang dibutuhkan dan juga durasi yang Anda mampu, kami sangat bersertifikat dan terdaftar, kami berdua diasuransikan keamanan maksimum pinjaman prioritas utama kami, Kami menggunakan transfer bank dalam pengiriman pinjaman untuk banyak klien kami dan itu akan mengambil jangka waktu maksimum 12 JAM kerja dan Anda menjamin untuk mendapatkan didanai, Jika Anda tertarik, silakan isi keluar Peminjam pinjaman Aplikasi dan mengirimkannya kembali kepada kami untuk Proses lebih lanjut.

Peminjam Informasi (Information diperlukan bidang muncul dalam cetak tebal).
Nama Lengkap (s):
Usia:
Alamat jalan:
negara:
Nomor kontak:
Jumlah Pinjaman Diminta:
Pinjaman Tujuan:
Durasi Pinjaman:
Status Pekerjaan:

Kami berharap untuk mendengar dari Anda segera.
Hormat kami
Lucyloancompany

Hubungi kami melalui email kami Lucysmithloanfirm@gmail.com

Tanpa Nama
29 Mei 2016 11:56 PTG

Hello,
selamat datang ke GLOBAL FINANCE LIMITED, kami adalah salah satu syarikat-syarikat pinjaman persendirian yang terkemuka di seluruh dunia. Kami telah teguh dan selama ini telah membangunkan rekod Pemahaman yang baik terhadap keperluan anda, kami komited untuk melayan pelanggan dengan adil dan menawarkan perkhidmatan profesional kepada keperluan pinjaman anda. prosedur kami direka untuk kemudahan anda untuk menawarkan produk yang sesuai dengan keadaan anda, formaliti dikurangkan ke tahap minimum, kami telah membantu pelanggan mengubah dan memperbaiki kehidupan mereka selama lebih 20 tahun dan kita benar-benar bebas, kita berada dalam kedudukan yang unik pelbagai jenis pinjaman untuk semua jenis perniagaan dan individu. Matlamat kami adalah untuk memenuhi keperluan kewangan anda dan kepuasan adalah sangat penting bagi kami. Oleh itu, kita perlu menyediakan pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2%, sila hubungi kami hari ini untuk penyelesaian pinjaman anda melalui e-mel: emilianawilson11@gmail.com

31 Mei 2016 7:12 PTG

bapak aku pakai preve da masuk 3 4 tahun da. okay je. sebnrnye kereta ni depends on how u drive and use it. kalau pakai keta mahal pon boleh barai kalau kau tak reti nk guna sebaik mgkin. haritu accident pon sikt je sebab org lain bawak mcm pundek pastu pegi hentam kete bapak aku. Byk aku tgk orang bawak kereta mcm ape je skrg, tah dapat lesen dari jpj mane laa yg lpskan ni. pastu keta rosak mula laa slhkan proton pdhal silap dieorg sendiri tak reti nak jaga kereta sendiri. alhamdulillah lepas baiki pon keadaan kereta masih terasa mcm baru lagi. selalu ulang alik johor terengganu kelantan. okay saje. mslh tu berpunca dari sikap pemandu tu sndiri.

31 Mei 2016 7:13 PTG

bapak aku pakai preve da masuk 3 4 tahun da. okay je. sebnrnye kereta ni depends on how u drive and use it. kalau pakai keta mahal pon boleh barai kalau kau tak reti nk guna sebaik mgkin. haritu accident pon sikt je sebab org lain bawak mcm pundek pastu pegi hentam kete bapak aku. Byk aku tgk orang bawak kereta mcm ape je skrg, tah dapat lesen dari jpj mane laa yg lpskan ni. pastu keta rosak mula laa slhkan proton pdhal silap dieorg sendiri tak reti nak jaga kereta sendiri. alhamdulillah lepas baiki pon keadaan kereta masih terasa mcm baru lagi. selalu ulang alik johor terengganu kelantan. okay saje. mslh tu berpunca dari sikap pemandu tu sndiri.

9 Jun 2016 5:48 PTG

Hello, saya minta Puan Ayesha Sadeeq, Pengurus Sadeeq pinjaman invetments, Adakah anda berhutang? Anda ingin mengembangkan perniagaan anda, membayar bil-bil anda, kerja-kerja pengubahsuaian rumah, atau jika anda perlukan bantuan kewangan tujuan. Kami adalah untuk memberikan kehidupan yang lebih baik kepada orang di seluruh dunia dengan tiada caj untuk permohonan pinjaman polisi kami memberi pinjaman dengan kadar faedah 2% kepada individu dan Syarikat di bawah terma-terma dan syarat-syarat untuk memahami.
Hubungi kami melalui e-mel: (sadeeqinvestmentplan@gmail.com)

9 Jun 2016 8:48 PTG

Adakah anda pernah ditolak oleh bank kerana skor kredit yang rendah? Jangan bimbang, anda mempunyai pilihan! pinjaman SOS mungkin tidak menghubungkan anda dengan pemberi pinjaman swasta yang boleh membantu anda mencapai matlamat anda.
- GOOD KREDIT ATAU KREDIT BAD NO PROBLEM!
- TRAIN PINJAMAN
- Pinjaman Peribadi
- Memupuk asalnya KREDIT ANDA
- Memberi penekanan yang HUTANG ANDA
Dapatkan wang anda dalam tempoh 5 hari!
Ada sebarang pertanyaan lanjut, sila e-mel kepada kami di joycerolandloancompany@gmail.com

14 Jun 2016 4:42 PG

Halo, aku Puan Maryan sani pemberi Pinjaman Pinjaman Peribadi. Perusahaan Kami menyediakan Pinjaman Pada Tingkat rendah 2%. Apakah Anda Perlu Pinjaman Mendesak Untuk melunasi Utang Anda, Atau Anda membutuhkan Pinjaman Untuk Meningkatkan Bisnis Anda, tagihan TUNAI VISA VISA Anda dan Meningkatkan Anda Fasiliti Perusahaan? Anda Telah Putusan yang Ditolak Oleh bank dan Institusi Kewangan lainnya? Layanan ini kepada Akan Memberikan Baik dojdocb.html entiti, syarikat, Bisnis lelaki dan Wanita Dan Kami TIDAK costomers terburu-buru kami pada TUNAI VISA VISA, melainkan Kita Memberikan Acha lebih pilkada waktu Untuk melunasi laon Acha Telah dikumpulkan. Namun, Peluang Kewangan Pada Langkah pintu Anda, jadi hubungi kami hari ini kepada melalui e-mel di: maryansaniloancompany@gmail.com

25 Jun 2016 4:23 PTG

Masalah proton adakah dari after sales yang teruk. Itu jek. Masalah major pun kena buat appoitment, tak leh walk in. Ubahlah....

25 Jun 2016 4:24 PTG

Masalah proton adakah dari after sales yang teruk. Itu jek. Masalah major pun kena buat appoitment, tak leh walk in. Ubahlah....

28 Jun 2016 3:39 PTG

KABAR BAIK!!!

Ramadan adalah di sini sudah tidak Anda berpikir itu adalah waktu untuk mendapatkan berkah dari Allah bisa Koneksi hari ini dan Anda yakin akan bahagia dengan kasih karunia Allah.

Nama saya Mia. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial, dan putus asa, saya telah scammed oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan menggunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Ibu Cynthia meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari Rp800,000,000 (800 Juta) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dengan tingkat bunga hanya 2%.

Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan menghubungi dia melalui email: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com dan oleh kasih karunia Allah dia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda mematuhi perintahnya.

Anda juga dapat menghubungi saya di email saya ladymia383@gmail.com dan kehilangan Sety saya diperkenalkan dan diberitahu tentang Ibu Cynthia Dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Cynthia Anda juga dapat menghubungi dia melalui email-nya: arissetymin@gmail.com sekarang, semua yang akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekening bulanan.

5 Julai 2016 4:21 PTG

Ramadah PELUANG HOLIDAY PINJAMAN PELABURAN:

Adakah anda memerlukan pinjaman? Adakah anda berminat untuk mendapatkan jenis pinjaman? Atau adakah anda bimbang kewangan ?. Adakah anda mempunyai hutang untuk membayar? Kami memberi pinjaman kepada mana-mana bahagian dunia, kadar faedah pinjaman kami adalah 2% setiap annul tempoh dirundingkan tanpa mengira lokasi atau status kredit. Untuk mendapatkan pinjaman hari ini hubungi kami melalui syarikat alamat e-mel di: Theresaloancompany@gmail.com laman web kami (sglfirm.org/theresaloancompany)

NOTA: Kami memberi maksimum (USD100,000.00 $ / €) ETC Permintaan Kredit mestilah dinyatakan dalam dolar AS atau EURO, rupiah, RM dan apa-apa wang yang digunakan lain.

pencari pinjaman yang berminat untuk mengisi borang permohonan pinjaman di bawah perjanjian itu ..

(MAKLUMAT PEMINJAM)

Nama penuh:......................
AGE .............................
STATUS PERKAHWINAN ..................
Alamat: ...........................
Negara ....................................
Negara ...................................
Telefon: .....................................
E-mel: .....................................
Pekerjaan: ................................
Pendapatan bulanan: ............................
Agama: ..................................
Jumlah Diperlukan sebagai pinjaman: .....................
Tempoh Pinjaman: .............................
Tujuan pinjaman: ................................
Jaminan: ................................
Adakah anda memohon pinjaman sebelum ini?
Adakah anda bercakap atau mendengar bahasa Inggeris? .............................

Terima kasih kerana kami menanti Response pantas anda, kami bersedia untuk melayani anda.
Theresa Pinjaman Syarikat Pinjaman Limited

7 Julai 2016 10:48 PG

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Jane Alison, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi hari ini kami melalui e-mel supaya kita boleh memberikan syarat-syarat pinjaman dan syarat-syarat kami di: (saintloanss@gmail.com)

12 Julai 2016 2:14 PTG

Mencari pinjaman adalah salah satu solusi ketika membutuhkan dana yang besar dan kadang-kadang tiba-tiba. Misalnya, untuk keperluan bisnis atau usaha, biaya sekolah anak-anak, biaya rumah sakit dan sebagainya. Tidak masalah mencari pinjaman untuk menutupi kekurangan dana, masalahnya adalah di mana untuk mendapatkan pinjaman dijamin. Jangan sampai salah dalam memilih tempat untuk meminjam uang. Pilih tempat yang aman untuk meminjam uang agar tidak terjebak jumlah pinjaman yang bisa membuat utang Anda. Yang di tempat yang aman untuk mendapatkan pinjaman dana tersebut? Berikut ini adalah tempat yang baik untuk mendapatkan pinjaman: -cahya.creditfirm@gmail.com .... dan Anda juga dapat menghubungi saya terlalu di email saya supartinitintin3@gmail.com ...

12 Julai 2016 11:40 PTG

BERITA BAIK. READ
 Hello kawan-kawan, nama saya Puan Fridha Kartika sila sila Saya mempunyai beberapa berita baik untuk berkongsi dengan anda semua. Saya tidak dapat menjelaskan betapa gembiranya saya sekarang. Akhir sekali, saya hanya mendapat pinjaman daripada Sadeeq INVESSTMENT.CORP yang berdaftar dengan organisasi kredit antarabangsa Islam di seluruh dunia dan organisasi antarabangsa memeber pelaburan / pinjaman kesatuan. Kawan saya mengarahkan saya kepada mereka. Saya telah mencari untuk asal peminjam swasta talian selama ini di mana saya boleh meminjam wang untuk memulakan perniagaan saya, tetapi semua usaha saya untuk mendapatkan pinjaman asal syarikat gagal. Semua yang saya telah dalam hubungan dengan semua penipuan. Secara jujur, pada mulanya, saya fikir Sadeeq Investment.Corp adalah salah satu penipuan sehingga mereka membawa kegembiraan kepada hidup saya hanya beberapa hari yang lepas. apabila saya cuba dan lihat sendiri, setelah memenuhi semua keperluan yang diperlukan, saya terkejut bahawa mereka sebenarnya dipindahkan pinjaman saya ke dalam akaun bank saya. Saya amat gembira sekarang kerana Allah telah digunakan organisasi ini untuk memberkati saya tahun ini. kawan baik jika anda mahu tahun ini menjadi tahun kebebasan kewangan anda dan gembira seperti saya, cepat dan menghubungi mereka sekarang. E-mel mereka (sadeeqinvestmentplan@gmail.com) Saya berharap maklumat penting ini akan mengubah hidup anda tahun ini. Saya ingin anda semua yang terbaik.
Anda boleh hubungi saya di [fridhakartika@gmail.com]

19 Julai 2016 5:08 PTG

Adakah anda memerlukan pinjaman .Kami adalah sah dan menjamin pemberi pinjaman pinjaman. Kami adalah sebuah syarikat dengan bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman tabungan kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan benefisiari dipercayai sebagaimana Kami akan gembira untuk menawarkan pinjaman Hubungi kami melalui E-mel: hammers.credit@gmail.com

Perkhidmatan Disediakan termasuk

* Penyatuan Hutang
* Pinjaman Perniagaan
* Pinjaman Peribadi.
* Pinjaman Kereta
* Sewa dan House Pinjaman

Masuk kira semula jika berminat dengan kadar faedah kami sebanyak 4% tahunan. Hubungi kami melalui E-mel: hammers.credit@gmail.com

Sila Nota: Semua individu yang berminat hendaklah menghantar mesej kepada e-mel kami untuk maklum balas segera dan butiran untuk mendapatkan pinjaman.

Selamat sejahtera.

25 Julai 2016 1:05 PG

kereta nasinal ke...?klu proton untung sapa yg untung..?rakyat mlasia kerr...?xdernyerr...kroni mroni laa balun semua....ckp kt big boss kau tuu ejas modal untk r n d tuu kena ksi bnyak lgi laa....untung amik sikik2 sudah laaa..time nie laaa big boss kau sama dia punyer kroni2 tuu kena patriotik sikik....asyik rakyat jerr kena patriotik beli proton....hampehhhh....lpas tuu bru ko bulehh ckp pasal org korea patriotik kerr jepun patriotikk kerrr....hampehhhh

4 Ogos 2016 11:36 PG

Halo, aku Joy Wilson, pemberi pinjaman kredit swasta, yang Anda dalam utang? Anda membutuhkan dorongan keuangan? Saya sah terdaftar dan disetujui untuk mengontrol lembaga keuangan. Aku memberikan pinjaman untuk lokal dan internasional untuk semua orang yang membutuhkan pinjaman, dan dapat membayar kembali pinjaman, pada tingkat 2%. Aku memberikan pinjaman melalui transfer rekening atau cek bank juga mendukung. Tidak memerlukan banyak dokumen. Jika Anda ingin mendapatkan pinjaman dari perusahaan pinjaman reputasi kami.
Anda dapat menghubungi kami melalui Email: joywilsonloanfirm@gmail.com

6 Ogos 2016 11:10 PG

Hello kawan-kawan, sila berhati-hati orang-orang yang menawarkan pinjaman jika anda tidak tahu mereka secara fizikal. Saya telah ditipu sekali oleh mereka. jika seseorang meminta anda untuk membayar terlebih dahulu walaupun anda layak untuk pinjaman, ia adalah penipuan. sila abaikan dia jika anda tidak boleh mengesahkan kesahihan syarikat yang menawarkan pinjaman. Membayar fi bagi pemprosesan pinjaman antarabangsa tidak salah atau buruk terutama apabila anda tidak mempunyai cagaran. Tetapi kerana begitu ramai orang menggunakannya untuk menipu, itulah sebabnya orang berfikir ia adalah salah. Tetapi ia adalah satu risiko apabila anda tidak tahu kredit syarikat sendiri atau jika anda tidak mempunyai seseorang yang tahu syarikat itu dengan baik. Satu-satunya syarikat saya boleh mempercayai mana saya mendapat pinjaman saya adalah amanah modal syarikat pinjaman usaha yang berpangkalan di Itali. mertua saya yang tinggal di Itali, mengarahkan saya kepada mereka dan membantu saya untuk memproses pinjaman di sana dan beliau telah dipindahkan ke akaun saya di Indonesia dalam masa beberapa hari. e-mel syarikat (venturecapitaltrust@hotmail.com) Jika anda memerlukan pinjaman segera, anda boleh menghantar e-mel kepada mereka.

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger